ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Ruotsissa transsukupuolisten pakkosterilisaatio loppuu

Sami Mollgren • 10.01.2013 14:58 • 30 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Transsukupuolisten ihmisten pakkosterilisaatio päättyy Ruotsissa. Tukholman kamarioikeuden joulukuussa tekemä päätös tuli voimaan 10. tammikuuta. Tuomion mukaan sterilisaatiopakko on ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa.

Oikeuslaitos ehti ratkaista asian enne lainsäätäjiä. Talvella valtiopäivien on määrä päättää transsukupuolisten pakkosterilisaation poistamisesta lainsäädännöstä heinäkuun alusta, mutta oikeuden ratkaisun myötä sterilisaatiovaatimus päättyi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta toimivat järjestöt ovat ilmaisseet tyytäväisyytensä ratkaisuun.

Monille trans-ihmisille ratkaisu nähdään kuitenkin liian myöhään tulleena ja nyt ollaankin käynnistämässä prosesseja, joilla sterilisaation läpikäyneille haetaan korvauksia. Ruotsissa, kuten Suomessakin, pakkosteriloitiin erilaisin (mm. mielenterveydellisten ja sosiaaliseen asemaan liittyvin) perustein ihmisiä 1970-luvulle asti. Vuonna 1999 Ruotsissa säädettiin laki, jonka mukaan pakolla sterilisoidut voivat hakea korvausta. Oikeudellisen sukupuolen vaihtamisen ehtona on tähän ollut hedelmättömyys.


Suomessakin on keskusteltu translain uudistamisesta. Nykylainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavia henkilöitä lisääntymiskyvyttömiksi. Sen katsotaan loukkaavan transsukupuolisten ihmisoikeuksia. Pakkosterilointilaki on herättänyt ulkomaita myöten huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä. Toistaliseksi uudistus on ollut jumissa valiokunnassa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Eduskunnassa käydyssä keskustelussa homoavioliittoaloitteesta mm. Lasse Männistö ja Susanna Huovinen sanoivat, että kyseessä ei ole aloite mistään muusta kuin homoliitoista - ei esim. moniavioisuudesta tai insestiliitoista. Lasse Männistö sanoi myös, että missään homoliitot hyväksyvässä maassa ei ole hyväksytty moniavioisuutta tai homoliittoja.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että on vain ajan kysymys, milloinka noita em. liittoja aletaan hyväksymään. Ruotsissa punavihreä blokkihan jo ajaa esimerkiksi moniavioisuus- ja insestiliittoja - jopa osalla porvariblokista on myönteinen kanta näihin liittoihin. Onkin selvää, että jos Suomessa homoliitot hyväksyttäisiin, niin alkaisi välitön keskustelu esim. moniavioisuutta ja insestiä harrastavien oikeuksista. Se tosin ei homo- ja seta-porukkaa haittaisi, mutta halusinpas nyt vain kumota väitteen siitä, että homoliittojen hyväksymisellä ei olisi mitään muuta vaikutusta mihinkään.
  Ei_avioliittoja_homoille (ei rekisteröitynyt) • 10.01.2013 16:18
Oho - nyt taisi viesti tulla väärään juttuun; sen piti mennä "Ruotsin Keskustapuolue kavahti idearyhmänsä ehdotuksia" -uutiseen. No, kai se kelpaa tähänkin.
  Ei_avioliittoja_homoille (ei rekisteröitynyt) • 10.01.2013 16:20
Höpön höpön. Itsekin vallan hyvin tiedät, että kaikenlaisia keskusteluja käydään tai voidaan käydä, riippumatta muista asioista. Tasa-arvoisen avioliittolain säätämisen tila ei asiaan vaikuta millään tavoin.

Samaa sukupuolta olevien avioliiton hyväksymisellä on vaikutusta ainoastaan samaa sukupuolta olevien parien ja näiden perheiden asemaan. Samoin se selkeyttää transihmisten tilannetta, kun ei tarvitse parisuhteen tyyppiä lähteä muuttamaan.

Translain uudistus taas parantaa transihmisten asemaa ja oikeutta mm. ruumiilliseen koskemattomuuteen.
  smo • 10.01.2013 16:23
Mutta smo katsos, Ei_avioliittoja_homoille -homofobikaappihomotrolli vihaa kaikkia ei-yksiavioisessa heterosuhteessa eläviä tasapuolisesti. Kaikkien pitäisi esittää samanlaisia, tai muuten se on "etuoikeus". Mitä turhia sitä erilaisuuden vihaa on lähteä erottelemaan.

Samat tyypit kuin Ei_avioliittoja_homoille ovat koko ihmiskunnan historian ajan vihanneet, syrjineet ja murhanneet aina jotain heikommassa asemassa olevaa - naisista värillisiin, homoista sukupuolivähemmistöihin, toisenuskoisista vammaisiin. Aina lähdetään siitä, että on vain yksi tapa elää elämäänsä ja jos siitä poikkeaa ei enää merkitse mitään ihmisenä.
  Homopallero • 10.01.2013 17:05
Ja hyvä uutinen muuten. Suomi ottanee mallia jonkin ajan päästä. :)

Kommenttia muokattu: 10.01.2013 klo 17:07
  Homopallero • 10.01.2013 17:05
"No, kai se kelpaa tähänkin"

Valaisevaa.
  Rokkihomo • 10.01.2013 21:35
"Ja hyvä uutinen muuten. Suomi ottanee mallia jonkin ajan päästä. :)"

Toivottavasti ei koskaan.

Jos mies tai nainen haluu vaihtaa sukupuoltaan, niin sen pitää sillon hyväksyy KAIKKI sukupuoleen liittyvät rajotteet, joihin kuuluu mm. se, et mies ei voi synnyttää lapsii eikä nainen voi niitä siittää.

Tai muuten tulee lisää tällasii tapauksii: www.voice.fi

Sairasta.

Ja sitä paitsi hormonit yleensä tekee ihmisen lisääntymiskyvyttömäks joka tapauksessa. Ton raskaana olevan "miehen" tapauksessa hormonihoidot oli keskeytetty, koska muuten raskaus ei ois onnistunu.

Kommenttia muokattu: 11.01.2013 klo 05:56
  Riquman1990 • 11.01.2013 05:45
Käytöstavat saa hankkia, ja tietämystä ettei tarvitse puoskaroida asioilla joista ei mitään tiedä, mutta haluaa yhtä kaikki aukoa päätään pätemisen tarvettaan ja ahdasmielisyyttään.

Kukaan transsukupuolinen ei "vaihtele" sukupuoltaan. Transsukupuolisuus on psykologisesti todettu tila, joka edellyttää sukupuolen korjaamista sisäistä vastaavaksi.

Kenenkään lisääntymiskyky ei ole jonkun transvihaajan oikuista kiinni. Pakkosterilisaatio on ihmisoikeusrikkomus. Ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa, mitä ei muuta hänen sukupuoli-identiteettinsä.

Äläkä vastaile tähän. Ja voit jättää minun kommenttini jatkossa kommentoimatta ja viedä vihapuheesi muualle.

Kommenttia muokattu: 11.01.2013 klo 12:34
  Homopallero • 11.01.2013 10:51
No itseasiassa Suomessa ei vaadita, että henkilötunnuksen loppuosan muuttamiseksi pitäisi varsinaisesti luopua nykyisistä sukupuolielimistään. Siihen lisääntymiskyvyttömyyteen riittää hormonien aiheuttama "lisääntymiskyvyttömyys". Joten lakia kierretään jo, ja meillä on transmiehiä, jotka voivat testot keskeytettyään hankkiutua raskaaksi, koska ne vehkeet löytyy, ja transnaisia jotka voivat siittää lapsia.

Olen kans sitä mieltä, ettei mies voi synnyttää eikä nainen siittää lapsia. Miksei keplotella kolmatta sukupuolta, johon voidaan nämä kaksineuvoisiksi itsensä haluavat luokitella?
  taustatietoa transhoidoista (ei rekisteröitynyt) • 11.01.2013 10:53
Itse olen sitä mieltä, että kaikkien sukupuolenkorjausta haluavien tulisi kirurgin sijasta mennä psykiatrin puheille.
  Ei_avioliittoja_homoille (ei rekisteröitynyt) • 11.01.2013 11:37
Pakkosterilisaatio todistaa osaltaan Suomen jälkeenjääneisyyttä ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa koskevissa kysymyksissä. Ruotsissakin kristillisdemokraattien ja muiden kiihkouskovaisten ihmisyydenvastaiset käsitykset ovat tähän saakka estäneet oikeudenmukaisuuden toteutumisen.

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetut ovat toistuvasti vaatineet myös Suomea saattamaan translain pikaisesti ajan tasalle (ks. myös Euroopan neuvosto: Muižnieks, Nils 2012). Tutkijat korostavat erityisesti, että ”Suomen translain epäkohdan korjaaminen ei lopeta viharikoksia, mutta jos väkivalta ymmärretään ruumiillisen koskemattomuuden loukkauksena, pakkosterilisaatiosta luopuminen tarkoittaa yhden väkivaltaisen oikeudellisen ja lääketieteellisen käytännön loppumista.”
***
Tähän loppuun vielä tutkijoiden lausunto ja kannanotto:

Sukupuolentutkijat vaativat loppua transsukupuolisten pakkosterilisaatiolle

Suomen sukupuolentutkimusyhteisö vaatii sosiaali- ja terveysministeriötä sekä Suomen hallitusta vauhdittamaan transsukupuolisia ihmisiä koskevan lainsäädännön uudistamista. Nykyisen lain mukaan sukupuoltaan korjaavan henkilön on suostuttava pakkosterilisaatioon. Tällainen ehto sukupuoli-identiteetin mukaisen sukupuolen tunnustamiselle on ihmisoikeusloukkaus: ajastaan jälkeenjäänyt laki loukkaa sekä transihmisten itsemääräämisoikeutta ruumiiseensa että heidän tasa-arvoaan kansalaisina.

Sukupuolentutkimuksen tutkijoina, opettajina ja opiskelijoina haluamme korostaa, että lisääntymiskyvyn ei tule antaa määritellä sopivaa sukupuolta. Sukupuoli ei sijaitse munasarjoissa tai kiveksissä, vaan transsukupuolisen kannalta ratkaisevaa on kokemus omasta sukupuoli-identiteetistä. Sukupuolen korjaaminen ei myöskään ole hyväksyttävä peruste evätä mahdollisuutta biologiseen ja sosiaaliseen vanhemmuuteen. Transihmisten perheet ovat jo nyt todellisuutta. Pidemmällä tähtäimellä translaissa tulisi irroittautua kaksijakoisesta sukupuolijärjestelmästä, jolloin laki vastaisi jo vallitsevaa sukupuolen kokemisen moninaisuutta.

Pikainen lakimuutos olisi myös poliittisesti ja eettisesti tärkeä ele transyhteisöä kohtaan. Tiistaina 20.11. vietetään transmuistopäivää, jolloin kunnioitetaan transfobisesta väkivallasta kärsineiden ja siihen kuolleiden muistoa. Tasa-arvoasiantuntijoina muistutamme lain ajantasaistamisen myönteisistä vaikutuksista transsukupuolisten ihmisten oikeudelliseen asemaan ja heihin kohdistuviin asenteisiin yhteiskunnassa.
  Havainnoija • 11.01.2013 12:21
Minä ehdotan, että Ei_avioliittoja_homoille - homofobikaappihomotrolli menisi itse psykiatrin puheille sen sijaan, että jakelee sosiopaattina neuvoja, vaikkei itse kykene empatiaan ja on omaehtoisesti liian tyhmä ymmärtääkseen mistä puhuu.

Käsittääkseni jokaisella on oikeus kokea sukupuolensa tai sukupuolettomuutensa omalla tavallaan. Näin ollen, jos on mies, joka pystyy synnyttämään, olkoon sellainen. Ei se ole kenenkään muun asia. Sen sijaan on väärin olettaa ja haluta pakottaa kaikkia samaan muottiin. Ihmiset kun ovat erilaisia ja valtavirrasta poikkeavuuden mielivaltainen ja sadistinen leimaaminen "sairaaksi" tai "luonnottomaksi" niinkin henkilökohtaisessa ja herkässä asiassa kuin sukupuolisessa suuntauksessa tai sukupuoli-identiteetissä on sen tosiasian kiistämistä ja ihmisarvon loukkaamista.

Toki, varmasti on olemassa sellaisiakin ihmisiä, jotka kokevat kuuluvansa ns. kolmanteen sukupuoleen.
  Homopallero • 11.01.2013 13:30
Oikeastaan voisi miettiä, että mikä tällaisessa tiukassa miehet-naiset -sukupuolijaossa on sellaista, että siihen pitää jumittua niin mahdottoman ehdottomasti kuin vaikkapa nimimerkki "Ei_avioliittoa_homoille".

Jo biologisina tosiasioina tiedämme, että kaikki eivät mahdu niihin kahteen lokeroon, joille on annettu nimet "mies" ja "nainen". Suurin osa ihmisistä varmaankin mieltää itsensä joko mieheksi tai naiseksi, vieläpä yhdenmukaisesti sen kanssa, mitkä ovat ulospäin näkyvät sukupuoliominaisuutensa. Eivät kuitenkaan kaikki. Tällaisia ovat intersukupuoliset ja trans-ihmiset.

Ja sitten on kaltaisteni ryhmä; minulla on fyysisesti syntyjäni miehen ulkoiset ominaisuudet, koen itseni mieheksi, mutta mielenkiintoni kohdistuu naisen asemesta yksinomaan toiseen mieheen. Minut ja kaltaiseni voi määritellä homoksi, jos on tarpeen.

Se, että suurin osa ihmisistä mahtuu ainakin runnomalla kahteen lokeroon, ei ole hyvä perustelu olla hyväksymättä avarakatseisesti ja avoimin silmin muidenkin olemassaoloa.

En ymmärrä E_a_h-tyyppisten hahmojen kapeakatseisuutta ja sen pohjaa lainkaan. Uskontonsa vuoksi homo-ongelmaisia ymmärrän tavallaan vähän paremmin, mutta E_a_h ei mielestäni ole ainakaan ilmaissut perustavansa näkemyksiään uskonnosta ammentamiinsa "totuuksiin". Tämä jääräpäinen vastustaminen ei tunnu perustuvan sen paremmin uskontoon kuin järkeilyynkään, tai sitten järkeilyn taustalla on huomattava määrä virheellistä tietoa.

***

E_a_h heittelee latteuksia, mutta näyttää "mieltä olemisessaan" osuvan yhdessä asiassa oikeaankin, sillä ymmärtääkseni sukupuolenkorjausta haluavat nimenomaan käyvät psykiatrin puheilla, ennen mitään varsinaisia käytännön toimenpiteitä. Ammattitaitoinen psykiatri kyllä ymmärtää sen, mistä on kyse. Ammattitaitoinen psykiatri käy asiaa läpi sukupuolenkorjausta haluavan kanssa, eikä prosessi ole ihan lyhyt.
  smo • 11.01.2013 14:01
Pakkosterilisaatiota en hyväksy minäkään. Mutta:

haluaisiko joku selittää, miksi ihmeessä xx-kromosomit omaava ihminen, joka kokee syntyneensä väärään sukupuoleen ja on korjauttanut sukupuolensa oikeaksi, haluaisi kokea raskauden? Raskaushan olisi naisena olemista potenssiin kymmenen.
  draconfly • 11.01.2013 16:33
Täytyy varmaan kysyä asianomaiselta...

Kaikki eivät liitä raskautta naisena olemiseen. Ihmiset ovat erilaisia. Pitää unohtaa se harha, että kaikki ajattelevat asian samalla tavalla. On useita toimivia tapoja, eikä se helpoin tapa ole se "oikea". :)
  Homopallero • 11.01.2013 16:46
"Kaikki eivät liitä raskautta naisena olemiseen."

Mutta kaikki liittävät naiseuden raskaana olemiseen.
  Ei_avioliittoja_homoille (ei rekisteröitynyt) • 11.01.2013 16:49
Valitettavasti (onneksi) sinä et ole kaikki, homofobisaasta - ainoastaan 99% ihmisistä on kenties jokseenkin tässä käsityksessä, mutta se ei tarkoita ettei millään muun lailla "saisi" olla. :(

Kommenttia muokattu: 11.01.2013 klo 17:41
  Homopallero • 11.01.2013 17:09
Noh, itsekin liitän kyllä raskauden siinä missä imettämisenkin naiseuteen. Toki muullakin tavalla saa ajatella, olisi vain kiva kuulla näiden "raskaana olevien miesten" ajatuksia tästä asiasta.
  draconfly • 11.01.2013 17:53
No niin minäkin liitän, mutta minulle on ihan sama kuka synnyttää ja imettää, kunhan se en ole minä! xD
  Homopallero • 11.01.2013 18:04
Eiks sukupuolen vaihtamisen olennaisena osana nimen omaan oo, et KAIKKI oikeeseen biologiseen sukupuoleen liittyvät elimet poistetaan?

Siinä mielessä Suomen laki on erittäin toimiva. "Ihmisoikeuksiin" on turha tässä(kään) asiassa vedota.
  Riquman1990 • 11.01.2013 19:03
Riquman, ulkoinen sukupuoli KORJATAAN vastaamaan koettua "sisäistä" sukupuolta. Sukupuolenvaihtajat eivät ole transsukupuolisia.

Ja kyllä kai - joskin tapauskohtaisesti. Kaikki eivät kuitenkaan koe sukupuolta valtavirran mukaisesti, mihin jokaisella on täysi oikeus ihmisenä, kuin myös siihen ettei pakkosterilisaatiolle alisteta.
  Homopallero • 11.01.2013 19:58
Eli Homopallero siis myöntää olevansa väärässä tässä sukupuolenvaihtojutussa? KAIKKI sukupuoleen liittyvät elimet poistetaan.
  Riquman1990 • 11.01.2013 20:28
Minä en voi erehtyä väittelyssä sinua vastaan Riquman. :)

Ei, sanoin etteivät kaikki sukupuolenkorjaukset ole miehestä-naiseen tai naisesta-mieheen. Sukupuolten kirjo on moninainen.
  Homopallero • 11.01.2013 20:33
Sä hävisit jo sodan, Homopallero. ;D Miksei tästä oo uutisoitu Ranneliikkeessä? Eiks se sovi Setan viralliseen linjaan?

areena.yle.fi
  Riquman1990 • 11.01.2013 20:36
Sellaista sattuu. Eipä ole minun tappioni. Eikä Setan. ;)
  Homopallero • 11.01.2013 20:42
Riquman1990: Ranneliike.net ei tee sisältönsä suhteen päätöksiä Setan virallisten tai muidenkaan linjausten perusteella, vaan sen perusteella, nähdäänkö jonkin asian olevan merkityksellinen kulloinkin.

Riquman1990:n mainitsema Katujat - Ångrarna on esitelty ranneliike.netissä:
ranneliike.net
ranneliike.net
  smo • 11.01.2013 20:49
Niin sattuu, mut mitäs jos tällasii tapauksii on enemmänkin?

Herranjestas, Setahan saattas jopa myöntää olevansa väärässä.

Aikamoinen arvovaltatappio Setalle. ;D
  Riquman1990 • 11.01.2013 20:53
Itse transmiehenä en haluaisi synnyttää koska olen aina kokenut raskaana olemisen itselleni luonnottomana asiana.

Mutta muilla ihmisillä ei ole samanlaiset käsitykset sukupuolesta kuin minulla, vaikka itse en haluaisi ikinä synnyttää niin silti seison niiden transihmisten rinnalla jotka lapsia haluavat.

Ja en nyt tajua noita Riqumanin sekoiluja. Kyllä, jotkut ihmiset ovat lähteneet vääristä syistä transhoitoihin, ja katuvat prosessia? Suurin osa ei kuitenkaan ole katunut?

Mutta joo rekisteröidy vaikka hommaan niin pääset purkamaan tuntojasi ällöistä erilaisista ihmisistä jotka nyt vaan sattuu ärsyttämään. Liity vaikka samantien räsäsen leiriin liputtamaan muiden oikeuksien polkemisen puolesta.
  juustoateria385 (ei rekisteröitynyt) • 11.01.2013 23:15
Ei_avioliittoja_homoille: Kaikki transsukupuoliset menevätkin psykiatrin puheille ennen ensimmäistäkään leikkausta.
  Aave • 14.01.2013 09:25
Eiks sukupuolen vaihtamisen olennaisena osana nimen omaan oo, et KAIKKI oikeeseen biologiseen sukupuoleen liittyvät elimet poistetaan?

Siinä mielessä Suomen laki on erittäin toimiva. "Ihmisoikeuksiin" on turha tässä(kään) asiassa vedota. * Riquman1990*

En kylläkään tiedä kenenkään vaihtaneen sukupuolta, et en todellakaan ymmärrä mistä puhut. Sen tiedän, että luonnossa on muutamia eläinlajeja jotka kykenee tähän.

Kaikkea ei todellakaan poisteta, mistä ihmeestä tuonkin sait päähäsi. Tuon ikäinen kuin säkin luulis käyttävän internetin maailmaa saadakseen tietoa, mutta musta tuntuu et sua ei oikeasti edes kiinnosta, kunhan päätit alkaa provosoimaan ja näyttämään tyhmyyttäsi.

Sitä paitsi sukuelimet on jalkojen välissä ei sukupuoli, vai meinaatko käyttää sukupuolta lisääntymiseen.

Muilta keskustelijoilta pyydän anteeksi ehkä kiukkusta kielen käyttöäni, mutta mua suoraan sanottuna v*****a tuollainen ylimielinen käytös ja tyhmyyden osoitus!

P.S. Pysy tyhmyri poissa täältä, silloin kun ei ole mitään järkevää sanottavaa niin silloin on parempi pitää suu supussa. Sä olet katoava luonnonvara joka katoaa maailmasta pikkuhiljaa, mut sä niin kuin muut sunkaltaises ei sitä edes huomaa!
  Valerie (ei rekisteröitynyt) • 15.01.2013 00:23
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy