ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Portugalissa sukupuolen vahvistaminen helpottuu ja intersukupuolisten lasten tarpeettomat leikkaukset loppuvat

Sami Mollgren • 14.04.2018 08:06 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Portugali hyväksyi perjantaina lain, jonka myötä sukupuoli perustuu yksilön omaan määritelmään.

Portugal on järjestyksessään kuudes maa, jossa yksilöllä on lakiin perustuva itsemääräämisoikeus juridiseen sukupuoleensa. Presidentin vahvistamista vielä odottavan uuden lain mukaan täysi-ikäinen voi muuttaa juridisen sukupuolensa henkilön omalla ilmoituksella. Alaikäinen 16- ja 17-vuotias voi muuttaa juridisen sukupuolensa vanhempien suostumuksella.

Portugalissa on ollut mahdollista muuttaa syntymätodistuksen sukupuolimerkintää vuodesta 2011 lukien, mutta tähän asti se on edellyttänyt lääketieteellistä diagnoosia.

Portugali salli samaa sukupuolta olevien väliset seksuaalisuhteet vuonna 1983, ja 2000-luvulla maahan on säädetty hlbti-vähemmistöjä syrjinnältä suojaavia lakeja. Samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustettiin vuonna 2001, avioliitot sallittiin vuonna 2010 ja adoptio tuli mahdolliseksi vuonna 2016.

Myös intersukupuolisten lasten sukuelimiin kohdistuvat ei välttämättömät leikkaukset lopetetaan, samoin laki mahdollistaa sukupuolimerkinnän jättämisen pois henkilöpapereista. Usein vastasyntynyt on määritelty kuuluvaksi jompaan kumpaan sukupuoleen ja leikkauksilla ulkoiset sukuelimet muotoillaan muistuttamaan määritellyn sukupuolen elimiä, ja usein lasta aletaan kasvattaa kyseiseen sukupuoleen liitettyjen ihanteiden mukaisesti.

Euroopassa Malta, Norja, Tanska, Irlanti ja Belgia ovat aiemmin muuttaneet translainsäädäntönsä itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi.

Suomi on saanut kritiikkiä lainsäädännön syrjivyydestä. Juridisen sukupuolensa muuttavan transsukupuolisen on saatava diagnoosi ja läpikäytävä steriliteettiin johtavia lääketieteellisiä hoitoja. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen nykyisen translainsäädännön ongelmiin. Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut lakiesityksen translain kokonaisuudistuksesta, mutta edellisellä vaalikaudella hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit estivät esityksen tuomisen eduskunnan käsiteltäväksi, ja tällä hallituskaudella perussuomalaiset ja myöhemmin siniset ovat olleet esityksen eduskuntakäsittelyn tulppana.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Portugali hyväksyi perjantaina lain, jonka myötä sukupuoli perustuu yksilön omaan määritelmään."

Mielenkiintoista; mitäs kaikkia sukupuolia Portugalissa sitten voi itsemääritellä?
  human • 14.04.2018 23:57
human; ihan mitä vaan. Lisäksi juridinen sukupuoli on itsemäärittelykysymys.
  smo • 15.04.2018 07:29
smo, "ihan mitä vaan" tuskin pitää paikkaansa. humanin kysymys on ihan asiallinen. onko sukupuolen määritelmä rajattu kahteen vai onko käytössä myös 3. sukupuoli vai voiko senkin niin halutessaan määritellä rekistereihin vielä tarkemmin?
   (ei rekisteröitynyt) • 16.04.2018 13:33
"uuden lain mukaan täysi-ikäinen voi muuttaa juridisen sukupuolensa henkilön omalla ilmoituksella."

Tämä on jälleen yksi vihervasemmiston riemuvoitto, jolla sotketaan yhteiskunta, aiheutetaan kaaosta ja hämmennystä.

Päätös on täysin älytön ja tarkoittaa esim. että biologinen isä voi muutta äidiksi pelkällä ilmoituksella. Kukan on silloin lapsen äiti ja isä? Entäs voiko mieheksi ilmoittautunut nainen jatkossa käyttää miesten vessoja ja saunoja?
Onko naiseksi ilmoittautunut mies oikeutettu naisille kohdennettuihin sosiaalietuuksiin?

Tästähän syntyy ihan tajuton sekasotku, jota selvitellä vielä monessa raastuvassa.
  Jalat maassa (ei rekisteröitynyt) • 19.04.2018 18:32
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy