ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Etelä-Korea: Seksuaalivähemmistöjen hyväksyntä kasvussa

Sami Mollgren • 22.04.2015 08:05 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Varsinkin eteläkorealaisten nuorten keskuudessa homoseksuaalisuus hyväksytään aiempaa paremmin. Samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon tukevien osuus on myös noussut muutamassa vuodessa selvästi. Yleisesti hlbti-vähemmistöt ovat kuitenkin yhä tabu.

The Asan Institute for Policy Studies -tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan 23,7 prosentilla ei ole varauksia homoseksuaalisuutta kohtaan. Samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyy 28,5 prosenttia vastaajista. Vuonna 2010 vastaavat luvut olivat 15,8 ja 16,9.

Muutos on tapahtunut selvityksen mukaan erityisesti nuorissa ikäryhmissä, erityisesti parikymppisten ja myös kolmekymppisten kohdalla. Vanhemmissa ikäryhmissä muutos on vähäisempää. Parikymppisten ikäryhmässä suvaitsevaisuus on kasvanut viidessä vuodessa 26,7:stä 47,4 prosenttiin. Kolmekymppisten ikäryhmässä 20 prosentista 34,7 prosenttiin. Vielä nelikymppistenkin joukossa kasvu on selvää; 13,9 prosentista 20,5 prosenttiin. Sitä vanhemmissa ikäryhmissä muutos on juuri ja juuri havaittavissa.

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen tukemisen kohdalla lukujen muutokset ikäryhmien välillä ovat samansuuntaiset.

Nuoremmissa ikäryhmissä seksuaalivähemmistöjen asema myös koetaan vanhempia ikäryhmisä selvemmin ihmisoikeuskysymykseksi. Katolilaisista yli puolet katsoo seksuaalivähemmistöihin liittyvät asiat ihmisoikeuskysymyksiksi, uskonnottimista näin ajattelee kymmenystä vajaat puolet ja buddhalaisista 49,3. Protestanteista näin ajattelee vajaa 40 prosenttia. Kaikissa ryhmissä asia kuitenkin nähtiin ihmisoikeuskysymyksenä useammin kuin ei nähty.

Etelä-Koreassa homoseksuaaliset suhteet ovat laillisia, eikä erityistä homovastaista lainsäädäntöä ole ollut. Perinteisesti homoseksuaalisuus kuitenkin on Etelä-Koreassa vaiettu aihe, eikä esimerkiksi samaa sukupuolta olevia pareja ole nähty julkisuudessa. Kymmenen miljoonan asukkaan pääkaupungissa Soulissa, kolmen miljoonan asukkaan Busanissa ja muissa suurissa kaupungeissa on yöelämää hlbti-ihmisille. Etelä-Koreassa on syrjinnältä suojaavaa lainsäädäntöä, mutta se ei ole hlbti-kysymyksissä kattavaa. Juridisen sukupuolen muutos on ollut mahdollista vuodesta 2006 lukien.

Tutkimusraportissa todetaan, että hlbti-aihepiiriä käsitellään "moraalipoliittisena" kysymyksenä, ja se vaikeuttaa asian järkevää käsittelyä. Keskustelussa vastakkain ovat poteroissaan olevat kannat. Hlbti-yhdenvertaisuuden puolestapuhujat joutuvat raportin mukaan "taistelemaan ylämäkeen", sillä konservatiivit näkevät ja viestivät hlbti-vähemmistöjen aseman puolesta toimimisen "homoseksuaalisuuden edistämisenä".


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy