ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Miehen sosiaaliturvatunnuksella odotetaan lasta ilmeisesti ensimmäisen kerran Suomessa

jnsto • 07.10.2017 11:55 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Uutistoimisto Lännen Media kertoo miehen olevan Suomessa raskaana, tiettävästi ensimmäistä kertaa.

Tuleva isä oli käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin naisesta mieheksi ja saanut toissa vuonna miehen henkilöllisyystunnuksen. Hän oli kuitenkin keskeyttänyt hormoniterapian, jotta voisi kokeilla lapsen hankkimista puolisonsa kanssa.

Pariskunta oli kysellyt hedelmöitysklinikoilta hoitomahdollisuuksista, mutta lähes kaikki kieltäytyivät translainsäädäntöön vedoten. Hoitoja ei kuitenkaan tarvittu, vaan lapsi sai alkunsa alkukesästä.

Lännen Median mukaan raskaus on sujunut muuten hyvin. Kuitenkaan terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta, jossa raskaana olevalla on miehen henkilöllisyystunnus. Tilanne on kohdattu mm neuvolahuollossa.

Uutistoimiston tavoittaman Setan Transtukipisteen johtavan sosiaalityöntekijän Maarit Huuskan mukaan ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta, että kyseessä on ensimmäinen raskaana oleva mies Suomessa, mutta hänen mukaansa se on hyvin todennäköistä.

"On mahdollista pitää taukoa hormoniterapiassa lapsen saadakseen, joten joku muukin pari on voinut periaatteessa saada lapsen toisen korjausprosessin aikana", Huuska sanoi STT:lle.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Näin ICT-alan ihmisenä täytyy todeta että yksinkertaisesti paska suunnittelija ja toteuttaja, jos tietojärjestelmä ei osaa tämänkaltaista asiaa ottaa huomioon. Ammattitaidottomuutta.
  ._. • 07.10.2017 18:39
Nämä erilaiset julkishallinnon tietojärjestelmät tuntuvat yleensä olevan siten toteutettuja, että kunkin tietueen tietojen käytettävissä olevat merkintöjen variaatiot ovat "kiveen hakattuja" tilaajan määrittelyn mukaisesti, ja muutokset vaativat yleensä koko järjestelmän päivityksen. Millään parametrifiksauksilla homma ei luonnu.

Yksi syy reunaehtojen "kiveen hakkaamiseen" lienee se, että minimoidaan virheellisten kirjausten mahdollisuutta ja samalla kevennetään mahdollisimman paljon tallennetun tiedon hallintaa/käsittelyä. Toinen syy saattaa olla siinä, että ohjelmiston kehittäjä/toteuttaja pitää huolta mahdollisuudestaan laskuttaa aina, kun tulee tarvetta järjestelmän muutoksiin.
  smo • 07.10.2017 19:57
Nykykäytännön mukaan on tarpeen puhua henkilötunnuksesta vanhan sosiaaliturvatunnuksen sijaan, vaikka meistä liki jokainen tunnistaa myös vanhemman nimityksen. Itse jäin tässä casessa miettimään myös sitä, onko miessukupuolisen henkilötunnuksen saanut odottava saanut kansalaisuuden Suomen ulkopuolella, koska oletuksenani on ollut, että uuden henkilötunnuksen saadessa on lain mukaan menetettävä oma fertiliteetti, joka tietenkn on aivan /seestä. ;( Onnea ja menestystä tälle parille ja mukavaa loppuraskautta!
  Malevou (ei rekisteröitynyt) • 09.10.2017 20:19
Olisiko todellakin niin ettei suomessa aiemmin kukaan fyysisesti nainen, joka on tuntenut itsensä mieheksi, ole tullut raskaaksi ja saanut lasta?
Onhan transsukupuolisia kuitenkin varmaan ollut ennenkin.
Uutisissahan on kerrottu myös että vain harva transsukupuolinen, joka sukupuolikorjataan naisesta mieheksi, muuttaa vaginaansa, koska se on vaikea toimenpide, joskaan ei mahdoton, kuten esim. miehelle kohdun lisääminen on.

Nuo sukupuolisuusasiat ja monet muutkin on fiksattu monissa tietojärjestelmissä myös ei-julkishallinnossa. (Lähitulevaisuudessahan voi tulla eteen vaikkapa humanoidi-robottien juridiikka joissakin samoissa asioissa, mitä juridiikassa ihmiseläintenkin osalta on säädetty).

Tuolla uutisessa mainituissa lienee perusteena ollut lainsäädäntö, joka vaatii tosiaan sukupuoleltaan korjattavalta hedelmättömäksi myös samalla tekemistä, eli lainsäädännön mukaan miehen raskaus ei pitäisi olla mitenkään mahdollista. Mitenkähän tuossa kyseisessä tapauksessa tuo on tosiaan mennyt. Kerrotusta päätelleen munasarjat ovat olleet kyseisellä henkilöllä tallessa, sillä kotikonstein ei onnistu kyllä luovutus-munasolun kohtuun istuttaminen.

Kommenttia muokattu: 10.10.2017 klo 02:03
  human • 10.10.2017 02:01
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy