Kaksi kolmesta pitää Suomea homoystävällisenä, viidesosa ei

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 9

Kansainvälisesti 28 prosenttia Gallup Worldin tutkimukseen 123 maassa vastanneista kokee elävänsä homoille ystävällismielisessä paikassa. Kyselyssä menestyvät läntisen Euroopan ja Pohjois-Amerikan maat, Argentina, Australia, Uruguay ja Uusi-Seelanti. Häntäpäässä on erityisesti Afrikan maita.

Selvityksen kolmen kärki, Alankomaat, Islanti ja Kanada, saivat yli 80 prosentilta myönteisen vastauksen kysymykseen "Onko asumasi kaupunki tai alue hyvä paikka elää homoille tai lesboille, vai ei".

Kärkikolmikkoa seuraavat Espanja, Iso-Britannia, Irlanti, Belgia, Australia, Malta, Uruguay, Tanska, USA, Uusi-Seelanti, Ruotsi, Aegentina, Brasilia, Suomi, Italia, Saksa, Costa Rica, Ranska, Filippiinit, Itävalta, Nicaragua, Meksiko, Portugal, Chile, Equador, Nepal, Kolumbia ja Luxemburg - joissa kaikissa myönteisesti vastanneiden osuus oli vähintään 50 prosenttia.

Kyllä-vastausten mukaan järjestetyssä listassa Suomi on sijalla 17. Suomalaisvastaajista 65 prosenttia vastasi kysymykseen myöntävästi ja 21 prosenttia kieltävästi. Kantaansa ei kertonut tai osannut kertoa 15 prosenttia.

Islannissa kieltävästi vastanneiden osuus oli erityisen pieni, vain 4 prosenttia. Myös Tanskassa (70% kyllä) ja Ruotsissa (69% kyllä) kielteisesti vastanneiden määrä oli alle kymmenen prosenttia vastaajista. Kyllä-vastauksissa Suomea heikommin menestyneessä Ranskassa kielteisesti vastanneiden osuus on kuitenkin vain 14 prosenttia. Toisaalta kielteisten vastausten määrä on kyllä-vastausten määrään nähden USA:ssa (22%), Argentiinassa (25%), Brasiliassa (24%) ja Italiassa (30%) suhteellisen korkea.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lähialueen maista Virossa myönteisesti vastasi 27 prosenttia ja kielteisesti 41 prosenttia. Liettuassa ja Latviassa myönteisesti vastanneita oli molemmissa 20 prosenttia. Latviassa kielteisesti vastanneita oli 45 prosenttia ja Liettuassa 48 prosenttia. EU-maista heikoiten menestyi Romania, jota hyvänä paikkana piti 19 prosenttia, ja huonona 52 prosenttia vastanneista. Niinsanotuista vanhoista EU-maista heikoin menestys on Kreikalla, jossa myönteisiä vastauksia on 24 prosenttia ja kielteisiä 61 prosenttia.

Venäjällä myönteisen vastauksen antoi 12 prosenttia ja kielteisen vastauksen 48 prosenttia.

Heikoimmin menestyivät Senegal ja Pakistan, joissa molemmissa vain prosentti katsoi paikan olevan homomyönteinen. Myös Uganda, Mali, Indonesia, Etiopia ja Afganistan olivat luettelon häntäpäässä. Myönteisen vastauksen antaneita oli viisi prosenttia tai vähemmön myös Vuoristo-Karabahissa, Malawissa, Kirkistanissa, Ghanassa, Chadissa, Azerbaizanissa, Albaniassa, Tunisiassa, Nigerissä, Georgiassa, Norsunluurannikolla, Beninissä, Armeniassa, Zimbabwessa, Mauritaniassa, Liberiassa, Gabonissa ja Burkina Fasossa.

Joissain maissa aihe on niin arkaluontoinen, ettei kyselyä ole voitu niissä tehdä. Tällaisia maita ovat Bahrain, Bhutan, Egypti, Irak, Iran, Jemen, Jordania, Kuwait, Marokko, Nigeria, Tadzikistan, Turkmenistan, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Saudi-Arabia ja Uzbekistan .

Monissa maissa "ei osaa sanoa" -vastausten osuus on korkea, joten myönteisten ja kielteisten vastausten suhde vaihtelee maiden välillä suuresti. Esimerkiksi Sri Lankassa vain kuusi prosenttia pitää maata homoystävällisenä, mutta toisaalta epäystävälliseksi sen katsoo vain 30 prosenttia vastanneista.

Haastattelut tutkimukseen on tehty vuonna 2013. Haastatellut ovat 15-vuotiaita ja vanhempia.

Gallup World: Nearly 3 in 10 Worldwide See Their Areas as Good for Gays

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • Kanadassa kaikki paremmin
  • 29.8.2014, 8.20
Heterokansan edustajat Timo Soini ja Päivi Räsäsen kätyreineen takaavat suomen kurjuuden jatkossakin.
Kun Kreikassa sotilasjunttaa kaatui vuonna 1973, tuntui siltä, että Kreikka on hieno matkakohde. Voi matkustella saarelta saarelle ja käydä ihailemassa antiikin ihmeitä ja voi ihailla nykyajan "nuoria jumalia" kuten Hristoksia ja Janniksia. Rodokselle oli helppo päästä ja siellä oli paljon seksinnälkäisiä nuoria miehiä. Heti kävi ilmi, että ne olivat pakkopaastossa olevia varusmiehiä, joille kelpasi kaikki. Muuta yhteistä ei löytynytkään.

Sitten kotimaassa opiskeltiin Korhosen johdolla kreikan alkeita ja kreikkalaisten tanssien askelia.

Vähitellen kuva Kreikasta on täsmentynyt. Ei siellä ollakaan niin vapaamielisiä kuin silloin tuntui. Taskuissa oli piilossa nyrkki. Nyt sen vahvistaa tämä tutkimus.

Nykyisin Kreikka on pyyhkiytynyt matkakartaltamme paitsi, jos haluamme käydä jossain antiikin kohteessa, kuten viimeksi 10 vuotta sitten muinaisessa Korintissa.

Hyvä tietää, mitä kansa ajattelee. Vai paljastuuko näissä luvuissa vain se, mitä ihmiset luulevat muiden kanssakansalaistensa ajattelevan homoista. Heijastavatko he omat antipatiansa muihin? Joka tapauksessa hyvä tietää.

Kyselyhän oli ilmeisesti tehty kaikille, ei pelkästään homoille?

Kommenttia muokattu: 29.08.2014 klo 08:29