Färsaaret: samaa sukupuolta olevien siviilivihkiminen hyväksyttiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
Färsaarten pääkaupunki Torshavn

Samaa sukupuolta olevat parit saavat oikeuden siviilivihkimiseen, mutta eivät kirkolliseen vihkimiseen. Färsaarten parlamentti päätti asiasta perjantaina äänin 19-14.

Tanskan sukupuolineutraalin avioliittolain Färsaarille tuova päätös hyväksyttiin sillä ehdolla, että lakiin tehdään poikkeus, jonka mukaan Färsaarilla kirkko ole sidottu toimittamaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä. Tästä poikkeuksesta äänestettiin juuri ennen avioliittolain lopullista äänestystä. Poikkeuksesta päätettiin äänin 17-16.

Vielä on epäselvää, koska ensimmäiset färsaarelaiset homoparit voivat solmia avioliiton. Tanskan parlamentin on ensin vahvistettava päätös.

Homoparien avioliitto-oikeudesta pohdittiin myös kansanäänestystä, mutta tällainen esitys hylättiin.

Samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon on käsitelty Färsaarilla jo pitkään. Färsaarten parlamentti torjui homoavioliitot keväällä 2014.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homoseksuaalisuus yleensäkin on ollut vaikea aihe Färsaarilla, jossa uskonto on vahvassa asemassa. Seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella tapahtuvan syrjinnän kieltämisestä tehtiin päätös saarilla vasta vuonna 2006.

Färsaaret on noin 48 000 asukkaan Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä pohjoisella Atlantin valtamerellä, Skotlannin ja Islannin välillä. Saarten asukkaat päättävät itsenäisesti sisäpoliittisista kysymyksistä, mutta emämaa vastaa ulko-, turvallisuus-, puolustus-, valuutta- ja rahapolitiikasta.

Politiken: Færøerne siger ja til borgerlige homovielser
Färsaarten tasa-arvoisen avioliittolain eteneminen jumissa
Vaalit Färsaarilla - sateenkaarikysymykset nytkähtänevät eteenpäin
Homojen syrjintä kielletään Färsaarilla

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Swenne
  • 4.5.2016, 0.13
Tilanne olisi ollut jotakuinkin samankaltainen Suomessa jo vuosikausia sitten, jos se (Suomi) olisi saanut pysyä Ruotsin vallan alaisena.
Heh... "saanut" pysyä Ruotsin vallan alaisena.
Suomen itsenäistymisprosessi alkoi juuri siitä, kun pääsimme eroon Tukholman vallan alaisuudesta ja meille kehittyivät omat valtiolliset hallintoelimet. Tietysti joitakin asioita olisi tapahtunut meillä eri tahtiin, jos tahtipuikkoa olisi heilutettu Helsingin sijaan Tukholmassa. Toisaalta, miten Ruotsille olisi käynyt viimeisten kahden vuosisadan saatossa Venäjän rajanaapurina, onkin sitten monenlaisten spekulaatioiden aihe. Todennäköisesti oli ruotsalaisten onni, että saivat itselleen tällaisen erillisen puskurin idän suuntaan.