ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Saksa maksaa korvauksia homoseksuaaliset suhteet kieltäneen lain vuoksi vankilaan tuomituille

Sami Mollgren • 29.07.2017 08:30 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Saksan valtio maksaa 30 miljoonan euron edestä korvauksia miehille, jotka joutuivat vankilaan homoseksuaaliset suhteet kieltäneen rikoslain 175. pykälän vuoksi.

Saksan parlamentin alahuone hyväksyi lakiesityksen kesäkuussa ja ylähuone heinäkuun alkupuolella. Laki tuli voimaan heinäkuun puolivälin jälkeen, jolloin myös tuomiot mitätöitiin. Korvauksia aletaan maksaa syksyllä.

Saksan natsivallan aikana tuomittujen tuomiot mitätöitiin vuonna 2002, mutta sodan jälkeen homosuhteista annettuja tuomioita ei purettu. Homoseksuaalinen kanssakäyminen lakkasi olemasta rikos Itä-Saksassa vuonna 1968. Länsi-Saksassa dekriminalisoiminen tapahtui vuonna 1969. Jäljelle jäi homosuhteille heterosuhteita korkeampi suojaikäraja, ja lopullisesti pykälä 175 poistui lainsäädännöstä vuonna 1994.

Homoseksuaaliset sukupuolisuhteet kriminalisoitiin Saksassa alkuaan vuonna 1871. Natsivallan aikana 1935 homosuhteita koskenutta lainsäädäntöä kiristettiin tuntuvasti, eikä homosuhteita koskeviin pykäliin puututtu sodan jälkeen, toisin kuin moniin muihin natsihallinnon luomiin tai kiristämiin lakipykäliin.

Homosuhteista annetut tuomiot johtivat varsinaisen rangaistuksen ohella tuomitun seksuaalisen suuntautuneisuuden julkituloon, joka puolestaan monasti johti kodin ja työn menettämiseen sekä elämänmahdollisuuksien muuhunkin kapenemiseen.

Sodan jälkeen Saksassa tuomittiin homosuhteet kieltävän pykälän perusteella noin 50 000 henkeä.

Myös Isossa-Britannia päätti alkuvuodesta homoseksuaaliset suhteet kieltävän lain perusteella tuomittujen armahduksista. Britanniassa homoseksuaaliset suhteet olivat laittomia vuoteen 1967 asti. Suomessa homosuhteet dekriminalisoitiin 1970-luvun alussa, ja etenkin sotien jälkeen homosuhteista langetettiin lukuisia tuomioita.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy