Iso-Britannia Brexit-äänestyksen jälkeen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3
Turistin Lontoota

Kun kansanäänestyksessä EU-eroa vaativat voittivat, pääministeri Cameron ilmoitti eroavansa virastaan ja puolueensa johdosta. Ehdolle tuli kaksi naista. Tänään kerrottiin, että vain Theresa May on valmis puoluejohtoon ja pääministeriksi. Toinen ehdokas Andrea Leadsom ilmoitti luopuvansa ehdokkuudestaan. Theresa May valittaneen lähipäivinä, ilman vaalia. Andrea Leadsom luopui, koska hän koki, ettei saanut riittävästi kannatusta konservatiivisesta puolueesta.

Myös Labour-puolueessa valitaan johtoa. Jeremy Corbynin kilpailijaksi on tänään ilmoittautunut Andrea Eagle. Labourit valitsevat uuden johdon postiäänestyksellä. On vaadittu uusia parlamenttivaaleja, mutta niitä tuskin tulee. Seuraavat säännönmukaiset vaalit pidetään toukokuussa 2020.

On jo ehditty pelätä, että Downingstreet 10:een palaisi homofobia Cameronin jälkeen. Cameron edisti yhteiskunnan kehittymistä moninaisuuden suuntaan ja vei läpi tasa-arvoisen avioliittolain. Miltä nyt näyttää, kun tuleva pääministeri suurella todennäköisyydellä on 59-vuotias Theresa May?


Millainen poliitikko on Theresa May?


Theresa May on ollut kyselyissä kansan suosikki. Häntä pidetään osaavana ja peräänantamattomana, tiukkana neuvottelijana. Hän lupaa, että Brexit-kansanäänestyksen tulos toteutuu. Kansanäänestyksen aikaan hän kannatti EU:ssa pysymistä. Häntä on pidetty uutena "rautarouvana", Tatcherin perillisenä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Theresa Mayn lapsettomuus nousi esiin puheenjohtajakampanjassa. Kilpakumppani, Andrea Leadsom piti Timesin haastattelussa itseään perheellisenä parempana kuin lapsetonta Mayta. Lapset antavat tulevaisuuden perspektiiviä. Se puhe herätti paljon närkästystä. Mm. skotti-konservatiivien puheenjohtaja Ruth Davidson, joka on lapseton lesbo, kritisoi. Kritiikki vaikutti ilmeisesti siihen, että Leadsom vetäytyi.

Hlbtiq-asioissa kiinnittää huomiota se, että May on papin tytär ja varsin uskovainen. Vuonna 2007 hänet oli nimitetty ministeriksi nais- ja tasa-arvoasioissa. Hlbtiq-järjestöt silloin kritisoivat häntä. Jo 1990-luvun lopulla hän oli äänestänyt vastaan lakeja, joilla suojaikärajat olisi asetettu samoiksi homoille ja heteroille. 2002 hän oli äänestänyt homo- ja lesboparien adoptio-oikeutta vastaan. Hän vetosi, että puoluekuri vaati sitä. Hän ei ollut mukana äänestyksessä, jolla poistettiin pahamaineinen Tatcherin aikaansaama homopropagandakielto eli Clause 28.

Theresa May äänesti rekisteröidyn parisuhteen puolesta ja puhui adoption ja perimisoikeuden puolesta. Hän äänesti myös syrjintäsuojan puolesta ja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Häntä sanotaan pragmaattiseksi, siis osaa ottaa tosiasiat huomioon.

Kilpakumppania Andrea Leadsomia, joka tänään vetäytyi, kuvataan näin: Jumalan avulla homoavioliittoja vastaan. Kun parlamentissa äänestettiin tasa-arvoisesta avioliitosta 2013, hän oli tuore kansanedustaja. Hän ilmoitti vastustavansa homojen ja lesbojen adoptio-oikeutta. Viimeksi viime viikolla ITV:n ohjelmassa hän kertoi, että on homo- ja lesboparien avioliitoja vastaan ja että hän olisi pitänyt enemmän avioliitosta raamatun tapaan.

Korjaus: tekstissä korjattu vuosi, jolloin äänestettiin tasa-arvoisesta avioliittolaista - vuosi oli 2013.

3 kommenttia

Tasa-arvoisesta avioliittolaista äänestettiin ensimmäistä kertaa 5. helmikuuta 2013 Britannian alahuoneessa luvuin 400 puolesta ja 175 vastaan.

https://www.youtube.com/watch?v=6TsHqQ4L2Jg

Kuningatar Elisabeth II allekirjoitti lain 17. heinäkuuta 2013.

http://ranneliike.net/teema/kuningatar-hyvaksyi-homoavioliitot-englantiin-ja-walesiin?aid=10082

Englannin ja Walesin tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan 29. maaliskuuta 2014.

http://ranneliike.net/teema/englannin-ja-walesin-homoparit-paasevat-pian-naimisiin-paitsi-rekisteroidyssa-parisuhteessa-jo-elavat?aid=10834

Vuonna 2010 Theresa May pyysi anteeksi aiemmastaan äänestyskäyttäytymistään. ("2010 Apologised for past voting record")

http://www.pinknews.co.uk/2016/07/11/from-gay-rights-opponent-to-unsung-hero-of-equal-marriage-theresa-mays-surprising-evolution-on-lgbt-rights/
---

Kommenttia muokattu: 11.07.2016 klo 21:39
  • 2 / 3
  • Cadence
  • 13.7.2016, 9.15
Eikös tämä nainen ole puhunut kauniisti Englannin sharia-tuomioistuimien puolesta? Tällä hetkellä närästystä herättää Mayn nimittämä komissio, jossa pohditaan uskonnollisten sharia-tuomioistuimien merkitystä ja hyödyllisyyttä. Komissiossa on nimittäin imaameilla ja muilla uskonnollisilla auktoriteeteilla kova edustus, ja hankkeen motiiviksi epäillään valkopesua.

May on malliesimerkki politiikosta, joka yrittää istua kahdella tuolilla samaan aikaan. Ja tärkeintähän on jälleen kerran se avioliitto... mitähän se sharia mahtaa tietää perheessä, missä on homopoikia? Ei oikein tunnu nämä jutut ihan istuvan yhteen.

Indipendent-lehdessä oli hyytävä juttu, missä perheen leskeksi jäänyttä äitiä uskonnollinen johtaja oli kieltänyt näyttäytymästä ulkona ja puhumasta puhelimeen suruaikana. Sen lisäksi perheen pojille tarjotaan mahdollisuutta tehdä päätös talon myynnistä, josta vain murto-osa kuuluu sharia-lain mukaan tyttärille. Äiti on paniikissa. Mielenkiintoista tässä on se, että uskonnollinen oikeus on avannut ovet huomattavasti taantumuksellisemmalle uskontulkinnalle.

Jos kerrottu pitää paikkansa, Englannin lain yli on ajettu puskutraktorilla, ja käytännössä kaikki 1800-luvulta tehdyt muutokset nollattu. Ilmankos Amnesty ja monet naisjärjestöt ovat paniikissa. May kuitenkin tietänee, että kun vastapainoksi puhuu siitä avioliitosta, niin voi nostaa imagoaan edistyksellisten silmissä. Lipevää. Onkohan kukaan kalaasi-lasien kilistelijä uhrannut ajatustakaan, miten se uskonnollisuuden kasvava vaikutus näkyisi yhteiskunnassa?