ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Australian parlamentti alkoi keskustelun samaa sukupuolta olevien avioliitoista - parlamentaarikko kosi kumppaniaan

Sami Mollgren • 04.12.2017 07:31 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Australiassa parlamentin alahuone eli edustajainhuone keskusteli maanantaina avioliittolain uudistuksesta, jonka myötä samaa sukupuolta olevat parit ovat saamassa oikeuden avioliittoon.

Keskustelussa kävi ilmi, että osa parlamentaarikoista haluaa muuttaa senaatin tekemää lakiesitystä avioliittolain uudistuksesta siten, että kaikki vihkijät saisivat oikeuden kieltäytyä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon. Senaatin esityksessä vain kirkon työntekijöillä olisi oikeus kieltäytyä vihkimisestä.

Erityisesti kirkon johtajat ovat vaatineet pykäliä, joilla "turvataan uskonnonvapaus".

Australialaiset myötämielisiä uudistukselle

Australiassa järjestettiin syksyllä neuvoa antava postiäänestys avioliittojen avaamisesta myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Pääministeri lupasi tuoda avioliittolain uudistuksen parlamentin käsiteltäväksi, mikäli kansan enemmistö sitä haluaa. Äänestäneistä 61,6 prosenttia halusi parlamentin hyväksyvän samaa sukupuolta olevien parien oikeuden avioliittoon.

Parlamentin ylähuone eli senaatti hyväksyi lakiesityksen marraskuun lopussa äänin 43-12.

Kosinta kesken parlamenttikeskustelun

Liberaaleja edustava parlamentaarikko Tim Wilson kosi yleisölehterillä keskustelua seurannutta kumppaniaan Ryan Bolgeria. Pari on ollut kihloissa yhdeksän vuotta. Bolgerin vastattua myöntävästi, reagoivat muut parlamentin jäsenet aplodeeraamalla. Kosinta ja siihen tullut vastaus kirjattiin parlamentin pöytäkirjaan.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"muuttaa senaatin tekemää lakiesitystä avioliittolain uudistuksesta siten, että kaikki vihkijät saisivat oikeuden kieltäytyä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon."

Eihän tällaista voi mitenkään hyväksyä. Oletan että Australiassa on Suomen kaltainen siviilivihkimiskäytäntö, jossa tietyt virkamiehet voivat vihkiä. Jos virkamies voisi kieltäytyä vihkimästä, mitä seuraavaksi. Toimiston kanslisti, virkamies hänkin, voisi kieltäytyä kirjaamasta vihkimistä rekisteriin, jos hän homoliittoja vastustaa. Tai palomies, virkamies hänkin, kieltäytyisi sammuttamasta homoparin palavaa kotia.... Kyllä virkamiehen kaikissa tilanteissa tulee noudattaa lakia, oli henk.koht. sitten mitä mieltä tahansa!
  tsiisus (ei rekisteröitynyt) • 04.12.2017 12:47
Mielenkiintoista seurata tällä viikolla, minkä verran naispareja tai miespareja on Linnanjuhlissa meilläpäin; onko jopa kaapistaulosjuhlimaan tuloja.
  human • 04.12.2017 13:58
Oikeiston 9 muutosehdotusta

Oikeistopuolueiden fundikset esittävät avioliittolakialoitteeseen yhdeksää muutosta, jotka antaisivat kiihkouskovaisille oikeuden syrjiä sateenkaarikansalaisia. Typerin on se, jossa halutaan aloiteteksti muutettavaksi siten, että ensin lukee, että mies ja nainen voivat solmia avioliiton ja sen jälkeen erikseen, että kyllä muutkin.
Fundikset perustelevat muutoksia selittämällä, että aloiteteksti on ”epätasapainossa”, koska se suojelee ”samasukupuolisesti orientuneita australialaisia”, mutta ”ei suojele lainkaan perinteiseen avioliittokäsitykseen pitäytyviä”.

Työväenpuolueen blokki kaataa muutosehdotukset
Työväenpuolueen ja muiden puolueiden edistyksellisillä on tarvittava määrä (74) ääniä kaataakseen kaikki fundisten yritykset. Jos kävisi niin onnettomasti, että yksikin muutosehdotus hyväksyttäisiin, lakialoite täytyisi palauttaa takaisin senaatin käsittelyyn ja äänestykseen, mikä hidastaisi lain voimaantuloa merkittävästi.

Tuhannet homo- ja lesboparit jo naimisissa
Australialaiset samaa sukupuolta olevat pariskunnat ovat solmineet tuhansia avioliittoja jo 15 vuoden ajan esimerkiksi Kanadassa ja Hollannissa sekä myöhemmin Britanniassa ynnä noin 1 000 pariskuntaa Uudessa-Seelannissa vuodesta 2013 lähtien.
Heidän avioliittonsa tulevat voimaan Australiassa heti kun kenraalikuvernööri on vahvistanut uuden avioliittolain.
  Havainnoija • 05.12.2017 00:24
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy