ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Mansaari hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot

Sami Mollgren • 27.04.2016 08:16 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Samaa sukupuolta olevien avioliitot sallitaan jatkossa myös Britannian kruunun hallitsemassa alusmaassa, Mansaarella. Paikallisen lakia säätävän elimen Tynwaldin ylähuoneessa viimeisessä kolmannessa käsittelyssä päätös syntyi tiistaina äänin kuusi puolesta ja kolme vastaan.

Lakiuudistuksen jälkeen sekä samaa että eri sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton tai virallistaa parisuhteensa.

Mansaaren pääministeri Alan Bell kertoi syksyllä 2015 julkisesti seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan ja 21 vuoden mittaisesta parisuhteestaan. Hän kertoi olevansa avoin homoseksuaalisuudestaan, mutta kukaan ei ollut kysynyt häneltä asiasta. Bell myös kuvaili homofobisesta poliittisesta keskustelusta 80- ja 90-luvulla, jolloin jotkut vaativat homoseksuaalisuuden pitämistä kriminalisoituna.

Irlannin homoavioliittoja koskeneen kansanäänestyksen tuloksen suhteen hän kertoi pitävänsä rohkaisevana, ettei kuullut asiasta kielteisiä kommentteja.

- Jokaiselle samaa tai eri sukupuolta olevaa kumppaniaan rakastavalle on annettava oikeus yhteiseen elämään, sanoo Bell.

Vuonna 1992 Mansaari oli viimeinen Brittein saarten osa, jossa homoseksuaalisuus laillistettiin. PinkNews kirjoittaa, että tiistaisen äänestyksen myötä vahvistui, että se ei ole samaa sukupuolta olevien suhteen viimeinen. Brittein saarilla vain Pohjois-Irlannissa homoavioliitot eivät toistaiseksi ole mahdollisia. Myös itsehallinnolliset saaret Jersey ja Guernsey ovat näyttäneet vihreää valoa samaa sukupuolta olevien avioliitoille.

Mansaaren asukasluku on noin 75 000.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Brittein saarilla vain Pohjois-Irlannissa homoavioliitot eivät toistaiseksi ole mahdollisia. Myös itsehallinnolliset saaret Jersey ja Guernsey ovat näyttäneet vihreää valoa samaa sukupuolta olevien avioliitoille."

Kovin on kirjavaa tuo terminologia vielä Ranneliikkeessäkin: "homoavioliitot" ... "samaa sukupuolta olevien avioliitot"
Solmivatko kaksi bisse-naista keskenään tai kaksi bisse-miestä keskenään homoavioliiton?

Miten olisi yksi termi asiasta, eism. yhdenvertainen avioliitto tai sukupuolineutraali avioliitto?

Suomeenkaanhan ei tule mitään erillistä "samaa sukupuolta olevien avioliittoa", vaan sama avioliittomahdollisuus kaikille.
Jos kirjoittelussa edelleen jatketaan eri nimitysten käyttöä (ts. avioliitto vs homoavioliitto), niin se vain jatkaa aiempaa erotteluajattelua.
Toki muualla mediassa myös kirjoitellaan vielä ahkerasti "gay marriage" tms, mutta eihän siinä lokerointi-kelkassa ole mikään pakko ripustautua olemaan mukana.

Kommenttia muokattu: 27.04.2016 klo 13:53
  human • 27.04.2016 13:48
Ihmiskielet eivät ole matemaattisia järjestelmiä, alkuunkaan. Yksi sana voi joskus tarkoittaa useaa asiaa ja yhtä asiaa voi olla kuvaamassa useampiakin sanoja. Homoavioliitto on synonyymi samaa sukupuolta olevien avioliitolle. Merkitsevää on avioliiton osapuolten sukupuolen samuus, ei osapuolten seksuaalinen suuntautuneisuus. Sukupuolineutraaleista avioliitoista en oikein tiedä, mutta sukupuolineutraali avioliittolaki on paikallaan.

Kärjistäen: kaksi heteromiestä voivat olla keskenään homoavioliitossa, samoin kaksi heteronaista tai kaksi biseksuaalista samaa sukupuolta olevaa henkilöä. Ja toisaalta: homoseksuaalinen mies ja homoseksuaalinen nainen voivat olla keskenään heteroavioliitossa.

Kun ei ole tarpeen tehdä eroa yleisesti avioliittojen ja tietyn piirteen osalta tuosta yleisestä rajatun välille, niin silloin luonnollisesti puhutaan (tai kirjoitetaan) avioliitosta: Jos kaksi yksilöä solmivat avioliiton, niin ei ole tarvetta puhua homoavioliiton tai heteroavioliiton solmimisesta, vaan yksinkertaisesti avioliiton solmimisesta.

Kun puhutaan instituutioon liittyvistä uudistuksista tai instituutiosta käytävästä keskustelusta, on perusteltua täsmentää asiaa.
  smo • 27.04.2016 14:40
Laki tuli voimaan ja ensimmäisiksi ehtivät Marc ja Alan Steffan-Cowell, jotka muuttivat rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi.
www.bbc.co.uk
  Havainnoija • 30.07.2016 00:04
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy