ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Amerikka: Paljon ahdistusta ilmassa

vaeltaja2006 • 12.03.2017 10:14 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
USAssa hlbtiq-ihmiset pelkäävät, että vuosikymmenien aikana saavutetut oikeudet katoavat Trumpin hallinnon mielivaltasissa sortotoimissa. Jotkut näkevät tilanteessa hyvääkin. Saksalainen radiokanava Deutschlandfunk oli New Yorkissa ja kertoi tilanteesta eilen.

New Yorkin Trump-towerin ympärillä 5. Avenuella mielenilmaukset ovat jatkuneet. Kaksi viikkoa sitten lähes sata nuorta oli kokoontunut edeltäkäsin ilmoitettuun tanssiprotestiin. Mottona oli ”Just Dance”. Poliisit seisoivat sivummalla. DJ:n äänipöydän yllä liehui sateenkaarilippu. Samanlaisia tanssiprotesteja on nähty mm. Washingtonissa. Varapresidentin talon edustalla tanssittiin kuukausi sitten monta tuntia.

www.advocate.com

Didi, 27-vuotias Brooklinissa asuva, transgenderiksi itseään sanova mies on ollut mukana tempauksen järjestelyissä. Hän muistelee, miten vaali-iltana hän ahdistui ja tunsi olonsa toivottomaksi. Hän oli pettynyt amerikkalaisiin. Nyt hän protestoi niin usein kuin pystyy.

Didi ei mielellään käytä ”he” tai ”she” -sanoja, vaan monikon ”they”, joka on sukupuolineutraali. Tanssitempauksen hän ilmoitti viranomaisille jo tammikuussa, koska hän tunsi, että vähemmistöillä alkaa mennä huonommin.


Ensimmäiset rajoitukset tulivat jo

Rajoituksia tuli, kun Trump purki Obaman asettamat kaikkia valtion oppilaitoksia koskevat määräykset. Obaman toukokuussa 2016 antamien määräysten mukaan jokainen voi käyttää sitä vessaa tai niitä pukutiloja, joita pitää soveliaimpina itse kokemalleen sukupuolelle. Trumpille se ei käynyt ja säännös purettiin. Trumpin ajattelussa poika ja tyttö määräytyvät jo synnytyksen yhteydessä ja siitä pidetään kiinni.

Didi pelkää, että tämä on vasta alkua. Republikaaneilla on nyt vahva valta-asema, ja seuraavana vaarassa ovat homojen ja lesbojen avioliitot. Ne tulivat voimaan kesällä 2015. Vaikka Trump ei voikaan puuttua Korkeimman oikeuden päätöksiin, hän voi nimityspolitiikallaan vaikuttaa niin, että Korkeimpaan oikeuteen tulee uusina tuomareina vain äärikonservatiivisia.

Trump puhui vaalikanpanjansa aikana homoille ikään kuin hän haluaisi suojella näitä isalmisteilta. Orlandon gayklubilla kuoli n. 50 ihmistä. Useimmat uskovat, että Trump jättää hlbtiq-kysymykset varapresidentti Mike Pencelle, ja Pencellä on jo kokemusta homojen oikeuksien lakkauttamisesta, kun hän toimi Indianan osavaltion kuvernöörinä.

Ivanka Trumpin kerrottiin helmikuun alussa vaikuttaneen isäänsä niin, että Obaman ajan säännös homojen suojaamisesta työpaikoilla jäi voimaan.

Deutschlandfunkin artikkelissa haastatellaan myös 21-vuotiasta opiskelijaa Clairea. Hän muutti pari vuotta sitten konservatiivisesta Virginian osavaltiosta New Yorkiin. Hän kertoo, että Trumpin valinta on herättänyt monet. Nyt halutaan nähdä, miten Trumpin hallinto suhtautuu kansalaistoimintaan. Samalla on tärkeää jatkossa valita poliitikkoja, jotka asettuvat hlbtiq-ihmisten rinnalle.


Pyrittävä keskusteluyhteyteen

Liberaalissa New Yorkissa Obaman wc-sääntöjen kumoaminen tuskin vaikuttaa millään tavalla. Nykissä on kouluja, joissa normalaien vessatilojen lisäksi on vessoja ”kaikille sukupuolille - All gender ”. Niistä saadaan kiittää New Yorkin koulutoimessa työskentelevää Jared Foxia. Hän toimii hlbtiq-valtuutettuna ja haluaa varmistaa, että New Yorkin kaikissa 2 000 koulussa kaikki oppilaat tuntevat olonsa turvallisiksi. Jared Fox on itse homo ja on käynyt eri konservatiivisssa osavaltioissa koulua ja yliopistoa. Hän on saanut kokea syrjintää ja väkivaltaa. Hän sanoo, että kun Trump poisti Obaman vessamääräykset, se toimenpide osoitti heti, kuka on arvokas tässä maassa. Transihmisille sanotaan nyt: Te ette ole senarvoisia, että teille olisivat voimassa omat säännöt. Mutta on pakko pyrkiä saman pöydän ääreen keskustelemaan äärikonservatiivien kanssa. Vain neuvottelemalla päästään siihen että päätöksiä tehdään yhdessä. Jos ei neuvotella, hlbtiq-ihmisiä koskevat päätökset tehdään joka tapauksessa, heitä itseään kuulematta.

Jared Foxin mukaan ei ole kysymys vain vessamääräyksistä, vaan kansalaisoikeuksista laajemmin. 1960-luvulla oli eri vessat mustille ja valkoisille. Taas joudutaan neuvottelemaan vessoista, vaikka toivoimme, että se aika olisi jo ohi.

Trump-towerin edessä käy ihmisvirta. Jotkut ovat tulleet osoittamaan suosiotaan. On kylttejä: ”America great again”. Nyt on ilmassa monia asioita, jotka jakavat Amerikkaa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Trump tulee vaikuttamaan koko maailman politiikkaan. Eikö sinne ryntää nyt näitä hännystelijöitä tapaamaan tätä. Oksettavaa. Sinne ei saisi mennä kukaan, joka oikeasti kannattaa parlamentaarista demokratiaa ja tasa-arvoa: ei Trumpilla ole mitään annettavaa meille.
  Kolmoisritti • 14.03.2017 01:28
Trumpin uusi maahantulokielto jäädytettiin

Trumpin asettaman uuden maahantulokiellon oli määrä tulla voimaan muutaman tunnin kuluttua. Se olisi estänyt kuuden maan kansalaisia saamasta viisumia sekä pysäyttänyt 120 päiväksi pakolaisten maahanpääsyn kaikkialta maailmasta. Kielto olisi koskenut erityisesti vaikeassa tilanteessa olevia hlbti-pakolaisia ja kahta eri kansalaisuutta edustavia samaa sukupuolta olevia pariskuntia ( www.advocate.com ).

Liittovaltion tuomari Derrick K. Watson Havaijilla jäädytti kuitenkin maahantulokiellon pari tuntia sitten. Kielto koskee koko maata ja kaksi muuta liittovaltion tuomioistuinta käsittelee asiaa vielä tänään.
www.washingtonpost.com

Kielteistä kehitystä
Viharikokset ovat lisääntyneet Trumpin tultua presidentiksi. Lisäksi punaisten ja sinisten eli taantumuksellisten ja liberaalien osavaltioiden suhtautuminen hlbt-kansalaisten oikeuksiin eroaa entistä enemmän.
www.advocate.com
  Havainnoija • 16.03.2017 02:32
Tunnelmista kertoo myös se, että LA Pride on tänä vuonna politisoitunut

"#ResistMarch has been scheduled in response to the threat against the rights of minority Americans by current forces in the U.S. government."

www.huffingtonpost.com


(*Kuvassa esiintyvä drag taiteilija edustaa vähemmistöjä.)
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 16.03.2017 10:35
Trump esitti hirviömäisen budjettinsa. Siinä mm. ei anneta rahaa vanhusten ateriapalvelujen järjestämiseen. Kuulemma ei tuo voittoa eikä kannata. Kulttuurilta otettiin kaikki tuki pois jne jne. ympäristöstä viis! Trump saa aikaiseksi paljon tuhoa ja kurjistumista omalla kaudellaan.

Aseteollisuus saa paljon rahaa.
  Kolmoisritti • 17.03.2017 12:11
" jokainen voi käyttää sitä vessaa tai niitä pukutiloja, joita pitää soveliaimpina itse kokemalleen sukupuolelle." Tyrmistyttävää, että tuollainen tasa-arvon riemuvoitto purettiin. Perun lentolippuni Amerikkaan
  setäti (ei rekisteröitynyt) • 20.04.2017 23:23
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy