Esa-Pekka Salonen Kansallisoopperan ja -baletin taiteelliseksi partneriksi

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Esa-Pekka Salonen

Kuva: Katja Tähjä
©Suomen Kansallisooppera

Uudessa yhteistyömallissa Esa-Pekka Salosella on monipuolinen ja kattava rooli kapellimestarina, säveltäjänä, taiteellisena neuvonantajana sekä ooppera- ja balettitaiteen puolestapuhujana. Viisivuotinen sopimuskausi on käynnistynyt Elektra- oopperan myötä ja jatkuu vuoden 2021 loppuun. Taiteellinen partneri on Esa-Pekka Salosen pitkällä uralla ensimmäinen nimitys kotimaassa.

Suomen kansallisooppera ja -baletti on solminut yhteistyösopimuksen kapellimestari, säveltäjä Esa-Pekka Salosen kanssa. Taiteellisena partnerina (englanniksi Artist in Association) Salonen työskentelee laaja-alaisesti Oopperan ja Baletin hyväksi. Hän johtaa esityksiä, ohjelmistoon tuodaan Salosen sävellyksiä ja lisäksi Salonen toimii taiteellisena neuvonantajana. Salonen nousee orkesterin eteen jo 2.9. ensi-iltansa saavassa Elektrassa ja hän johtaa myös vuonna 2019 käynnistyvän neljän ensi-illan Ring -sarjan ( Nibelungin sormus ). Muut tulevat musiikinjohtotehtävät kerrotaan erikseen kausijulkistusten yhteydessä.

Sopimukseen kuuluu tehtäviä myös varsinaisen taiteellisen työn ulkopuolella: Ooppera- ja balettitaiteen puolestapuhujana Esa-Pekka Salonen osallistuu Kansallisoopperan ja -baletin kumppanuuksien kehittämiseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

"Oli kyseessä Esa-Pekka Salosen rooli kapellimestarina, säveltäjänä tai kulttuurivaikuttajana, hänen taiteensa ja ajatuksensa ovat aina kiinnostaneet laajasti. Iloitsemme siitä, että Esa-Pekka on tässä vaiheessa merkittävää uraansa valmis toimimaan entistä tiiviimmin suomalaisen ooppera- ja balettitaiteen hyväksi. Hän tulee inspiroimaan niin taiteilijoita kuin yleisöä?, sanoo Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi .

?Kapellimestarin ja säveltäjän työstäni suurin osa viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana on ollut ulkomailla. Tuntuu hyvältä tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia lopulta kotimaassa, ja erityisesti Kansallisoopperassa ja -baletissa, jossa taiteellisen kunnianhimon liekki palaa kirkkaasti ja voimalla?, Esa-Pekka Salonen sanoo. ?Ooppera kiinnostaa minua taidemuotona yhä enemmän, ja odotan innolla stimuloivaa yhteistyötä Oopperan ja Baletin erinomaisen tiimin kanssa.?

Taiteellisen partnerin rinnalle kiinnitetään tulevaisuudessa kapellimestari, joka vastaa osaltaan esitysten johtamisesta ja orkesterin jatkuvasta kehittämisestä.

Yhteistyösopimukseen Salosen kanssa kuuluu myös nuoren suomalaisen kapellimestarin mentorointi. Salosen assistentiksi Ring -sarjaan on nimitetty nuori lupaus Klaus Mäkelä .


Kansallisbaletin vierailu Kööpenhaminassa avaa Suomen juhlavuoden

Kansallisbaletin vierailu Kööpenhaminassa 27.?29.1. on yksi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden virallisen ohjelman huippuhetkistä ulkomailla ja ensimmäinen Pohjoismaissa järjestettävistä juhlavuoden kärkitilaisuuksista. Suosikkibaletti Lumikuningatar esitetään Tanskan kuninkaallisessa baletissa neljästi 27.?29.1. Vierailuun liittyy erityistä lämpöä, sillä Lumikuningatar perustuu tanskalaisille tutun H. C. Andersenin tarinaan ja koreografi, Kansallisbaletin tanskalainen johtaja Kenneth Greve on Kuninkaallisen baletin entinen tanssija.

Kansallisbaletin matkan aikana 12.?15.1. päänäyttämöllä vierailee arvostettu venäläinen Eifman Ballet . Edelläkävijyydestään tunnettu tanssiryhmä tuo Helsinkiin johtajansa Boris Eifmanin kaksi koreografiaa, jotka molemmat heijastelevat suuren taiteilijan elämää. Tchaikovsky. PRO et CONTRA nähdään Suomessa tuoreeltaan, ensi-ilta oli Pietarissa toukokuussa 2016. Vuonna 2011 luotu RODIN sukeltaa kahden taiteilijan, Auguste Rodinin ja Camille Claudelin väliseen monimutkaiseen rakkaussuhteeseen. Molemmat teokset esitetään kahdesti.


Paleface sanoittaa koululaisille uuden oopperan suvaitsevaisuudesta

Rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface kirjoittaa uuden, osallistavan oopperan koululaisille. Ihmepoika A :n säveltää Timo Hietala , ohjaa Riikka Oksanen ja visualisoi Anna Kontek . Esitykset toteutetaan yhdessä ammattilaisten ja 5.?6.-luokkalaisten kanssa. Kantaesityksen tekee Helsingin Kaisaniemen ala-aste Alminsalissa 7.4., minkä jälkeen teos kiertää syksystä 2017 alkaen jopa 80 koulussa ympäri Suomen.

Ihmepoika A on järjestyksessään jo seitsemäs Kansallisoopperan tilaama koululaisooppera. Vuosien saatossa oopperan tekoon on osallistunut yli 20 000 nuorta. Ihmepoika A: ssa 5.?6.-luokkalaisten kanssa työskentelee ohjaaja, kolme solistia ja kaksi muusikkoa. Esityksen mukana kouluille viedään myös lavasteet, puvut, maskit ja kevyt tekniikka.

Koululaisooppera tukee uutta opetussuunnitelmaa ja sen aihe on ajankohtainen. ? Ihmepoika A on tarina yksin maahan tulleesta alaikäisestä turvapaikanhakijasta, joka muuttaa kaiken. Ooppera ruotii muun muassa ennakkoluuloja ja leikkauspolitiikkaa. Lisäksi pohditaan sitä voiko olla meitä ilman heitä. Tarinan opetus on, että ilman mielikuvitusta mikään ei onnistu?, kertoo Paleface Karri Miettinen.

Koulut voivat ilmoittautua mukaan kantaesityksen jälkeen ensi keväänä, lisätietoja lisätietoja täältä.


Suurten tarinoiden kausi 2016?2017

Oopperan ja Baletin syyskausi käynnistyy 26.8. Natália Hore?nán uudella tanssiteoksella Romeo ja Julia . Syksyn toinen uusi kokoillan baletti on Jorma Elon Liisa Ihmemaassa 7.10. alkaen. Toukokuussa juhlitaan 100-vuotiasta Suomea neljän kotimaisen koreografin Voima -illassa, jossa nähdään Susanna Leinosen, Virpi Pahkisen, Jyrki Karttusen ja Jorma Uotisen tanssiteokset.

Syyskuussa yleisöä hemmotellaan peräti kahdella oopperauutuudella. Esa-Pekka Salosen johtaman odotetun Elektran (ensi-ilta 2.9.) jälkeen on luvassa jotakin aivan uutta, kun kaksi suurta ? sirkus ja ooppera ? yhdistyvät. ?Tämä on yllätysten ilta. CircOperassa halutaan tarjota katsojalle naurua, hymyä, jännitystä ja vaaraa?, lupaa ohjaaja Jere Erkkilä . Oopperaensi-iltoja ovat myös Lentävä hollantilainen (18.11.), Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth (27.1.), Blank Out (Musica nova Helsinki 4.2.), Jevgeni Onegin (17.3.), ja Kaija Saariahon Only the Sound Remains (12.4.).

Ohjelmistoon palaavat esitykset, konsertit ja muut tapahtumat löytyvät verkkopalvelusta oopperabaletti.fi . Liput syksyn esityksiin ovat myynnissä. Lipunmyynti kevätkauden 2017 esityksiin käynnistyy 4.10.2016.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 18.08.2016)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!