ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

EU-tuomioistuin kielsi turvapaikanhakijoiden seksuaalisen suuntautuneisuuden tutkimisen testeillä

Sami Mollgren • 26.01.2018 07:37 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Euroopan unionin tuomioistuin sijaitsee Luxemburgissa. Sen päätökset sitovat EU:n jäsenmaita.
Turvapaikanhakijoiden seksuaalista suuntautuneisuutta ei saa jatkossa yrittää selvittää testien avulla Euroopan unionin tuomioistuimen torstaina antaman päätöksen mukaan. Tuomioistuimen tekemä ennakkopäätös sitoo kaikkia 28 EU:n jäsenvaltiota. Euroopan unionin tuomioistuin (ECJ) sijaitsee Luxemburgissa.

Nyt tehdyn päätöksen tausta on Unkarin hylkäämässä nigerialaismiehen keväällä 2015 tekemässä turvapaikkahakemuksessa. Nigerian kansalainen haki Unkarista turvapaikkaa, pelkonaan vainotuksi joutuminen kotimaassaan homoseksuaalisuutensa vuoksi. Nigeriassa miesten väliset suhteet ovat laittomia ja asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan kielteiset. Turvapaikka evättiin, koska miehen homoseksuaalisuudesta ei saatu varmuutta psykologisessa testissä. Sitä ennen maahanmuuttoviranomaiset olivat katsoneet, ettei turvapaikanhakijan lausumissa ole ristiriitaisuuksia.

Mies valitti hylkäämisestä Unkarin hallinto- ja työtuomioistuimeen, joka puolestaan pyysi ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta. ECJ:n päätöksen myötä unkarilainen tuomioistuin joutuu käsittelemään turvapaikkahakemuksen uudelleen.

Päätösen mukaan viranomaiset voivat tukeutua turvapaikkapäätöksissään asiantuntijalausuntoihin arvioidessaan henkilön todellista tarvetta kansainväliseen suojeluun. Lopullinen päätös ei kuitenkaan voi perustua yksistään asiantutijalausuntoon.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan psykologisten testien suorittamista on pidettävä suhteettomana puuttumisena hakijan
yksityiselämään, sillä sen tarkoituksena on saada osoitus hakijan elämän intiimiin puoleen kuuluvista seikoista.

Unkarilainen tuomioistuin halusi myös tietää, pystytäänkö joillain asiantuntijamenetelmillä ylipäätään arvioimaan turvapaikanhakijoiden seksuaalista suuntautuneisuutta luotettavasti. Tuomioistuin ei ottanut asiaan selkeää kantaa, mutta totesi, että Euroopan komissio ja joidenkin jäsenvaltioiden hallitukset ovat kiistäneet tällaisten selvitysten luotettavuuden.

Jo vuonna 2010 EU kielsi Tšekkiä käyttämästä testejä, jossa tutkittavan homoseksuaalisuutta pyrittiin mittaamaan näyttämällä pornografista kuvamateriaalia ja mittaamalla kiihottumista penikseen kiinnitetyllä anturilla.

Eräissä Afrikan maissa puolestaan yksilöiden homoseksuaalisuutta pyritään selvittämän peräaukkoa tutkimalla.

Monet asiantuntijat kyseenalaistavat erilaisten testien luotettavuuden seksuaalisen suuntautuneisuuden selvittämisessä. Yleisemminkin seksuaalisen suuntautuneisuuden selvittämiseen erilaisilla testeillä suhtaudutaan kriittisesti, sillä yksilön seksuaalista suuntautuneisuutta ei voida riittävällä varmuudella päätellä tällaisilla menetelmillä.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy