Henkilökuva kirkon luottamushenkilöstä, joka ottaa vahvasti kantaa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Sari Roman-Lagerspetz on politiikkaa ja yhteiskuntaa tunteva tutkija ja valtiotieteen tohtori. Hän on ottanut viime kuukausina vahvasti kantaa mm. homojen oikeuksiin ja lähetysjärjestöjen asemaan. Hän on itsekin ollut yllättynyt siitä, että monet asiat ovat alkaneet henkilöityä häneen. Saattaa syntyä mielikuva, että hän toimii omassa asiassaan.

Hänellä on historiaa sekä seurakuntalaisena että seurakunna ulkopuolisena. Nuorena hän oli aktiivinen seurakuntanuori, mutta kirkon kuivakkuus ja naisten asema häiritsivät. Hän kävi helluntaiseurakunnassa, mutta se ei ollut häntä varten. Siellä sai ylistää, mutta ei saanut asettaa hankalia kysymyksiä tai keskustella.

Näiden kokemusten jälkeen hän opiskeli englantilaista filologiaa, valtio-oppia, puheviestintää ja naistutkimusta, ja hän on tohtori. Avioliitosta on kaksi lasta. Naistutkijapiireissä hän joutuu selittelemään uskonnollista vakaumustaan. Kristinusko on hyvin patriarkaalista. Mutta hän jaksaa "tapella" toisten uskovaisten kanssa. Ensimmäinen "tappelu" koski NMKYn avioliittokouluja Tikkkurilassa. Siellä nainen esitettiin miehen alamaisena. Seurakunnan yhteistyö NMKYn kanssa loppui.

Vuonna 2008 hän palasi kirkkoon ja alkoi toimia Tulkaa kaikki -liikkeessä. Hän pääsi Tikkurilan seurakuntaneuvostoon ja Vantaan seurakuntien yhteiseen kirkkoneuvostoon. Nyt on kohuttu päätöksestä, jolla lakkautetaan seurakunnan tuki joillekin lähetysjärjestöille. Lähetysjärjestöiltä vaaditaan suvaitsevaista linjaa, mutta onko se oikein, kun Suomen kirkossakin avioliitto on yhä vain miehen ja naisen välinen liitto. Mutta Sari Roman-Lagerspetzin mielestä monissa kohdemaissa syrjintä on syvällä kulttuurissa, ja naisena tai seksuaalivähemmistöön kuuluvana eläminen voi olla vaarallista. Kirkon ei pitä tukea syrjinnän jatkumista.

Sari Roman-Lagerspetz kirjoittaa paljon verkossa ja aina omalla nimellään. Kirjoituksista voisi saada kuvan, että epäkohtia on seurakunnissa paljon, mutta hän kehuu monia kirkon työmuotoja, mm. lapsi- ja nuorisotyötä. Suurimmassa osassa maailman uskontokunnista ei voi olla eri mieltä. Asioihin voi ottaa kantaa vain lähtemällä pois. Mutta luterilaisessa kirkossa voi olla eri mieltä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Laaja haastattelu on kokonaisuudessaan Vantaan Lauri -lehdessä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!