AIDS-kriisin historiantulkinnoissa näkemyseroja

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 35

Tänä iltana klo 21 Teemalta tulee 80-lukua käsittelevän sarjan viimeinen jakso, ja siinä on aiheena aids-kriisi 1983 alkaen. Jakson nimi on "Hiljaa virtaa veri".

*****

Suomen ensimmäinen aids-tapaus löytyi 22. kesäkuuta 1983. Sanomalehtiin uutinen pääsi viikkoa myöhemmin. Se oli valtava sensaatio. Setan puhelinneuvonta oli hukkua yhteydenottoihin, ja Setan toimiston henkilökuntaa uhkailtiin niin, että henkilökunta joutui yöpymään jonkin aikaa tuttavillaan.

Toisenlainen tarina syntyy, kun seurataan Suomessa tehtyä lääketieteellistä tutkimusta. "Kikka" eli Sirkka-Liisa Valle käynnisti homomiesten tutkimuksen jo ennen kuin ensimmäistäkään suomalaista potilasta oli löytynyt. Hän myös löysi ensimmäisen tapauksen. Vallen alainen tutkijaryhmä edusti lähinnä yksityisiä intressejä, vaikka se toimikin Suomen akatemian alaisuudessa. Väitöskirjaa varten tutkittiin homomiesten seksuaalisairauksia. Yhtenä tutkimuskohteena olivat homomiesten peräsuolet, joita tähystettiin Diakonissalaitoksella.

Vaikka Seta oli koonnut Vallelle ensimmäisen koehenkilöjoukon, tutkijan toimintatapoja alettiin arvostella. Monia ongelmia oli esim. tietosuojassa.. Itse koin kiusalliseksi sen, että kesken vastaanoton tutkijalle tuli puhelu, jossa hän antoi ohjeita soittajalle, ja vastausten perusteella heti tunsin, kuka soitti ("Millä koneella tulet sieltä Malmöstä", yms.). Toinen homomies lakkasi käymästä tutkimuksessa ja hän sai ruskeita kirjekuoria, joissa kerrottiin, "että olet mahdollisesti saanut tartunnan". Vallen vastaanotoilla käyneet saivat kuulla moraalisaarnoja mm. Setasta, ja sellaisista homomiehistä, jotka jättivät tutkimuksen kesken. MSC:n Prätkäposti-lehti piti pitkään Vallen puolta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vallen tutkimusryhmään osallistuminen oli kuitenkin ainoa tapa saada vuoden 1984 kesästä lähtien aids-testi. Valle lähetti veret Amerikkaan Gallolle analysoitaviksi.

Samaan aikaan, kun Valle sai melko isoja apurahoja tutkimukselleen, HIVistä tiedottamiseen oli käytettävissä varsin vähän rahaa. Seta oli menettänyt kohun vuoksi säännöllisen tulolähteensä eli Bottan diskoillat.

Myöhempinä vuosina Valle julisti aidsin kauheutta ja sitä, miten paljon tartuntoja tulee lähivuosina. Hänet nimitettiin jossain vaiheessa "Vuoden Eevaksi". Kauhupropaganda tehosi lehdistöön.

Lisää aidsin alkuvaiheesta on Finnqueer-sivustolla
http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=101_6_1

35 kommenttia

Olin juuri yhteydessä ylilääkäri Juhani Lähdevirtaan ja pyysin oheislukemista tämän illan Yle Teeman aids-ohjelman katsojille. Lähdevirta antoi minulle luvan julkaista johdantoluvun artikkelistaan, joka on julkaistu Yksityislääkäri-lehdessä n:o 3, touko-kesäkuu 2008. Neuvottelen parhaillaan koko artikkelin julkaisuoikeuksista FinnQueer-verkkolehteen.

[Kopioin lopullisen FinnQueer-artikkelin kokonaisuudessaan tähän: http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=322_42_1

Soitin myös miehelle, jonka kumppanin saamasta diagnoosista koko sensaatiokirjoittelu alkoi, kun kliininen tutkimusryhmä vuodatti tiedot iltapäivälehtiin kesällä 1983. Olen haastatellut tätä miestä nimellä "Hannu Antero" Aids-tukikeskuksen 10-vuotisjulkaisuun "Paniikista positiiviseen elämään" vuonna 1996. Alkuvaiheessa luultiin, että hän olisi Suomen ensimmäinen hiv-tartunnan saanut. Myöhemmin on tarkentunut, että hän ei ollutkaan ensimmäinen, vaan ainoastaan ensimmäinen julkisuuteen tullut.

"Hannu Antero" kertoi, että hän on jo muutaman vuoden ollut normaalilla varhaiseläkkeellä. Hän tuntee olevansa henkisesti ja fyysisesti erinomaisessa kunnossa.
Onko kenellakaan tietoa mista tama ohjelma olisi ulkosuomalaisille hankittavissa? Minulla ei ole paasya Ylen ohjelmistoon joka ei ole netin kauttta nahtavissa. Yritan ymmartaa suomalaisten ajatuksia homoseksuaalisuudesta oman syntymavuoden ajoilta (1984) ja sen jalkeenkin, ja tama koko AIDS/HIV-tapahtuma (-fiasko) on siihen niin syvassa yhteydessa etta haluaisin todella nahda dokumentin joka on vihdoin tehty tasta aiheesta - vaikka mainitut valaisevat nettiartikkelit olenkin jo lukenut.