Ilmapiiri ajaa pois Suomesta? - Tuskin laajasti, sanovat asiantuntijat

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 6
Poliittisesti tympääntyneitä muutti Suomesta mm Kanadaan. Kuva Halifaxin entisestä tulohallista. Kuva: JNiinistö 2010

Viimeksi 1950-luvulla Suomesta muutettiin yhteiskunnallisen ilmapiirin takia. Nykyinen vanhoillistuminen tarjoaa aineksia samansuuntaiseen, mutta maastamuuton asiantuntijat katsovat, että olosuhteet Suomessa tuskin johtavat ainakaan nopeasti liberaalien merkittävään hakeutumiseen ulkomaille. Yksittäistapaukset eivät näy muuttotilastoissa.

Siirtolaisuusinstituutin johtaja Ismo Söderling Turun yliopistosta ei usko laajoihin vaikutuksiin. - Vaikka ilmapiiri on konservatiivistunut (aborttikeskustelu, homoliittojen epääminen), niin tuskinpa ne suurempaa muuttoa aiheuttavat, vastasi Söderling ranneliike.netin kysymykseen. - Vaaleja tulee ja menee.- Ehkä seuraavien vaalien jälkeen nuokin uudistukset etenevät, Söderling sanoi.

-Jos halutaan pohtia ilmapiirin vaikutusta muuttoliikkeeseen, niin silloin lienee mentävä 1950-luvulle, jolloin ihmisiä muutti esimerkiksi Kanadaan, Australiaan ja Floridaan siksi, että suomalainen NL-myönteisyys ja kekkoslaisuus yleensäkin ärsyttivät osaa kansasta. ­- Todellista arvomuuttoa oli tietysti hävinneiden punaisten muuttaminen 1920-luvun alussa Kanadaan tai Karjalaan, Söderling muistuttaa.

Valtiovallan muutto- ja ulkosuomalaisasiantuntijaksi profiloituneen Suomi-Seuran toiminnanjohtaja Paula Selenius sanoo voivan hyvinkin käydä niin, että joku nais- tai miespari muuttaa Suomen kielteisen asenteen takia muihin maihin.- Se ei kuitenkaan tule juurikaan näkymään maastamuuttotilastoissa, sanoo Selenius. - Suomestahan lähtee toistakymmentätuhatta henkeä vuosittain, enkä usko muuttoa harkitsevia pareja olevan muutamaa kymmentä enempää. - Harmillista on tietenkin se, jos nämä lähtijät ovat hyvin koulutettua väkeä, Selenius lisää. Hän uskoo kuitenkin, että Suomessa on niin paljon hyviäkin puolia, että vetovoima riittää pareja pysymään Suomessa.

Myös Ismo Söderling pitää pientä aatepohjaista muuttoliikettä mahdollisena:
-Jokunen pariskunta saattaa käydä vihkiyttämässä itsensä ulkomailla, mutta tuskin muuttavat Suomesta. - Samaa oli ”ilmassa” silloin kun Suomessa ei ollut naispappeja. Jotkut menivät Ruotsiin saadakseen jollekin kristilliselle asialleen naispapin siunauksen, Söderling kertaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Käytännössä maasta muuttaminen on helpointa sellaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä, joissa koulutus on kansainvälisesti vaihtokelpoista, ehkä pienin paikallisin lisäyksin. 50-luvun lähtijät edustivat pääasiassa matalapalkka-aloja.

Paula Selenius pohtii myös, ovatko arvot Suomessa konservatiivisempia kuin ennen, esim 10-20 vuotta sitten? - Onhan aika moni asia liberalisoitunut siitä.- Eihän siitä ole kuin vähän aikaa, kun sukupuolineutraalien liittojen rekisteröinti hyväksyttiin, sanoo Selenius ja samalla huomauttaa, ettei oikein pidä sanasta, joka hänen mielestään on alentava.

- Nyt kun lakialoitetta ei käsitelty, on syytä muistaa, että hylkääminen oli vain äänen päässä. Toivotaan parempaa tulosta ensi kerralla, sanoo Selenius.

Henkilökohtaisesti Selenius sanoi olevansa sitä mieltä, että homopareilla pitäisi olla oikeus niin avioliittoon, lapsen adoptointiin kuin hedelmällisyyshoitoihinkin.

6 kommenttia

Henkilökohtaisesti pidän hyvänä kaikenlaista keskustelua, erilaisia mielipiteitä ja monenlaisia äänenpainoja. Meillä on olemassa vaikenemisen historia vaikeiksi koetuissa asioissa. Sellainen ummehduttaa ilmapiiriä tehokkaasti. Viimeisen puolentoista vuosikymmenen aikana keskustelu on merkittävästi lisääntynyt, paljolti kiitos netin arkipäiväistymisen.

Minusta yhteiskunnalliset uudistukset ovat kestävimmällä pohjalla sen jälkeen, kun niihin liittyvät asiat on puhuttu "loppuun" ja kaikki saaneet sanottua sanansa.

Itse koen Suomen yhteiskunnallisen ilmapiirin muuttuneen aikuisikänäni jopa parempaan suuntaan. On tietysti kaikenlaisia lieveilmiöitä ja ylilyöntejä. Niitä on kyllä muuallakin yhtäläisesti.

Toki soisin tasa-arvoisen avioliiton adoptioineen toteutuvan pian. Asia koskettaa sellaista viiteryhmää, johon kuulun vahvasti, eikä tiedossani ole sellaisia käytännön syitä, joiden vuoksi asiaa ei olisi syytä edistää nopeasti. Vastustus perustuu täysin "arvoihin" ja ennakkoluuloihin. Meidän "tavisten" keskuudessa avioliitto-oikeuden laajentaminen samaa sukupuolta oleviin pareihin näyttää lisäksi nauttivan selkeää kannatusta.

Jutussa mainittuun aborttiasiaan en osaa suoranaisesti ottaa kantaa, koska en mielestäni tunne asiaa tarpeeksi hyvin.
Muutamissa tavoissa on kyllä otettu takapakkia, ihan sukupuolineutraalisti.
Muistan hyvin kun 1. DTM:ssä Annankadulla vielä soitettiin hitaita useampaan otteeseen pitkin iltaa ja oli mukavaa hakea tanssimaan hitaita ... sitten 2. DTM:ssä Roballa tuli vain loppuhidas ... sitten 3. DTM:ssä Manskulla on tuskin hitaita lainkaan.

Tarttis varmaan tehrä jotain ; )

Toisaalta sitten esim abotti- ja homorakkaus-asioissa voi huumorimielellä heitää vaikkapa että
- miksi se jumala tapatutti oman poikansa ja maristaan abortista?
- miksi se jumala loi miehelle, omalle kuvalleen vieläpä, G-pisteen pyllyyn ja sitten muka kielsi homorakastelun? vai minkä päällä se siellä taivaissaan istuu, omahyväisesti?
: )

Kyllä se Suomessakin olisi pirun hyvä, että oikeistokonservatiivitkin kertoisivat jo viimeiin suoaan, että aikansa filosofi jeesus ei puhunut ikuisesta kidutuksesta yhtään mitään vaan siinä Helvetti-kohdassa oli kyse senaikaisesta Gehennan
kaatopaikasta, jonne heitettiin kuolemaantuomittujen ja mm. spitaaliin kuiolleiden ruumiit.
Siellä tosiaankin pidettiin yllä kutakuinkin ikuista tulta, ruumiitten poltossa. Se oli siis lopullisen kuoleman paikka, jossa ei enää kukaan ihminen ikuisesti kärvistellyt. Ja se on siis ihan eri asia kuin mikään ikuisen kidutuksen paikka, joksi sitä kirkot lähtivät tarkoitushakuisesti vääristelemään, poiketen sen jeesuksen värikkäästä kielenkäytöstä.
Helvettiopista tuli sitämyöten kirkoilla mahtava käännytysase, valitettavasti.
Sittenhän oli se surullisen kuuluisa 397 jaa Karthagon kirkolliskokous, jossa "kirjakustantajatiimi" valitsi mitä kirjaseen otti mukaan - ja muuta kiertomusainesta sitten hävitettiin pois aktiivisesti. Siitä sitten on poikinut se nykyperintö, missä taannoisen aikansa radikaali-liberaaliutta on sementoitu konservatiivisuutena - ja missä pyritään kaikin keinoin selittämään sitä, miksi konservatiivioikeistolaisuus on oikeasti niin hirmu kaukana raamatun sanomasta ja senaikuisesta aktiivisesta muutoksesta entiseen.

Kommenttia muokattu: 05.03.2013 klo 16:07