Kuntavaalit: Vihreät nousi, Perussuomalaiset romahtivat, Kokoomus suurin - entä hlbti-kysymykset

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 8

Suomen kunnissa viikonloppuna järjestetyt kuntavaalit mylläsivät valtuustoja enemmän tai vähemmän jokaisessa Suomen kunnassa.

Yksittäisissä kunnissa poliittisten voimasuhteiden muutokset olivat tietysti kussakin omiaan, mutta valtakunnallisesti Vihreiden merkittävä kannatuksen kasvu, Perussuomalaisten romahdus ja Kokoomuksen pysyminen suurimpana olivat leimallisia asioita. Kokoomuksen ja Keskustan kannatus laski ja Vasemmistoliiton nousi.

Miten kuntavaalien tulos vaikuttaa hlbti-vähemmistöihin?

Kuntatasolla ei päätetä esimerkiksi äitiyslaista tai translain uudistamisesta. Kunnissa kuitenkin tehdään paikallisia ratkaisuja siitä, miten vaikkapa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret otetaan huomioon kunnan työsarkaan kuuluvassa toiminnassa, esimerkiksi nuorisotoimen alalla. Ja myös koulutoimi on kuntien harteilla, samoin neuvolatoiminta.

Onko valtuustojen avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvilla sitten merkitystä? Varmasti on. Heillä on mahdollisuuksia antaa hlbti-vähemmistöjä koskettaviin kysymyksiin omakohtainen näkemys. Samoin hlbti-vähemmistöön kuuluva voi toimia paikallisena esikuvana osoittamalla, että on mahdollisuus päästä vaikuttamaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvia nousi valtuustoon joissakin Suomen kunnissa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kannalta yhtä tärkeitä ovat myös vähemmistöön kuulumattomat henkilöt, jotka tiedostavat hlbti-vähemmistöjen olemassaolon ja ymmärtävät yhdenvertaisuuden sekä syrjimättömyyden merkityksen. Siinä mielessä ei ole merkittävää, kuuluuko valtuutettu itse hlbti-vähemmistöihin vai ei. Ja siitä syystä ranneliike.net ei lähtenyt "spottaamaan" avoimesti homoja ehdokkaita.

Joidenkin näkemysten mukaan kuntavaalit olivat "välitilinpäätös" hallitukselle ja nykyiselle eduskunnalle. Kaikki hallituspuolueet kärsivät jonkinlaisen tappion. Tosin niin kärsi myös oppositiopuolue SDP, mutta samoin oppositiossa olevat Vihreät ja myös Vasemmistoliitto kasvattivat äänisaalistaan.

Näiden vaalien tulosten "iso kuva" kielii askeleesta arvoliberaalimpaan suuntaan, niin verrattuna edellisiin kuntavaaleihin kuin edellisiin eduskuntavaaleihinkin. Jatkuvasti käynnissä oleva vääjäämätön nuorempien astuminen päättämään yhteisistä asioista on sekin hlbti-vähemmistöille myönteinen asia. Nuorten keskuudessa hlbti-vähemmistöihin suhtautuminen on keskimäärin myönteisempää.

Voiko kuntavaalien tuloksesta vetää johtopäätöksiä seuraaviin eduskuntavaaleihin? Varmasti, mutta aivan toinen kysymys on, että minkälaisia.

8 kommenttia

Näkyvä asia kuntavaalituloksissa oli sekä äärioikeiston (persujen) että äärivasemmiston (skp) kannatuksen romahtaminen. Helsingin kaupunginvaltuustossakin aiemmat 2 skp-paikka katosivat ja persut jäivät 6 edustajan takiaispuolueeksi Helsingin 85-paikkaisessa kaupunginvaltuustossa.

Mielenkiintoinen asia sekin, että Espoon Otaniemen äänestysalueella (joka on insinöörikoulutuksen ydinaluetta) vihreät saivat koko maan suurimman kannatusosuuden, 40%. Saapas nähdä, poikiiko se kestävämmän kehitynsen teknologiaa ...

Kaupungin/kunnanvaltuustoihin valittujen asenteista Suomen hlbt-väestönosaa kohtaan voi tsekata suuntaa-antavasti katsomalla valittujen nimiluetteloiden pohjalta vaalikoineissa ollutta kysymystä suhtautumisesta yhdenvertaiseen avioliittoon ja adoptio-oikeuteen.
(Toki noista valtakunnan tason Eduskuntapäätös on jo sinetöity mukavasti).

Oulussa, vaippahousu-ikäisyyttään Stadin tuomiokirkon portailla ryömimällä esitellyt Sebastian Tynkkynen pääsi valtuustoon, joten hän avoimesti biseksuaalina saattaa yrittää rakennella siellä jyrkkiä raja-aitojaan tytöille ja pojille, sekä koettaa panna kapuoloita rattaisiin hlbt-turvapaikanhakijoiden sosiaaliseen, lähimmäisenrakkaaseen tukemiseen.

Samoin toki Helsingin kapunginvaltuustoon pääsi maassamuuttaja-jalasmökki-siirtolainen Paavo Väyrynen (aluperin jostain kait Keminmaasta), joka saattaa jotain äärikepuliuskonnollista kepulijihadismia yrittää harrastaa.

Uimari-stara Ari-Pekka Liukkonen kahmi Jyväskylässä niin hyvän äänisaaliin että tuli valituksi ihan vihreänä Jyväskyllä kaupunginvaltuustoon. Hyvä saavutus ekoissa kuntatason kisoissa.

Kommenttia muokattu: 10.04.2017 klo 13:47
Pääkaupunkiseudun kaupunginvaltuustoihin valittujen edustajien mielipide-ilmastoa näkee esim. selaamalla allaolevista tulos-vaalikone-näkymissä kohtaan "Tälläiset kannat voittivat - Valittujen valtuutettujen vastauksen vaalikoneessa". Alla erityisesti vastausouudet arvokysymykseen 16 (kaikkiaan 30 kysäristä) "Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla."

Helsinki: http://www.vaalikone.fi/kunta2017/tulos/01/091
- kysymys 16: kyllä 82%, ei osaa sanoa 2 %, ei 16%

Espoo: http://www.vaalikone.fi/kunta2017/tulos/02/049
- kysymys 16: kyllä 73%, ei osaa sanoa 12 %, ei 15%

Vantaa: http://www.vaalikone.fi/kunta2017/tulos/02/092
- kysymys 16: kyllä 73%, ei osaa sanoa 9 %, ei 18%

Muiden kaupunkien tai kuntien osalta tuolta ei näe kattavasti asennetietoja, koska tuonne vaalikoneeseen eivät muista kaupungeista tai kunnista ehdokkaat niin kattavasti vastanneet, kuin mitä Pääkaupunkiseulla oli vastattu.