Korhosen työsyrjintää koskeva oikeudenkäynti alkoi, syytettynä Telanne

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Tänään 3.5.2011 alkoi Helsingin käräjäoikeudessa pääkäsittely työsyrjinnästä Johanna Korhosen tapauksessa. Tapahtumat sijoittuvat vuoden 2008 kevääseen ja syksyyn. Nyt selvitetään, syyllistyikö Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne rangaistavaan työsyrjintään. Aikaisemmin on oikeudessa ollut jo vahingonkorvausten käsittely. Siinä Alma Media määrättiin maksamaan Korhoselle hyvitystä syrjinnän takia. Hovioikeus päätyi samaan ratkaisuun ja Korkein oikeus ei antanut valituslupaa.


Tänään kuultiin oikeudessa syyttäjän kokoama yhteenveto, Johanna Korhosen lausunto ja Kai Telanteen lasuunto. Lisäksi oli pari paikallekutsuttua todistajaa. Koska asia on kiinnostava HLBTI-näkökulmasta, seuraavassa on syyttäjän, Korhosen ja Telanteen puheenvuorot referoituina aika laajasti.


Syyttäjä esitteli asian


Tämä asia on ollut julkisuudessa jo moneen otteeseen, mutta tässä on vielä pääkohdat siitä, mitä on tapahtunut.

Lapin Kansa haki uutta päätoimittajaa alkuvuonna 2008. Lapin Kansa on yksi Alma Median suurista ja tärkeistä sanomalehdistä. Rekrytointiyritys otti yhteyttä Johanna Korhoseen, joka oli silloin Journalisti-lehden päätoimittajana ja kyseli Korhosen halukkuutta päätoimittajaksi Lapin Kansaan. Siitä alkoi työnhaku testeineen ja haastatteluineen. Lapin Kansan taustalla on Pohjois-Suomen Media oy, Alma Median tytäryhtiö.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haku eteni niin, että oli useita haastatteluja. 21.5.2008 mukana oli Alman toimitusjohtaja Telanne. Puhuttiin päätoimittajan tehtävistä ja Korhosen soveltuvuudesta. Kesällä Alman henkilöstöpäällikkö Mari Vuorre ilmoitti, että Johanna Korhonen on valittu ja hänen kanssaan solmitaan 1.9.2008 johtajasopimus. Työt alkaisivat 15.12.2008. Sitä ennen olisi lyhyt perehdytysjakso.

Perjantaina 26.9.2008 Korhoselle ja Alman parille johtajalle tuli nimetön tekstiviesti, jossa ihmeteltiin Alman tiedotuspolitiikkaa. Alman henkilöstölehdessä on kerrottu Korhosesta ja siinä oli virheitä. Tekstiviestissä paljastettiiin, että Korhosen puoliso on Vantaalla kuntavaaliehdokkaana ja puoliso ei ole mies vaan nainen.

Siitä alkoi nopeasti etenevä viikonloppu, jonka aikana Johanna Korhonen otti yhteyttä Lapin Kansaan ja mietittiin, miten voitaisiin korjata syntyneitä vääriä tietoja. Sovittiin uusi tapaaminen Alman johtajien kanssa maanantaille 29.9.2008. Kokous alkoi klo 13 ja paikalla olivat Korhonen, Telanne ja kaksi Alman johtajaa. Kokouksessa Telanne puhui ja syytti Korhosta, että tämä on johtanut Alma Mediaa harhaan. Puoliso on nainen. Sitä paitsi puoliso on kuntavaalien ehdokkaana Vantaalla, vaikka Korhonen oli hakuvaiheessa kertonut, että ei olla poliittisesti aktiivisia. Kolme varttia kokousta ja Korhoselle ilmoitettiin, että hän ei voi ryhtyä Lapin Kansan päätoimittajaksi. Johtajasopimus purettiin 1.10.2008.

Syyttäjä arvioi, että irtisanomisen syynä on puolison sukupuoli ja puolison osallistuminen poliittiseen toimintaan. Mutta nämä asiat kuuluvat ns. yksityiselämän piiriin. Yhtiö sanoo, että oli painavat syyt katkaista johtajasopimus. Oli myös tiedottamisongelma. Korhosen kanssa oli sovittu, että Korhosen valinnasta kerrotaan Alman tiedotteella 9.9.2008. Edellisenä iltana Korhoseen kuitenkin otti yhteyttä monet toimittajat ja Korhonen myönsi kilpailevalle Kalevalle, että hänet on valittu Lapin Kansan päätoimittajaksi. Se oli virhe, koska seuraavaksi päiväksi oli sovittu jo tiedotustilaisuus ja salaisuus oli paljastettu. Korhonen soitti Lapin Kansaan ja kertoi vahingosta, mutta Lapin Kansassa sanottiin ,että rauhallisesti, edetään samalla suunnitelmalla. Eiköhän se siitä.Telanne oli ojentanut Korhosta niin ,että pitää ottaa tästä opiksi.

Jo haastattelujen aikana Korhoselta oli kyselty perheestä: lähteekö perhe, siis lapset ja mies Rovaniemelle. Korhonen vastasi, että puoliso lähtee. Korhonen ei korjannut miestä naiseksi.

Korhonen oli myös maininnut haastatteluissa, että puoliso ei ole poliittisesti aktiivinen. Alma Media pitää itsestäänselvänä, että poliittisesti riippumattoman lehden päätoimittaja ei saa olla poliittisen puolueen jäsen. Myös puolison poliittinen toiminta kiinnosti Almaa. Korhosen puoliso oli kuitenkin ilmoittautunut yhden puolueen ehdokaslistalle Vantaalla. Kotona oli sovittu, että kun muutetaan Rovaniemelle, poliittinen toiminta loppuu.

Syyttäjä kysyy nyt: onko painavia syitä johtajasopimuksen purkamiseen. Hovioikeus on jo todennut korvausoikeudenkäynnissä, että painavia syitä ei ollut. Mitkä ovat ne painavat syyt, joilla sopimus voidaan purkaa?

Korhonen antoi 1.10.2008 tiedotteen, jossa hän kertoi syntyneestä tilanteesta ja tapahtumien kulusta. Tiedotteessa kerrottiiin, että potkujen syynä on samaa sukupuolta oleva puoliso.

Laissa mainitaan syrjintäkriteerit ja siellä on mukana seksuaalinen suuntautuminen, samoin poliittinen toiminta. Nämä ovat asioita, jotka kuuluvat yksityiselämän piiriin, eikä niitä ole sovelias tiedustella työhönhaussa. Niitä voi kysyä vain, jos ne ovat työtehtävän kannalta olennaisia asioita., Puolison sukupuoli ei koskaan ole olennainen asia. Jos lehti on sitoutumaton, voiko vaatia, että puoliso on poliittisesti sitoutumaton? Voiko työnantaja vaatia, että Korhosen olisi pitänyt oikaista: mies = nainen. Jos hänen on pakko se oikaista, syrjintäpykälä menettää merkitystään. Lainsuoja vesittyy.

Alma Median mukaan Korhonen valehteli useamman kerran yhtiön ylimmälle johdolle. Korhosen puolustusasianajajan mukaan vääriä käsityksiä ei tässä tapauksessa tarvitse korjata. Ne eivät ole tehtävän kannalta olennaisia asioita. Ne asiat eivät saisi vaikuttaa myöskään rekrytointiin.


Johanna Korhosen kertomus tapahtumista


Johanna Korhonen kertoi tapahtumista kiinnostavasti ja yksityiskohtaisesti. Hakuprosessissa oli ollut kolme muutakin henkilöä, mutta sopimus tehtiin Korhosen kanssa 1.9.2008.

Korhonen kertoi tavanneensa Telanteen ensimmäisen kerran 21.5.2008 ja seuraavan kerran 5.8..2008. Silloin oltiin jo pitkällä hakuprosessissa. Perhesuhteista oli puhuttu jo konsulttien kanssa, että on muutettava Rovaniemelle. 21.5.2008 Telanne puhui "miehestä". 5.8.2008 Korhonen kertoi, että hän muuttaa ensimmäisenä. Konsultit olivat kysyneet: onko virallistettu suhde? Kyllä, vuodelta 2004.

Poliittisesta toiminnasta oli puhuttu vain Telanteen kanssa toukokuussa. "Entä lähipiiri", oli kysytty Korhoselta. Ei tule ongelmaa, oli Korhosen vastaus. Korhonen kertoi, että hän ei edes muistanut kuntavaalikuviota, koska puoliso oli pyydetty jollekin listalle ja tämä oli myöntynyt, vaikka ei ollutkaan poliittisesti aktiivinen. Puolue haali ehdokkaita. Toiminta oli passiivista. Kotona oli puhuttu, että Rovaniemelle muutaminen lopettaa koko poliittisen toiminnan.

Tieto Korhosen valinnasta Lapin Kansaan piti julkistaa 9.9.2008. Se kuitenkin livahti Kalevaan jo edellisenä iltana. Toimittajat olivat huomanneet, että Korhonen oli eronnut Journalistin päätoimittajan virasta, ja seuraavana päivänä oli Lapin Kansalla tiedotustilaisuus. Nokkelat toimittajat älysivät, että Korhonen tulee uuteen virkaan. Kaleva kysyi suoraan, ja Korhonen myönsi. Korhonen soitti Rovaniemelle, ja kertoi virheestä. Sieltä vastattiin, että "kyllä se siitä". Telannekin soitti, eikä haukkunut, mutta ilmoitti olevansa harmistunut. Ei puhuttu mistään varoituksesta. Myös Korhonen itse oli harmistunut.

26.9.2008 alkoi tapahtua, kun tuli tuntematon tekstiviesti. Siinä kerrottiin, että Alman henkilökuntalehdessä kerrotaan uudesta päätoimittajasta, ja hänen poliittisesti sitoutumattomasta puolisostaan, joka vastoin henkilökuntalehden juttua onkin nainen ja vielä kuntavaaliehdokkaana. Maanantaiksi sovittiin hätäkokous, aiheena: tekstiviestijupakka.

Kokouksessa klo 13 oli paikalla Telanne, henkilöstöpäällkkö Vuorre ja lakiasiainjohtaja Korttila. Korhonen tajusi heti sisään astuessaan, että nyt on tosi paikat. Telanne aloitti : Olet pilannut viikonloppumme. Sinulla onkin nainen - ei mies. Olet valehdellut. Tämä on petos ja vilpillisyyttä. Tästä seuraa, että johtajasopimus ei ole enää voimassa, Telanne teki ilmassa repimisliikkeitä. Telanteen mukaan tämä on olennainen asia. Nyt on luotamuspula. Korhonen yritti kysyä: onko naispuoliso todella olennainen asia? Jos Korhoen olisi kertonut naispuolisosta, olisiko hän jäänyt valitsematta? Telanne Kyllä olisi jäänyt valitsematta. Tässä on kyse Lapin Kansasta ja Korhonen on valehdellut perheestään. Telanne muistutti, että hän on moneen kertaan puhunut miehestä, eikä Korhonen ole korjannut.

Korhonen kertoi, että hän usein jättää seksuaalivähemmistöön kuuluvana korjaamatta mies-oletuksen. Hammaslääkäri kysyi: "Jos hammasta alkaa särkeä, voiko mies viedä lääkäriin". Ei hän sitä käy korjailemaan. Mies tai nainen - yhdentekevä.

Nainen miehenä eli puolisona: täysin mahdotonta, sanoi Telanne. Korhonen kertoi, että hän koki silloin olevansa valehteleva homoseksuaali. Telanne: ei päätoimittaja voi pitää perhettään salassa. Korhonen sanoi, ettei heidän perhe ole salassa mutta ei myöskään julkisuudessa. Telanne hoki vain: Olet ollut vilpillinen. Mahdoton hoitaa sidosryhmiä siellä päin.

Korhonen sanoo, että hän ei ole korjannut, mutta ei se ole valehtelua. Vuorre oli ihmetellyt, että jos Korhonen olisi etukäteen puhunut homoseksuaalisuudesta, työnantaja olisi voinut tarjota tukea. Korhonen yritti kysellä lakimies Korttilalta, eikö tämä ole lainvastaista, mutta Korttila ei vastannut. Telanne oli kiihtynyt ja paheksui, ett Korhonen aiheutti tiedotuksellisesti hankalan tilanteen. Telanne nousi välillä aivan seisomaan. Korhosen pitää itse irtisanoutua ja vaieta asiasta. Muuten vilpillisyys paljastetaan julkisuuteen. Korhonen ihmeteli, että piti puhua tekstiviestijupakasta, mutta nyt puhutaan puolison sukupuolesta.


Korhonen antoi oman lehdistötiedotteen 1.10.2008. Almasta oli ilmoitettu, että Alma saattaa tiedottaa yksipuolisesti, ja vilpillisyys tulee esiin. Tai sitten Korhosen on hiljaisuudessa erottava itse. 1.10.2008 käytiin vielä asianajajien kanssa neuvotteluja, ja Alma lupasi useiden kuukausien palkkaa tai jopa vuoden palkkaa, jos Korhonen vaikenee. Korhonen ei suostunut, vaan laati oman tiedotteen. Samana päivänä tuli kaksi Alman tiedotetta. Korhosen johtajasopimuksen purkaminen tapahtui illalla. Korhonen sanoi toimineensa nopeasti, että ehtii tiedottamaan ennen Almaa .

Iritsanominen aiheutti Korhoselle työttömyyden, henkistä haittaa ja kaapista ulostulon.


Telanteen kertomus


Telanteen kertomus tapahtumista kulkee eri tavalla. Hän on ollut Alman toimitusjohtajana vuodesta 2005 ja johtavavakansseilla jo 16 vuotta. Nyt hänen ympärillään on n. 25 alempaa johtajaa. Johtajana hän luottaa alaisiinsa ja jakaa vastuuta. Hän ei seuraa pieniä asioita ja tuntee, että luotamus on tärkeä. Kun luotamus heikkenee, ei voi jatkaa. Tällainen on tyypillistä liike-elämässä.

Päätoimittajan asema on erityinen. Päätoimittajalla on huomattavan suuri vastuu, ja ylempi johtaja ei voi määräillä päätoimittajaa. Almalla on 35 paikallista lehteä, niistä 7 on suuria, mm. Lapin Kansa. Päätoimittajan nimitys on iso asia. Hän on kasvot lehdestä ulospäin.

Telanne kertoo, että hakijoita oli toukokuussa neljä. Tärkeänä on pidetty poliittista riippumattomuutta. Korhoseltakin kysyttiin, onko hän tai puoliso poliittisesti aktiivinen. Ei kysytty, mikä on puolue.

Elokuussa Korhosen kanssa puhuttiin työnkuvasta ja käytännön asioista, mm. muutosta Rovaniemelle, miehensä kanssa. Jos se puoliso olisikin ollut nainen, sillä ei olisi valinnassa ollut merkitystä. Ei kiinnosta sukupuoli.

1.9.2008 tehtiin johtajasopimus. Samoin suunniteltiin, miten asia julkistetaan 9.9.2008. Oli yllätys, että tieto vuoti Kalevalle jo 8.9.2008. Se oli paha rike. Ei saa toistua.

26.9.2008 tuli nimetön tekstiviesti, ja se sai aikaan vipinää. Telanne yritti tavoitella Korhosta, mutta turhaan. Vuorre sopi kokouksen seuraavalle maanantaille.

29.9.2008 paikalla oli Korhonen , Telanne, Vuorre ja Korttila. Käytiin läpi tilanne. Onko puoliso mukana kuntavaaleissa? Korhonen sanoi, että on. Korhonen joutui outoon valoon, kun hän oli valehdellut työpaikkahaastattelussa. Korhonen ei edes katunut. Sanoi vain, että asia ei kuulu työnantajalle. Telanteen mukaan luottamus oli mennyttä. Korhonen kysyi, johtuiko luottamuksen menetys siitä, että puoliso olikin nainen. Ei se siitä johtunut , vaan poliittisesta toiminnasta. Korhonen on Telanteen mielestä ollut vilpillinen. Sukupuolella ei ollut mitään merkitystä. Telanne sanoi, ettei hän tehnyt mitään repimisliikkeitä, vaan sanoi, että Almalla on nyt edellytys purkaa Korhosen sopimus. Mutta etsitään sovitteluvaihtoehtoa.

Telanne kertoo olleensa tuohtunut. Yhtiötä oli johdettu harhaan. Korhonen sanoi, ettei hän halua sopia mistään. Korhonen sai aikaa tehdä oma sovitteluesitys.

Korhonen julkaisi yhtiötä halventavan tiedotteen 1.10.2008. Se oli jo toinen Korhosen tiedotusrike. Alma teki nopeasti oman tiedotteen, joka ilmestyi puolta tuntia myöhemmin. Korhosen työsopimus purettiin samana iltana. Ilman Korhosen tiedotetta neuvotteluja olisi voitu jatkaa. Mutta paluuta päätoimittajaksi ei ollut.

Pohjolan Sanomista on paljastunut tapaus, jossa puoliso on politiikassa. Ennen Pohjolan Sanomat oli Keskustan lehti, ja työntekijöillä oli vanhoja siteitä, joita ei haluttu katkoa.

Kaiken syynä oli valehtelu. Suoriin kysmyksiin tuli vääriä vastauksia. Konsernijohto oli joutunut outoon valoon, kun henkilökuntalehdessä oli vääriä tietoja Korhosesta, mm. tieto miehestä (ja lapsista).

Näiin erilaisia olivat nämä kertomukset. Paikalle on kutsutttu todistajia, jotka kertovat omat versionsa. Todistajan on puhuttava totta. Oikeudenkäynti jatkuu aamulla.

Audio
Ennen oikeudenkäynnin alkua Johanna Korhonen ja Kai Telanne vastailivat tiedotusvälineille
Johanna Korhonen

2 kommenttia

Pieni tarkennus siitä, mistä tässä oikeudenkäynnissä on kysymys:

Aikaisemmin on jo ollut siviiliprosessi, jossa Korhonen vaati vahingonkorvausta potkuista, joiden perusteet eivät olleet lain mukaan päteviä. Alma tuomittiin maksamaan korvauksia Korhoselle. Irtisanominen ei ole rikos, mutta väärin irtisanottu voi hakea vahingonkorvausta. Irtisanoja ei voi saada esim. vankeutta.

Nyt on menossa rikosprosessi. Syyllistyikö Telanne syrjintään. Syrjintä on rikos ja rikoslaissa määrätään syrjinnästä rangaistus.