ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Grindr on jakanut käyttäjiä koskevia henkilökohtaisia tietoja analytiikkayhtiöille

Sami Mollgren • 03.04.2018 11:11 • 4 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Deittisovellus Grindr on jakanut paikannustietojen ja käyttäjän yksilöivän tiedon ohella käyttäjiä koskevia henkilökohtaisia tietoja kahdelle kaupalliselle analytiikkayhtiölle.

Norjalaisen tutkimusorganisaatio Sintef jakoi tiedot Github-palvelussa. Löydöksistä kertoi esimerkiksi Buzzfeed-verkkosivusto. Suomessa asian ottivat esille Helsingin Sanomat ja Tivi.

Analytiikkayhtiöille Apptimize ja Localytics jaettujen tietojen joukossa on ollut esimerkiksi käyttäjän hiv-status, edellisen testin ajankohta ja mahdollinen lääkitys ja estolääkitys. Käyttäjän yksilöivänä tietona on ollut esimerkiksi gps-tietoja, puhelimen yksilöivä tunniste ja käyttäjän sähköpostiosoite.

Tieto tuli julki maanantaina, ja Grindr ilmoitti lopettavansa hiv-tietojen jakamisen kolmansille osapuolille. Grindr-palvelun mukaan asiasta syntynyt hämmennys on kuitenkin perusteetonta ja tiedon jakamisen taustalla ei ole viimeaikaisten kohujen tyyppistä toimintaa, vaan sovelluksen kehittäminen. Käyttäjät ovat lisäksi syöttäneet esimerkiksi hiv-statuksensa ja muut tiedot muiden käyttäjien julkisesti katsottavaksi. Axios-verkkojulkaisun mukaan tiedot on jaettu kolmansille osapuolille salattuna, eikä arkaluontoista tietoa jaeta esimerkiksi mainostajille.

Käyttäjätiedoista on viime aikoina käyty paljon keskustelua esimerkiksi Facebook-palvelun kohdalla. Käyttäjien tietojen jakaminen kolmansille osapuolille on yleistä, paitsi sovellusten kehittämisen nimissä, myös suorassa kaupallisessa tarkoituksissa. Etenkin käyttäjien toiminnan tuntemiseen perustuvassa liiketoiminnassa käyttäjien tiedot ja niiden tulkinta ovat olennainen osa.

Etenkin miehistä seuraa etsiville miehille suunnattua Grindr-palvelua käyttää noin 27 miljoonaa ihmistä. Päivittäin sillä on runsas 3,5 miljoonaa käyttäjää.

Keväällä 2017 Kiinalainen peliyritys Beijing Kunlun World Wide Technology Co. hankki Grindr-deittisovelluksen kokonaan omistukseensa. Jo alkuvuodesta 2016 yhtiö osti deittisovelluksesta enemmistön. Hollywood-lähtöinen vuonna 2009 julkaistu Grindr oli ennen kauppaa etsinyt mahdollista ostajaa tai lisärahoitusta vuoden päivät, kyetäkseen vastaamaan kovenevaan kilpailuun.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Maailman yleisin vale on "olen lukenut ja hyväksyn käyttöehdot"

On naiivia kuvitella että suuryrityksillä olisi jokin muu syy olemassaoloonsa kuin puhtaan liikevoiton tuottaminen osakkeenomistajilleen ja nykyaikana käyttäjien henkilötiedot ovat rahanarvoista kauppatavaraa.

Kommenttia muokattu: 03.04.2018 klo 11:48
  aap • 03.04.2018 11:47
aap, kommenttisi pitää paikkaansa, mutta samalla kannattaa muistaa mitä ylläkin sanottiin "Käyttäjät ovat syöttäneet esimerkiksi hiv-statuksensa ja muut tiedot muiden käyttäjien julkisesti katsottavaksi." Kukaan ei pakota liittymään Grindriin tai naamakirjaan. Ja erityisesti on käyttäjän omaa tyhmyyttä jos kaiken mahdollisen itsestään laittaa nettiin avoimesti kaikkien töllisteltäväksi. Naamakirjassa voi hiukan rajoittaa mitä kukin näkee, mutta Grindrissa kaikki on kaikkien nähtävillä. Joten jeesustelun voi lopettaa ennen kuin se edes alkaa.
   (ei rekisteröitynyt) • 04.04.2018 14:33
Ei tietenkään, tämä on täysin käyttäjien omaa typeryyttään ja ainakin osa tiedoista omassa päätäntävallassaan julkaista. Sensijaan kritisoin sitä miten helppoisin perustein ihmiset antavat itsestään tietoja ja hyväksyvät sopimuksia tietämättä niiden sisältöä sekä kuvittelevat että yrityksien intressit näistä jotenkin täsmäisivät omien intressien kanssa.

Itsestään saa julkaista vaikka mitä tietoja, mutta päätös pitää olla tietoinen valinta ja seuraukset tästä pitää ymmärtää sensijaan että vain next-next-accept-next ja nopeasti palvelun kimppuun
  aap • 05.04.2018 15:19
"--hyväksyvät sopimuksia tietämättä niiden sisältöä sekä kuvittelevat että yrityksien intressit näistä jotenkin täsmäisivät omien intressien kanssa."

Tietylle ryhmälle suunnatun deittisovelluksen voisi kuvitella toimivan niin, että se ei myy vapaasti annettuja henkilökohtaisia tietoja eteenpäin. Tosin näiden tietojen urkkiminen ewi ole ulkopuolisiltakaan kovin vaikeaa...? Hiv-status on yksi tieto, joka voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi vakuutusten saamisessa, toisaalta tämän taas ei pitäisi aiheuttaa ongelmia nyky-yhteiskunnassa samalla tapaa kuin 20-30 vuotta sitten? Todellinen ongelma lienee maissa, joissa homoseksuaalisuus on kriminalisoitu ja deittisovellukset sun muut internetalustat ovat ainut keino yhteydenpitoon.
  xxxx (ei rekisteröitynyt) • 07.04.2018 11:27
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy