Hartwallin Åttå-drinkeron mainonnalle huomautus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Ossi Halme
  • 48

Mainonnan eettinen neuvosto on antanut huomautuksen Harwallin Åttå Drinkero –mainoksista. Asia tuli neuvoston käsittelyyn lausuntopyynnön johdosta. Mainoksissa norjalaisen koomikon esittämä Kjartan-hahmo esitetään yksinkertaisena, feminiinisenä ruotsalaisena, joka assosioidaan vahvasti seksuaalivähemmistöihin. Mainokset on suunnitellut mainostoimisto King.

Mainonnan eettinen neuvosto katsoo lausunnossaan, että kyseiset mainokset ovat syrjiviä, sillä niissä annetaan stereotyyppinen kuva homoseksuaaleista. Neuvoston käsityksen mukaan vähemmistöryhmien syrjimiseen ei ole syytä suhtautua myönteisesti. Neuvoston lausunnossa todetaan Kjartan-mainosten olevan siten markkinoinnin kansainvälisten ICC-perussääntöjen vastaisia. Kyseisten sääntöjen mukaan markkinointi ei saa olla hyvän tavan vastainen tai mitään ryhmää syrjivä tai halventava.

Käymisteitse valmistetun juoman yhteys ruotsalaisiin ja homoihin jäi epäselväksi

Mainostaja itse ei pitänyt mainosta sääntöjen vastaisena vaan ajatuksia herättävänä ja oivaltavana. Mainostajan vastineen mukaan kyseessä on uudenlainen tuote, koska se on valmistettu käymisteitse eikä väkevästä alkoholista laimentamalla, joten markkinointiinkin haluttiin uudenlainen lähestymistapa. Vastineesta ei tosin käy ilmi, että miten juuri käymisteitse valmistettu juoma liittyy ruotsalaisiin tai seksuaalivähemmistöihin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mainonnan eettinen neuvosto perustettiin mainosalan aloitteesta vuonna 2001. Toiminnan tavoitteena on ehkäistä hyvän tavan vastaista mainontaa. Keskuskauppakamari ja Mainonnan neuvottelukunta vastaavat neuvoston toiminnasta. Neuvosto antaa lausuntoja siitä, onko mainonta hyvän tavan mukaista. Kuluttajien lausuntopyynnöt ovat maksuttomia, yrityksille maksullisia. Hyvän tavan vastaisiksi katsotuista mainoksista neuvosto voi antaa huomautuksen. Neuvoston päätökset ovat suosituksia samalla tavalla kuin median itsesäätelyelimen, Julkisen sanan neuvoston (JSN) päätökset. Käytännössä suosituksia kuitenkin noudatetaan.

Keskustelu: HS mielipidekirjoitus: Saako homolle nauraa?
Manne Maalismaan blogiteksti samasta aiheesta

48 kommenttia

Enpä kyllä ole aivan varma pitikö tässä näin pitkälle mennä...
Miten niin "yksinkertaisena, feminiinisenä ruotsalaisena"? Minusta hahmossa ei ollut mitään ruotsalaista, ei edes kieli. Kjartanin hahmohan on norjalainen.

Se, että mainos olisi ollut "ajatuksia herättävä tai oivaltava", on kyllä täyttä hölynpölyä. Sehän oli pelkästään hölmö. Mutta kuka on sanonut, ettei mainos voisi toimia hyvin, jos se on hölmö? Joka tapauksessa kampanja lienee jo ohi, ja tuote on varmasti saanut halutun huomion ja sekä tuotteen valmistaja että mainostoimisto nauravat koko matkan pankkiin...