ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Ruotsin valtiopäivät päätti: pakkosteriloidut transsukupuoliset saavat valtiolta korvauksia

smo • 22.03.2018 06:32 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Ruotsin valtio maksaa sadoille pakkosteriloiduille transsukupuolisille korvauksen. Asiasta päätti Ruotsin valtiopäivät keskiviikkona. Laki astuu voimaan toukokuun 2018 alussa.

Korvaus on suuruudeltaan 225 000 Ruotsin kruunua (runsas 24 000 euroa) ja se maksetaan 1.7.1972 - 30.6.2013 välillä pakkosteriloiduille transihmisille. Tuona aikana juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona oli hedelmättömyys. Ruotsin television mukaan korvaukseen on oikeutettu 600-700 henkiöä.

Ruotsin hlbti-järjestö RFSL:n puheenjohtaja Magnus Kolsjö kuvaa päätöstä mahtavaksi. Hänen mukaansa Ruotsi on maailman ensimmäinen tällaisista korvauksista päättänyt maa. Hän myös katsoo, että muualla maailmassa sateenkaariliike voi pitää tapausta esimerkkinä.

Kolsjö kertoo SVT:lle, että valtion toivottiin maksavan korvaukset vapaaehtoisesti, mutta asiaan suhtauduttiin kielteisesti. Hän kertoo RFSL:n valmistelleen ryhmäkanteen valtion haastamiseksi oikeuteen. Vasta sen jälkeen hallitus päätti tutkia vahingonkorvauskysymystä.

Tukholman kamarioikeus päätti joulukuussa 2012, että transsukupuolisten ihmisten pakkosterilisaatiot ovat ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa. Oikeuden päätös tuli voimaan 10. tammikuuta 2013, jolloin pakkosterilisaatiokäytäntö päättyi. Valtiopäivien vastaava lakimuutos astui voimaan heinäkuussa 2013.

Suomessa translain uudistus on jumissa

Nykyinen lainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömiksi, mutta Suomessakin on keskusteltu translain uudistamisesta. Pakkosterilointilaki on herättänyt ulkomaita myöten huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen lainsäädännön ongelmiin asiassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut lakiesityksen translain kokonaisuudistuksesta, mutta edellisellä vaalikaudella hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit estivät esityksen tuomisen eduskunnan käsiteltäväksi, ja tällä hallituskaudella perussuomalaiset ja myöhemmin siniset ovat olleet esityksen eduskuntakäsittelyn tulppana.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingin tuomiokapituli ei kumonnut samaa sukupuolta olevia pareja vihkineen papin "vakavaa moitetta"

smo • 21.03.2018 20:22 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Kai Sadinmaa odottamassa tuomiokapitulin päätöstä 13.9. (kuva: Vaeltaja2006)
Helsingin tuomiokapituli ei hyväksynyt samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon vihkineen Kai Sadinmaan "vakavasta moitteesta" tekemää oikaisuvaatimusta. Päätöksestä äänestettiin (4 - 3) ja kolme jäsentä jätti siitä eriävän mielipiteen.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli langetti Sadinmaalle 13.9. järjestetyssä kokouksessaan "vakavan moitteen". Perusteena oli pappislupauksen rikkominen. Piispojen tulkinnan mukaan kirkon virallinen avioliittokäsitys mahdollistaa vain naisen ja miehen vihkimisen avioliittoon, ja Sadinmaa on vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja kirkollisesti avioliittoon sen jälkeen, kun samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva lakiuudistus astui 1. maaliskuuta 2017 voimaan. Myös joukko muita pappeja on vihkinyt maaliskuun alun jälkeen yhteensä puolensataa samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon.

Lokakuussa tuomiokapitulille jättämässään oikaisuvaatimuksessa Sadinmaa vaatii tuomiokapitulia perumaan antamansa "vakavan moitteen", joka Sadinmaan mukaan on lakiin perustumaton rangaistuksenluonteinen seuraamus. Sadinmaa katsoo, että kirkon nykyiset käytännöt eivät ole sopusoinnussa Suomen nykyisen avioliittolain kanssa. Mikäli tuomiokapituli ei peru "vakavaa moitettaan", Sadinmaan odotetaan valittavan asiasta hallinto-oikeuteen ja tarvittaessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tuomiokapitulin keskiviikkona tekemän ratkaisun jälkeen Sadinmaa kertoi Facebookissa vihkineensä joulukuussa samaa sukupuolta olevan parin.

- Tiedoksi Helsingin tuomiokapitulille (ja halukkaille kantelijoille). Olen vihkinyt äskettäin samaa sukupuolta olevan pariskunnan avioliittoon. Tämä tieto sen kunniaksi kun kapituli ei perunut rangaistustaan, vakavaa moitetta ja kaiken lisäksi yrittää estää viemästä asiaa eteenpäin, hallinto-oikeuteen, kirjoitti Sadinmaa Facebookissa.

Tuomiokapitulin ratkaisuista huolimatta kirkon kanta avioliittokysymyksessä ei ole selkeä, sillä kirkolliskokous ei ole toistaiseksi tehnyt päätöstä puoleen eikä toiseen kirkon avioliittokäsitystä samaa sukupuolta olevien parien kohdalla. Kirkon piispainkokous sen sijaan ilmaisi elokuussa 2016 kantanaan, että papit eivät saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliitton tai siunata näiden avioliittoa, kun avioliittolaki uudistuu 1.3.2017.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Transpoliittinen toimintaviikko 19.-25.3. - lauantaina mielenosoitus Helsingissä

smo • 21.03.2018 06:49 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Pinkkimusta Helsinki järjestää 19.-25.3. Transpoliittisen toimintaviikon teemalla miten selvitä transfobisessa maailmassa? Toimintaviikko sisältää päivittäin monenlaista ohjelmaa.

Lauantaina translain uudistamista vaativa mielenosoitus Helsingissä

Lauantai-iltapäivänä järjestetään Helsingissä mielenosoitus. Mielenosoittajat kokoontuvat lauantaina 24.3. kello 14 Kiasman edessä. Mielenosoituskutsussa todetaan, että sukupuolemme ja kehomme ovat meidän ja meille kuuluu itsemääräämisoikeus.

Vetoomus translain uudistamisesta luovutetaan hallitukselle perjantaiaamuna

Perjantaiaamuna 23.3. puolestaan Amnestyn Suomen osasto luovuttaa 347 865 henkilön allekirjoittaman vetoomuksen pääministerin valtiosihteeri Paula Lehtomäelle. Pääministeri Juha Sipilälle osoitettuun vetoomukseen pääviestinä on se, että Suomen nykyinen lainsäädäntö loukkaa transihmisten perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, ja vaaditaan translaki on uudistettava ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. Tilaisuus alkaa valtioneuvostn linnan edustalla Senaatintorilla perjantaina kello 9. Senaatintorin halki on määrä levittää 70 metriä pitkä banderolli.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Näyttelijä Cynthia Nixon pyrkii New Yorkin kuvernööriksi

smo • 20.03.2018 11:30 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Cynthia Nixon palkittiin Human Rights Campaign -järjestön tapahtumassa HRC Visibility Award -tunnustuksella helmikuussa 2018 New Yorkissa (kuva: Jason Decrow / AP / Lehtikuva)
Sinkkuelämää-sarjassa Miranda Hobbesia näytellyt Cynthia Nixon pyrkii New Yorkin kuvernööriksi.

Suomessa asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Syntyperäinen newyorkilainen, 51-vuotias Nixon ilmoitti ehdolle asettumisestaan maanantaina Twitterissä ja julkaisi samalla kampanjavideonsa. Demokraatit valitsevat kuvernööriehdokkaansa syyskuussa. Kuvernööri valitaan marraskuussa. Jos Nixon tulisi valituksi, olisi hän New Yorkin ensimmäinen naispuolinen kuvernööri. Ennestään Yhdysvalloissa on seksuaalivähemmistöön kuuluva Oregonin kuvernööri Katherine Brown. Hän on kertonut biseksuaalisuudestaan.

Nixonin on kuvattu edustavan demokraatien vasenta siipeä. Hän ottaa kampanjavideossaan esiin taloudellisen epätasa-arvon, etenkin lasten kohdalla. Hän on lisäksi ottanut kantaa hlbti-kysymyksiin ja hän on nostanut julkisuudessa esiin rintasyöpään liittyviä kysymyksiä.

Nyt New Yorkin kuvernööri on demokraatteja edustava Andrew Cuomo, joka on pyrkimässä kolmannelle kaudelleen.

Nixonin kumppani on ollut vuodesta 2004 Christine Marinoni. He kihlautuivat vuonna 2009 ja avioituivat 2012. Parilla on Marinonin vuonna 2012 synnyttämä poikalapsi. Nixonilla on myös kaksi lasta aiemmasta avioliitosta miehen kanssa.

Sinkkuelämää (Sex and the City) -sarjan ja elokuvien lisäksi Nixon on näytellyt lukuisissa muissakin elokuvissa ja sarjoissa.» Jutun oma sivu
RuPaul sai tähden Hollywood Walk of Famelle

smo • 20.03.2018 08:36 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

RuPaul ja tähti Hollywood Walk of Famella (kuva: Mario Anzuoni / Reuters / Lehtikuva)

RuPaul on saanut tähden Hollywood Walk of Famelle. Tunnustuksen antamisesta kerrottiin kesäkuussa 2017 ja virallisesti se toteutui 16. maaliskuuta 2018.

RuPaul on ensimmäinen drag queen -artisti, joka on saanut kyseisen kunnianosoituksen.

Kalifornian San Diegosta kotoisin oleva vuonna 1960 syntynyt RuPaul Andre Charles aloitti uransa 1970-luvun lopulla. Vuonna 1993 hänen esittämänsä kappale Supermodel (You Better Work) nousi kansainvälisesti tunnetuksi hitiksi, kuten myös albumi Supermodel of the World. Myös hänen seuraavana vuonna Elton Johnin kanssa tekemänsä duetto Don't Go Breaking My Heart -kappaleella nousi hitiksi. Keväällä 2009 käynnistyi Yhdysvalloissa televisiossa RuPaul's Drag Race, jota Suomessa on esitetty nimellä "Huippu- drag queen haussa". Sarjaa esitetään yhä.

RuPaul on myös maailman suurimmista vaikuttajista kootulla vuoden 2017 Time 100 -listalla.

RuPaulin kumppani on australialainen Georges LeBar, jonka kanssa hän avioitui tammikuussa 2017. Pari on ollut yhdessä vuodesta 1994 lähtien. RuPaul on ollut myös poliittisesti aktiivinen: hän tuki Hillary Clinonia vuoden 2016 presidentinvaalissa.

Hollywood Walk of Fame tarkoittaa osaa Hollywood Boulevardin ja Vine Streetin jalkakäytävistä Hollywoodissa Los Angelesissa. Jalkakäytäviin on upotettu vuonna 2017 yli 2 600 viisisakaraista tähteä, joista kukin on omistettu yhdelle viihdeteollisuuden merkkihenkilölle. Ensimmäinen tähti myönnettiin vuonna 1960. Sateenkaarivähemmistöön kuuluvista oman tähtensä ovat saaneet esimerkiksi Elton John, Ellen DeGeneres, Gillian Anderson, Jodie Foster, Rock Hudson, Liberace ja George Takei. Vuosittain miljoonat turistit käyvät tutkimassa tähtiä.


» Jutun oma sivu
Joukkoliikennekortin sukupuolimerkinnästä käydään keskustelua nyt Turussa

smo • 18.03.2018 17:08 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Joukkoliikenteen henkilökohtaisen matkakortin sukupuolimerkintä ja sukupuolioletukset aiheuttavat toisinaan hämmennystä. Äiti kirjoitti Facebookissa perjantaina poikansa näkökulman tapauksesta, jossa Turun seudun joukkoliikenteen Fölin lipuntarkastaja ei uskonut vaaleanpunaiseen asuun pukeutuneen pitkätukkaisen seitsenvuotiaan pojan olevan poika vaan epäili tämän käyttävän jonkun muun matkakorttia.

- Bussiin tuli tarkastaja, joka ei uskonut äitiä, että matkustan omalla kortillani. Kortissa lukee mies, koska olen poika, mutta tarkastaja oli sitä mieltä etten ole poika. Minua alkoi itkettää ja tarkastaja vielä käski minua kertomaan olenko poika, kuvaillaan kirjoituksessa tapausta.

Sama poika on aiemminkin kohdannut vastaavanlaisiin asenteisiin bussimatkoillaan.

Sittemmin Fölin joukkoliikennepalvelujohtaja vastasi äidin Facebookissa julkaisemaan kirjoitukseen ja pahoitteli tapahtunutta. Hän kertoi myös Fölin kehittävän toimintaansa tapauksen pohjalta.

Sukupuolimerkintä vähentää väärinkäytöksen mahdollisuutta - mutta aiheuttaa kiusallisia tilanteita sukupuolistereotypioihin uppoamattomille

Henkilökohtaisten asiakaskorttien sukupuolimerkintää on perusteltu sillä, että siten voidaan vähentää väärinkäytösten mahdollisuutta. Henkilökohtaisten asiakaskorttien sukupuolimerkintöjä kritisoivien näkemysten mukaan parhaimmillaankin näin voidaan rajata korkeintaan puolet ihmisistä - samalla muut kuin sukupuolistereotypioihin uppoavat ovat vaarassa joutua arjessaan kiusallisiin tilanteisiin.

Kirjoituksessa muistutetaan myös Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjasta, jossa Föli, Turun kaupunki ja Ihmisoikeusliitto kampanjoivat helmikuun loppupuolen ajan näkyvästi syrjintää vastaan Turussa.

Kampanjalle tukensa ilmaissut Trasek ry:n turkulainen puheenjohtaja Panda Eriksson on kertonut Turkulainen-julkaisulle, että turkulaispojan kokemus ei ole ainoa lajissaan. Esimerkiksi transsukupuoliselta henkilöltä on saatettu evätä pääsy linja-autoon - ja tällaisten tilanteiden hän toteaa olevan nöyryyttäviä. Hän itse kertoo lopettaneensa tilanteen vuoksi henkilökohtaisen matkakorttinsa käytön. Tampereella matkakortissa ei ole sukupuolimerkintää.

Vastaavaa keskustelua on käyty myös Helsingissä.

Alkuvuodesta 2017 Helsingin seudun julkisen liikenteen lipuntarkastajat eivät uskoneet kauneustubettaja Henry Harjusolan sukupuolta, sillä hän näytti tarkastajien mukaan "rouvashenkilöltä". Harjusola palkittiin kesällä 2017 tapauksen keskusteluun nostamisesta Setan palkinnolla. Pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko Helmet puolestaan alkoi huomioida sukupuolista moninaisuutta ottamalla asiakasrekisterissään miehen ja naisen ohella käyttöön sukupuolivaihtoehdon "muu".

Keväällä 2017 Setan puheenjohtaja Viima Lampinen totesi, että "julkista joukkoliikennettä pyörittävän tahon ei tule toimia sukupuolen portinvartijana vaan lähteä toiminnassaan tasa-arvolain vaatimuksesta, joka velvoittaa ennaltaehkäisemään syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella".


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Disney-elokuvan prinsessan tyttöystävää vastustetaan adressilla

smo • 18.03.2018 13:10 • 6 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Disneyn Frozen-animaatioelokuvan prinsessa Elsa nauttii suurta suosiota (kuva: Disney)
Disneyn Frozen-elokuvan jatko-osassa prinsessa Elsalle haluttaisiin tyttöystävä, mutta ns. perinteisten perhearvojen puolustajat keräävät LifePetitions-sivustolla julkaistuun vetoomukseen allekirjoituksia tätä vastaan.

Menestynyt Frozen-animaatioelokuva julkaistiin vuonna 2013, ja vuonna 2019 siitä on määrä julkaista jatko-osa. Vuonna 2016 monet elokuvan ystävät alkoivat verkossa edistää ajatusta siitä, että Elsa-prinsessa saisi tyttöystävän - ja näin elokuvasta tulisi ensimmäinen Disney-elokuva, jossa prinsessa kuuluisi sateenkaarivähemmistöön.

LifePetitions-sivustolla julkaistussa vetoomuksessa kuitenkin vaaditaan ettei Elsasta tehdä lesboa Frozen 2 -elokuvassa. LifePetitions on alusta adressien nimenkeruuta varten yksinomaan ns. perinteisiä perhearvoja kannattaville ja aborttia vastustaville toimijoille.

Vetoomuksessa väitetään, että Disney on viime vuosina vienyt lastenohjelmiaan tukemaan hlbt-agendaa. Vetoomuksessa todetaan, että jo alkuperäinen Frozen-elokuva sai liberaaleilta kiitosta sen homomyönteisyydestä. Vetoomuksen mukaan nuoret tytöt saavat kaikkialta hämmentäviä ja huolestuttavia viestejä seksuaalisuudesta.

- Kaikkien perinteisiä perhearvoja vaalivien on aika yhdistää voimansa kertoakseen Disneylle ettei sen pidä antaa periksi pienen radikaalien aktivistien ryhmän painostukselle, kirjoitetaan vetoomuksessa.

Sunnuntaina vetoomuksessa allekirjoituksia oli runsas 12 000 ja tavoitteeksi on merkitty 25 000 nimeä. Vetoomuksen yhteydessä myös kehotetaan lähettämään Disneylle asiasta kertova sähköposti tai postikortti. Jo aiemmin samaa asiaa on vastustettu runsaat 300 000 allekirjoitusta lopulta saaneella vetoomuksella.

Nyt auki olevassa vetoomuksessa ilmaistaan, että Elsalle haluttaisiin prinssi tai vaihtoehtoisesti Elsa kokonaan jätetyksi ilman kumppania. Vetoomuksessa todetaan että Frozen-elokuvan Elsa nauttii suurta suosiota lasten keskuudessa. Lesbouden yhdistäminen Elsaan olisi aihepiirin hlbt-aihepiirin vetoomuksen mukaan tuputtamista.

Elokuvan käsikirjoittajana ja ohjaajana on Jennifer Lee. Toinen ohjaaja on Chris Buck ja toinen käsikirjoittaja Shane Morris. Elokuvan juuret ovat H. C. Andersenin kirjoittamassa Lumikuningatar-sadussa. Lee on todennut kokevansa tärkeäksi keskustelua ihmisten toiveista Elsan tyttöystävästä. Lee on ilmaissut suhtautuvansa myönteisesti ajatukseen Elsan tyttöystävästä.

Vuonna 2013 julkaistusta Frozen – huurteinen seikkailu -animaatiosta on julkaistu jatkoa vuonna 2015 lyhytelokuvan Frozen - kuumetta sekä vuonna 2017 lyhytelokuvan Olafin jouluinen seikkailu muodossa. Lisäksi Frozenia on esitetty Disney on Ice -jääshow-tuotannossa. Elokuvasta on tekeillä myös Broadway-musikaali keväälle 2018.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Miten Venäjällä otetaan vastaan homosuhdetta kuvaava Irlannin euroviisuesitys?

smo • 17.03.2018 09:40 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Irlannin euroviisuesityksenä nähdään tarina miesparista. Venäjän lainsäädäntö kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen esittäminen julkisuudessa. Venäjän television mahdollisista toimista ei kuitenkaan ole vielä tietoa. Asiaa on kuitenkin pohdittu sekä sosiaalisessa mediassa, blogeissa että perinteisissäkin tiedotusvälineissä.

Irlannin eduskuskappaleena kevään 2018 laulukilpailussa oleva Together kertoo samaa sukupuolta olevien välisestä suhteesta. Vaikka sanoitukset eivät suoranaisesti viittaa suhteen osapuolten samaan sukupuoleen, käy asia ilmi kappaleen virallisesta musiikkivideosta jossa nähdään tanssijat Alan McGrath ja Kevin O’Dwye. Videon on ohjannut Christian Tierney ja koreografioista vastaa Ciaran Connolly.

Kappaleen esittää Britain's Got Talent -finalisti Ryan O’Shaughnessy.


Vielä toistaiseksi ei ole tiedossa liittyykö kappaleen live-esityksen taustatanssijoiden koreografioihin sellaisia yksityiskohtia, jotka Venäjällä voitaisiin tulkita paikallisen ns. homopropagandalain vastaisiksi. Viime vuosina äänenpainot Euroviisujen hlbti-teemaisesta sisällöstä ovat Venäjällä koventuneet.

Eurovision laulukilpailujen säännöissä mainitaan, että kunkin osallistujamaan on näytettävä kilpailuesitykset kokonaisuudessaan.

Euroviisuissa on aiemmin nähty esimerkiksi samaa sukupuolta olevien suudelmia, avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvia esiintyjiä ja drag-esitys. Lisäksi yleisöllä on kansallisten lippujen lisäksi sateenkaarilippuja liehutettavanaan. Venäjän ns. homopropagandalain syntyyn vaikuttanut Vitali Milonov on antanut laulukilpailulle liikanimen "Eurovision sodoma show". Hänen mielestään esitysten hlbti-viitteet ovat homopropagandaa.

Spekulaatioihin Venäjän TV:n reaktioista Irlannin kappaleeseen on kuitenkin vastattu esimerkiksi muistuttamalla Suomen Saara Aallon olevan avoimesti lesbo - ja virallisen videon luonteen kuvaamisella.

Irlannin esitys kilpailee samassa ensimmäisessä semifinaalissa kuin Suomen Saara Aalto kappaleellaan Monsters. Ensimmäinen semifinaali järjestetään 8. toukokuuta, toinen semifinaali 10. toukokuuta ja finaali 12. toukokuuta 2018 Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa. Vuoden 2018 laulukilpailuun osallistuu yhteensä 43 maata.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki

Viimeksi kommentoidut

»»»»»»»»»»»»»»» RSS-syöte viimeksi kommentoiduista jutuista
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy