ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Puolensataa ev.lut-kirkon pappia ilmoittaa tunnuslauseenaan: "Te sanotte tahdon, me vihimme"

JuhaniV • 22.09.2017 16:50 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Helsingin Töölön kirkko. Kuva: Vaeltaja
Sateenkaaripapit-sivustolla useat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papit ilmaisevat vihkivänsä avioliittoon, vihittävien sukupuolesta riippumatta. Perjantaina vihkimisiä suorittavat papit julkaisivat kasvokuvagallerian. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Sateenkaaripapit -sivustolla on lueteltu 36 yksittäisen papin yhteystiedot ja lisäksi yhdessä Töölön seurakunnan papit. Perjantaina julkaistiin 51 papin kasvokuvagalleria.

Papit haluavat tämän ulostulon olevan viesti kaikille sateenkaari-ihmisille. Jos he haluavat liitolleen kirkollisen vihkimisen taikka siunauksen, luterilaisessa kirkossa on jo paljon pappeja, jotka ovat valmiit tällaisen kaikille kirkon jäsenille tarkoitetun toimituksen suorittamaan.

Helsingin Töölön seurakunnassa papit tekivät kollektiivisen päätöksen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisistä. Samaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto teki päätöksen tilojen olevan käytettävissä kaikkien parien vihkimiseen. Päätöksistä on jo kanneltu.

Lehtihaastattelussa pastori Ari Kotisaari ilmaisee julki tulleiden pappien haluavan tukea myös kirkon piispoja: ”Jotta he saisivat lisää painoa siihen vaakakuppiin, jossa lukee, että nyt on muutoksen aika. Heille tulee varmaan paljon painetta konservatiiviselta puolelta".

Muutamia kanteluita on tehty tuomiokapituleihin pappien vihittyä samaa sukupuolta olevia kirkolliseen avioliittoon. Pastori Kai Sadinmaasta Helsingin tuomiokapituliin tehdystä kantelusta tuli päätös, joka on muotoiltu "vakavaksi moitteeksi". Sen ei voida katsoa olevan juridinen päätös, vaan lähinnä läpsäys Sadinmaata näpeille. HS:n haastattelussa kirkkoherra Auvo Naukkarinen toteaa tuomiokapitulin päätöksen olevan "yhtä tyhjän kanssa".

Luterilaisen kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous, on pattitilanteessa. Voimasuhteet ovat sellaiset, että minkäänlaista muutosta suuntaan taikka toiseen ei ole mahdollista saada samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä ja siunaamista koskevassa asiassa.

Sateenkaaripapit
sateenkaaripapit.wordpress.com

HS: Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ´Tämä on eräänlainen kaapistatulo´
www.hs.fi

(Tätä uutista kirjoitettaessa Hesari ei ollut pistänyt edellä mainittua uutistaan maksumuurin taakse.)


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kuten saattoi odottaa, keskustelu luterilaisen kirkon vihkioikeudesta samaa sukupuolta olevien parien kohdalla on ottanut uusia kierroksia. Viidenkymmenen papin julkitulo on ollut kirkon äkkijyrkille konservatiiveille myrkkyä.

Verkkosivusto Seurakuntalaisessa Timo Junkkaala vaatii kirkon luopumaan kokonaan vihkioikeudesta, jos vaihtoehtona on luopuminen Raamatun avioliitto-opetuksesta.

Kansanlähetyksen Uusi tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela vihjaisee jopa mahdollisuudesta, että luterilainen kirkko hajoaa avioliittokysymyksen vuoksi.

Kotimaa24:n verkkokeskustelussa Vesa Hirvonen perustelee kirkon mahdollisuutta vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja:
"Luterilaisen teologian mukaan avioliitto ja siihen vihkiminen ovat yksiselitteisesti valtion asioita. Valtio voi delegoida vihkitehtävän kirkolle, mutta silloin pappi selvästi vihkii valtion puolesta. Avioliiton 'kaunistaminen rukouksin ja siunauksin' on kirkon varsinainen tehtävä Lutherin mukaan."

Juuri nyt Yle Areenassa on katsottavissa neliosainen sarja Seksi-Suomen historia. Siinä osoitetaan, kuinka kauaksi on tultu entisistä moraalikäsityksistä. Silloin "ennenvanhaan hyvään aikaan" mm. viranomaisia ja muita toimijoita, kuten taloyhtiöiden isännöitsijöitä kehotettiin paljastamaan avoliitossa eläviä, eli nk. susipareja. Tasa-arvoisen avioliittolain myötä tässä yhteiskunnassa tasa-arvoistutaan entisestään siitäkin huolimatta, että luterilaisessa kirkossa harvalukuisten vastustajien joukolla ajetaan eteenpäin käsijarru tiukasti päällä.

areena.yle.fi
  JuhaniV • 23.09.2017 09:17
Odotellaan suvaitsevaisilta imaameilta myös lupauksia......"lupaamme ettemme kehoita moskeijoissa, että homoja saa kivittää". ...... ai niin islam on Suomessa tabu. Hysssss......
Seta voisi kirkkojen sijaan kääntää välillä katseensa moskeijoihin ja kuulostella mitä siellä opetetaan ja puhutaan mutta kun meillä on tämä harras pelko islamia kohtaan.....siksipä kaikki puuhakkuus vain kirkkojen ympärillä mutta myös islamin piirissä on sateenkaariväkeä ja he tarvitsisivat paljon tukea. Heille nämä ovat oikeasti elämän ja kuoleman kysymyksiä.
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 28.09.2017 13:17
Evankelis-luterilaisen kirkon asema muun yhteiskunnan osana on Suomessa kuitenkin erilainen kuin minkään muun. Pitää ymmärtää, että hlbti-vähemmistöjen osalta kirkkoon liittyvää keskustelua ei käydä (vain) kirkon ympärillä vaan (samalla myös) kirkon sisällä.

Evankelis-luterilainen kirkko on juridisesta samankaltaisesta asemastaan huolimatta kokonsa vuoksi aivan eri luokassa kuin ortodoksikirkkokin. Suuri(n) osa suomalaisista (hlbti-ihmisistäkin) kuuluu evlut-kirkkoon ja kirkko käyttää ääntä julkisessa keskustelussa. Siksi juuri evlut-kirkon kohdalla asia on isompi kysymys.

Muut uskonnolliset yhteisöt ovat tyystin erilaisessa asemassa. Se ei tietenkään poista perustetta käsitellä kriittisesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvien kohtelua, mutta juuri tämän yhteydessä ei muiden uskontokuntien sekottaminen asiaan ole perusteltu lisä.
  smo • 28.09.2017 13:31
Höpö höpö Tomppa. Mistä lähtien "islam on Suomessa tabu" ja miten muka meillä ilmenee "harras pelko islamia kohtaan" - paitsi tietysti näiden Suomi Ensin- ja muiden muukalaiskammoisten poppoiden omissa mielikuvitusmaailmoissa.
  Public eye • 28.09.2017 14:21
Vihervasemmistolainen "kulttuuriväki" irvailee kilvan kristinuskosta mutta "suvaitsee" sivistyneesti islamin ihmisoikeuspoljennan. Nimetkää edes yksi islamistinen valtio jossa kristityt sekä homot voisivat elää rauhassa? Ateistiset vihervasurit eivät ymmärrä uskonnon valtavaa voimaa niin hyvässä kuin pahassa. Humanistinen unelmahöttö sumentaa silmät.
Osa turvapaikanhakijoistammekin uhkailee jo vastaanottokeskuksissa kristittyjä ja homoja. Mielestäni uhkaileva käytös pitäisi ehdottomasti ottaa huomioon turvapaikkapäätöksiä tehdessä. Turvapaikanhakija hakee maastamme suojaa ja siksi voimme odottaa ettei hän itse aiheuta turvattomuutta ympäristössään. Enkä halua maahamme Saksan kohtaloa jossa on jo niin islamistuneita alueita mihin sateenkaariväellä ei ole mitään asiaa. Euroopan ilmasto ei tee islamista tasa-arvoista eikä suvaitsevaista uskontoa.
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 28.09.2017 16:29
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy