ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Norjan TV:n nuorisosarjan kolmannen tuotantokauden keskipisteenä poikapari

Sami Mollgren • 25.01.2017 22:10 • 4 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Nuorille suunnatun Skam-sarjan kolmannella tuotantokaudella isossa roolissa on poikaparin hissukseen heräävä rakkaustarina. Sarjan norjankielinen nimi Skam on suomeksi “Häpeä”.

Tapahtumat sijoittuvat Norjan pääkaupunkiin Osloon, kaupungin länsiosan varakkaaseen Frognerin kaupunginosaan, jossa sijaitsee Hartvig Nissenin lukio. Sarjan henkilöhahmot ovat lukiolaisia, pohjoismaalaisittain tyypillisiä, vaikkakin monenlaisista perhetaustoista tulevia. Päällimmäisenä ovat nuorten elämään kuuluvat asiat ja kysymykset; ihastumiset, sydänsurut, kännääminen, seksiin liittyvät asiat, ennakkoluulot, ulkonäköpaineet ja vaikkapa arkipäiväinen hengailu kavereiden kanssa. Sarjassa myös käsitellään ajatuksia herättävästi monia mietityttäviä aiheita - mutta ei liian sormi pystyssä.

Sarjan tekijät ovat kertoneet pyrkivänsä esittämään nuorten elämää realistisesti ja uskottavasti. Tekijät kertovat pohjatyöhön kuuluneen runsaasti aikaa nuorten elämään tutustumiseen.

Pienellä budjetilla tehdyn sarjan suunniteltu koderyhmä ovat noin 16-vuotiaat nuoret naiset. Sarjaan on kuitenkin tutustunut laajempikin yleisö; joillain jaksoilla on ollut katselijoita reilusti toista miljoonaa. Tuotantokausien aikana viikottain on julkaistu kokonainen jakso, josta viikon mittaan on ennakkoon katsottavaksi tuotu lyhyitä kohtauksia. Kohtauksen alussa on viikonpäivä ja kellonaika - ajankohta, jossa tarina on ja samalla aika, jolloin kohtaus on alkuaan julkaistu netissä. Varsinaisten jaksojen pituus vaihtelee 15 minuutin ja 50 minuutin välillä.

Sosiaalinen media on vahvasti mukana paitsi itse tarinassa myös sarjan markkinoinnissa: kaikilla sarjan hahmoilla on omat profiilit Facebookissa ja Instagramissa.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n tuottama sarja on ehtinyt jo kolmannelle tuotantokaudelleen, ja jokaisella kaudella päähenkilönä on yksi nuorista. Ensimmäisen tuotantokauden päähenkilönä oli Eva (Lisa Teige), toisella tuotantokaudella Noora (Josefine Frida Pettersen) ja kolmannella Isak (Tarjei Sandvik Moe), jonka seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyi kysymysmerkkejä jo aiemmilla tuotantokausilla. Kolmannen tuotantokauden kantavana juonena on ollut Isakin kasvutarina kaapistatuloineen ja tätä kaksi vuotta vanhempi Even (Henrik Holm) - ja heidän suhteensa, joka on saanut sosiaalisessa mediassa ja sitä myöten itse sarjassakin hahmojen etunimiin perustuvan lempinimen "Evak". Toisesta tuotantokaudesta lukien henkilöhahmoihin on kuulunut myös Isakin homo kämppäkaveri Eskild (Carl Martin Eggesbø).

Sarja on julkaistu Norjan yleisradioyhtiö NRK:n verkkosivuilla ja Suomessa sitä on voinut katsoa Yle Areenassa, johon sarjan kolmas tuotantokausi tuli katsottavaksi perjantaina.

No filter

Käyttäjän @isakyaki jakama julkaisu


Neljättä tuotantokautta odotetaan kevääksi 2017.

Sarjalla on faneja Norjan lisäksi ympäri maailman, sillä Skam on aiheuttanut etenkin kolmannen kauden ja "Evak"-kaksikon myötä sosiaalisen median ilmiön; klippejä jaetaan, fanit tekevät niistä omia koosteitaan ja niitä tekstitetään monille kielille. Vastaavanlaisen ilmiön on synnyttänyt suomalainen Salatut elämät -sarja, etenkin Larin ja Eliaksen tarina.

Yhdysvalloissa Skam-sarjasta on määrä tehdä paikallinen versio nimellä Shame vuoden 2017 aikana.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Karjan kaikki kolme tuotantokautta on jo nyt ladattavissa YLE-Areenasta omalla tietokoneelle. Ei paha!
  oscari • 26.01.2017 15:30
Vähän nolottaa, kuinka paljon tästä tykkään. Parasta draamaa.
  Elli (ei rekisteröitynyt) • 31.01.2017 13:29
Ei tuosta tykkäämisessä kai liene mitään noloa. Minäkin tykkään.

Viikon pureskelun jälkeen luulen sisäistäneeni tärkeimmän asian, jonka Isak tuossa tarinassa tajusi - ja joka kaiketi itseäni kosketti kaikkein eniten. Asia kiteytyy Isakin kauden päättäneeseen repliikkiin: "At livet er ... nå". Muistan tajunneeni sen lopulta itsekin joskus kauan sitten. Tämä sarja ehkä auttoi minua muistamaan sen. Siitä kiitoksen ansaitsee käsikirjoittaja Julie Andem. Uskoisin, että sarja on auttanut muitakin itsetutkiskelussa. Toivottavasti etenkin kohderyhmäänsä.

Jos jättää tarttumatta kohdalle sattuvaan hetkeen ja mahdollisuuteen, ei saa koskaan tietää, mitä olisi tapahtunut.
  smo • 01.02.2017 09:03
Yle kertoo, että Skamin katsojaluvut ovat poikkeukselliset – norjalaissarja singahti Yle Areenan katsotuimpiin sisältöihin ( yle.fi ). Ylen juttuun haastateltu kertoo, että "Skamin teinien maailma on niin samanlainen kuin suomalaisteinien maailma, että siihen voi ihan täysin samaistua".
  smo • 27.02.2017 10:43
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy