ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat transihmisten syrjinnän lopettamista kansainvälisenä transmuistopäivänä

Sami Mollgren • 20.11.2017 00:01 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Maanantaina 20.11. vietetään kansainvälistä transmuistopäivää (Transgender day of Remembrance). Muistopäivää vietetään murhattujen transsukupuolisten henkilöiden muistolle. Transgender Europe -järjestön mukaan vuoden aikana on murhattu 325 transihmistä. Järjestön mukaan nämä murhat osoittavat, että transihmisiin kohdistuva syrjintä tuottaa hengenvaaran. Syrjintä aiheuttaa myös itsemurhariskin.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat pääministeri Juha Sipilän johtamaa hallitusta sitoutumaan kaikessa politiikassaan transihmisten syrjinnän poistamiseen - niin puheissaan, poliittisista painopisteistä päättäessään kuin lainsäädännön kehittämistyössään. Helsingin muistotilaisuus järjestetään tänä vuonna eduskuntatalon portailla. Kansanedustajia on pyydetty kunnioittamaan menehtyneiden muistoa tuomalla oman kynttilänsä tilaisuuteen. Vastaava muistotilaisuus järjestetään myös Lahdessa ja Mikkelissä.

Transmuistopäivän tarkoituksena on muistaa äärimmäisen transfobisen väkivallan uhreja. Vuodesta 2008 alkaen on raportoitu 2609 transihmisten tai sukupuoleltaan moninaisten ihmisten murhaa 71 maassa. Euroopassa murhatuista joka kolmas oli siirtolainen.

Transihmiset kokevat väkivaltaa ja väkivallan uhkaa sekä julkisessa tilassa että läheisten taholta. Fyysisen väkivallan lisäksi transihmisiin kohdistuva syrjintä tuottaa myös mielenterveysongelmia. Mielenterveysongelmat voivat johtaa itsemurhaan, syrjäytymiseen ja terveyden heikkenemiseen. Asiallisen tiedon lisäksi tiedotusvälineissä julkaistaan juttuja, joissa identiteettien olemassaolo kyseenalaistetaan ja ihmisten kokemukset patologisoidaan. Julkisuudessa käytävällä keskustelulla voidaan joko purkaa, tai lietsoa transihmisiin kohdistuvaa syrjintää.

- Hengenvaarallinen, mielenterveyttä uhkaava transfobia ei synny tyhjiössä. Transfobia on seurausta yhteiskunnallisesta syrjinnästä. Se on sekä poliittista että kulttuurista. Vaikka lainsäädäntö ei ratkaise kaikkea, voidaan sillä suojata ihmisiä syrjinnältä, vahvistaa hyvinvointia ja oikeuksia sekä vaikuttaa yhteiskunnalliseen asenneilmastoon. Lainsäädännön lisäksi tarvitaan vahvaa ihmisoikeuksiin sitoutunutta poliittista ohjausta, jotta voidaan rakentaa hyvää tulevaisuutta, toteaa Trasekin puheenjohtaja Panda Eriksson.

Käynnissä on useita lainsäädäntöhankkeita, jotka voivat toteutuessaan parantaa transihmisten ja heidän perheidensä ja läheistensä oikeuksia ja hyvinvointia.Translain kokonaisuudistus on tärkeä ja välttämätön muutos, joka ei enää voi odottaa. Nykyinen translaki loukkaa ihmisten oikeutta sukupuolen itsemäärittelyyn tavalla, joka luo todellisen riskin heidän hyvinvoinnilleen. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta luopumista edellyttää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen keväinen ratkaisu - saman vaatimuksen ovat todenneet lukuisat muut kansainväliset ihmisoikeussopimuksia valvovat tahot. Lääketieteellisen prosessin liittäminen juridiseen on Suomen perustuslain vastainen. Perustuslakimme suojaa jokaisen henkilökohtaista vapautta, joka tarkoittaa fyysisen vapauden lisäksi itsemääräämisoikeutta.

Myös Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta. Sen tämänvuotinen teema on yhdenvertaisuus. Lasten aidon yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää, että vanhempien sekä kaikkien lasten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten tietoisuutta sukupuolen moninaisuudesta ja sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta on lisättävä.

Lapsen elämässä merkityksellisten aikuisten sensitiivinen tuki sukupuoli-identiteetin rakentumisessa ja ilmaisussa on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää. Translakia on myös muutettava niin, että jokaisella on oikeus määritellä itse sukupuolensa ikään katsomatta.

Trasek, Seta sekä Dreamwear Club ovat vaatineet, että nimilakia tulee uudistaa suuntaan, joka ei entisestään vaikeuta sukupuolivähemmistöön kuuluvien elämää. Myös Amnesty International on kampanjoidessaan Suomen translain muuttamiseksi ottanut kantaa jo nykyisen käytännön syrjivyyteen. Ihmisoikeusjärjestöt seuraavat mielenkiinnolla myös henkilötietolain uudistushanketta ja keskusteluja juridisesta sukupuolesta sekä uudistuksia, joita raskaana olevan miehen myötä tehdään vanhoihin järjestelmiin ja käytäntöihin.

Tiedotteen allekirjoittajina ovat Amnesty International Suomen osasto, Trasek, Seta, Dreamwear club, Sateenkaariperheet sekä. Translasten ja -nuorten perheet ry

TransHelsinki on vuosittainen valtakunnallinen tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1993. Tapahtuma on suunnattu kaikille, joita sukupuolen moninaisuus omassa elämässä koskettaa, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä kaikille niille, jotka haluavat tietää enemmän sukupuolen moninaisuudesta. TransHelsingin yhteydessä järjestetään sekä kaikille avoimia seminaareja että tietyille kohderyhmille suunnattuja ohjelmanumeroita, kahvi-iltoja ja keskustelutilaisuuksia. Vuodesta 2010 lähtien TransHelsingin yhteydessä vietetään myös kansainvälistä viharikoksen uhrina kuolleiden transihmisten muistopäivää, Transgender Day of Remembrance, jota vietetään aina 20. marraskuuta.


» Jutun oma sivu
Turkki: Ankaran kuvernööri on kieltänyt kaikki homo-, lesbo- ja transtapahtumat

vaeltaja2006 • 19.11.2017 20:36 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Istanbulissa hajotettiin pride-mielenosoitus jo pari vuotta sitten.
Turkin pääkaupungissa Ankarassa kielletään kaikki homojen, lesbojen ja transihmisten julkiset esiintymiset. Kuvernöörin toimisto puhuu ”julkisesta turvallisuudesta”. Kielto astuu voimaan heti ja jatkuu toistaiseksi. Kielto koskee mm. teatteri- ja elokuvaesityksiä sekä näyttelyitä.

Kielletyt tapahtumat voivat kuvernöörin toimiston mukaan vahingoittaa yhteiskunnan terveyttä ja moraalia. Ne myös vaarantavat muiden oikeuksia ja vapauksia.

Jo aikaisemmin tällä viikolla kiellettiin saksalaisten hlbtiq-filmien esittäminen torstain ja perjantain filmifestivaaleilla. Saksan suurlähetystö olisi järjestänyt filmiesitykset. Tätäkin kieltoa perusteltiin julkisen turvallisuuden vaarantamisella. Väitettiin, että myös terrorin vaara lisääntyy, jos filmit esitetään. Vastalauseena Saksan suurlähetystö nosti julkisivulleen sateenkaarilipun.

Vielä joitakin vuosia sitten järjestettiin Turkissa pride-tapahtumia, joihin osallistui jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Vuonna 2015 Istanbuliin tuli pride-kielto. Poliisi käytti prideä vastaan kumiluoteja ja kyynelkaasua. Kielto jatkui viime ja tänä vuonna.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pentti Holapan siunaustilaisuus pidettiin Hietaniemen vanhassa kappelissa

vaeltaja2006 • 18.11.2017 10:55 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Hietaniemen hautausmaan vanha kappeli
Kirjailija ja runoilija Pentti Holapan siunaustilaisuus tapahtui perjantaina 17.11.2017 Hietaniemen vanhassa kappelissa. Siunaamisen toimitti Ilkka Kantola.

Pieni saattojoukko oli kokoontunut jättämään viimeisen tervehdyksensä lokakuun 10. päivänä kuolleelle Pentti Holapalle. Näyttelijä Tuukka Vasama lausui tilaisuudessa kolme Holapan runoa.

Virallisen tervehdyksen esitti Suomen Kirjailijaliitto. Pieni aktiivien ryhmä jätti kukkatervehdyksensä hlbt-ihmisten puolesta. Samalla kiitettiin Holappaa henkilökohtaisesta rohkeudesta.


Siunauspuheessa entinen Turun arkkihiippakunnan piispa Ilkka Kantola muistutti, että Pentti Holappa mietti kirjoissaan ja runoissaan myös elämän ja kuoleman kysymyksiä. Raamatussa on monia kohtia, joissa elämä ja kuolema nousevat esiin, esim. Saarnaajan kirjan kolmannessa luvussa:

Kaikella on määrähetkensä,
aikansa joka asialla taivaan alla.
Aika on syntyä
ja aika kuolla,
aika on istuttaa
ja aika repiä maasta,
aika surmata
ja aika parantaa,
aika on purkaa
ja aika rakentaa,
aika itkeä
ja aika nauraa,
aika on valittaa
ja aika tanssia,
aika heitellä kiviä
ja aika ne kerätä,
aika on syleillä
ja aika olla erossa,
aika etsiä
ja aika kadottaa,
aika on säilyttää
ja aika viskata menemään,
aika repäistä rikki
ja aika ommella yhteen,
aika olla vaiti
ja aika puhua,
aika rakastaa ja aika vihata, aika on sodalla ja aikansa rauhalla.


Kantola sanoi siunauspuheessaan, että hyvästijätön hetkellä on hyvä pysähtyä kiitollisena hiljentymään ja muistamaan Pentti Holapan elämää. Hän nousi vaatimattomista oloista, ja poikkeuksellisella sitkeydellä eli ainutlaatuisen elämän 90-vuotiaaksi saakka.Pentti Holapan kotitalossa Albertinkadulla liput olivat puolitangossa.
» Jutun oma sivu
Tytöt tyttöinä koulussa ja pojat poikina?

Sami Mollgren • 17.11.2017 07:10 • 14 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Viime päivinä on käyty lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa painokasta keskustelua "sukupuolineutraalista kasvatuksesta", jossa pyritään esimerkiksi vältetämään lasten kutsumista tytöiksi ja pojiksi. Tällaisilla linjoilla ollaan esimerkiksi opetushallituksen kouluille julkaisemassa oppaassa.

Julkisuutta on saanut esimerkiksi lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen, joka on todennut, että "sukupuolierojen hämärtäminen on vastoin lapsen etua". Vantaan Sanomille antamassaan haastattelussa Sinkkonen on todennut, että "minä en tällaista moni­naisuus­puhetta ymmärrä alkuunkaan. Pojalla on munat ja tytöllä pimppi ja sillä selvä."

Sinkkosta on on pidetty "järjen äänenä" perinteisempää tyttö-poika -jakoa kannattavien keskuudessa, etenkin somekeskusteluissa. Esimerkiksi eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) katsoo Sinkkosen osoittavan opetushallituksen linjaukset "höpö höpöksi" ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ihmettelee opetushallituksen valtuuksia ohjeistaa tällaisissa asioissa, ja kiittelee Sinkkosta asiantuntijan puheenvuorosta.

Sinkkosen sanomisia kritisoi Helsingin Sanomissa lastenpsykiatri ja nuorisolääkäri Raisa Cacciatore, jonka mukaan "tässä on turha puhua hämärtämisestä, kun kyse on nimenomaan selkeyttämisestä, rehellisyydestä ja realismista". Opetusneuvos Satu Elo opetushallituksesta puolestaan kommentoi Helsingin Sanomille, että "sukupuoli on vain yksi ominaisuus monien ominaisuuksien joukossa. Sen jatkuva mainitseminen antaa lapselle ylikorostuneen käsityksen sukupuolen merkityksestä".

Mistä tosiasiassa sukupuolineutraalisuudessa on kyse?

Sukupuolineutraalisuus ei ole "hämärtämistä" vaan ahtaista malleista luopumista, sukupuolisuuden erityisen korostamisen välttämistä. Se on tilan antamista ja lasten näkemistä yksilöinä sen asemesta, että olisivat jonkin oletuksen alaisia.

Missään ei olla estämässä tyttöjä olemasta tyttöjä, eikä estetä poikia olemasta poikia.

Mitä lisäarvoa elämään tai opetukseen toisi se, että opettaja jakaisi luokan oppilaat tyttöihin ja poikiin - ja ehkä jopa antaisi näille eri tehtävät? Tällainen oli yleistä ainakin vielä 1980-luvulla. Mitä me silloin alakoulua käyneet siitä saimme? Mitä hyödyimme? Vielä aiemmin pojat pantiin automaattisesti puutöihin ja tytöt virkkaamaan pannulappuja, ilman pienintäkään valinnan mahdollisuutta. Sittemmin valinnan mahdollisuudet tällaisissa asioissa ovat lisääntyneet, kritiikin säestyksellä.

Yhtäläisesti on turhaa tieten tahtoen pyrkiä luomaan työpareja, joissa toinen on nimenomaan tyttö ja toinen poika.

Toinen asia on sitten opetus, jossa sukupuolisuutta ja sen moninaisuutta käsitellään. Sen pitää tietysti tapahtua ikään sopivalla tavalla. Alakoulussa riittänee, että kuvastossa ja tarinoissa huomioidaan monenlaiset perheet. Yläluokilla on jo aika puhua seurustelusta ja seksistäkin, ja silloin on aika käsitellä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjäkin - nimenomaan siinä mielessä, että osa läsnäolijoista kuuluu näihin vähemmistöihin - eikä vain perinteiseen malliin siten, että "ehkä sellaisia on tulla jossain".

Annetaan kaikille tilaa!

Asiasta keskustellessa vikaa on taas kerran yhtäläisesti sysissä ja sepissä. On ohipuhumista ja (tahallista) väärinymmärrystä. Etenkin sosiaalisen median yksisilmäinen keskustelukulttuuri on näyttänyt taas rumimpia puoliaan.

Sinkkonenkin on saanut osittain turhaa lokaa niskaansa somekeskustelussa, kun ei ole maltettu pysähtyä miettimään sitä, mitä Sinkkonen laajemmin sanoo. Sinkkoselta näyttää toki jääneen ymmärtämättä, että kukaan ei ole kieltämässä pojiksi ja tytöiksi kutsumista - vaan sukupuolineutraalisuudessa on pyrkimys vähentää sitä, että sukupuolta käytettäisiin luokitteluperusteena.

Ikävää nähtävää ja kuultavaa ovat myös puheenvuorot, jossa vaikkapa "maskuliinista miehisyyttä" ihanteenaan pitäviä kohtaan heitetään täyslaidallisia. Joillekin "maskuliinen miehisyys" kuitenkin voi olla hyvin luonnollinen osa itseä. Eikö rakentavampaa olisi antaa maskuliinisen miehisyydenkin maskuliinisen sankarin kultteineen olla laisensa - mutta pyrkiä tuomaan sellaisenkin piiriin muunlaisuuden ymmärtämistä?

Yritetäänkö yhdessä ymmärtää monenlaisuutta?

Onko oikeastaan perusteltua muualla kuin terveydenhuollon parissa kiinnittää erityisesti huomiota ihmisen sukupuoleen? Eikö sukupuolen korostaminen muussa elämässä ole aika turhaa? Eivätkö sukupuoli ja siihen liittyvät yksilötason elämänvalinnat olekaan luonnollinen asia? Eikö lapsi osaa itse esimerkiksi ottaa mieleisensä lelun tai valita mieleisiään vaatteita?

Eikö sukupuolisuuden tuputtaminen lapselle ole näin tarkastellen ihan turhaa?

Sukupuolisuuteen liittyvät yksilön valinnat näkyvät toki tieteen todistamana ihmisten toiminnassa, keskimäärin. Mutta me olemme yksilöitä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
TransHelsinki-tapahtuma alkoi ”Oikeus omaan nimeen” -seminaarilla. Päivällä Lakivaliokunta julkaisi mietinnön ja esityksen etu- ja sukunimilaiksi

vaeltaja2006 • 17.11.2017 07:00 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
TransHelsinki 2017 tapahtuman avausseminaari etu- ja sukunimistä 16.11.2017 oli ajan hermolla. Aikaisemmin samana päivänä eduskunnan lakivaliokunta julkaisi nimilakia koskevan mietinnön ja lakiesityksen etu- ja sukunimilaiksi.Käynnissä on vanhan nimilain uudistaminen. Nimilain tilalle tulisi etu- ja sukunimilaki. Jonkinlaisista turhan byrokratian purkutalkoista on kysymys. Viranomaismenettelyjä on tarkoitus keventää ja viedä digitaalisiksi. Rekisteröidyssä parisuhteessa eläviltä evättiin aikoinaan toisen sukunimen ottaminen automaattisesti. Nyt tällainen erityisryhmää koskeva syrjivä kielto on tarkoitus poistaa.


Lakivaliokunnan mietintö ja lakiesitys
www.eduskunta.fi

Nimiasiat ovat viime vuosikymmeninä aiheuttaneet paljon poliittisia tunnekuohuja. Kun edellisen kerran nimilakia muutettiin, peloteltiin perheiden hajoamisella, jos puolisoilla olisi eri sukunimet.

Mielenkiintoista etunimien valinnassa on ollut, että aikaisemmin historiassa on ollut runsaammin nimiä, joita on sekä miehillä että naisilla. Lakivaliokunta selvitteli etunimien ja sukupuolen yhteyttä. Jatkossakin tulee olemaan erikseen miesten ja naisten nimet. Etunimen sukupuolisidonnaisuus on pääsääntö, mutta siitä voidaan poiketa mm. intersukupuolisten lasten osalta.


TransHelsinki-tapahtuman seminaarissa yliopistonlehtori, dosentti Unni Leino kertoi nimien historiasta. Jo keskiajan lopulla Suomeen vähitellen tuli eurooppalaisen mallin mukainen nimisysteemi ja etunimen lisäksi ihmiset alkoivat saada myös sukunimen. Kansallisaate 1800-luvulla vauhditti nimijärjestelmän kehittymisytä, ja viimeistään 1900-alussa oli syntynyt nykyinen nimisysteemi. Lainsäädäntöön saatiin nimilait vuosina 1920 (sukunimilaki) ja 1945 (etunimilaki). Avioliittolaissa vuodelta 1929 säädeltiin lasten ja vaimon nimistä.

Unni Leino kertoi, että aina on ollut nimiä, joita on annettu sekä pojille että tytöille ja aina on jonkin verran annettu lapsille "väärän sukupuolen" nimiä.


Loppuosa Unni Leinon etunimiä koskevasta esitelmästä

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
HeSeta suunnittelee nimensä muuttamista muotoon Helsinki Pride Yhteisö

Sami Mollgren • 16.11.2017 16:40 • 7 kommenttia. UUTISET: YLEISET • KOTIMAA

HeSeta on muuttamassa nimeä, ja nimenmuutoksen mahdollinen hyväksyminen tuonee muutoksen myös yhdistyksen logoon.
Yhdistyksen hallitus esittää 30. marraskuuta järjestettävälle syyskokoukselle yhdistyksen nimen muuttamista Helsinki Pride Yhteisö ry:ksi.

Asiasta kerrotaan yhdistyksen kotisivuilla ja Facebook-sivulla.

Nimenmuutosaietta perustetaan halulla kehittyä organisaationa ja vastata paremmin yhteisön moninaisiin tarpeisiin. Yhdistyksen mukaan tämä edellyttää, että yhdistyksemme rooli järjestökentällä ja erityisosaaminen sosiaali- ja nuorisoalan toimijana tunnistetaan.

- Selkeästi muista sateenkaarikentän toimijoista erottuva nimi, Helsinki Pride Yhteisö ry, tekee työmme näkyvämmäksi asiakkaille ja sosiaali- ja nuorisoalan toimijoille sekä toimintaamme tukeville jäsenille, lahjoittajille ja kumppaneille, kerrotaan asiasta kertovassa päivityksessä.

- Helsinki Pride Yhteisö -nimi nousee HeSetan toiminnasta ja on laajasti tunnistettu niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Yhteinen nimi tuo yhdistyksen ympärivuotisen työn näkyvämmin osaksi Helsinki Pride -tapahtumaa ja samalla tapahtuma tukee yhdistyksen muuta toimintaa.

Uuden nimen myötä katsotaan yhdistyksen tekemän työn tulevan näkyvämmäksi ja tunnistettavammaksi.

Nimenmuutoksessa on kyse sääntömuutoksesta, joka edellyttää, että kolme neljäsosaa äänestäjistä kannattaa esitystä. Äänioikeutettuja ovat kaikki HeSetan varsinaiset vuoden 2017 jäsenmaksun maksaneet jäsenet.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Venäjän homopropagandalaki: Venäjä valitti ihmisoikeustuomioistuimen tuomiosta, valitus hylättiin

vaeltaja2006 • 15.11.2017 10:28 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Venäjä esitti vastalauseen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä, joka koski homopropagandalakia. Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Venäjän homopropagandalaki on vastoin Euroopan ihmisoikeussopimusta. Ihmisoikeustuomioistuin torjui eilen Venäjän vastalauseen.

Kesäkuun 20. päivänä 2017 julkaistu päätös koski eri puolilla Venäjää (Rjasan, Arkangel, Pietari) käyttöön otettuja homopropagandalakeja. Ne loukkaavat ihmisoikeussopimuksen pykäliä 10 ja 14. Homopropagandalait sisältävät syrjintää ja mielipiteenvapauden rajoituksia. Vuonna 2013 paikalliset lait laajenivat koko Venäjää koskeviksi. Laissa kielletään ei-traditionaalisten seksuaalisuhteiden esittely lapsille ja nuorille positiivisessa mielessä.

Kesäkuun päätöksessä yhtä lukuun ottamatta kaikki ihmisoieustuomioistuimen asiaa käsitelleet tuomarit totesivat, että lainsäädäntö leimaa ihmisiä ja edistää homovihamielisyyttä. Eri mieltä oli vain venäläinen tuomari.


Lapsella on oikeus objektiiviseen informaatioon ja suojaan homofobiaa vastaan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan. Moraalinen kasvatus ei voi perustua ennakkoluuloihin. Tuomioistuimen mukaan homosuhteet eivät ole vastoin perheoikeuksia.

Homopropagandalain perusteella Venäjällä on ollut jo ennalta määrätty mielenosoituskielto (”pride-kielto”) ja poliisilla oikeus pidättää mielenilmauksia yrittävät. Kun yksittäisten pride-tapahtumien tukahduttamisesta valitettiin ihmisoikeustuomioistuimeen, Venäjä maksoi määrätyt vahingonkorvaukset, mutta ei muuttanut tiukkaa linjaansa. Viime aikoina poliisi perustelee pidätyksiä eri tavalla, mm. niskuroinnilla poliisia vastaan.

Venäjä valitti kesäkuisesta päätöksestä ja nyt valitus on hylätty. Samaan aikaan Venäjällä on tekeillä homopropagandalakien kiristäminen. Käytännön tasolla vihamielisyys ilmenee väkivaltana. Lauantaina Moskovassa hyökättiin hlbtiq-konferenssin osanottajien kimppuun. Kuusi ihmistä loukkaantui ja konferenssi keskeytettiin.

(Lähde: queer.de)


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Australian avioliittoäänestys: 61,6 prosenttia haluaa parlamentin hyväksyvän samaa sukupuolta olevien avioliitot

Sami Mollgren • 15.11.2017 01:10 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Australiassa julkistettiin keskiviikkona neuvoa-antavan postiäänestyksen tulos: 61,6 prosenttia vastaajista haluaa parlamentin hyväksyvän samaa sukupuolta olevien parien oikeuden avioliittoon.

Kaikkiaan noin 12,7 miljoonaa australialaista osallistui äänestykseen. Heistä noin 7,8 miljoonaa tuki samaa sukupuolta olevien avioliittoja ja noin 4,9 miljoonaa vastusti. Yhteensä Australiassa on 22 miljoonaa asukasta, joista äänioiketettuja noin 16 miljoonaa. Äänioikeutetuista noin 79,5 prosenttia ilmaisi kantansa äänestyksessä, jonka vastausaika alkoi 12. syyskuuta ja jatkui 7. marraskuuta asti. Avioliittolain uudistamista puoltava kanta sai postiäänestyksen toteuttaneen Australian tilastokeskuksen (Australian Bureau of Statistics, ABS) mukaan voiton kaikissa osavaltioissa.

Tulokset julkistettiin pääkaupungissa Canberrassa ja tilastokeskus ABS:n ylläpitämällä verkkosivustolla keskiviikkona 15. marraskuuta kello 10 maan itärannikon aikaa, eli aamuyöstä yhdeltä Suomen aikaa.

Pääministeri Malcolm Turnbull sanoi tuloksen selvittyä, että nyt asia on parlamentista ja parlamenttiedustajista kiinni. Hän sanoi, että asia pitäisi saada hoidetuksi ennen joulua. Parlamentissa enemmistön edustajista arvioidaan tukevan samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta, kunhan se asian saa käsiteltäväkseen. Turnbull sanoi, että hänen oman puolueensa parlamentaarikot saavat äänestää asiassa omantuntonsa mukaan.

Mielipidekyselyt olivat jo ennakoineet kyllä-puolen voittoa. Eri kyselyissä kyllä-puoli sai 55-65 prosentin kannatuksen. Tuloksen tultua julki, kääntyi tulosta odottaneiden lakiuudistusta kannattaneiden väkijoukkojen parissa vellonut jännittynyt optimismi riehakkuudeksi.

Avioliittolain uudistus etenee seuraavaksi parlamentin käsittelyyn. Lakiesitys on jo olemassa. Lakiuudistuksen vastustajien odotetaan yrittävän viivyttää asian käsittelyä ja pyrkivän vesittämään lain yhdenvertaisuutta. Toiveikkaimmat pitävät mahdollisena, että lakiuudistus saataisiin hyväksyttyä vielä ennen joulua ja Australiasta näin tehtyä 26. samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksynyt maa.

Jos ei-äänet olisivat voittaneet, olisi avioliittokysymyksen käsittely siirtynyt vuoden 2019 vaalien jälkeiseen aikaan.

Avioliittokysymystä puitu pitkään

Australiassa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta on käyty keskustelua pitkään. Vallassa olevan nykyään Turnbullin johtaman liberaalipuolueen johtama hallitus ei tehnyt lakialoitetta asiasta, sillä puolueen piirissä enemmistö vastustaa avioliittolain yhdenvertaistamista.

Kesän 2017 lopussa hallitus päätti järjestää neuvoa-antavan postiäänestyksen avioliittokysymyksestä, ja tuoda asian parlamentin käsiteltäväksi, mikäli enemmistö äänestäjistä niin haluaa.

Useat samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta tukevat sekä Australian oppositio ovat kuitenkin pitäneet äänestystä vääränä tapana viedä avioliittoasiaa eteenpäin, ja äänestystä yritettiin estää korkeimmalle oikeudelle tehdyllä valituksella. Oikeus kuitenkin salli äänestyksen.

Avioliittoäänestykseen liittyvän näkyvä lobbaus ja kampanjointi altisti seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ja heidän perheensä aihepiirin asiattomalle käsittelylle. Lisäksi kritiikkiä herätti äänestyksen hinta - noin 100 miljoonaa euroa.

Mielipidekyselyjen mukaan suurin osa australialaisista tukee samaa sukupuolta olevien parien oikeutta avioliittoon. Selvästä yhdenvertaisen avioliittolain kannatuksesta huolimatta tuoreeseen mielipidekyselyyn vastanneista 49 prosenttia on sitä mieltä, että palveluita tarjoavilla yrittäjillä pitäisi olla oikeus kieltäytyä palvelemasta homopareja, esimerkiksi tekemästä näille hääkakkua. Vastanneista 15 prosenttia olivat epävarmoja ja 35 prosenttia katsoi, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla on oltava yhtäläiset oikeudet palveluihin.

Monissa osavaltioissa samaa sukupuolta olevat voivat nykyisin rekisteröidä parisuhteensa ja käytännössä samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan jollain tavoin koko maassa, mutta ei liittovaltion tasolla. Monissa osavaltioissa homoparit voivat tulla myös adoptiovanhemmiksi.

Australian avioliittoja koskevan postiäänestyksen tulokset julkaistiin 15.11.2017 kello 10 Australian itärannikon aikaa. Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta puoltava kanta voitti selvin numeroin. (kuva: Australian Bureau of Statistics)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Standard-lehti: Suomalainen puolustautuu pakkosterilisaatiota vastaan

vaeltaja2006 • 14.11.2017 19:22 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Suomalainen transaktivisti Sakris Kupila on tänään itävaltalaisen Standard-lehden uutisaiheena. Hän on syntynyt naisen kehoon, ja hänen sukupuolensa miehenä tunnustetaan vasta, kun hänet Suomen lain mukaisesti on steriloitu. Hän on lääketieteen opiskelija ja taistelee nykyistä lainkäyttöä vastaan.

Sakris Kupilalle selvisi google-hakujen avulla jo 16-vuotiaana, että hän on erilainen, transnuori. Kouluaikana hän asui pikku kylässä Lounais-Suomessa. Siellä oli oltava mahdollisimman hiljaa ja näkymättömänä. Kaksi vuotta myöhemmin hän kertoi asiasta kirjeellä vanhemmilleen. Nyt hän on 21-vuotias.

Hän pyysi vanhemmiltaan, että he kunnioittaisivat hänen erityislaatuisuuttaan. Valtio sen sijaan ei kunnioita transihmisten koskemattomuutta. Virallinen sukupuolen korjaaminen on Suomessa tehty hankalaksi. Jokaisen transihmisen on esitettävä kaksi toisistaan riippumatonta psykiatrista lausuntoa. Lisäksi transihmisen on osoitettava, että hän on vähintään vuoden elänyt uuden sukupuolensa mukaista elämää.

Stardard-lehti kertoo, että Suomessa yhä edellytyksenä sukupuolen korjaamiselle on sterilisaatio eli lisääntymiskyvyttömyys. Suomi on Pohjoismaiden joukossa viimeinen maa, joka asettaa tällaisen ehdon. EU:n alueella leikkausta edellyttäviä maita on edelleen 10, ja lisäksi Sveitsissä vaaditaan sterilisaatiota.

Kupila ei halua sterilisaatiota. Hän haluaa säilyttää itsemääräämisoikeuden kehoonsa ja mahdollisuuden saada joskus lapsia. Miehen etunimi ei ole hänelle tärkein. Kuitenkin ulkomuoto miehenä ja naisen nimi aiheuttaa käytännön onglemia esim. pankin tiskillä.

Suomalaista translakia kritisoidaan kansainvälisesti. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi huhtikuussa, että tällainen menettely transihmisiä kohtaan on vastoin ihmisoikeuksia. Eduskunta ei kuitenkaan ryhdy korjaamaan lakia, vaikka Silvia Modig teki jo 2016 asiasta lakiehdotuksen ja sai mukaan 85 muuta kansanedustajaa. Esitys kaatui niukasti terveys- ja sosiaalivaliokunnassa.

Sakris Kupila sanoo, että muutamat poliitikot käyttävät lakia poliittisena aseena. Hallitus uhataan kaataa, jos translaki hyväksytään. Kupila ei itse aio valittaa laista, mutta hän aikoo vaikuttaa julkisuuden kautta. Hallitusta kohtaan olisi saatava kansainvälistä painostusta. Kupila toimii Amnestyn kautta.

Täydennys tähän artikkeliin 15.11.2017 klo 3.30:

Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla on keskiviikkona 15.11.2017 Sakris Kupilan kirjoitus, jossa hän vaatii Sipilän hallitusta uudistamaan translakia jo tällä hallituskaudella

www.hs.fi

Artikkeli eilen 13.11.2017 itävaltalaisen Standard-lehden verkkosivulla. Kuva on Amnestylta saatu kuva.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
TransHelsinki alkaa torstaina - vaatimuksena nimilain ja translain uudistaminen itsemääräämiseen perustuviksi

Sami Mollgren • 14.11.2017 15:22 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Torstaina käynnistyvässä TransHelsinki-tapahtumassa esiin erityisesti itsemääräämisoikeus nimeen ja translain uudistamisen kiireellisyys. TransHelsinki järjestetään 16.–23.2017.

TransHelsinki on sukupuolivähemmistöjen valtakunnallinen vuosittain järjestettävä tapahtumakokonaisuus, jossa on sukupuolivähemmistöille ja heidän lähipiirilleen suunnattua ohjelmaa, seminaareja ja työpajoja. TransHelsingin tapahtumat ovat suunnattuja kaikille, joita sukupuolen moninaisuus tavalla tai toisella omassa elämässä koskettaa.

- TransHelsingin ohjelmaan kuuluu perinteisesti myös mahdollisuuksia yhdessäoloon, transyhteisön keskinäiseen keskusteluun ja vertaistukeen sekä ohjelmaa perheille, kerrotaan tiistaina julkaistussa tapahtuman tiedotteessa.

Torstaina 16.11. Oikeus omaan nimeen -seminaarissa Helsingin yliopiston päärakennuksessa klo 17.30 kuullaan järjestöjen puheenvuoroja nimilain uudistamisesta. Esitys nimilaiksi on ollut lakivaliokunnan käsittelyssä ja sen laatima versio tulee täysistuntokäsittelyyn marraskuun aikana. Tilaisuudessa on järjestöjen lisäksi paikalla myös eduskuntaryhmien edustajia ja edustaja Tasa-arvovaltuutetun toimistosta. Tilaisuus on kaikille avoin.

Maanantaina 20.11. eduskuntatalon portailla klo 18 vietetään kansainvälistä muistotilaisuutta (TDOR) viharikosten uhreina kuolleille transihmisille. Transgender Europe -järjestön mukaan vuoden aikana on murhattu 325 transihmistä. Suomessa transihmisiin kohdistuva suora ja rakenteellinen syrjintä aiheuttavat merkittävän itsemurhariskin. Tilaisuudessa kuullaan transyhteisön edustajien puheenvuoroja. Kansanedustajia on pyydetty kunnioittamaan menehtyneiden muistoa tuomalla oman kynttilänsä tilaisuuteen. Muistotilaisuudet järjestetään myös Lahdessa, Turussa ja Mikkelissä. Tilaisuus on tunnukseton ja kaikille avoin.

Tapahtuman taustajärjestöihin kuuluvat muun muassa Trasek, Dreamwear Club, Seta ja sen Transtukipiste, Amnestyn Suomen osasto sekä Sateenkaariperheet ry.


» Jutun oma sivu
Stonewall Rainbow Laces -kampanja tuo sateenkaarilipun Englannin jalkapalloliigaan

Sami Mollgren • 14.11.2017 12:48 UUTISET: URHEILU • EU
Englannissa jalkapallon ammattilaissarjoissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä huomioidaan 24.11.-3.12. sateenkaari-kulmalipuilla. Sateenkaaren väreillä osoitetaan tukea hlbti-vähemmistöihin kuuluville jalkapallofaneille, pelaajille ja taustavoimille.

Liput liittyvät Stonewall Rainbow Laces -kampanjaan, joka käynnistyi vuonna 2013. Aluksi mukana olivat Valioliigan alapuoliset sarjat: Mestaruussarja, Ykkösliiga ja Kakkosliiga, mutta sen jälkeen mukaan on tullut myös Valioliiga.

Valioliigassa ei kuitenkaan nähdä kulmalippuja sateenkaaren väreissä. Sen sijaan Valioliigankin peleissä joukkueiden kapteenit käyttävät sateenkaaren väreissä olevaa kapteenin käsivarsinauhaa ja pelaajilla on sateenkaari-kengännauhat.

Englannin jalkapalloliiga on pitkään pyrkinyt vähentämään jalkapallokentillä ja -katsomoissa esiintyvää hlbti-kielteisyyttä, samoin kuin rasistisia asenteita. Niin Stonewall-järjestöstä kuin englannin jalkapalloliigan suunnaltakin on todettu edistystä saavutetun, mutta että työtä riittää vielä tehtäväksi.

Stonewall Rainbow Laces -kampanjaa tukee TeamPride, yhdeksän yrityksen yhteenliittymä, joka on sitoutunut edistämään urheilusta kaikkien asian.

Keskiviikkona 29. marraskuuta vietetään “käytä sateenkaarinauhojasi” -päivää (Wear Your Rainbow Laces Day).


» Jutun oma sivu
Intian New Delhissä järjestettiin pride-kulkue, jossa kritisoitiin homosuhteet kriminalisoivaa lakia

Sami Mollgren • 13.11.2017 13:23 UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Prideen osallistujia New Delhissä sunnuntaina 12.11.2017 (kuva: Sajjad Hussain / AFP / Lehtikuva)
Intian pääkaupungissa New Delhissä järjestettiin sunnuntaina 12. marraskuuta järjestyksessään kymmenes Queer Pride -kulkue. Tapahtumaan osallistui satoja aktivisteja.

Intiassa homoseksuaaliset suhteet ovat laittomia, ja kulkue viestitti toivetta homosuhteiden laillistamisesta. Britannian siirtomaa-ajalta periytyvän lain mukaan miesten välisestä seksistä voidaan tuomita jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

Newdelhiläinen tuomioistuin päätti vuonna 2009, että homosuhteet kieltävä laki on perustuslain vastainen. Neljä vuotta myöhemmin maan korkein oikeus päätti, että asian ratkaiseminen kuuluu parlamentille, ei oikeuslaitokselle, mutta vuonna 2016 oikeus kertoi ottavansa päätöksensä uudelleen tarkasteluun.

Erityisesti suuremmissa kaupungeissa homoseksuaalisuuteen on alettu suhtautua sallivammin, ja aihepiiriä on alettu käsitellä viihdeteollisuudessakin. Suurin osa seksuaalivähemmistöihin kuuluvista kuitenkin kätkee suuntautuneisuutensa häpeän leiman vuoksi. Nykyistä homosuhteet kieltävää lainsäädäntöä saatetaan käyttää käyttää kiristämistarkoituksessa.


» Jutun oma sivu
TV-vinkki: Nuorena kaapista ulos

Sami Mollgren • 13.11.2017 07:07 • 2 kommenttia. TELEVISIO • KOTIMAA
Yle TV2 esitti sunnuntai-iltana brittidokumentin Teenage and Gay, jossa viisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvaa nuorta kertoi kaapistatulostaan. Uusintana tiistai-iltana nähtävä dokumentti on katsottavissa myös Yle Areenassa viikon ajan.

- Yhä nuoremmat tulevat kaapista, mutta mitä teini-ikäinen kokee huomatessaan olevansa homo tai transsukupuolinen? Viisi brittinuorta kertoo avoimesti elämästään ja itsestään, unohtamatta ympäristön yllättäviäkin reaktioita, kerrotaan Yle Areenassa ohjelman esittelytekstissä.

Ohjelmassa kerrotaan, että nuoret tulevan yhä nuorempina kaapista. Channel 4:lle tuotetussa dokumentissa Beckham, Tamika, Alex, Cariad ja Mykyla kertoivat elämästään. Heistä nuorin oli vuonna 2015 kuvausten aikaan 14-vuotias ja vanhin 17-vuotias.

Dokumentissa käsitellään ulostuloon liittyvä haasteita, jotka pääsääntöisesti liittyvät muiden suhtautumiseen, mutta yhtäläisesti tarkastellaan elämän myönteisiä puolia.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki

Viimeksi kommentoidut

»»»»»»»»»»»»»»» RSS-syöte viimeksi kommentoiduista jutuista
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy