ILGA-Europen kokous päättynyt, Setan Tanja Lehtoranta ILGA-Europen hallituksen varajäseneksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006


31.10.2010 Setan Tanja Lehtoranta on juuri valittu ILGA-Europen hallituksen varajäseneksi

ILGA Europen henkilövalinnat näkyvät tässä

http://www.ilga-europe.org/home/news/for_media/media_releases/14th_ilga_europe_s_annual_conference_concluded_in_the_hague

31.10.2010 Homofobia elää ja voi hyvin Euroopan urheiluareenoilla

ILGA Europen konferenssissa Haagissa käsiteltiin perjantaina urheiluun liittyvää syrjintää. Pepe Garcia Vazquez, co-president of the European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF) sanoo, että ongelma on ruohonjuuritasolla. Esim. koulumaailmassa gay-nuoret eivät voi elää avoimesti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toinen ongelma on kieli. Miten päästään eroon loukkauksista ja herjauksista. Urheilussa ei ole esikuvia. Gay-urheilijat ovat näkymättömiä.

Viime vuosina on tapahtunut edistymistä. Esim. Eurogamesien osallistujamäärä on noussut alun 300:sta 5 500:aan. EGLSF on saanut rahoitusta, jonka avulla vuonna 2011 naisten World Cupissa Saksassa on kampanja homofobiaa vastaan.Samoin Puolassa vuonna 2012 EM-kisoissa on kampanja ennakkoluuloja vastaan. Lissabonin sopimuksen mukaisesti voi nyt myös Euroopan komissio tukea taloudellisesti tällaista toimintaa urheilu-nimikkeen alla.


Transihmisten asema urheilussa

Tämä asia nousi esiin eteläafrikkalaisen Semenyan tapauksen yhteydessä. Hän joutui sukupuolitesteihin. Aikaisemmin transasiat olivat väittelyn aiheita myös gay-yhteisössä. Vuonna 2008 Euro Gameseissa joukko lentopalloilijoita kirjautui naisten otteluihin, vaikka he aikaisemmin olivat olleet miehiä. Lesbot eivät pitäneet siitä. Perjantain keskusteluissa yksi transihminen sanoi, että tässä kohtaa gay-yhteisöllä on sokea piste. Hän kysyi vielä: Tarvitaanko urheilussa sukupuolia?

EGLSF:n co-presidentti vastasi, että viime aikoina on tullut selvityksiä, joiden mukaan capability (pystyvyys, suorituskyky) olisi parempi kriteeri kuin sukupuoli, kun jaetaan kategorioihin. Ainakin alemmilla suoritustasoilla voisi olla sekaryhmiä.


(EUObserver)


Kokousraportit ILGA Europen sivuilla

Aamun tunteita nettiin on ilmestynyt kokousraportteja ja kuva-aineistoa. ILGA Europe on ennenkin toiminut esimerkillisesti: tietoa ei ole pihdattu, vaan kaikki tulee nettiin.

http://www.ilga-europe.org/home/about_us/annual_conference/the_hague_2010/day_by_day/day_1_thursday_28_october

31.10.2010 Sunday Telegraph hyökkää: Euroopan komissiolta 143 000 euroa ILGA Europen kokouskuluihin


Aamun Sunday Telegraph (englantilainen konservatiivinen lehti) kertoo, että viiden päivän kokouskustannuksista ILGA Europe on saanut 143 000 euroa Euroopan komissiolta. Kokoukseen osallistuu 200 HLBTI-aktiivia. Kun Euroopan johtajat painiskelevat talousongelmien kanssa, toisella kädellä rahaa jaetaan.

Lehti kirjoittaa Haagin konferenssista epäilevään sävyyn. Siellä oli paljon workshopeja, joissa käytiin läpi "poliittisesti korrektia hölynpölyä".

Telegraph nostaa pari teemaa esiin: "Liberation from infrahumanisation – a long term global strategy" sekä "Human rights and 'I': knowing intersex demands". Vieraat on Hollannissa melkein hukutettu ruokaan ja vieraanvaraisuuteen. Samaan aikaan Englannin pääministeri David Cameron kertoi, että EU-budjetti ei nouse yli 2,9%, joten runsaskätinen tuhlailu ympäri maailmaa on lopetettava. Telegraph-lehti muistuttaa vielä, että kokouskustannukset tulevat vieläkin suuremmiksi, koska monet matkustavat julkisilla varoilla.

Yksi Telegraphin mielestä kummallinen workshop oli: "Gender and Sexuality in the Media: the problem is that there is no problem.". Toinen workshop oli: "What are disabilism and disability?". Telegraph kertoo, että järjestäjien mukaan mukaan konferenssi tutkii erilaisuutta HLBTI-yhteisöissä, ja sitä, miten sisäiset ennakkoluulot heijastuvat muihin vähemmistöryhmiin.

Päivällisillä Marja van Bijsterveldt, Hollannin HLBTI-asioiden ministeri kiitteli, miten mukana on suuri määrä itäisen Euroopan delegaatteja. Mutta englantilainen konservatiivipoliitikko ja meppi Philip Davies jyrisi, että tämä on EU:lle tyypillistä hölynpölyä. Tällaisista järjestöistä pitäisi päästä eroon mahdollisimmman nopeasti. Niillä tuntuu olevan rahaa omastakin takaa.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8098792/European-Commission-spent-124000-on-gay-activists-conference.html

ILGA-Europen sivut ovat kaatuneet, eikä ole mahdollista katsoa, mitä siellä konferenssista kirjoitetaan. Facebookissa on joitakin yksityishenkiöiden huomioita
http://www.facebook.com/event.php?eid=135538116485455&index=1


29.10.2010 Keskustelua EU-instituutioiden ja kansalaisjärjestöjen suhteesta

ILGA Europen 14. vuosikokous alkoi torstaina Haagissa. Ensimmäisen päivän keskusteluissa homojärjestöt avoimesti myöntävät, että EU-instituutioiden rooli on merkittävä homo-oikeuskysymyksissä. Viime aikoina on saatu erinomaisia edistysaskelia. Mutta samalla ruohonjuuritasolla järjestöissä valitellaan byrokratiaa ja ollaan huolestuneita siitä, meneekö tässä kansalaisjärjestöjen oikeus itsenäiseen päätöksentekoon.

Taantuman jälkeisessä Euroopassa pelätään lisääntyvää sosiaalista konservatismia. Toisaalta: tämän vuoden pride-tapahtumat ovat olleet menestystarinoita. Maaliskuussa Euroopan neuvosto julkaisi työkaluja syrjinnän vastaiseen toimintaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin osalta. Lokakuussa saatiin Moskovaan päätös ihmisoikeustuomioistuimelta. Kaikki nämä auttavat toimintaa kansallisilla tasoilla.

EU:n oikeuskomissaari Viviane Reding on ilmaissut optimismiaan direktiivistä, jolla taattaisiin kaikille samanlainen kohtelu. Redingiä pidetään vahvana komissaarina.

EU:n laajentumissuunnitelmat ovat saaneet aikaan sen, että edistystä on ollut Turkissa, Kroatiassa ja Islannissa. Makedoniasta, Bosnia-Hetzegovinasta, Serbiasta ja Kosovosta saadaan raportit lähiaikoina.


Heikkenevätkö mahdollisuudet ruohonjuuritasolla?

Joukko delegaatteja yksityisesti ilmaisi huolensa EU-instituutioiden johtavasta roolista. Sieltä tulee rahaa toimintaan. Jos paikalliset järjestöt eivät alistu EU-näkemyksiin, katkaistaanko rahahanat. EU:n hallitseva rooli merkitsee myös lisää byrokratiaa paikallisissa järjestöissä.

EU:n edustajien mukaan EU ei painosta kansalaisjärjestöjä vaan valtioita. Kansainvälisiä päätöksiä tehdään, kun esim. järjestöt hakevat rahoitusta. Mutta ei ole mitään painostuspolitiikkaa jonkinlaisen yhteisen agendan toteuttamiseksi.

(EUobserver)

26.10.2010 Suomesta tarjolla ehdokkaita ILGA Europen hallitukseen

Viikonvaihteessa pidetään ILGA Europen vuosikokous Haagissa. ILGA Europe on Euroopan HLBTI-järjestöjen katto-organisaatio, joka toimii Brysselissä ja tekee lobbaustyötä HLBTI-kysymyksissä.

Setasta on tarjolla ehdokkaita ILGA Europen hallitukseen. Uusi hallitus valitaan sunnuntaina.
http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17492

Kävimme tapaamassa Setan vs. pääsihteeriä Tanja Lehtorantaa, joka juuri on lähdössä Haagiin. Hän on toinen suomalaisista ehdokkaista. Aluksi puhuimme Setan ajankohtaisista asioista. On puhetta mm. sairausluokituksesta ja Setan edustajakokouksesta marraskuun lopulla. KUUNTELE, kesto n. 5 minuuttia

Audio
Tanja Lehtoranta kertoi ILGA Europen kokouksesta ja tulevista henkilövalinnoista. Kesto 6min 30 sek.
Audio

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!