ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Namibian pääkaupungissa pride-tapahtumassa vaadittiin suojaa sateenkaarivähemmistöille

Sami Mollgren • 30.07.2017 09:57 UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Pride-kulkue lauantaina 29. heinäkuuta Namibian pääkaupungissa Windhoekissa. (kuva: Hildegard Titus / AFP / Lehtikuva)

Namibian pääkaupungissa Windhoekissa järjestettiin lauantaina mielenosoitusmarssi, jossa vaadittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville parempaa oikeusturvaa.

Poliisin turvaamalle marssille osallistui noin 150 ihmistä. Lehdistön antamien tietojen mukaan marssi sujui rauhallisesti, joskin mielenosoittajille huudeltiin asiattomuuksia. Toisaalta monet marssia sivuta seuranneista olivat osoittaneet sateenkaarilippuja liehuttaneille marssijoille kannustustaan.

Muualla Namibiassa on järjestetty jo aiemmin vastaavia mielenosoituksia, mutta pääkaupunki Windhoekissa pride oli ensimmäinen laatuaan.

- Emme vaadi avioliittoa. Pyydämme yhdessä olevilla pareille jonkinlaista lain suojaa, sanoi paikallisen hlbti-järjestön Out-Right Namibian johtaja Friedel Dausab.

Namibian lainsäädännössä ei ole seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia syrjinnältä suojaavia pykäliä. Vuonna 2016 YK:n ihmisoikeuksien komitea vaati Namibian hallitusta säätämään syrjinnältä suojaavat lait.

Namibian lainsäädäntö kieltää miesten välisen "sodomian". Vastaavaa kieltoa ei ole naisten välisille suhteille. Miesten välisetkään suhteet eivät ole käytännössä johtaneet suoranaisiin ongelmiin viranomaisten kanssa, ja sodomiapykälien poistamisesta on viime vuosina käyty keskustelua. Sen sijaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ja vähemmistöön kuuluviksi arvellut joutuvat yleisesti syrjinnän, häirinnän ja väkivallan kohteeksi. Esimerkiksi lesboihin kohdistuvat teot, joissa heitä yritetään raiskaamalla muuttaa heteroiksi, ovat Etelä-Afrikan tavoin yleisiä.

Etelä-Afrikan tasavallasta vuonna 1990 itsenäistynyt, lounaisessa Afrikassa sijaitseva noin kahden miljoonan asukkaan Namibia on yksi neljästä Afrikan maasta, joissa asennemittauksen mukaan enemmistöä ei häiritsisi naapurin homoseksuaalisuus. Vuonna 2016 toteutetun Afrobarometer-selvityksen mukaan 55 prosenttia ihmisistä suhtautuisi naapurin homoseksuaalisuuteen hyväksyvästi. Muut kolme maata olivat Etelä-Afrikka, Cape Verde ja Mosambik.

Pride-kulkueeseen lauantaina 29. heinäkuuta Namibian pääkaupungissa Windhoekissa osallistuneet kantoivat suurta sateenkaarilippua. (kuva: Hildegard Titus / AFP / Lehtikuva)

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy