Kun homomies ja heteronainen solmivat avioliiton

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 30

Tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn aikana hoettiin toistuvasti, että vanha laki on tasa-arvoinen: homomieskin saa mennä naimisiin – mutta vain naisen kanssa. Frankfurter Allgemeine Zeitung kertoo tänään, mitä seurauksia on, jos mies ”erehtyy” heteroavioliittoon. Vuosia voi mennä joten kuten. Lapsiakin syntyy (homohan ei ole kykenemätön panemaan alulle lapsia), mutta jossain vaiheessa voi tulla ahdistava tunne siitä, että miehen ja naisen tunneside ei ole oikea ja aito. Huoli lapsista on suuri.

Frankfurter Allgemeine kertoo, miten Holger Heckmann otti ratkaisevan askeleen. Hän kertoi ”tapauksestaan” Frankfurtin CSD:n (priden) juhlalavalla. Hänen poikansa Marcel, nyt jo 19-vuotias, lähes parimetrinen nuorukainen, istui ensimmäisessä rivissä kuuntelemassa. Kuva isästä ja pojasta on lehden verkkoversiossa.

http://media0.faz.net/ppmedia/aktuell/rhein-main/3210286777/1.3721570/article_multimedia_overview/auf-augenhoehe-holger-heckmann.jpg

Isä, kirjailija Holger Heckman (nyt 47-vuotias) kertoo, että hän havaitsi homotuntemuksiaan jo varhain seksuaalisessa harhailuvaiheessaan. Hän kuitenkin rakastui naiseen ja päätyi avioliittoon. Elämä alkoi mennä sitä rataa. Syntyi poika ja ydinperhe oli tyypillisimmillään.Mutta tunnepuolella jotain puuttui. Alkoi tulla kaipuuta läheiseen homoystävään.

Holger kertoi salaisuudestaan veljelleen ja sai tältä tukea, kun hän alkoi suunnitella ”pakoaan” ja eroamisprosessia. Sitten kaikki kävi nopeasti. Eräänä torstaina riidan jälkeen hän kertoi vaimolleen halustaan erota. Jo sunnuntaina hän lähti tapaamaan muita miehiä. Kuukauden kuluttua löytyi oma asunto, pieni yksiö, mutta tärkeintä oli, että nyt, 30-vuotiaana, hän pääsi aloittamaan alusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tunteet olivat kahdenlaiset. Oli vapautumisen tunne, mutta samalla oli ahdistus perheen hajoamisesta. Holger meni paikalliseen homoisien ryhmään ja pääsi keskustelemaan tilanteestaan. Yhä edelleen hän on mukana ryhmässä ja kuulee uusien tulokkaiden kyselevän ahdistuneina: ”voinko tehdä näin perheelleni, asunto on vielä maksamatta, miten kerron asian lapsilleni”.

Holger esiintyi tänä kesänä Frankfurtin pride-lavalla kertomassa homoisien toiminnasta. Nykyään kaapista ulostulo on helpompaa kuin ennen, mutta hän pelkää, että Saksan ristiriitainen yhteiskunnallinen keskustelu tulee vaikeuttamaan tilannetta. Hän on nähnyt sellaisiakin tilanteita, että avioeron jälkeen entinen puoliso ja lasten äiti on kääntynyt niin totaalisesti entistä miestään vastaan, että kontaktit lapsiin ovat kokonaan tyrehtyneet. Samaa nähdään ja kuullaan puolin ja toisin myös Suomessa heteroperheiden hajotessa.

Holger kertoo, että hänelle avioliiton loppuminen merkitsi elämäntilanteen selkeytymistä. Nyt hän tiesi tarkaan, mitä halusi elämältään. Tosin yhteydet omiin vanhempiin katkesivat. Uusi elämänkumppani oli ei-toivottu veljen häihin.

Homoisien tapaamisessa Frankfurtissa käy säännöllisesti parikymmentä isää. Monilla ulostulo ja ero ovat takanapäin , joillakin vasta edessä. Monet näistä miehistä ovat homopiireissä epävarmoja. He eivät välttämättä halua puhua menneisyydestään kielteisten reaktioiden pelossa.

Avioliittoon päätyneet pohtivat sitä, miten kertoa asiasta vaimolle. Lapsille asian kertominen on paljon yksinkertaisempaa. Lapsia ei kiinnosta heidän vanhempiensa seksuaalielämä. Holgerin pojalle, Marcelille, isän homoseksuaalisuus ei ole mikään ongelma. Olisihan se hienoa, kun vanhemmat yhä eläisivät yhdessä. Isä ja poika marssivat yhdessä pride-paraatissa. Isällä oli yllään homoisien sininen t-paita.

Frankfurter Allgemeine kertoi isän tarinan. Äidin tarina olisi varmaan myös ollut täynnä kipeitä tunteita. Tätäkö kansanedustaja Mika Niikko halusi, kun hän eduskunnassa avioliittolakia koskevassa keskustelussa uudestaan ja uudestaan toisteli, että entinen avioliittolaki oli tasa-arvoinen: homomies sai tasa-arvoisesti mennä naimisiin – naisen kanssa.

Frankfurtin homoisien ryhmän logo

30 kommenttia

Tärkeä kirjoitus.

Se kuka kehtaa ehdottaa tuollaista lume-/kulissiavioliittoa on pahan asialla taikka häneltä puuttuu täysin kyky nähdä millainen miina tulee mukaan liittoon sen alusta alkaen. Jossain vaiheessa tuo miina räjähtää kaikkien osapuolien silmille, lapset mukaan lukien. Jälki on aina rumaa ja vahingollista.

Nainen, joka menee tietämättään naimisiin homomiehen kanssa, on eräänlaisen petoksen uhri. Nainen keskeyttää kenties urakehityksen jäädessään hoitamaan perheeseen syntyviä lapsia. Lähes vääjäämätön avioero tai henkinen etääntyminen seuraa jossain vaiheessa. Nainen on eron tapahtuessa varsin usein täysin tyhjän päällä. Katkeruus homopuolisoa kohtaan on ymmärrettävää.

Eivät homomiehet syyttömiä ole tässä asiassa. Heillä saattaa olla yhteiskunnan paineesta taikka luulotellusta paineesta halu pitää julkisuuskuva ja kulissit kauniina, siis valheellisina. Vaimo ja lapset ovat osa tuota kulissinrakentamista. Sellainen on homomieheltä hyvin itsekästä toimintaa tänä päivänä, jolloin homous ei ole Suomessa ollut pitkään aikaan mikään tabu.

Avioliitossa ollut homomies on menettänyt myös osan elämästään oppia parinmuodostusta ja sosiaalista käyttäytymistä itselleen ominaisimmalla tavalla ja omanlaisessan yhteisössä. Heteroavioliitosta eronneilla homomiehillä on suuri urakka löytää kumppani. Aina se ei onnistu. Käytös voi olla niin kömpelöä, etteivät suhteet yksinkertaisesti lähde käyntiin. Lisärasitteena saattavat olla omat lapset, jotka vievät osan ajasta ja huomiosta, joka olisi tarpeen varata omalle uudelle kumppanille. Seurauksena voi olla uuden puolison mustasukkaisuus lapsia kohtaan.

Väite " homomies saa tasa-arvoisesti mennä naimisiin – naisen kanssa" on todella sieltä ja syvältä!

Kommenttia muokattu: 27.07.2015 klo 13:50
Entä jos homoseksuaaleille perustettaisiin jokin super-parisuhdetyyppi, jossa olisi heidän kokemiensa mittavien kärsimysten takia ihan reilusti paremmat parisuhde-edut. Sukunimen saisi keksiä itse ja rekisteröidä sen vaivattomasti ja kuluitta. Eron sattuessa valtio kompensoisi 20 % osuuden omaisuudesta, jott molemmille jäisi vähän enemmän. Puolison kuollessa valtio maksaisi hautajaiset ja myöntäsi reilun leskeneläkkeen. Sateenkaariperheissä elävien lasten lapsilisät tuplattaisiin ja päivähoitomaksut poistettaisiin. Perheen asumis- ja muihin sosiaalietuuksiin annettaisiin 50 % korotus. Ynnä muuta.

Voisiko tätä homoliittoa tällöin kutsua joksikin muuksi, kuin avioliitoksi? Vaikka super-pariliitoksi.