Helsingin Sanomat: HeSetan vertaistukiryhmä turvapaikanhakijataustaisille kasvattanut suosiotaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

HeSetan turvapaikanhakijataustaisille tarkoitetussa vertaistukiryhmässä Helsingissä kulttuurikeskus Kaapelitehtaalla käy kymmeniä turvapaikanhakijoita, kertoo Helsingin Sanomat.

HeSeta arvioi lehdelle tavanneensa noin sata seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa turvapaikanhakijaa. Parhaillaan turvapaikkapäätöstä odottaa Suomessa runsas 20 000 hakijaa, ja HeSeta arvioi näiden joukossa olevan satoja hlbti-vähemmistöihihin kuuluvaa henkilöä.

HeSeta kertoo, että tieto ryhmästä on tavoittanut osallistujat etenkin "puskaradion" kautta. Syksystä lukien osallistujamäärät ovat tuplaantuneet. Vastaavaa toimintaa ei ole muualla Suomessa. Tapaamisissa ihmiset voivat kertoa toisilleen kokemuksistaan ja toisaalta tarkoituksena on tarjota tietoa ja apua.

HeSetan suunnittelija Aaro Horsma arvioi, että tavattu on vasta jäävuoren huippu tukea tarvitsevista hlbti-vähemmistöihin kuuluvista turvapaikanhakijoista. Horsma toteaa heidän olevan yksinäisiä ja syrjinnän uhan alla.

- Täällä jokainen voi olla oma itsensä, sanoo Horsma Helsingin Sanomille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijat yleensä vaikenevat kuulumisestaan hlbti-vähemmistöön, pelätessään muiden turvapaikanhakijoiden suhtautuvan asiaan kielteisesti. Kiusaamisesta ja muusta epäasiallista kohtelusta on tietoa, ja tietoon tuleviin tapauksiin puututaan.

Moni käy HeSetan tapaamisissa salaa.

Helsingin Sanomien jutussa mainitaan ryhmätapaamisessa käyneistä neljä henkilöä. Irakilainen Kristitty Awni pakeni kotikaupungistaan Mosulista Isis-järjestöä, syyrialainen Omar oli ollut viisi vuotta vankilassa homouden vuoksi, bagdadilainen Elica on transihminen, joka joutui veljensä pahoinpitelemäksi ja poliisin raiskaamaksi sekä ugandalainen Kato, jonka paikallislehti "outtasi".

Helsingin Sanomat kertoo, että Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on avustanut toistaiseksi jatkuvaa HeSetan ylläpitämää sosiaalityötä vuosittain 27 000 eurolla.

Tiistaina esitetyssä Arman Alizadin Pohjantähden alla -sarjan jaksossa Nelosella perehdyttiin turvapaikanhakijoiden elämään. Jaksossa oli Irakista saapunut homoseksuaali turvapaikanhakija, jonka oma perhe oli yrittänyt tappaa. Hänen mukaansa Irakissa homoseksuaaleilla ei ole paikkaa yhteiskunnassa. Nimettömänä ja kasvottomana haastateltu mies kertoi vastaanottokeskuksissa jatkuvasta ongelmista; kiusaamisesta, uhkailusta ja lyönneistä. Hänen mukaansa 90 prosenttia vastaanottokeskuksen ihmisistä ei hyväksy häntä. Lopulta mies pääsi suomalaisperheeseen, mutta hän kertoo pyrkivänsä välttelemään muita turvapaikanhakijoita.

Lehti kertoo myös turvapaikanhakuprosessista. Turvapaikan myöntämiseen vaikuttaa yleisempien uhkien arvioinnin lisäksi myös henkilökohtaisemmat syyt, joiden taustalla on esimerkiksi "tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen". Tällainen asia voi olla hlbti-vähemmistöön kuuluminen. Näitä asioita peilataan taustatietoihin sekä hakijan kotimaan lainsäädäntöön, viranomaistoimintaan että sikäläisen yhteiskunnan tiedossa oleviin asenteisiin.

HS: Poliisi raiskasi, Isis jahtasi - homouden takia vainotut turvapaikanhakijat tukevat ryhmässä toisistaan
Nelonen: Arman pohjantähden alla - Kausi 1 - Jakso 7 - Turvapaikanhakijat

3 kommenttia

Tuolla ryhmässä käyvät hlbt-maahanmuuttajat ovat tosin valitelleet sitä, että ryhmän toiminta painottuu heidän mielestään liikaakin niiden kokemustten läpikäymiseen, kun he kaipaisivat paljolti apua tähän hetkeen ja tulevaisuuteensa. Eli ryhmän vetäjät ovat monen tapaamisen ajan vain pyytäneet osallistujia kertomaan siitä, mitä heille on tapahtunut, eli käsittely on ollut menneessä ja muut ovat sitten vain joutuneet kuuntelemaan sitä. Se on ehkä palvellut ryhmän vetäjien kiinnostusta asioista, mutta pelkästäänhän tuo menneiden läpikäyminen ei avita niinkään hlbt-maahanmuuttajien arkea täällä ja tulevaisuutta. Keskustelu on toki tärkeää sekin, mutta eihän ryhmäterapioissakaan pitäisi velloa vain siinä menneessä ongelmassa, vaan sen lisäksi ennen kaikkea avata tietä uuteen, tulevaisuuteen. Eli ryhmän vetäjät eivät ihan ole asettuneet hlbt-maahanmuuttajien asemaan ryhmän toiminnan sisällössä.
Toivottavasti ryhmän vetäjät eivät nyt ole vain keräämässa aineistoa siitä, miten hlbt-ihmisiä on vainottu, vaan ymmärtävät eteenpäin avittamisen olevan se tärkein ydinasia.

Tuossa Hesarin jutussa sorruttiin muuten aika halpamaiseen mielipidevaikuttamiseen, kun siinä tekstissä kerrrotaan että Irakissa islamistit vainoavat, mutta sitten Ugandan osalta kirjoitetaankin vain että Ugandassa vainotaan, mutta ei kerrota, että mikä taho, eli että kristityt vainoavat Ugandassa.
Myös Nigeriassa, Ugandassa, Etiopiassa, Keniassa jne oma perhekin voi yrittää tappaa homon tai muuhun seksuaalivähemmistöön kuuluvan lapsen ja ainakin heittää hänet ulos kotoa, oman onnensa nojaan.
Voi miettiä myös sitä että onko homolle helpompaa/pahempaa joutua Ugandassa 20 vuodeksi vankilaan vai teloitetuksi isislandiassa? Vai ovatko nuo molemmat täysin yhtä pahoja.

Oma ongelmansa on sitten sekin, että täälläkin, etenkin heikossa taloudellisessa asemasa olevat hlbt-maahanmuuttajat voivat joutua seksuaalisen pahaksikäytön kohteiksi, kun täkäläisistä ihmisistä jotkut hakevat heistä vain seksuaalista viihdykettä, hetken huumaa ja jopa orientoivat heitä prostituutioon. Tuo on paha ongelma täällä hlbt-maahanmuuttajapakolaisia kohtaan.

Kommenttia muokattu: 20.05.2016 klo 19:27
  • 2 / 3
  • Omissakin on tekemistä.
  • 1.7.2016, 0.40
Mielenkiintoinen pointti nousee esiin tuon miehen kertomuksesta.Se että 90% vastaanottokeskuksen väestä ei hyväksynyt häntä.
Miksi me siis otetaan tänne ihmisiä joiden käsitys on että ainut hyvä homo on kuollut homo? Tähän maahan ei tarvita yhtään uutta homofoobikkoa.