ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Kuntavaalit: Vihreät nousi, Perussuomalaiset romahtivat, Kokoomus suurin - entä hlbti-kysymykset

Sami Mollgren • 10.04.2017 07:25 • 8 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Suomen kunnissa viikonloppuna järjestetyt kuntavaalit mylläsivät valtuustoja enemmän tai vähemmän jokaisessa Suomen kunnassa.

Yksittäisissä kunnissa poliittisten voimasuhteiden muutokset olivat tietysti kussakin omiaan, mutta valtakunnallisesti Vihreiden merkittävä kannatuksen kasvu, Perussuomalaisten romahdus ja Kokoomuksen pysyminen suurimpana olivat leimallisia asioita. Kokoomuksen ja Keskustan kannatus laski ja Vasemmistoliiton nousi.

Miten kuntavaalien tulos vaikuttaa hlbti-vähemmistöihin?

Kuntatasolla ei päätetä esimerkiksi äitiyslaista tai translain uudistamisesta. Kunnissa kuitenkin tehdään paikallisia ratkaisuja siitä, miten vaikkapa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret otetaan huomioon kunnan työsarkaan kuuluvassa toiminnassa, esimerkiksi nuorisotoimen alalla. Ja myös koulutoimi on kuntien harteilla, samoin neuvolatoiminta.

Onko valtuustojen avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvilla sitten merkitystä? Varmasti on. Heillä on mahdollisuuksia antaa hlbti-vähemmistöjä koskettaviin kysymyksiin omakohtainen näkemys. Samoin hlbti-vähemmistöön kuuluva voi toimia paikallisena esikuvana osoittamalla, että on mahdollisuus päästä vaikuttamaan.

Avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvia nousi valtuustoon joissakin Suomen kunnissa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kannalta yhtä tärkeitä ovat myös vähemmistöön kuulumattomat henkilöt, jotka tiedostavat hlbti-vähemmistöjen olemassaolon ja ymmärtävät yhdenvertaisuuden sekä syrjimättömyyden merkityksen. Siinä mielessä ei ole merkittävää, kuuluuko valtuutettu itse hlbti-vähemmistöihin vai ei. Ja siitä syystä ranneliike.net ei lähtenyt "spottaamaan" avoimesti homoja ehdokkaita.

Joidenkin näkemysten mukaan kuntavaalit olivat "välitilinpäätös" hallitukselle ja nykyiselle eduskunnalle. Kaikki hallituspuolueet kärsivät jonkinlaisen tappion. Tosin niin kärsi myös oppositiopuolue SDP, mutta samoin oppositiossa olevat Vihreät ja myös Vasemmistoliitto kasvattivat äänisaalistaan.

Näiden vaalien tulosten "iso kuva" kielii askeleesta arvoliberaalimpaan suuntaan, niin verrattuna edellisiin kuntavaaleihin kuin edellisiin eduskuntavaaleihinkin. Jatkuvasti käynnissä oleva vääjäämätön nuorempien astuminen päättämään yhteisistä asioista on sekin hlbti-vähemmistöille myönteinen asia. Nuorten keskuudessa hlbti-vähemmistöihin suhtautuminen on keskimäärin myönteisempää.

Voiko kuntavaalien tuloksesta vetää johtopäätöksiä seuraaviin eduskuntavaaleihin? Varmasti, mutta aivan toinen kysymys on, että minkälaisia.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Näkyvä asia kuntavaalituloksissa oli sekä äärioikeiston (persujen) että äärivasemmiston (skp) kannatuksen romahtaminen. Helsingin kaupunginvaltuustossakin aiemmat 2 skp-paikka katosivat ja persut jäivät 6 edustajan takiaispuolueeksi Helsingin 85-paikkaisessa kaupunginvaltuustossa.

Mielenkiintoinen asia sekin, että Espoon Otaniemen äänestysalueella (joka on insinöörikoulutuksen ydinaluetta) vihreät saivat koko maan suurimman kannatusosuuden, 40%. Saapas nähdä, poikiiko se kestävämmän kehitynsen teknologiaa ...

Kaupungin/kunnanvaltuustoihin valittujen asenteista Suomen hlbt-väestönosaa kohtaan voi tsekata suuntaa-antavasti katsomalla valittujen nimiluetteloiden pohjalta vaalikoineissa ollutta kysymystä suhtautumisesta yhdenvertaiseen avioliittoon ja adoptio-oikeuteen.
(Toki noista valtakunnan tason Eduskuntapäätös on jo sinetöity mukavasti).

Oulussa, vaippahousu-ikäisyyttään Stadin tuomiokirkon portailla ryömimällä esitellyt Sebastian Tynkkynen pääsi valtuustoon, joten hän avoimesti biseksuaalina saattaa yrittää rakennella siellä jyrkkiä raja-aitojaan tytöille ja pojille, sekä koettaa panna kapuoloita rattaisiin hlbt-turvapaikanhakijoiden sosiaaliseen, lähimmäisenrakkaaseen tukemiseen.

Samoin toki Helsingin kapunginvaltuustoon pääsi maassamuuttaja-jalasmökki-siirtolainen Paavo Väyrynen (aluperin jostain kait Keminmaasta), joka saattaa jotain äärikepuliuskonnollista kepulijihadismia yrittää harrastaa.

Uimari-stara Ari-Pekka Liukkonen kahmi Jyväskylässä niin hyvän äänisaaliin että tuli valituksi ihan vihreänä Jyväskyllä kaupunginvaltuustoon. Hyvä saavutus ekoissa kuntatason kisoissa.

Kommenttia muokattu: 10.04.2017 klo 13:47
  human • 10.04.2017 13:29
Pääkaupunkiseudun kaupunginvaltuustoihin valittujen edustajien mielipide-ilmastoa näkee esim. selaamalla allaolevista tulos-vaalikone-näkymissä kohtaan "Tälläiset kannat voittivat - Valittujen valtuutettujen vastauksen vaalikoneessa". Alla erityisesti vastausouudet arvokysymykseen 16 (kaikkiaan 30 kysäristä) "Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla."

Helsinki: www.vaalikone.fi
- kysymys 16: kyllä 82%, ei osaa sanoa 2 %, ei 16%

Espoo: www.vaalikone.fi
- kysymys 16: kyllä 73%, ei osaa sanoa 12 %, ei 15%

Vantaa: www.vaalikone.fi
- kysymys 16: kyllä 73%, ei osaa sanoa 9 %, ei 18%

Muiden kaupunkien tai kuntien osalta tuolta ei näe kattavasti asennetietoja, koska tuonne vaalikoneeseen eivät muista kaupungeista tai kunnista ehdokkaat niin kattavasti vastanneet, kuin mitä Pääkaupunkiseulla oli vastattu.
  human • 10.04.2017 15:11
Valitettavia asioitahan kuntavaalituloksessa ovat mm.

- 41% suomalaisista ei halunnut osallistua valtuutettujen valintaan

- valittujen valtuutettujen keski-ikä on 50 vuotta, mikä ei edusta suomalaisten keski-ikää

- valituista valtuutetuista peräti 61 % on miehiä ja naisia vain 39 %, mikä on paha vinouma sukupuolten kunnallispäätösvallan käytössä siihen nähden että Suomen väestöstä naisia on selvästi enemmän, 85 000 enemmän, kuin miehiä; päätöksenteon valinnoissa suuntaudutaan siis miesten asenteisiin ylenmäärin

- vaikka kepu sai koko maan tasolla 17,5 % äänistä (3. puoluesija), kahmi se silti valtuustopaikkoja ylivoimaisesti eniten, 2823 vs eniten ääniä valtakunnan tasolla saanut kokoomus 1492 paikkaa; maalaiskunnissa ja maalaiskaupungeissa on kepu-valtaa
(vihreiden valtuutettu-saalis suhteessa pienempi 536, demarit 1696, persut 769, vasliitto 661, rkp 470, kd 314, muut 226)

Kommenttia muokattu: 10.04.2017 klo 15:28
  human • 10.04.2017 15:23
Vihreiden kannatus on perinteisesti ollut luettavissa säätiedotuksista; nyt tuli sitten lottovoitto, eli keväisen lämmin, aurinkoinen vaalipäivä. Monin paikoin lämpötilat kipusivat reilusti yli 10 asteen rajan, ja aurinko helotti pilvettömältä taivaalta.

Olisi mielenkiintoista nähdä edelliseen liittyen, miten ennakkoäänet suhtautuvat vaalipäivänä annettuihin ääniin. Jotain perää väitteissä selkeästi on ( www.is.fi vs. fi.wikipedia.org ).
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 11.04.2017 08:58
Olikohan vaaleissa kukaan AluperinAfrikasta ja onhan se niin ettei sitä mieltä ettei kalavaleet vetele, vai mitä anti-human? Toivottavasti pakko-oireiset mielenterveyspotilaat muistetaan myös kunnissa.
  Zephyr • 11.04.2017 15:34
Häviäjiä

Kokoomus menetti 243 valtuustopaikkaa koko maassa ja viime kunnallisvaaleihin verratessa äänimäärä pieneni Helsinkiä lukuunottamatta ns. suurissa kaupungeissa; vähennystä esimerkiksi Porissa 4,8 prosenttiyksikköä, Lahdessa 5,6, Tampereella 3,2, Turussa 2,4, Espoossa 2,3, Kuopiossa 1,5, Jyväskylässä 1,2, Vantaalla 1,2, Oulussa 0,8 jne.
Keskustan valtuutettujen määrä pieneni 254:llä, mikä on sinänsä ymmärrettävää, koska keskustalaisilta maaseutupaikkakunnilta kaupunkeihin muuttaneet eivät enää välttämättä äänestä keskustaa. Joku tietäväisempi kirjoitti, että kepun tulos oli huonoin vuosikymmeniin.
Sdp onnistui säilyttämään äänimääränsä lähes ennallaan ja valtuutettujen määrä koko maassa väheni vain 33:lla. Jotkut olivat sitä mieltä, että demarien kannatus pienenee ajan mittaan ns. luonnollisen poistuman kautta, koska kannattajat ovat iäkkäitä, mutta katsotaan nyt.

Perussuomalaisten ruskea kupla puhkesi
Persuvaltuutettujen keskinäiset kähinät monissa kaupungeissa ja kunnissa, yhteistyökyvyttömyys muiden puolueiden kanssa, idioottimaiset suunaukomiset ja muut typerehtimiset oikeusjuttuineen johtivat 426 valtuustopaikan menetykseen. Nostetta ei tuonut edes työmies Putkosen Räjähtelevät Lepakot -kampanja. Varsinaisissa suurissa kaupungeissa persuilla ei ole enää vaikutusvaltaa, pienissä kunnissakin hyvin vähän. Sekin kertoo jotain, että mussuttaja Jussi Halla-aho sai Helsingissä vähemmän ääniä kuin esim. Emma Kari (vihr), Jaana Pelkonen (kok), Eero Heinäluoma (sdp) ja Tuula Haatainen (sdp). Sangen ilahduttavaa, että yhä useammat tajusivat persujen puheiden onttouden. Uudet valtuustot eivät edes ehtineet vielä kokoontua, kun Seinäjoen valtuustoon valittu joutuu oikeuteen ( yle.fi ). Tästä se taas alkaa.
Sen verran vielä, että persujulkimot Terhi Kiemunki ja Pertti Veltto Virtanen eivät päässeet Tampereen valtuustoon, jossa persuvaltuutettuja on nyt enää 4 aiemman 9:n sijasta.
------
Voittajia

Vihreät onnistui nostamaan valtuutettujensa määrää 213:lla, josta yli puolet tuli pienehköille paikkakunnille ympäri maan. Suurissa kaupungeissa vihreät menestyi mielestäni erittäin hyvin, Jyväskylässä tuli peräti ykkössija. Seuraavat vaalit tietenkin näyttävät, onko kannatus pysyvää. Demokraatti-lehden kommentissa todetaan, että vihreät on kokoaan suurempi puolue, sillä 350 000:lla ei ollut edes mahdollisuutta äänestää vihreitä, koska ehdokkaita ei ollut kaikissa kunnissa.
demokraatti.fi
Kansanedustajana pitkään toiminut ja sateenkaariasioissa kunnostautunut Oras Tynkkynen lähti uudelleen politiikkaan ja nousi valtuustoon:
www.tamperelainen.fi
Vasemmisto sai 26 000 ääntä enemmän kuin viime vaaleissa, mikä toi 21 lisäpaikkaa valtuustoihin.

Vaalitulos oli parempi kuin ennustelin, ja valtuustoihin nousi useita minunkin tietämiäni sateenkaariedustajia, joten siinäkin mielessä tilanne vaikuttaa melko hyvältä.

Kommenttia muokattu: 12.04.2017 klo 01:45
  Havainnoija • 12.04.2017 00:04
Havainnoijalta unohtui jotain, nimittäin vihreiden massiivinen vaalitappio vuoden 2011 eduskuntavaaleissa; tuolloin puolueen eduskuntapaikoista katosi peräti kolmasosa yhdessä yössä. Niinistön ja Sinnemäen vaalivalvojaisten naamat olivat komeaa katseltavaa seuraavan päivän medialööpeissä; yhtä tyrmistyneitä ilmeitä ei liene nähty koskaan Suomen poliittisilla areenoilla.

Media on luonut mielikuvan "vihreyden" lineaarisesta edistymisestä, mutta todellisuudessa kyseessä on syklinen vaihtelu. Vihreät ovat edenneet ja vajonneet sitten vuoden 1987, kun se päätyi puoluerekisteriin, ja vanhimmat puolueaktiivit ovat jo eläkeiässä. Vihreät eivät ole freesi, nuori vaihtoehto, vaikka vaalikampanjoita käydään sellaisilla mielikuvilla vaaleista toiseen.

Useimpien puolueiden kannatushäviötä selittää heilastelu kokoomuksen kanssa, minkä perussuomalaiset saivat nyt vuorostaan kokea. Vihreät, vasemmistoliitto - ja aikaisemmin Kiviniemen keskusta - pääsivät samasta ilmiöstä osalliseksi vuonna 2011. Mikäli vihreä aalto aikanaan etenee eduskuntaan, siellä sitä odottaa jälleen kokoomuksen aallonmurtaja.

Vihreät lienevät yhtä persoja vallalle kuin Soinikin, eivätkä kykene katsomaan paria valtuustokautta (ja omaa poliittista uraansa) pitemmälle, joten he käynevät kiinni ensimmäiseen syöttiin kiinni nopean voiton toivossa, ja lopputulos on vihreän utopian haaksirikko perussuomalaisten esimerkkiä seuraten.

Mielenkiintoista perussuomalaisten kohdalla on se, että Halla-ahon edustama maahanmuuttokriittinen laita menestyi vaaleissa, kun taas SMP:n perinnesiipi kärsi murskatappion, mikä enteilee muutosta sekä puolueen linjassa että puheenjohtajavaaleissa. Suvaitsevaiston kiukuttelua Soinista on vaikea ymmärtää; Soini puhui ulkoministerinä suvaitsevaisuudesta, oli hissunkissun EU:sta ja otti vastaan ilman narinoita 30 000 pakolaista, mutta ei kelpaa? Halla-ahon luotsaama puolue tulee olemaan kovempi pähkinä purtavaksi, ja tuo puoluekartalle oikean, eurooppalaisen vaihtoehtopuolueen.
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 13.04.2017 05:55
Halla-aholla ei riitä henkilökohtaista karismaa puolueen johtajaksi. Soinin jälkeen Perussuomalaisten jo alkanut auringonlasku jatkuu ja puolue muuttunee halla-aholaiseksi eu- ja maahanmuuttokriittiseksi rutinakerhoksi.

Kalenterin lehtikin näyttää kääntyneen; talouden lasku on tasoittunut ja kääntynyt hiljaiseksi myönteisemmäksi kehitykseksi.
  smo • 13.04.2017 07:25
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy