Lapselle on tärkeintä turvallinen ja hyväksytty perhe

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Kun puhutaan tasa-arvoisesta avioliittolaista, mielellään vedotaan tutkimuksiin tai omiin vahvoihin näkemyksiin isän ja äidin merkityksestä lapselle. Lapsen kehityksessä tärkeää on, lähellä on rakastavia, jatkuvia ja turvallisia ihmissuhteita.

Miksi avioliittoon?

Miksi ihmiset menevät naimisiin? Tarkoituksena on pitkän ihmissuhteen vahvistaminen myös yhteiskunnallisella rakenteella ja näkyvällä julkisella sitoutumisella. Avioliitto antaa myös taloudellisen ja laillisen turvan vanhemmille ja lapsille.

Tutkimuksen historiaa ja etiikkaa

Kun puhutaan homoseksuaalisista vanhemmista ja heidän perheestään ja lapsistaan, palataan tutkimuksen historiaan. Mitä tiedetään lapsen kasvusta ja kehityksestä homo- ja lesboperheissä. Asian tutkiminen alkoi 50-luvulla. Vertailututkimuksilla haluttiin selvittää homoperheiden ja heteroperheiden lasten eroja. On tutkittu kymmeniä asioita.Silloin yhteiskunnan tilanne oli sellainen, että tutkittavia perheitä ei helposti löytynyt.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkimuksen etiikkaan liittyy seuraava kysymys: Mikä on johtopäätös, jos homoperheissä lapset selviävät jossain suhteessa huonommin kuin heteroperheen lapset. Julkisessa keskustelussa johtopäätös on se, että näitä perheitä ei pitäisi olla tai niille ei pitäisi suoda lainvoimaa, jos siellä pärjätään joiltakin osin huonommin.

Kun tutkitaan kymmeniä asioita, voi tapahtua niin, että heteroperheiden lapset jossain suhteessa pärjäävät huonommin. Tutkija lähtee siitä, että tulkinnat ovat samat suhteessa molempiin tutkittaviin ryhmiin. Tässä kohtaa pitäisi sanoa, että sitä perhemuotoa ei pitäisi tukea eikä antaa lainvoimaa. Tutkijalle tämä on konkreettinen asia. Kun tulee esim. tietoa avusteisesta hedelmöityksestä (pari ei voi saada lasta luonnollisin menetelmin), ja heitä verrataan perheisiin, joissa on spontaanisti saatu lapsia (luonnonmenetelmällä), avusteisesti vanhemmiksi tulleiden vanhempien vanhemmuus on paneutuvampaa ja "parempaa" kuin spontaanissa hedelmöityksessä. Pitäisikö kieltää spontaani hedelmöitys. Ei tietenkään. Ero johtuu siitä, että lapsen suunnitteleminen on erilaista. Hedelmöityshoidot läpikäyneillä vanhemmuuteen valmistaudutaan paremmin. Samanlainen asetelma on, kun verrataan hetero- ja homoperheiden lapsia.

Tutkimus on kuin katedraalin rakentaminen. Tietoa tulee vähitellen. Tieto rakentuu vuosien kuluessa. 50-luvulla tutkittavia perheitä oli vähän. Se joukko pysyi piilossa, koska heidät oli stigmatisoitu. Nyt ilmapiiri on muuttunut ja on saatu suurempia otoksia. Aina tulee ristiriitaisia tuloksia ja näin tutkimus etenee.


Esimerkkejä tutkimuksista

Seuraavana käytiin läpi tutkimustuloksia. Eroja on aika vähän homo- ja heteroperheiden välillä. Työnjako kotona näyttää tasapuolisemmalta homo- ja lesboperheissä. Se ei johdu seksuaalisuudesta vaan siitä, että ei ole mies-nainen -roolijakoa.

Vanhemmuudessa ei juuri ole eroja, mutta jossain ilmene, että lesboperheissä on vähemmän fyysistä rankaisemista. Monet tällaiset erot selittyvät mies-nais-traditiolla eikä seksuaalisuudella.

Tutkimustuloksia ei pidä ymmärtää niin, ettei ongelmia olisi. Tietenkin ongelmia tulee vastaan, mutta ne selittyvät samoilla asioilla kuin heteroperheissä.

Homo- ja lesboperheistä ei tule enempää homoseksuaalisia lapsia kuin heteroperheistä.

Isän puuttuminen on ollut tärkeä aihe yleisessä keskustelussa. Tutkimuksissa ei ole löytynyt eroja.

Seuraavassa luennoitsija Tytti Solantaus kertoo omin sanoin tutkimuksista. Kesto n. 10 minuuttia.

Audio

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!