Rautatien juhlaa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1

Suomessa on tällä viikolla vietetty rautateiden 150-vuotisjuhlaa. Ensimmäinen juna Helsingistä Hämeenlinnaan lähti liikkeelle 17.3.1862. Tänään perinnejuna Valtteri kävi Hämeenlinnassa ja takaisin. Mutta tänä vuonna voitaisin juhlia toistakin asiaa: interreil alkoi 40 vuotta sitten.

Interreil alkoi vuonna 1972. ja se merkitsi nuorille ihmisille uutta vapautta. Interreil-passi taskussa ja rinkka selässä voi lähes kuukauden ajan kiertää Eurooppaa. Interreil-passin sai, kun oli alle 21-vuotias. Monelle matka oli osa aikuiseksi kasvamista: ensimmäistä kertaa matkalle ilman vanhempien valvontaa. Matkalle lähdettiin ystävien kanssa, joskus yksinkin. Matkan jokaisena päivänä voi päättää, mihin haluaa jatkaa: huomenna Pariisissa vai Roomassa. Ja jokaisena päivänä piti vielä laskea, riittävätkö rahat.

Suomesta lähtevät interreilaajat pääsivät puoleen hintaan meren yli Tukholmaan. Halvin reitti oli Naantalista Kapellskäriin. Matkaa suunniteltiin jo kouluvuoden aikana. Kun koulu oli ohi, piti päästä interreil-matkalle. Jo aika alkuvaiheessa interreil käsitti myös Pohjois-Afrikan.

Monen interreilaajan matka alkoi Naantalista

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Interreilaajalla oli monia mutkia matkassa, ja sellainen elämä ei ihan kaikkille sopinut. Koko ajan oli varauduttava vaikka millaisiin seikkailuihin. Kun illalla juna saapui suureen kaupunkiin, marssittiin jonossa etsimään majapaikkaa nuorisomajoista. Vilkkaimpana kesäaikana vuodetta oli vaikea löytää. Silloin yö vietettiin junassa, rannalla, puistossa tai rautatieasemalla. Voi mennä päiväkausia, ettei päässyt suihkuun, mutta siihen aikaan kaikissa kodeissakaan ei ollut suihkuja, vain sauna kerran viikossa.

Nyt jälkikäteen tuntuu yllättävältä, miten vähän tapahtui ikäviä asioita. Tosin esim. Amsterdamin Vondelparkissa kiellettiin yöpyminen, kun siellä tapahtui joitain surmatöitä. Tietenkin jotkut saivat ensikosketuksen mietoihin huumeisiin kaupungin kahvibaareissa. Homonuorille tämä oli aika uutta. Ensimmäiset homobaarit ja saunat olivat avautuneet jo 1960-luvulla. Amsterdamin kahdessa luksussaunassa tapasi usein myös suomalaisia. Ei tarvinnut hotellihuonetta, kun sauna oli koko yön auki. 96-lehti julkaisi ensimmäiset opaskartat Euroopan suurkaupunkeihin matkustaville. Hyvät kartat olivat tärkeitä, kun ei ollut internetiä. Mutta oli myös selvitettävä lainsäädäntö. Ranskassa, Belgiassa, Englannissa ja Länsi-Saksassa vuonna 1972 homoseksuaalisuus oli sallittua vain yli 21-vuotiaiden kesken. Espanjassa oli Francon aika ja totaalikielto. Kreikka ja Italia olivat vapaamielisempiä (suojaikärajat 17v ja 16v).

Siitä ei ole käsitystä, minkä verran homo- ja lesbonuoret käyttivät interreiliä. Samaan aikaan oli jo edullisia seuramatkoja mm. Mallorcalle ja muualle Espanjaan ja myös everstien Kreikkaan pääsi halvalla, ja niille matkoille olivat oikeutettuja vanhemmatkin.

Interreilin loistoaikaa olivat 80- ja 90-luvut. Sen jälkeen interreilin suosio väheni, kun tuli halpalentoja. Nyt mukavuutta rakastavat pääsevät halvalla ympäri maailmaa. Eikä hiilidioksidia tule kuin muutama tonni.


Kööpenhaminasta alkoi uudenlainen Eurooppa. Homobaareja löytyi ydinkeskustan kortteleista. Pelikanen ei ollut gaypaikka.
96-lehti julkaisi matkaoppaan Eurooppaan kesällä 1973. Irtolehtinä se kulki repussa huomaamattomasti.

1 kommenttia

Tiedoksi asiasta kiinnostuneille, että huomenna pääsee lättähatun kyytiin.
Junassa on kolme vaunua ja se liikennöi Tampereen ja Vammalan välillä pysähtyen Nokialla ja Karkussa.

Yhdistyksen sivu:
http://www.hmvy.fi/wp/

Lehtijuttu aikatauluineen:
http://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/1194804607852/artikkeli/ensi+kertaa+vuosiin+tampereelta+vammalaan+paasee+lattahatun+kyydissa.html

Kuvia:
http://www.google.fi/imgres?imgurl=http://www.hmvy.fi/wp/wp-content/uploads/2012/07/HMVY-2012-Dm7-juliste-2.jpg&imgrefurl=http://www.hmvy.fi/wp/?page_id%3D175&h=1871&w=1323&sz=886&tbnid=CXfjcesVEpkSiM:&tbnh=90&tbnw=64&zoom=1&usg=__FouSQCH6edtepwohwcrLLAhyk-o=&docid=2gic4MIwDhGLyM&sa=X&ei=ieBWUdKWI8OR4AS5hoCACw&ved=0CFIQ9QEwBg&dur=903
---
Lättähatut olivat VR:n käyttämiä ja Valmetin vuosina 1954-1963 valmistamia dieselmoottorivaunuja eli kiskobusseja. Niitä valmistettiin 400 kpl ja ne korvasivat höyryveturivetoiset junat paikallisliikenteessä. Viimeiset Lättähatut poistuivat säännöllisestä matkustajaliikenteestä vuonna 1988, mutta niitä käytetään joskus tilausliikenteessä ja museojunissa.

Kommenttia muokattu: 30.03.2013 klo 15:04