Eduskunta äänestää keskiviikkona ensimmäisestä liitännäislakipaketista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 4

Eduskunta keskusteli tiistaina toisessa käsittelyssä avioliittolain uudistukseen liittyvistä lakimuutoksista, eli ns. liitännäislaeista.

Ennen neljää käynnistynyt keskustelu venyi kymmenien puheenvuorojen mittaiseksi, ja kesti lähes kuuteen. Asiaa puitiin usean tunnin ajan myös edellisviikolla, ensimmäisessä käsittelyssä. Lakimuutospakettia vastustavia puheenvuoroja kuultiin useilta kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten kansanedustajilta, kuten myös Keskustan Hannu Hoskoselta. Hallituksen esitystä puolustamassa olivat Sanna Marin (sdp), Tiina Elovaaran (ps), Katja Hänninen (vas) ja Hanna Sarkkinen (vas).

Lakimuutosten vastustajien argumentteina olivat monien aiempien aiempien vastaavien käsittelyjen tapaan esimerkiksi lapsen oikeudet, avioliiton perinteet ja erityishuomion sai lakialoitteeseen liittyvä muutos siitä, että yksinomaisesti äiti ei enää päätä lapsen kuulumista uskonnolliseen yhteisöön. Väitettiin myös, että lakiuudistukseen liittyy halu romuttaa avioliittoinstituutio. Keskustelun aikana Laura Huhtasaari (ps) nosti esiin käsityksen ns. älykkäästä suunnittelusta: "Tässä on taustalla erittäin älykäs suunnitelma siitä, että vain nainen ja mies voivat keskenään saada lapsen, joten taustalla on ajatus siitä, että mies ja nainen on paras roolimalli ja paras kasvattamaan lasta". Kristillisdemokraattien Sari Tanus puolestaan vihjasi, että transsukupuolisuuden taustalla on lapsuuden traumat, jotka pitäisi tunnistaa ja hoitaa. Mika Niikon (ps) mukaan avioliittolain uudistus vie lapselta oikeuden toiseen vanhempaansa. Myös Antero Laukkanen (kd) oli äänessä useita kertoja.

Eduskunnan täysistunnon on määrä äänestää Hallituksen esittämästä liitännäislakipaketista keskiviikkona 17.2. pidettävän täysistunnon alussa. Lakivaliokunnan mietintöön liittyy Antero Laukkasen ja Laura Huhtasaaren vastalause.

Nyt käsittelyssä oleva paketti ei sisällä muutoksia sosiaaliturvaetuuksia tai sosiaali- ja terveyspalveluita koskevaan lainsäädäntöön, vaan niiden osalta tarvittavat muutokset valmistellaan ja käsitellään erillisenä pakettina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Avioliittolain uudistus tulee voimaan 1. maaliskuuta 2017.

Päivitetty 16.2.2016 klo 21.01: lisätty linkki eduskuntakeskustelun pöytäkirjaan ja lisätty suora lainaus Huhtasaaren kommenttiin ns. älykkäästä suunnittelusta.

www.eduskunta.fi
Avioliittolain liitännäislait toiseen käsittelyyn tiistaina 16.2.
Miksi adoptiokysymys hiertää avioliittolain uudistuksessa?
Eduskunta: Pöytäkirjan asiakohta PTK 8 2016 vp

4 kommenttia

  • 2 / 4
  • Tomppa
  • 17.2.2016, 1.00
Onneksi olen pelkkä ateisti enkä ääriateisti kuten Human. Mahtaa olla rankkaa.