Saksan perustuslakituomioistuin: On oltava oikeus kolmanteen sukupuoleen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 13
Saksan perustuslakituomioistuin sijaitsee Lounais-Saksassa, Karlsruhen kaupungissa.

Tänään keskiviikkona 8.11.2017 Saksan perustuslakituomioistuin kertoi kantansa: intersukupuoliset ihmiset (Saksassa: intersexuelle Menschen) voivat vedota perustuslakiin, kun he eivät halua virallisiin papereihin sukupuolekseen määrittelyä: mies tai nainen.

Päätöksen taustana on 27-vuotias hannoverilainen ns. intersukupuolinen henkilö, joka ei halunnut sukupuolestaan merkintää ”mies” tai ”nainen” vaan ”inter/divers” tai vain ”divers” (erilainen). Oikeuskiista alkoi vuonna 2014.

Perustuslakituomioistuimen päätöksessä todetaan, että yleinen persoonallisuutta koskeva oikeus suojaa sukupuoli-identiteettiä. Se suojaa myös niiden sukupuoli-identiteettiä, jotka pitkäaikaisesti eivät katso kuuluvansa mies- tai naissukupuoleen. Intersukupuolinen henkilö voi vedota myös perustuslain yhdenvertaisuuspykälään. Jos intersukupuolinen henkilö pakotetaan rekisteröitymään mieheksi tai naiseksi eikä tarjolla ole kolmatta vaihtoehtoa, rikotaan edellä mainittuja perustuslain periaatteita.

Jos syntymätodistuksessa sukupuoli jätetään avoimeksi, se antaa vaikutelman asian ”unohtamisesta” tai asia on jäänyt selvittämättä.

Perustuslakituomioistuimen äänestyspäätös tehtiin äänin 7-1. Parlamentilla eli Bundestagilla on aikaa ensi vuoden loppuun saakka muuttaa lait perustuslain mukaisiksi. Nyt olisi mahdollisuus kokonaan luopua sukupuolimerkinnästä tai tarjota kolmas vaihtoehto miehen ja naisen rinnalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vain harvoissa maissa on hyväksytty ns. kolmas sukupuoli: Nepalissa 2008, Australiassa 2011 ja Intiassa 2014.


Suomessa henkilötunnuksia ollaan uusimassa. Lokakuun 2017 alussa kerrottiin, että henkilötunnuksia pitää uusia, koska nykyiset tunnukset alkavat loppua väestömäärän lisääntyessä. Työryhmä selvittelee asiaa, ja välimietintö tulee ensi vuoden syksyllä. Siinä yhteydessä todennäköisesti joudutaan miettimään myös sitä, miten sukupuoli merkintään, jos sitä pidetään henkilötunnuksessa tärkeänä tietona.

Seta ei ole vielä ottanut virallista kantaa juridiseen sukupuolen merkitsemiseen henkilötietoihin niiden ihmisten osalta, jotka eivät koe olevansa miehiä eikä naisia. Yksi keskusteltava asia on se, voisivatko ns. transvestiitit saada sekä miehen että naisen tunnuksen. Mahdollisesti marraskuussa pidettävä Setan edustajakokous ottaa tähän laajaan asiaan jonkinlaisen kannan. Seta ei ole mukana henkilötunnusten uudistamista pohtivassa työryhmässä.

saksalaisen queer.de-sivuston uutinen
Independent-lehden englanninkielinen uutinen

13 kommenttia

  • 1 / 13
  • Tiedottaja
  • 8.11.2017, 15.28
Kerroin taustatietona, että yksi mahdollinen paikka ottaa asiaan kantaa olisi edustajakokous, koska poliittinen strategia linjaa asiasta suppeasti: http://seta.fi/poliittinen-strategia. Jäsenjärjestöjen edustajat kuitenkin tekevät esitykset ja päättävät, että mitä käsitellään.
Tuota sukupuolten moninaisuuttakan pitäisi oikeastaan ajaa YK:n.

Ongalminahan tuossa on se että miksi rajata sukupuolia vain kahteen tai kolmeen, kun sukupuolia on kuitenkin enemmänkin.
Sekä olennaisesti tosiaan se, että kun "muu sukupuoli" merkitään passiin, saattavat he joutua olemaan varpaisillaan, aikoessaan matkustaa maihin, joissa tuo vaihtoehto ei ole käytäntönä. Osahan muslimimaistakin (ml Iran) hyväksyy sukupuolen korjauksenkin (tosin harrastavat sitä jopa pakollakin) ja osa kristillisyyden vaikutuspiiriin joutuneista maista taas ei hyväksy tuota.