Pietarsaaressa uhataan paikallislehteä tilaajaboikotilla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Pietarsaaressa Jeppis-prideen osallistui arviolta 2500 ihmistä. Paikalla olleiden mukaan huomattava osa oli heteroja, jotka halusivat tukea prideä. Viikkojen ajan ennen prideä oli yleisönosastoissa käyty lokakampanjaa prideä vastaan, ja se ilmeisesti sai ihmiset liikkeelle. Kaupunginjohtajakin oli jo avajaispuheessaan korostanut, että Pietarsaari on avoin ja suvaitsevainen.

Ikävä kirjoittelu ei loppunut siihen. Sitä on yhä jatkettu ja panoksia on yritetty koventaa. Myrskyn silmään nousi paikallinen lehti Österbottens Tidning. Priden vastustajat käynnistivät kampanjan lehteä vastaan. Lehti oli heidän mukaansa liian pride-myönteinen. Äänekkäimpien mukaan lehdessä oli homopropagandaa. Tilauksia peruttiin niin, että elokuun 5. päivänä Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström nousi puolustamaan lehteä. Piispan mukaan ammattijärjestöt, puolueet ja kirkko kärsivät siitä, että yhteiskunta sirpaloituu. Hyvin herkästi ja rajusti aletaan vastustaa erilaisia yksittäisiä asioita. Ruotsalainen kansanpuolue on ollut puolue, johon ovat aikaisemmin mahtuneet liberaalit ja konservatiivit, mutta hajaannus alkaa vaikuttaa. Piispa puolustaa Österbottens Tidning -lehteä, jonka pitää tarjota tilaa kaikille näkemyksille ja poliittisille ideologioille. Olisi hyvä, että eri tavalla ajattelevatkin saisivat uudenlaisia näkökulmia monipuolisen lehden kautta.

Pietarsaaressa paikallinen kirkkoneuvosto ei suostunut sateenkaarimessun järjestämiseen kirkossa, vaan päädyttiin musiikkijumalanpalvelukseen pihamaalla. Paikallisilla kirkkoneuvostoilla on tällaisissa asioissa oikeus päättää puolesta tai vastaan. Ulkotapahtumaa pidettiin onnistuneena.

Bloggaaja ja aktiivinen keskustelija Kristian Nyman on ollut näkyvin priden vastustaja. Hän on kotoisin Pedersören kunnasta eli entisestä Pietarsaaren maalaiskunnasta. Hänen kritiikkinsä kohdistuu Österbottens Tidning -lehteen, koska lehti antoi hänen mukaansa liikaa tilaa ja huomiota pride-tapahtumalle. "Tämä meni nyt kuitenkin niin överiksi, että en muista kokeneeni mitään vastaavaa koskaan", Nyman kertoo YLEn uutisen mukaan. Kristian Nyman haluaa kansankokouksen, jossa laaditaan joukkoadressi lehden johdolle tai omistajalle tai päätetään suuremmalla joukolla tilausten lopettamisesta. Nymanin mukaan lehti aktiivisesti mainosti prideä. Lehdessä oli monta kolumnia, joissa ilmaistiin suvaitsemattomuutta priden vastustajia kohtaan. Nyman ei pidä itseään homojen vastustajana, mutta heitä suojellaan muulla tavoin kuin pridella. Nyman myöntää, että maakunnassa tarvitaan hyvä paikallislehti. Avoin kokous voisi luoda eri osapuolten välille linnarauhan - siis vihollisuudet lopetettaisiin toistaiseksi. Lehden edustajat voisivat olla mukana kokouksessa.

Österbottens Tidning -lehden päätoimittaja Margareta Björklund puolustaa lehden linjaa. Pride-uutisonnissa näkyy lehden yhteiskunnallinen ja journalistinen tehtävä. Pride on valtakunnallinen uutinen. Monenlaisen uhan alla oleva ryhmä sai äänensä kuuluviin ja syntyi keskustelua homojen oikeuksista yhteiskunnassa. Se vastaa täysin Österbottens Tidning -lehden linjaa, joka puolustaa myös ruotsinkielistä vähemmistöä ja on rasismia vastaan. Päätoimittajan mukaan lehdessä keskustelu on haluttu pitää vapaana, kunhan vain ei loukata yksittäistä henkilöä tai ryhmää. Pride-festivaali osoitti, että tasa-arvossa ja suvaitsevaisuudessa on edelleen puutteita, hän sanoo. Tilaajaboikottia hän valittelee, ja muistuttaa, että lähilehden on oltava kaikille alueen asukkaille. On siedettävä myös asioita, joista ei itse pidä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Julkisen sanan neuvostosta valmisteleva sihteeri Nenne Hallman kertoo, että tilaajaboikotit eivät ole uusia asia. Tässä on huolestuttavaa se, että sananvapautta yritetään rajoittaa niin, että jokin ryhmä alkaa painostaa lehteä. Neuvosto tuomitsee päätoimittajan ja toimituksen painostuksen. Hallmanin mukaan Jeppis Pride täytti merkittävän tapahtuman kriteerit Keski-Pohjanmaalla. Hallman muistuttaa, että sanomalehdessä määräysvalta on toimituksella. Sitä ei saa luovuttaa ulkopuolisille.

Erityisen paljon pahennusta priden vastustajissa aiheutti Österbottens Tidning -lehden toimittajan facebook-kommentti. Hän ehdotti, että "jospa nyt vähän vainottaisiin kristittyjä ja ripustettaisiin sateenkaariväreissä olevia pyyhkeitä pyykkinarulle". Ja todellakin, monella pyykkinarulla oli vaatteita sateenkaaren väreissä. Myöhemmin sekä kirjoittaja että päätoimittaja pahoittelivat kirjoitusta. Tarkoitus ei ollut loukata kristittyjä, vaan kyseessä oli "ironia". Vanha, kulunut selitys.


YLEn uutinen Jeppis Priden jälkipyykistä

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Jorma Hentilä
  • 15.8.2014, 21.47
Jumalanpalveluksesta vähän lisää:

Jumalanpalvelus järjestettiin vanhan pappilan helteisen aurinkoisella pihamaalla, luonnon keskellä. Sen toimittivat Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Bö-Göran Åstrand (ruotsiksi) ja pastori Tuija Storbacka (suomeksi) sekä pastori Tomas Ray (liturgi).

Åstrand on/oli virkavapaalla kirkkoherran tehtävästä siinä seurakunnassa, jonka valtuusto epäsi sateenkaarimessun järjestämisen. Hänellä ei ollut virkavapauden vuoksi ratkaisuun sanomista

Itse tilaisuutta ajatellen valtuuston päätös oli onneksi. Kesäinen luonto loi sympaattiset puitteet kokoontua. Väkeä oli noin 200, huomattava osa ns. tavallisia seurakuntalaisia.