ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Onko maaliskuussa avioituneiden samaa sukupuolta olevien parien määrä vähäinen?

Sami Mollgren • 05.04.2017 11:01 NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Maaliskuun 2017 aikana 87 uutta samaa sukupuolta olevaa paria solmi avioliiton ja 770 paria päivitti rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi, kun samaa sukupuolta olevien avioliitot mahdollistanut lakimuutos oli tullut voimaan.

Joissain yhteyksissä sekä uusien avioliittojen että rekisteröidyn parisuhteen avioliitoksi muuttamisten määrää on pidetty vähäisenä, etenkin suhteessa lakimuutoksen aiheuttamaan kohinaan.

Onko se kuitenkaan vähäinen?

Vuonna 2016 rekisteröidyssä parisuhteessa eli Suomessa noin 2 400 paria. Vuosittain parisuhteita solmittiin muutama sata, vuoden kuukausille jaettuna muutama kymmenen. Esimerkiksi 2015 parisuhteita rekisteröitiin kuukausittain keskimäärin runsas 26. Parisuhteiden rekisteröimisen huippuvuosi oli 2002, jolloin parisuhteiden rekisteröinti tuli mahdolliseksi. Tuolloin kuukausittain rekisteröitiin keskimäärin lähes 45 parisuhdetta.

Noin kolmannes rekisteröidyistä parisuhteista muutettiin maaliskuun 2017 aikana avioliitoiksi. Monet parit oletettavasti haluavat päivittää liittonsa avioliitoksi jonain tiettynä päivänä, esimerkiksi parisuhteen rekisteröimisen vuosipäivänä. Vuoden päästä voidaan arvioida sitä, kuinka merkittävänä parisuhteensa aiemmin rekisteröineet ovat kokeneet avioliittolain uudistuksen ja mahdollisuuden avioliittoon.

Samoin uusia avioliittoja solmitaan pareille sopivana ja tärkeänä ajankohtana, ei välttämättä heti mahdollisuuden auettua. Monien tiedetään haluavan avioitua kesällä.

Vielä ei ole johtopäätösten teon aika. Toisaalta, voidaanko määristä ja prosenteista edes tehdä perusteltuja johtopäätöksiä?

Olennaista on, että samaa sukupuolta olevat parit ovat samalla viivalla kuin eri sukupuolta olevat parit. Samoin sukupuoltaan korjaava ei enää joudu miettimään siviilisäätyynsä liittyviä kysymyksiä, vaikka moni muu asia ei ole kunnossa nykyisen translainsäädännön puutteiden vuoksi.

Tasa-arvoinen avioliittolaki lisäsi yhdenvertaisuutta ja paransi samaa sukupuolta olevien vanhempien perheissä elävien lasten asemaa.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy