Lukumääräneutraali avioliitto

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Juhani Viherlahti
  • 2

SK (5/2012) kirjoittaa otsikolla "Yksiavioisuus vakautti yhteiskunnat". Kiinassa ja Intiassa parisuhteen ulkopuolelle jäävät "ylijäämämiehet" ovat lisääntyneet väestöpolitiikan myötä. Seurauksena rikollisuuden kasvu.

Suomen Kuvalehden Tiede-osiossa toimittaja Marko Hamilo on lähtenyt tarkastelemaan Brittiläisen Kolumbian yliopiston professori Joseph Henrichin esittämiä periaatteita ja väitteitä. Professorin mukaan monivaimoisuudesta luopuminen on taannut paremman yhteiskuntarauhan verrattuna moniavioisuuden salliviin maihin.

Hamilo kirjoittaa:
- Sukupuolineutraali avioliitto alkaa olla jo yleisesti hyväksytty ajatus. Radikaaleimmat ovat joutuneet arvokonservatiivia hätkäyttääkseen jo ehdottamaan lukumääräneutraalia avioliittoa.

- Jos kehitystä mitataan yhteiskunnan väkivallattomuudella ja taloudellisella suorituskyvyllä, monivaimoisuudesta luopuminen se vasta edistyksellistä olisikin.

Tuolla Hamilo viittaa esitettyihin ajatuksiin, että moniavioisuuden laillistaminen kuvaisi edistyksellisyyttä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Henrichiä lainaten:
- Monivaimoisuuden hyväksyvissä kulttuureissa miesten keskinäinen kilpailu johtaa yleisempään rikollisuuteen, väkivaltaan ja köyhyyteen sekä suurempaan sukupuolten väliseen eriarvoisuuteen kuin yhteiskunnissa, jotka ovat institutionalisoineet yksiavioisuuden.

Kiinassa miesylijäämä oli vuonna 2004 kasvanut 9,5 prosenttiin, kuudentoista edeltävän vuoden kuluessa kaksinkertaistunut. Samaan aikaan rikollisuus liki kaksinkertaistui.

- Henrich selittää paluuta yksiavioisuuteen kulttuurievoluutiolla. Sellaiset ryhmät, kulttuurit ja yhteiskunnat, joissa yksiavioisuus on ollut normi, ovat puhaltaneet yhteen hiileen. Moniavioisuuden sallivissa yhteisöissä kehitystä ja laajentumista ovat jatkuvasti häirinneet nuorten naimattomien miesten ylijäämästä aiheutuvat sosiaaliset ongelmat.

*********

Professori Joseph Henrichin esittämät arviot parisuhteen myönteisestä merkityksestä yhteiskunnallisesti ovat tärkeitä. Tuon päättelyn pohjalta samaa sukupuolta olevien avioliittojen torjuntaa minä pidän perusteettomana.

2 kommenttia

Luonteva ratkaisu Kiinassa ja Intiassa voisi olla moniavioisuus: monta miesta ja yksi nainen. Näinhän saataisiin 'ylijäämämiehet' pois kaduilta.
Suomen n. 5,4 miljoonan asukasluvussa on naisia n. 100 000 enemmän kuin miehiä.

(Suomen väestön väkiluku 31. elokuuta 2011 oli 5 393 139, joista miehiä oli 2 648 063 ja naisia 2 745 076)

Eli saadaankohan me hetero-avioliittojen rinnalle vain lesbo-aviliitot?