EU-päätöksessä selkeytetään kansainvälisten parien asemaa erotilanteissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

EU-parlamentti päätti maanantaina, että erotilanteissa eri maista olevat puolisot eli ns. "kansainväliset pariskunnat" saavat valita, kumman maan säännöksiä eron yhteydessä noudatetaan. Vielä pari vuotta sitten EU-komissio ehdotti, että vain heteroparit saavat vapaasti valita maan, jonka lakien mukaan avioerossa omaisuus jaetaan. Homopareilla noudatettaisiin sen maan lakeja, jossa liitto on vahvistettu.

ILGA Europe pitää uutta EU-päätöstä merkittävänä, vaikka siihen sisältyykin monia poikkeuksia. Säännös ei koske Englantia, Irlantia eikä Tanskaa. Päätös ei koske myöskään niitä maita, jotka eivät lainsäädännössään hyväksy reksiteröityjä parisuhteita tai samaa sukupuolta olevien avioliittoja.


Kaksi vuotta Suomi ja Ruotsi vastustivat hetero- ja homoparien erilaista kohtelua. Silloin Helsingin Sanomat kertoi asiasta näin:

"Suomi ja Ruotsi vastustavat EU-komission lakiehdotusta, joka panisi avioparit ja rekisteröidyssä parisuhteessa elävät eri asemaan. Komissio haluaa, että kansainväliset pariskunnat voisivat sopia etukäteen siitä, minkä maan lain mukaan omaisuus jaetaan erotilanteessa tai jommankumman kuollessa.

EU-virkamiehet antaisivat kuitenkin aviopareille enemmän valinnanvaraa kuin rekisteröidyssä parisuhteessa eläville.Komissio ehdottaa, että eri EU-maista tulevat aviopuolisot saisivat vapaasti valita omaisuusjärjestelyihin sovellettavan lain. Rekisteröityjen parien pitäisi sen sijaan tyytyä automaattisesti sen maan lakiin, jossa suhde on rekisteröity.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oikeusministeri Tuija Braxin mukaan Suomi ei voi hyväksyä kaksoisstandardeja. Samaa mieltä on myös Ruotsin oikeusministeri Beatrice Ask.
---

EU:ssa päätyy eroon vuosittain n. 140 000 avioliitoa, joissa puolistot tulevat eri jäsenmaista. Kansainvälisistä rekisteröidyistä liitoista vuosittain purkautuu 8 500 kappaletta. Kuolemaan päättyy yli tuhat." (HS 13.4.2011)

Helsingin Sanomat 13.4.2011

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!