ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Liikennemerkkiuudistuksen syyksi oletetaan halua muuttaa liikennemerkit sukupuolineutraaleiksi

Sami Mollgren • 19.10.2017 18:16 • 7 kommenttia. UUTISET: SATTUMAT • KOTIMAA

Nykyään käytössä olevien liikennemerkkien kuvat ovat yksityiskohtaisempia kuin suunniteltujen. Kaavailluissa uusissa merkeissä niin ihmishahmot kuin muutkin objektit ovat symbolisempia.
Uuden tieliikennelain myötä liikennemerkkejä on määrä uudistaa. Uudenlaisia merkkejä arvioidaan olevan tulossa runsas 20, ja merkkejä aletaan korvaamaan lakiuudistuksen voimaantulon jälkeen. Uudistuksen myötä on tulossa myös joitain uusia merkkejä.

Tietoon uudistuksesta ja uusista merkeistä tehtyihin ehdotuksiin on reagoitu sosiaalisessa mediassa äänekkäästikin. Verkossa velloo oletus siitä, että muutoksen taustalla olisi nimenomaan pyrkimys häivyttää liikennemerkeissä olevien ihmistä kuvaavaavien hahmojen ulkomuodosta pois tunnistettavat naiseen ja mieheen viittaavat sukupuoliset piirteet. Tällaista käsitystä ovat myös vahvistaneet jotkin lausunnot, joissa sukupuolineutraalisuuteen on viitattu. Eräissä tuohtuneissa kommenteissa on tulkittu, että liikennemerkkiuudistus olisi jatkumoa sukupuolineutraalille avioliittolaille, koulujen opetussuunnitelmaan tuodulle sukupuolen moninaisuuden huomioon ottamiselle ja unisex-käymälöille.

Liikennevirastosta kuitenkin kerrotaan, että uudistuksen tavoite on tehdä merkeistä selkeämpiä ja entistä helpommin havaittavia. Hahmojen yksinkertaistamisen myötä eräät sukupuolisuuteen viittaaviksi tulkitut yksityiskohdat katoavat, jolloin hahmoista tulee "sukupuolineutraaleja". Tarkoitusksena on, että symbolimaisemmiksi muuttuvat hahmot kuvaavat mahdollisimman hyvin sitä toimintaa, johon merkin on tarkoitus viitata.

Merkkien uudistustaminen on ollut vireillä jo pitkään. Toteutuksen tarkempi aikataulu ei ole vielä tiedossa, eikä liikennemerkkien muutosta aiota toteuttaa kertaprojektina, vaan vanhat hyväkuntoiset merkit aiotaan korvata tarpeen vaatiessa. Aiemmat merkit on suunniteltu virkatyönä, mutta uusien merkkien suunnittelu on tehty ulkopuolisin voimin.

Uusien merkkien suunnittelussa huomioidaan Wienin liikennemerkkisopimus, jossa ovat mukana liki kaikki Euroopan valtiot ja suurin osa sen ulkopuolisistakin maista.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
No eipä käynyt edes mielessä sukupuolineutraalius uudistuksesta lukiessani.
Uudet hahmot näyttivät minun silmääni pullaukoilta - sori anorektikot - ja mieleeni tulee Michelinin piilomainonta, vai mikäs se rengasvalmistaja nyt onkaan, jolla on sellainen valkoinen hahmo.
Mutta ihan sama kuka siinä merkissä kulkee yli suojatien, pääasia, että en jää alle vaikka kulkisin hamessa tai ihan alasti.

Muistanko muuten oikein, että aikoinaan Ruotsin hirvivaaramerkissä elukan menosuunta oli tieltä takaisin metsään? Eli huh huh, selvisin taas törmäyksestä.
  mixa (ei rekisteröitynyt) • 20.10.2017 11:01
Eikö noilla kovapalkkaisilla virkamiehillä nyt muuta tekemistä ole??
  Juoko (ei rekisteröitynyt) • 20.10.2017 11:06
Eiköhän heillä liene tekemistä, juu. Yksi on tämä tieliikennelain uudistamiseen liittyvä (ihan hyvin perusteltu) liikennemerkkien uudistus - jolla kuitenkaan ei oikeasti ole mitään tekemistä sukupuoli(neutraali)suuden kanssa - vaan selkeyden ja hahmotettavuuden kanssa. Kunnossa oleva liikennemerkistö on yksi liikenneturvallisuutta lisäävistä yksityiskohdista.
  smo • 20.10.2017 11:12
Noissa ehdotuksissahan on oikeasti monia ihan uusia liikennemerkkejä, kuten sähköautojen latausaseman merkki ja miniminopeusmerkki yms.

Taas vaikuttaa ilmiselvästi siltä että persuilla kiertää ajatukset pururatanaan vain sukupuolineuraaliudessa, mikä ei toki ihmekään, kun siellä persuissa moni kannattaa yhä sitä että heteromiestenkin pitäisi yhä nykyäänkin jumaloida vain jumalaista fantasiamiestä :D

Liikennemerkkien käyttöhän alkoi Suomessa epävirallisesti 1920-luvulla.
Varsinaiset liikennemerkit tulivat käyttöön vuonna 1930 ja niitä oli aluksi 6 kappaletta.
Liikennemerkkiuudistuksia, liikennemerkkilisäyksineen ja kansainvälisine yhdentämisineen on ollut sittemmin moneen otteeseen, joten uudistuksiin on kyllä ollut aikaa jo tottua. Maailma menee myös eteenpäin, eikä liikenteessäkään paikallaan junnaaminen ole hyväksi.

fi.wikipedia.org

Kommenttia muokattu: 20.10.2017 klo 17:51
  human • 20.10.2017 17:47
Liikennemerkkien uudet hahmot ovat kuolleita, sillä niiden pää on selvästi irti ruumiista. Kuvastaa tuon muutoksen päättömyyttä. Miksi sukupuoli on väärin? Miksi se että ole mies on väärin? Miksi se että on nainen on väärin? Seksuaalinen identiteettini perustuu siihen että olen mies ja rakastan miehiä, en mitään"muun sukupuolisia". Homoseksuaalistuutta ei voi olla ilman sukupuolta, ilman miestä. Kuka tuota suorastaan sairasta miesvihaa ja "sukupuolettomuutta" ajaa? Ovatko ne feministiset heteronaiset jotka vihaavat heteromiehiä, ja haluavat häivyttää Kaikki miehet? Sukupuolten häivyttäminen jos mikä on täyttä mielettömyyttä.
  Kake 2 (ei rekisteröitynyt) • 23.10.2017 14:34
Kake 2: kenties olet joissan huomioissasi ihan oikeassa. Liikenteessä kuitenkin liikutaan yleensä vauhdilla, jolloin nähtäväksi tarkoitettujen viestien selkeydellä ja hahmotettavuudella on merkitystä. Liikennemerkeissä on perusteltua pitää yksityiskohtien määrä mahdollisimman pienenä. Yksityiskohtia ei näe kaukaa selvästi, vaan sinänsä realistiset piirteet voivat jopa haitata hahmotettavuutta sopivissa valaistusolosuhteissa. Leijupäisenkin hahmon tunnistaa yhä ihmisen symboliksi, todennäköisesti etäältä paremminkin kuin nykyiset fotorealistisemmat versiot.
  smo • 23.10.2017 14:45
Tissit ja kikkeli liikennemerkkeihin, niin jo ne huomataan. Vääristä syistä tosin. Se, miksi sukuopuolen häivyttäminen satuttaa ja koskettaa enemmän miehiä, kertoo siitä ongelmasta miksi njiitä kenties pyritään häivyttämään julkisissa tiloissa, viestimissä tai uutisoinnissa liittyen ammattinimikkeihin.

Sama koskee myös binääristä hetero- sekä homo-oletusta.
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 24.10.2017 13:27
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy