ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


vapaalla trendit matkakohteet ruoka- ja drinkkireseptit koti ja asuminen hyvinvointi ihonhoitovinkit
sateenkaaren värinen suomi -opas suomen homobaarit tapahtumakalenteri vapaa-aika & koti -keskustelu

Münchenin homoelämä näivettyy

vaeltaja2006 • 16.05.2017 11:58 • 9 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA • EU

Vanha diakuva 70-luvulta, värit katoamassa. Edessä turistien suosima Marienplatz, taustalla häämöttävät taivaalle sojottavat Frauenkirchenin tornit
Münchenissä homoelämä on muuttunut. Glockenbachviertelin ”homokaupunginosassa" Müllerstrasse on ollut paikka, jossa homot ovat viikonloppuina parveilleet. Viime aikoina homojen baarit ovat alkaneet kadota. Homojen info- ja kulttuurikeskuksesta Subista kerrotaan, että vuonna 2000 Münchenissä oli kuusi homodiskoa, kuusi saunaa, ja 60 baaria, kahvilaa, ravintolaa ja pubia, useimmat Glockenbachviertelin alueella. Nyt paikat voi laskea kahden käden sormin.

Homoskene on kriisissä, kerrotaan Sub-keskuksesta. Monet kaupalliset paikat ovat sulkeneet ovensa ja lähes ainoa, joka kukoistaa, on tämän info- ja kulttuurikeskuksen, Subin, kahvila ja baari. Kaupalliset yrittäjät moittivat, että Sub edullisilla hinnoillaan tuhoaa kaupallisen skenen. Mutta Sub tarjoaa halvoilla hinnoillaan myös köyhemmille mahdollisuuden osallistua iltaelämään.

Toinen tekijä homopaikkojen katoamiseen on netti. Kun ennen baareista etsittiin seuraa, nyt seuranhaku tapahtuu verkossa eikä ole tarvetta lähteä kaupungille. Vain yhdessä kapakassa on enää ns. pimeä huone ja jäljellä on vain yksi homosauna. Mutta saunakin on jouduttu uudelleen miettimään. Se tarjoaa laajan wellness-osaston, hierontaa, hyvän keittiön ja juomista. Sellaisiin hämypaikkoihin, joissa on ovikello ja tirkistysluukku, harva enää haluaa mennä.

Se, että homojen ”olohuoneet” ovat kadonneet, häiritsee vain vanhempaa väestöä. Nuoret menevät mielellään paikkoihin, jotka ovat mixed ja gay-friendly. Müllerstrassen Bau-kapakka oli ennen vain ”miehekkäille” miehille. Nyt se on poistanut ikkunoiden teipit ja muuttunut ”gay-friendlyksi”, homoystävälliseksi. Suuri ajattelun muutos.

Nyt menestyvät vain sellaiset paikat, joissa on sosiaalista tapahtumaa ja joissa on hauska olla (Prosecco Bar, Nil, Rendezvous). Pelkkä kohtaamispaikka tai seksipaikka ei enää riitä. Pitää olla tunnelmaa.

Lesboille on hyvin vähän kapakoita. Heille on neuvontakeskus LeTra ja joitakin tapahtumia kuten She-la party.

Deutsche Eiche on laadukas hotelli ja ravintola. Sen omistaja Dietmar Holzapfel on ollut aktiivinen homopolitiikassa. Hän sanoo, että aikaisemmin homopaikat olivat turvapaikkoja homoille. Ulkoa ei nähnyt sisälle ja ovessa oli kello. Niin ei onneksi enää ole ja homo- ja heteroyleisö sulautuu yhteen. Turisteilta kuulee, että homoskenessä tapahtuu vuosi vuodelta vähemmän – muuallakin kuin Münchenissä. Osasyynä on internet. Toinen syy voi olla,että esim. kaupunkioppaissa on yhä vähemmän tietoa homo- ja lesbopaikoista. Ja kolmas ongelma on, että kaupunki subventoi info- ja kulttuurikeskus Subia ja sen hinnat ovat halvemmat kuin muilla. Ihmiset menevät sinne, missä olut on halvinta. Hintadumppauksen takia monet yksityiset baarit ovat joutuneet lopettamaan.


Myös Ochsengartenissa, ”tosimiesten” paikassa tiedetään, että homoskene on katoamassa. Ochsengarten alkaa olla ainoa, jossa miehet saavat olla keskenään ja sellaisessa asussa kuin haluavat – tai asutta. Juhlailtoina monet ovat yläruumis paljaana. Torstaisin sinne pääsevät myös naiset, vaikka miehet ovatkin asiaa paheksuneet. Ochsengartenissa kokoontuu mm. SM-kantapöytä, joukko sadomaso-harrastajia. Välillä kuulee huhuja, että vanha, maineikas Ochsengarten olisi lopettamassa. Siellä huomataan selvästi, miten ulkonakäynti-kulttuuri on muuttunut, mutta vielä ei ole tarvinnut sulkea ovia lopullisesti.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Samansuuntaiselta kuulostaa kehitys kaupungissa kuin kaupungissa. Pariutuminen on jo hyvän aikaa siirtynyt nettiin. Vanhemmalla väellä on ehkä suurempi tottumus käydä (homo)baareissa viettämässä iltaa, mutta nuoremmalla ei. Lisänä se, ettei ole enää entisenlaisia syitä homomiesten "ghettoutumiselle" homouden yleisen hyväksynnän lisääntyessä

Jotkut ovat esittäneet (Suomessa) baarien erityisesti nuoriin liittyvän asiakaskadon taustalla olevan enimmin (nuorten) rahapulan, mutta en allekirjoita ajatusta. Minä uskon kyseessä olevan meillä ja muuallakin sen, ettei (homo)baarien tarjonta yksinkertaisesti vastaa kysyntää; kiinnostavampaakin ajanvietettä on tarjolla.
  smo • 16.05.2017 14:44
En tiedä, kuinka luotettavia subjektiiviset havaintoni ovat, mutta ovatko muut huomanneet Suomen pääkaupunkiseudulla jonkinlaisen muutoksen ihan pelkästään tänä keväänä?

Mulla on ollu sellainen tunne, että porukka ottaa näkö- ja puhekontaktia aiempaa avoimemmin julkisilla paikoilla. Tätä on tapahtunut apteekissa, metrossa, metrolaiturilla, kaupassa.

Voisiko asia liittyä avioliittolakiin...?

Minusta on pelkästään positiivista, jos kontaktin hakeminen homojenkin kohdalla arkipäiväistyy kadulle. Ettei aina tarvitse erityisesti hakeutumalla hakeutua homoisempiin ympyröihin.
  Yesman • 16.05.2017 16:57
Olen huomannut. Muutenkin tuntuu, että juuri tänä keväänä on jotenkin sellainen myönteisempi ja avoimempi vire saanut valtaa.
  smo • 16.05.2017 17:50
Ollaan jo vuosia huomattu veneilypiireissä että kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kiristynyt huomattavasti. Ei enää riitä ihmisillä aikaa kaikkeen ja netti vie todella paljon aikaa.
Siis nämä edellä mainittujen lisäksi.
  Niksu • 16.05.2017 22:21
Mietin vielä yhtä asiaa tämän jutun otsikkoa liipaten; ehkä Münchenissä (ja muualla) ei voikaan puhua "homoelämän" näivettymisestä, vaan paremminkin elämän alkamisesta; etenkin vähän nuoremmat homot eivät enää koe tarpeelliseksi hautautua kapakoihin ja pimeisiin huoneisiin, vain "homoisan" viiteryhmänsä pariin.
  smo • 16.05.2017 22:32
Olen pitkään puhunut homojen gettoutumista vastaan. Kaikenlaiset tavalla taikka toisella suljetut yhteisöt ovat pahasta. Suunta näyttää nyt olevan hyvä.
  JuhaniV • 17.05.2017 09:21
Aika moni parisuhteen löytänyt homo on kiitollinen siitäkin, ettei enää tarvitse pyöriä gay-kapakoissa seuraa etsimässä.

Kun viimeksi kävin Mann´s Street kapakassa, tunnelma oli kuin hullujenhuoneella, jonne on salakuljetettu laatikkokaupalla viinaa. Toivon että se oli vain "huono ilta", koska siellä on joskus ollut ihan mukavaakin.
  1965 • 17.05.2017 12:01
Olen samaa mieltä; hienoa että (homo)elämää on kapakoiden ulkopuolellakin. Itse olen ehkä kuitenkin vähän vanhanaikainen ja minusta on kyllä kivempi lähestyä jotain kundia homobaarissa, kun tiedän että ensimmäisenä ei nyrkki heilahda ja huudeta 'painu homo vittuun', mikä saattaa olla kohtalo ei-homobaarissa. Vähän sama juttu on noiden katukohtaamisten kanssa: jos kundilla on pride-korvikset ja käsilaukku heiluu, voisi häntä turvallisesti mennä jututtamaan, mutta neidit eivät minua kiinnosta ja normihomot ihan oikeasti sulautuvat joukkoon, jolloin vaarana on mennä moikkaamaan umpimielistä heteroa, joka ei homon lähestymistä innolla ota vastaan...

Samoin minusta on kivempi jutella kasvokkain kuin tuntikausia kännykkää hiplata jossain chatissä. Näiden appsien ongelma on myös se, että koska koko ajan on tarjolla uusia profiileja, saman kundin näkeminen edes pari kertaa on harvinaista. Tapaamiset ovat hyvin seksipainotteisia ja kertakäyttökulttuuria.

Lisäksi nuoret, jotka eivät kapakoissa käy tai muutenkaan yhteisössä pyöri, eivät osaa arvostaa ja kamppailla vähemmistön oikeuksien puolesta. He korkeintaan naamakirjassa tykkäävät jonkun ulostulovideosta, mutta pitävät tasa-arvoa yms. itsestäänselvyytenä.

Kapakoissa käydessä ja liikkuessa 'omien joukoissa' jotenkin paremmin tuntee kuuluvansa johonkin. Enkä tarkoita, että tämän täytyisi olla ainut viiteryhmä, johon samaistua. Ei tarvitse gettoutua, vaan sitä voi nähdä muita ihmisiä venekerhossa, koirapuistossa jne. ja viettää muutenkin suurimman osan vapaa-ajastaan muualla kuin homobaareissa, mutta näen kyllä niille edelleen olevan tarvetta. Tanssin sata kertaa mielummin hitaitakundin kanssa homobaarissa kuin kerjäten verta nenästä humalaisten ympäröimänä heterobaarissa.

Se, että (homo)baarin pitäjät sitten valittavat asiakaskatoa, on sitten ihan toinen asia. Voivat katsoa peiliin ilmapiirin, asiakaspalvelun, sisustuksen, ohjelman ja hintojen suhteen.

ps. kuvatekstistä: kuvassa kyllä pystyssä sojottaa Frauenkirchenin tornit. En ole kuullut sitä Marienkircheniksi kutsuttavan, Domiksi kylläkin sillä se on kaupungin tuomiokirkko
  pekka.punavuori • 17.05.2017 12:52
Valitettavasti Helsingin homobaarit eivät ole pysyneet asiakkaiden perässä, vaan ovat tarjonneet sitä samaa konseptia kuin "ankeinpina aikoina". Jotain tapahtui sille kehitykselle, joka näkyi 1990-lopulla kun Lost&Found avasi tilaa. Klubikulttuuri uupuu täysin homobaareista, tarjonta usein "on mitä on". Ei ihme että nuorempi ja vähän vanhempi väki (joka on pyörinyt klubeilla pidempään) vieroksuu homoformaattidiskoja, karaokea ja ysäri-iltoja. Klubikulttuurin fokus on myös siirtynyt sinne missä asiakkaat ovat, ei ole mitään syytä lähteä keskustaan jos kävelymatkan päässä on kolmen klubin kompleksi kansainvälisine huippu dj:neen.

Homobaarit ovat toki tärkeitä paikkoja edelleen, niitä pitää vain päivittää. Ja en nyt tarkoita rasistisilla Facebookpäivityksillä...
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 17.05.2017 13:54
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy