ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Ruotsin hallitus päätti millainen korvaus maksetaan pakkosteriloiduille transihmisille

vaeltaja2006 • 11.11.2017 12:11 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Ruotsissa on valmisteltu lakia, jonka perusteella pakkosteriloiduille transihmisille maksetaan vahingonkorvaus. Torstaina kerrottiin, että korvauksen tulee saamaan lähes 700 ihmistä. Korvaus on todennäköisesti noin 225 000 kruunua (23 000 euroa). Ruotsi tulee olemaan ensimmäinen maa, joka maksaa tästä syystä vahingonkorvausta.

Monissa maissa lainsäädännössä on määrätty, että henkilön sukupuoli voidaan korjata toiseksi sukupuoleksi vain, kun henkilö on lisääntymiskyvytön. Se merkitsi aikaisemmin, että transihminen joutui ennen sukupuolen korjaamista virallisiin papereihin alistumaan sterilointileikkaukseen. Sitä on pidetty äärimmäisen nöyryyttävänä puuttumisena henkilön kehoon.

Vaatimukset vahingonkorvauksista nousivat ensi kerran esiin vuonna 2013. Edellisenä vuonna 2012 Tukholman hallintotuomioistuin oli todennut, että sterilisaatiovaatimus oli vastoin perustuslakia ja Euroopan konventin päätöstä ja oli lisäksi syrjivä. Lakia muutettiin ja pakkosteriloinnit loppuivat.

Uusi vahingonkorvausta koskeva lakiesitys menee ensin lakivaliokuntaan ja lopullinen päätös parlamentissa tehdään keväällä 2018.

Hlbtiq-järjestö RFSL:n mukaan korvaus on liian pieni. Vertailukohdaksi on otettu muunlaiset toisten aiheuttamat ruumiilliset vammat. Järjestö vaatii myös virallista anteeksipyyntöä. Anteeksi olisi pyydettävä kaikilta niiltä, jotka ovat joutuneet pakko-operaation uhriksi.

Lain kohteiksi tulevat vuosina 1972-2013 tehdyt pakkosteriloinnit.

aftonbladet.se


Korjaus: Hlbtiq-järjestö on RFSL eli Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (ei RSFL)


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy