Ajankohtaisen Kakkosen Islam-ilta nosti keskusteluun islamin ja homouden suhteen

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 12

Yle TV2:n Ajankohtainen Kakkonen käsitteli islamin ja Suomessa vallalla olevan länsimaisen kulttuurin yhteiseloa Islam-ilta -ohjelmassa. Tiistaina 29. lokakuuta lähetetyssä suorassa noin kaksi tuntia kestäneessä keskusteluohjelmassa käsiteltiin naisen aseman, sharia-lain soveltamisen ja muiden aiheiden muassa myös islamin ja islaminuskoisten suhdetta seksuaalivähemmistöihin.

Keskustelua on kritisoitu näkemysten ääripäitä korostavaksi ja vastakkainasettelua lietsovaksi, toisaalta on kiitetty sitä, että vaiettuja aiheita on saatu avoimen keskustelun piiriin.

Juuri homonäkökulma on herättänyt keskustelua niin sosiaalisessa mediassa, blogeissa kuin muutenkin. Etenkin ohjelmassa vieraana olleen suomalais-iranilaisen imaami Abbas Bahmanpourin lausunto islamilaisesta laista eli sharia-laista ja homoseksuaalisuudesta on kohottanut kulmakarvoja. Hän totesi, että islam suhtautuu homoseksuaalisuuteen moraalisena paheena. Hän vertasi suhtautumista homoseksuaalisuuteen vastaavaksi kuin aviorikokseen tai insestiin. Hän myös totesi, että sharia-lain perusteella homoseksuaalisesta yhdynnästä voidaan joissain tapauksissa tuomita kuolemanrangaistus.

Bahmanpour sanoi myöhemmin Uuden Suomen haastattelussa, että hyvin harva Suomessa asuva muslimi haluaisi tuoda Suomeen muslimien sharia-lakia, vaikka itse noudattavat sitä. Samassa haastattelussa hän myös tarkentaa Islam-illassa antamaansa lausuntoa: hänen mukaansa islamissa ei homoudesta saa mitään tuomiota, vaan tuomio tulee julkisesta homoseksiaktista. Bahmanpourin mukaan vähintään neljän ihmisen pitää nähdä akti, jotta tapaus johtaisi rangaistukseen. Bahmapourin mukaan omassa kodissa harjoitettua samaa sukupuolta olevien välistä yhdyntää paheksutaan, mutta sellainen ei johda kuolemantuomioon. Hän sanoo samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisen yhdynnän olevan syntiä ja Jumalan tuomiopäivänä kysyvän syytä teolle. Laki ei hänen mukaansa puutu kodin yksityisyydessä tehtyyn.

Uudelle Suomelle Bahmapur myös toteaa kantanaan, että homoseksuaalisuudesta annettava kuolemanrangaistus on kunkin maan oma asia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo oli samoin vieraana Islam-illassa. Hän julkaisi ohjelmaa seuraavana päivänä blogikirjoituksen, jossa hän antoi tunnustusta Ylelle tasapuolisuudesta. Elo kirjoittaa blogissaan näkemuksensä, että demarit ja vihreät eivät puolustaneet näkemyksiään, vaan olivat hiljaa kun hyväksytään sukupuolten epätasa-arvo ja seksuaalivähemmistöjen kuolemantuomio. Elo nostaa esiin käsityksensä siitä, että Tarja Filatovin (sd) ja Heidi Hautalan (vihr) nauru oli retorinen keino saattaa Elo naurunalaiseksi ja väistää vaikea kysymys.

- Vain perussuomalaisten edustajat puolustivat tosipaikassa sukupuolten tasa-arvoa kaikille ja seksuaalivähemmistöjen oikeutta elää Suomessa, esittää Elo.

- Ajatelkaa, mikä itku siitä tulisi jos jonkun muun uskonnon tai poliittisen viiteryhmän edustaja esittäisi kuolemantuomiota kokonaiselle väestöryhmälle, kuten imaami Abbas Bahmanpour toi shariasta esille. Nyt asia vain ohitettiin vaivautuneella hiljaisuudella ja naurulla. Häpeällistä, että länsimaisia arvoja ei puolusteta yhtenäisesti, kirjoittaa Elo blogissaan.

- Bahmanpour väitti keskustelussa, että homoseksuaalisuudesta olisi sharia-lain perusteella annettu kuolemantuomio vain erittäin harvoin. Väite ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi Iranissa, jossa sovelletaan täydellistä sharia-lakia, on vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen teloitettu ainakin yli sata seksuaalivähemmistöön kuulumisesta syytettyä, kirjoittaa Elo.

Bahmanpourin mukaan erityisesti Elo ja kansanedustaja Olli Immonen (ps.) tulkitsivat keskustelussa väärin hänen lausuntoaan.

Perussuomalaisten piiristä on annettu lukuisia kertoja homoseksuaalisuutta kielteisesti leimaavia lausuntoja.

Seta ry ottaa torstaina 31.10. julkaistussa uutiskirjeessään kantaa syntyneeseen keskusteluun.

Järjestö muistuttaa, että ihmisoikeuksien julistuksessa jokaiselle on suotu oikeus elämään ja että jokaiselle kuuluvat samat ihmisoikeudet seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Järjestö toteaa, että yhteiskunnan pitää suojella jäseniään syrjinnältä ja turvata ihmisoikeudet jokaiselle, eikä harjoittaa väkivaltaa jäseniään kohtaan.

- Setan mielestä on pöyristyttävää, että oman identiteetin mukaan elämisestä seuraisi rangaistus. Valitettavasti monessa maailman maassa kuolemantuomion tai vankilatuomion mahdollisuus homouden takia on tosiasia. Bahmanpourin lausunto on sietämätön, todetaan Setan uutiskirjeessä.

Setan uutiskirjeessä kuitenkin todetaan, että harva ihminen haluaa tai ajaa sharia-lakia Suomeen tai muuallekaan, ja että islam-illassakin tämä oli yksittäisen ihmisen näkemys sharia-lain teologisesta vaatimuksesta, eikä kuvasta muslimien näkemyksiä yleisesti, vaikka lausuntoa on käytettty yleistyksiin muslimien ajattelusta. Uutiskirjeessä muistutetaan, että tämän Bahmanpour totesi itsekin Uuden Suomen haastattelussa 30.10.

- Islamilla tai muilla uskonnoilla ei pidä pelotella, eikä homojen oikeuksia pidä valjastaa vihan lietsontaan muslimeja vastaan. Suomessa ja Euroopassa seksuaalivähemmistöjä kohtaan kohdistuu suurempi uhka niiden poliittisten liikkeiden taholta, jotka haluavat rajoittaa ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta. Usein nämä liikkeet vastustavat sekä homojen ja transihmisten oikeuksia että maahanmuuttoa tai vieraiksi koettuja uskontoja, kuten islamia, Seta ry:n pääsihteeri Aija Salo sanoo järjestön uutiskirjeessä.

Setan uutiskirjeessä muistutetaan, että "muslimit" ja "homot" eivät ole yhtenäisiä eivätkä toisensa poissulkevia ryhmiä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvissa ihmisissä on muslimeja ja muslimien joukossa sateenkaari-ihmisiä.

Setasta todetaan, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistämisellä ei pidä perustella ennakkoluulojen lietsomista ja vääriä yleistyksiä jotain ihmisryhmää kohtaan. Toisaalta minkään uskonnon tai kulttuurin varjolla ei voi perustella syrjintää tai ihmisoikeuksien rikkomista. Seta vaatii, että syrjivään puheeseen on aina puututtava.

- Yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien pitää toteutua niin katsomuksesta riippumatta kuin jokaisen uskontokunnan sisälläkin, Salo toteaa.

- Hlbti-ihmisten oikeuksia puolustavien pitää olla solidaarisia muita syrjittyjä ryhmiä kohtaan ja toimia niin, että hlbti-liikkeen sisällä ei ylläpidetä rasismia, sanoo Salo.


Islam-illan käynnistämän keskustelun odotetaan jatkuvan vilkkaana.

Ajankohtainen Kakkonen on aiemminkin järjestänyt eri teemoista vastaavia keskusteluja. Esimerkiksi 12.10.2010 järjestettiin "Homoilta". Lähetyksessä vieraana olleen Päivi Räsäsen (kd) lausumat johtivat ennennäkemättömään kirkosta eroamiseen.

Yle: Ylen Islam-ilta käynnisti keskustelun: ´Hyväksyttekö homoseksuaalien teloittamisen?´
Uusi Suomi: Tv:ssä kohun aiheuttanut imaami: Tätä tarkoitin homokommentilla
Setan uutiskirjeet
Yle Areena: Islam-ilta (katsottavissa 27.11.2013 asti)

12 kommenttia

  • 1 / 12
  • puppeliassi
  • 2.11.2013, 23.50
riquliini voi seuraavaksi sanomaani propagandassaan käyttää.

kyllä islam on suurimman kyseisen uskontokunnan jäsenistä verrattuna kristittyihin tosi jälkeenjäänyt, vielä enemmän kuin kristinusko jossa homojen/esiaviollisen seksin tuomitsemisesta saa sekopään leiman otsaansa ansaitusti suurimman osan ihmisten keskuudessa.

en filatovia enkä hautalaa ennenkään ole pahemmin arvostanut mutta se etteivät sanoneet että tuollaiset puheet on sairaita ja fasismia, vaivautuneesti nauroivat vain.

ja sit persuliini saa puolustaa seksuaalivähemmistöjä kun vihreiden hautala on hiljaa, on jo aika järkyttävää.
Islam on n. 600 v. nuorempi uskonto kuin esim. kristinusko, joten se ei ole ehtinyt vielä väljähtää. Jos kulttuurievoluutio näiden kahden monoteistisen uskonnon piirissä on suurin piirtein samansorttinen, niin ensimmäisiä virallisia muslimien homohäitä voinee odotella joskus 2600-luvulla. Ellei islamin piirissä sitten olla edistyksellisempiä kuin kristinuskon..

Voisiko maapallon eritahtisuutta homojen oikeuksien suhteen verrata vaikkapa naisten äänioikeuden leviämiseen?
Tuossa asiassa esim. Suomen ja Ranskan välillä on n. 40 vuotta ja Suomen ja Arabiemiirikuntien välillä n. 100 vuotta... Joissain paikoissa äänioikeutta ei ole edelleenkään.