ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Pride-kulkue väritti Joensuun keskustaa lauantaina

smo • 19.05.2018 14:44 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Pohjois-Karjala Pride 2018 tapahtumaa on vietetty 15.-19.5. Joensuussa. Kuva: Martu Väisänen
Pride-kulkueeseen järjestäytyminen alkoi Rautatieaseman edustalla kello 13.30. Sieltä kulkue lähti liikkeelle kello 14 määränpäänään Ilosaari.

Aurinkoisessa säässä järjestetyssä kulkueessa oli yli 300 ihmistä, järjestäjän arvion mukaan jopa 450. Värikäs joukko kiersi noin 40 minuutin reitin keskustassa saapuen piknik-alueelle jossa pidettiin historian toinen pride-puistotapahtuma. Kulkueen teemana oli oikeus koskemattomuuteen ja itsemääräämisoikeuteen. Ilosaaren lavalla esiintyi useita artisteja sekä puhujia: Rebecca Clamp, Karuselli, Rebekka Clamp, Antti Elias ja Suoliliuos. Yleisöllä oli myös mahdollisuus kokeilla sup-lautailua Ilosaaren laguunissa.

Pohjois-Karjala Prideä oli järjestämässä kourallinen ihmisiä ja infovastaava Ida Miettisen mukaan järjestelyt oli aloitettu jo talvella. Vuodesta 2011 järjestetyille prideille on hänen mukaansa ollut selkeä kysyntä.

- Tapahtuma on kasvanut vuosittain ja näin tietoisuus pridejen olemassaolosta on lisääntynyt. Pride on luonut avoimuutta ja vaikka edellisinä vuosina pride on saanut vihapuheita osakseen niin tänä vuona niiltä on vältytty. Tämä osaltaan kertoo siitä että joensuulaiset ja pohjois-karjalaiset ovat ottanee pridet omakseen.

Kuvagalleria tulossa.


» Jutun oma sivu
Kirkolliskokous pui samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkimistä

smo • 18.05.2018 10:55 • päivitetty: 18.05.2018 12:30 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Turun tuomiokirkko
Kirkolliskokous on kaatanut perjantaina aloitteen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta myös samaa sukupuolta oleviin pareihin äänin 59-46. Sen sijaan kirkolliskokous päätti pyytää piispainkokousta edistämään kunnioittavaa keskustelua avioliitosta sekä selvittämään vaihtoehtoja avioliittokäsityksestä johtuvien erimielisyyksien ratkaisemiseksi. Asian käsittelyn odotetaan siirtyvän seuraavaan kirkolliskokoukseen, marraskuulle.

Kevään 2018 Turussa järjestettävän kirkolliskokouksen aikaa vievin keskusteluaihe on ollut juuri kysymys samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä. Asiassa käytettiin lukuisia puheenvuoroja.

Kirkolliskokouksen perustevaliokunta sai viime viikolla valmiiksi mietinnön samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Valiokunta esittää pitäytymistä nykyisessä avioliittokäsityksessä. Valiokunnan kanta ei kuitenkaan ollut yksimielinen.

Torstaina kirkolliskokouksen täysistunnossa päätettiin, ettei Suomen evankelis-luterilainen kirkko luovu vihkioikeudestaan. Vihkioikeudesta luopumisen olisi irrottanut kirkon avioliittolaista, kun se ainoastaan vahvistaisi maallisin menoin solmitut avioliitot.

Päätösten syntymistä ei pidetty todennäköisenä, sillä aloite samaa sukupuolta olevien vihkimisestä vaatii taakseen kirkolliskokousedustajien antamien äänten kolmen neljäsosan enemmistön.

Kirkon piispainkokous ilmaisi elokuussa 2016 kantanaan, että papit eivät saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliitton tai siunata näiden avioliittoa. Kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous ei kuitenkaan ole tehnyt päätöstä, että kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä käytäntö samaa sukupuolta olevien parien kohdalla olisi jokin muu kuin Suomen avioliittolainsäädännössä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kansainvälinen homofobian, transfobian ja bifobian vastainen päivä 17. toukokuuta

smo • 17.05.2018 07:07 • 59 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Toukokuun 17. on kansainvälinen homofobian, transfobian ja bifobian vastainen päivä.

Kansainvälisesti nimellä IDAHOT-nimistä teemapäivää on vietetty vuosittain vuodesta 2005 lukien, ja sen aikana järjestetään erilaista toimintaa ympäri maailmaa. Kunakin vuonna päivällä on kansainvälinen kattoteema, mutta paikallisesti hlbti-vähemmistöjen asemassa ongelmat ovat eri luontoisia, joten eri maissa keskitytään paikallisesti olennaisimpien asioiden esiinnostamiseen.

Vuoden 2018 kansainvälinen kattoteema on Alliances for Solidarity.

Tavoitteena on ollut, että kansainvälisyys sekä tempausten ja toiminnan keskittyminen tiettyyn päivään lisäisivät tiedotusvälineiden kiinnostusta ja kiinnittäisivät huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamaan syrjintään.

Päivämääräksi valittiin 17. toukokuuta, koska Maailman terveysjärjestö WHO poisti kyseisenä päivänä vuonna 1990 homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta.

IDAHOT-päivän seminaari

Helsingissä Eurooppasalissa järjestetään IDAHOT-päivän seminaari kello 9.30–11.30.

Seminaarissa keskustellaan moniperusteisesta syrjinnästä ja sateenkaari-ihmisten oikeuksista yhdessä viranomaisten, järjestöjen ja tutkijoiden kesken. Seminaarissa puhujina ovat muun muassa kansanedustaja Jani Toivola ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. Tervehdyksen lähettää myös Euroopan parlamentin LGBTI-ryhmän puheenjohtajistosta Sirpa Pietikäinen. Seta esittelee Suomen sijoitusta ILGA Europen maavertailussa.

Seminaari järjestetään yhteistyössä oikeusministeriön koordinoiman Rainbow Rights -hankkeen, Setan ja Euroopan komission Suomen edustuston kanssa. Rainbow Rights -hankkeen tavoitteena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden yhdenvertaisuutta sekä kehittää yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden valtavirtaistamista. Hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelmasta (2014–2020).

IDAHOT-päivän miniseminaaria voi seurata verkossa Eurooppasalin Facebook-sivulla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Espoossa liputetaan sateenkaarilipuin 17. toukokuuta

smo • 16.05.2018 13:04 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Espoossa liputetaan sateenkaarilipuin kansainvälisenä homofobian, transfobian ja bifobian vastaisena päivänä 17. toukokuuta.

Asiasta kerrotaan Espoon kaupungin verkkosivuilla.

Espoon kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta, nuorisovaltuusto ja nuorisotila Kirjava ovat olleet aloitteellisia ja haastaneet julkisia toimijoita sekä espoolaisia yrityksiä ja espoolaisia sateenkaariliputukseen teemapäivänä. Liputus viestii kaikkien osallisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Verkkosivuilla kerrotan, että liputuksesta on tarkoitus tehdä jokavuotinen ja sen toivotaan käytäntönä yleistyvän eri puolilla Espoota ja myös laajemmin kaupungin toimipisteissä.

Verkkosivuilla julkaistussa tekstissa viitataan Espoon valtuuston vuonna 2008 hyväksymään eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjaan, jossa todetaan, että kaupunki sitoutuu julkisesti tasa-arvon edistämiseen ja stereotypioiden torjumiseen. Julkinen sitoutuminen näkyy kaikessa toiminnassa kaupungin sisällä ja palveluissa kuntalaisille.

- Liputus on kunnianosoitus ja näkyväksi tekemisen teko. Olen erittäin iloinen ja hyvilläni, että perinne lähtee nyt liehumaan, toteaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan esittelijä Kaarina Salonen.

Sateenkaarilippujen on määrä liehua ainakin Tapiolan kulttuurikeskuksen, Sellon kirjaston ja Opinmäen koulukeskuksen edessä Suurpellossa.

Sellon kirjastossa järjestetään 17.5. tilaisuus, jossa keskustellaan yleisön ehdottamista, aihepiiriin liittyvistä kysymyksistä. Aiheiden kerääminen alkaa klo 16.30 ja varsinainen paneeli käynnistyy klo 17.30 – 19. Panelisteina ovat Juha Beurling, Panu Mäenpää, Hannu Heikkinen, Aleksi Vesala, Kim Forsman ja Malin Gustavsson. Paneelin juontaa Kaarina Salonen Espoon kaupungilta.

Kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta on toiminut Espoossa vuodesta 1981.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kesän Kokkola Pride 2018 herättää keskustelua jo ennakkoon

smo • 16.05.2018 12:34 • 3 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Kokkola Pride järjestetään ensimmäistä kertaa 11.-17.6.2018.
Kokkolassa järjestetään kesäkuun puolivälissä kaupungin historian ensimmäinen pride-tapahtuma. Tapahtumaviikon on määrä huipentua lauantaina 16. kesäkuuta järjestettävään päätapahtumaan, johon kuuluu puistojuhla ja pride-kulkue. Kokkola Priden suojelijoina ovat Jutta Urpilainen ja Tommi Kinnunen.

Kokkola Pride -viikko alkaa 11.6., ja sen aikana kaupunginteatterin aulassa on avoinna pride-kahvila, jossa on esillä valokuvanäyttely. Viikon aikana järjestetään muutakin ohjelmaa.

Pride-viikon lauantai käynnistyy koko perheen Sateenkaari-piknikillä Länsipuistossa, josta kello 14 starttaa pride-kulkue Tehtaankadun, Rantakadun ja Torikadun kautta kohti Kauppatoria. Kauppatorilla puolestaan järjestetään päätapahtuma konsertteineen. Illalla järjestetään vielä bileet.

Kokkola Pride -tapahtuman valmistelu alkoi jo kesällä 2017, ja suunnittelemassa on ollut mukana kymmeniä ihmisiä. Kokkola Pridestä kertoivat elokuussa Tiina Isotalus ja Virpi Karhu.

Tapahtuma esillä paikallisessa mediassa

Tapahtuma on herättänyt vilkasta keskustelua jo ennakkoon. Paikallisjulkaisut Keskipohjanmaa ja Kokkola ovat julkaisseet lukuisia kirjoituksia tapahtumasta. Mielipiteitä on esitetty puolesta ja vastaan.

Keski-Pohjanmaata leimaa vahva uskonnollisten herätysliikkeiden vaikutus, ja merkittävä osa tapahtumaan kielteisesti suhtautuneista kannanotoista on taustaltaan uskonnollista.

Asiaa on puitu myös kaupunginhallituksessa ja tapahtumalle myönnetty 1 500 euron suuruinen avustus on herättänyt kiivaitakin puheenvuoroja. Esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi kyseenalaisti Keskipohjanmaa-lehden 12.5. julkaisemassa haastattelussa tapahtumalle myönnetyn tuen ja peräänkuulutti kaupungilta "neutraalia kantaa" asiaan. Hän itse kertoi, ettei "ota kantaa puoleen tai toiseen". Herlevi kuvaa pride-toimintaa "tietyn asian liikkeeksi" ja viittaa hlbti-vähemmistöjen oikeuksiin toteamalla, että "Jokainen saa päättää, mitä kamarissaan tekee".

Keski-Pohjanmaan maakuntakeskus Kokkola on noin 50 000 asukkaan kaupunki sadan kilometrin päässä Vaasan ja 25 kilometrin päässä Pietarsaaren pohjoispuolella.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pohjois-Karjala Pride -viikolla yli 20 tapahtumaa

smo • 16.05.2018 11:56 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Pohjois-Karjala Pride 2018 järjestetään 15.-19.5. Joensuussa.
Pohjois-Karjala Pride -viikko käynnistyi Joensuussa tiistaina 15. toukokuuta.

Pride-viikko huipentuu lauantaina 19. toukokuuta järjestettävään pride-kulkueeseen. Kokoontuminen Joensuun Rautatieaseman edessä alkaa kello 13.30, ja kulkue lähtee liikkeelle kello 14. Kulkueen jälkeen vietetään Ilosaaressa puistojuhlaa.

Keskiviikkona muun muassa tavataan kirjailija Marja-Sisko Aalto kirjastolla, tutustutaan antiikin seksuaalisuuteen ja sukupuolikäsityksiin taidemuseo Onnissa ja tutustutaan tantraan Kansalaistalolla.

Nuoret pitävät Pride-iltaa Setlementillä samalla kun heidän vanhempansa ja muut sateenkaari-ihmisten läheiset kokoontuvat Perheentalolle läheisille suunnatuun informaatioiltaan.

Kulttuurikahvila Laiturilla on iltaisin lauantaihin asti pop-up-prideravintola ja Reima Hirvosen kuratoima pride-aiheinen taidenäyttely Kai minä, joka on avoinna toukokuun loppuun saakka.

- Pohjois-Karjalassa Pride -viikko on ennen kaikkea sateenkaarikulttuurin juhla ja festivaali, sanoo viikon koordinaattori Jussi Hermaja.

- Kehotamme katsomaan maailmaa taiteen tuoman lisäarvon kautta. Taidemuotojen nautinnan vaara on toki siinä, että se saattaa joillakuilla räjäyttää päänsisäistä lokerointia ja saada hyväksymään ja löytämään itsessään ja muissa ennalta-arvaamattomia asioita.

Torstaina kulttuuriohjelma jatkuu Doc Loungen Silvana-dokumentilla Kerubissa ja sateenkaarikaraokella Niinvaaran Kolumbuksessa.

Viikon ohjelmia on jaossa Pride-infopisteillä Joensuun pääkirjastossa tänään keskiviikkona sekä perjantaina. Torstaina infopiste on Iso Myyssä.

Pohjois-Karjala Pride -viikon teemana on ikääntyminen ja sateenkaariseniorit. Pride-viikon ohjelma löytyy kokonaisuudessaan tapahtuman verkkosivuilta.


» Jutun oma sivu
Suomelle Euroopan hlbti-maavertailussa viides sija - Malta edelleen kärjessä

smo • 14.05.2018 15:49 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA Europe on julkaissut vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta.

Suomi vertailun viides

Vertailun kärjessä on Malta, joka toteuttaa ILGA Europen edellyttämistä toimista 91 prosenttia.

Suomen edellä ovat myös Belgia (79%), Norja (77%) ja Iso-Britannia (73%).

Suomea (73%) seuraavina ovat Ranska (73%), Portugal (69%), Tanska (68%), Espanja (67%) ja Ruotsi (60%).

Lähialueiden maista Viron luku on 39 prosenttia, Liettuan 21, Puolan 18, ja Latvian 16.

Vertailun peräpäässä ovat Azerbaizan (5%), Armenia (7%), Turkki (9%), Monaco (10%) ja Venäjä (11%).

Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Maan sijoittumiseen ei vaikuta suoranaisesti esimerkiksi vallitseva asenneilmapiiri.

Raportin tuloksia kommentoivan Setan mukaan Suomen sijoitusta alentaa etenkin ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki ja intersukupuolisille vauvoille tehtävät kosmeettiset leikkaukset.

- Suomi on parantanut sijoitustaan Euroopan sateenkaarirankingissa askel askeleelta mutta parannettavaa on edelleen lähes jokaisella osa-alueella. Erillisellä, riittävästi resursoidulla lhbtiq-toimintaohjelmalla voitaisiin tehdä tavoitteellista oikeuksien parantamista ja ottaa kerralla harppaus kohti 100 prosenttia, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

- Suomi voisi ottaa oppia Maltalta. Siellä sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu itsemääräämisoikeuteen ja intersukupuolisten lasten kehollinen koskemattomuus toteutuu. Myös niin kutsuttu eheytystoiminta on lailla kielletty, Tarjamo jatkaa.

ILGA-Eurooppa ilmaisi raportin julkaisun yhteydessä huolensa ihmisoikeuskehityksen hidastumisesta Euroopassa. Seta kertoo tiedotteessaan, että järjestön toiminnanjohtaja Evelyne Paradis muistutti, ettei saa tuudittautua ajatukseen, että yhdenvertaisuus olisi toteutunut. Hänen mukaansa viimeisten vuosikymmenten saavutukset ovat vaakalaudalla, jos populismi ja nationalismi saavat edelleen lisää jalansijaa Euroopassa.

Järjestyksessään seitsemäs raportti

Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien vuosittain 17.5. vietettävän kansainvälisen homo-, bi- ja transfobian vastaisen päivän (IDAHOT) alla. Nyt julkaistu ILGA Europen vuosiraportti oli järjestyksessään seitsemäs. Sateenkaarikartan ja -indeksin tiedot perustuvat ILGA Europen jäsenjärjestöjen ilmoittamiin tietoihin lainsäädännöistä ja viranomaiskäytänteistä.

Ensimmäisessä vertailussa Suomen sijoitus oli kahdestoista. Sen jälkeen sijoitus on ollut 14. (2013), 17. (2014), 13. (2015) ja vuosina 2016 sekä 2017 seitsemäs.

ILGA-Europe on maailmanlaajuisen ILGA-järjestön (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.

Maavertailu (kuva: ILGA Europe)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kirjoituskilpailu sateenkaarinuorille käynnistyi

smo • 14.05.2018 13:53 UUTISET: YLEISET • KOTIMAA
Ihmisoikeusjärjestö Seta ja kustannusosakeyhtiö Kosmos järjestävät Ole sinä! -kirjoituskilpailun alle 30-vuotiaille sateenkaarinuorille.

Kilpailun järjestäjien mukaan kirjallisuus kaipaa moninaisempia ääniä ja identiteettejä, jotka kyseenalaistavat juurtuneita käsityksiä. Kilpailun teema on ole sinä – mikä on sinun äänesi ja mitä se haluaa kertoa? Aiheen lähestymistapa on vapaa.

Maanantaina käynnistynyt ilmoittautuminen jatkuu syyskuun 2018 loppuun asti.

- Haluamme kannustaa sateenkaarinuoria ilmaisemaan itseään ja tuomaan esiin omaa ääntään. Kirjallisuudella voi luoda kuvia mahdollisista maailmoista ja tuoda esiin moninaisia kertomuksia ja näkökulmia. Sateenkaarinuorten luoma kirjallisuus voi raivata tilaa jokaiselle kyseenalaistaa normeja ja kasvaa omaksi itsekseen, kommentoi kilpailua suunnittelemassa ollut Setan nuorisotyön koordinaattori Heta Hölttä.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat kirjailija ja kansanedustaja Jani Toivola, kirjailija ja teatterintekijä Laura Gustafsson, esikoiskirjailija Riina Mattila sekä Setan puheenjohtaja Viima Lampinen. Kilpailuun voi osallistua romaani-, novelli- tai runokäsikirjoituksella. Kolme parasta tekstiä palkitaan. Palkintosummat ovat 1000, 300 ja 200 euroa. Voittajat julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2018.


» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy