Emma Green Tregarosin tempausta ylistetään Ruotsissa ja muuallakin

  • Uutinen
  • Urheilu
  • vaeltaja2006
  • 7

Emma Green Tregarosin kynsilakkaprotesti Venäjän homolakeja vastaan on otettu ylistäen vastaan ruotsalaisen urheilueliitin piirissä. Svenska Dagbladetin mukaan myös lehtikolumneissa Tregarosin rohkeutta kiitellään. Tregaros teki sen ensin ja sitten mukaan kynsilakkaprotestiin lähti myös juoksija Moa Hjelmer 200 metrin juoksun yhteydessä.

Kun Isinbajeva haukkui ruotsalaisnaiset, ruotsalainen kultametallijuoksija Abeba Aregawi sanoi, ettei voi olla protestissa mukana "uskonsa vuoksi". Mutta monelta muulta taholta on tullut kiitosta. Mm. Aftonbladetin urheilukommentaattori toivoo, että yhä useammat ruotsalaisurheilijat olisivat yhtä rohkeita kuin Tregaros. Expressenissä kirjoitetaan, että se oli tyylikäs tapa protestoida Venäjän ummehtuneita lakeja vastaan. Dagens Nyheterissä toisaalta kiitellään Emmaa mutta toisaalta pahoitellaan politiikan tuloa kentille.

Urheilijapiireistäkin on tullut kiitosta, mm. entiseltä korkeushyppääjältä Patrik Sjöbergiltä ja jalkapallotähdeltä Lotta Scheliniltä. Lotta kirjoittaa twitterissä: "Pienellä eleellä voi tehdä paljon, antaa toivoa".

Periaatteessa Emma Green Tregaroa ja Moa Hjelmeriä vastaan voitaisiin nostaa syyte Venäjällä, mutta paikalla on liikaa lehdistöä ja suuria urheilutähtiä. Mutta venäläiset urheilijat tuskin voisivat tehdä samaa. Ulkomailla on kauhisteltu Venäjän homovastaista lakia, mutta viime aikoina Putin ja hänen valtakoneistonsa ovat olleet hyvin kuuroja ja välinpitämättömiä ulkomailta tullutta kritiikkiä kohtaan. Sotsin kisat ovat Putinin erityisprojekti, ja laaja boikottiuhka olisi varmaan saanut Putininkin kuuntelemaan, mutta todellista boikottiuhkaa ei ole.

Ruotsalainen TT kertoo, että Tregarosin kynsilakkatempauksesta ei ole uutisoitu Venäjällä lehdissä tai radiossa ja tv:ssä. Luultavasti venäläisjournalistien on vaikea kirjoittaa aiheesta. Kirjoittaminen ei varmaankaan ole kiellettyä, mutta on vahva itsesensuuri. Muualla ulkomailla kirjoitellaan. Lista on pitkä: Frankfurter Allgemeine, BBC, New York Times, japannews.com, airishtimes.com (Irlanti), supersport.com (Etelä-Afrikka), jne

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Suomessa Helsingin Sanomat on seurannut Emma Green Tregarosin kynsitempausta ja Isinbajevan kommentteja. Asiasta on useita uutisia parilta viime päivältä.


Yle Urheilun verkkosivuilla Matti Lehtisaari kertoo vain siitä, miten "Isinbajeva jyrähti ruotsalaistähdille". Mitään muita reaktioita ei verkkosivuilla kerrota, ei myöskään sitä, että Isinbajeva myöhemmin pehmensi kantaansa. Rivien välistä voi ehkä lukea, että toimituksessa ollaan samoilla linjoilla kuin Isinbajeva.

Emma Green Tregaros on mukana finaalissa tänään lauantaina klo 17. Hänen turvajärjestelyjään tiukennetaan, kertoo valmentaja. On mielenkiintoista nähdä, miten venäläisyleisö reagoi Tregarosin suorituksiin.


Politiikkaa on ollut ennenkin

Tunnetuin poliittinen kannanotto on vuoden 1968 olympialaisista Mexikosta. Kahdensadan metrin voittajakaksikko Smith ja Carlos nostivat palkintopallilla kansallislaulun ajaksi ylös nyrkissä olevan käden mustassa hansikkaassa. Myöhemmin he sanoivat: se ei ollut "black power"-tervehdys, se oli "human rights salute" eli "tervehdys ihmisoikeuksien puolesta". He vielä muistuttivat: "We are black and we are proud of being black". Protestilla oli monia seurauksia. USAn joukkuetta vaadittiin sulkemaan kilpailijat ulos ja lähettämään kotiin. Oli kuitenkin niitäkin, jotka muistivat, miten Berliinin olympiakisoissa 1936 natsitervehdys oli täysin sallittua. Mustat amerikkalaiset lähetettiin kotiin, mutta heidän tekonsa aiheutti kotimaassa kahdenlaisia reaktioita: vihaa ja ylistystä. Wikipedia kertoo miesten myöhemmistä vaiheista.

http://en.wikipedia.org/wiki/1968_Olympics_Black_Power_salute

7 kommenttia

Miksi suomalaisurheilijat pysyvät vaiti? Pelosta? Vai "kunnioituksesta isäntämaata kohtaan"?
veikkaan ensimmäistä, Miritza.