Saksan uusi avioliittolaki ”kaikkien avioliitto” mahdollisesti päätyy perustuslakituomioistuimeen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3
Saksan perustuslakituomioistuin sijaitsee lounaisessa Saksassa, Karlsruhessa. Talo on suojattu vahvoin panssariaidoin ja kameroin.

Yhä useammat Saksan kristillisdemokraatit vaativat, että uusi avioliittolaki eli ”kaikkien avioliitto” viedään Karlsruhen perustuslakituomioistuimeen. Tasa-arvoa vaatineet puolueet hätäilivät eivätkä sallineet laajaa keskustelua isosta uudistuksesta.

Liittovaltion sisäministeri Thomas de Maizière (kristillisdemokraatit CDU) uskoo, että heillä tulee olemaan menestystä Karlsruhessa. Lakimuutos olisi vaatinut perustuslain muuttamista.

Avioliittolaki muutettiin nopeasti Saksan parlamentissa, mutta jos siitä valitetaan perustuslakituomioistuimeen, aikaa voi kulua kuukausia tai vuosia.

Tärkein peruste, jolla nyt yritetään kumota ”kaikkien avioliitto” on se, että perustuslakituomioistuin on tällä vuosituhannella jo kolme kertaa päättänyt, että avioliitto on miehen ja naisen liitto. Viimeksi sellainen päätös tehtiin vuonna 2014.

Juridisesti kysytään: Onko yhteiskunnassa avioliiton käsite muuttunut niin ,että perustuslakituomioistuin voi luopua edellisistä päätöksistään. Onhan kulunut vain kolme vuotta viimeisimmästä päätöksestä, jonka mukaan avioliiton solmivat mies ja nainen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Edellinen perustuslakituomioistuimen presidentti Hans-Jürgen Papier sanoo Spiegel-lehden mukaan, että mitään olennaista muutosta yhteiskunnassa ei ole tapahtunut. Perustuslakituomioistuin on tehnyt monia hlbt-ihmisille myönteisiä päätöksiä, mutta koko ajan on todettu, että avioliitto on vain naisen ja miehen välinen liitto. Jos avioliittoa muutetaan, on ensin muutettava perustuslakia.

Bonnissa asuva perheoikeuden asiantuntija Nina Dethloff on toista mieltä. Perustuslaissa ei mainita, että avioliitto olisi vain miehen ja naisen liitto. On selvää, että aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli rangaistavaa, ei voitu kuvitellakaan, että homoparit joskus haluaisivat naimisiin. Perustuslaki on peräisin siltä ajalta. Nykyään avioliitto ei enää ole suvunjatkamisinstituutio vaan keskinäisen vastuun ja huolenpidon liitto. Tämä yhteiskunnallinen muutos näkyy parlamentin äänestystuloksessa.

On odotettavissa, että perustuslakituomioistuin joutuu kutsumaan koolle koko 16 tuomarin päättävän kokouksensa. Jos yli puolet jäsenistä on vanhan tulkinnan kannalla, uusi ”kaikkien avioliitto” pyyhitään yli.

Valituksen perustuslakituomioistuimeen voivat tehdä vain liittohallitus, jonkin osavaltion hallitus tai neljäsosa parlamentin jäsenistä. Yksittäinen ihminen voi valittaa vain, jos hän voi osoittaa perusoikeuksiensa kärsivän jostain lainsäädäntötoimesta. Samaa sukupuolta olevien avioliitto ei varmaankaan loukkaa kenenkään yksityishenkilön oikeuksia.

3 kommenttia

Jos olisi selvää, että avioliittolain muutos edellyttäisi Saksassa perustuslainmuutosta eli siis kahden kolmanneksen enemmistöä kummassakin liittoparlamentin kamarissa, miksi CDU/CSU vuosikausia tuhlasi aikaa omantunnonäänestysten estämiseen kiristämällä paitsi omia edustajiaan myös hallituskumppaneitaan?

Tietääkseni kahden kolmasosan enemmistöä ei lakimuutoksen puolesta ole ollut olemassa edustajien joukossa. Miksi kristilliset tahtoivat ehdoin tahdoin estää lakia menemästä läpi yksinkertaisella enemmistöllä, jos se nyt heidän mukaansa olisi kuitenkin tyssähtänyt tarvittavan määräenemmistön uupumiseen?

Ristiriitainen toiminta kielii siitä, että unionissakin taidetaan tietää, ettei perustuslain muotoilussa ole mitään eksplisiittistä, joka lainmuutoksen myötä muuttuisi.
kristillisdemokraatit: "Tasa-arvoa vaatineet puolueet hätäilivät eivätkä sallineet laajaa keskustelua isosta uudistuksesta."

Voi että kun noilla kristityillä on valehtelu verissä. Asiastahan on keskusteltu laajasti Saksassa jo vuosikausia. Mutta kun tuohon uskomukseen suuntautuneitten piirissä on niin korvat, silmät, suut tukossa uskomuskaapissaan, kun todellisista asioista on kyse.

Saksan kristillisdemokraatit voisivat paneutua sen pähkimiseen, ovatko uskomuksensa jumala ja avioliiton ulkopuolella siitetty profeettapoju avioliitossa ja kenenkä kanssa, vai onko noilla kyse vain ikisinkku-uskonnosta, joka siksi vastustaa avioliittoja.