ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry
Valtak. vihreä nuorisojärjestö. Vihreys on ympäristön suojelemista, mutta yhtälailla demokratian, ihmisoikeuksien ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ajamista. ViNOssa toimii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvä sateenkaariverkosto.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Ruotsalainen muotimerkki esittelee syysmallistoaan – kuvissa afro-amerikkalainen homoperhe


Instagram-kuva vuodelta 2015
Ruotsalainen muotimerkki Acne Studios esittelee syysmallistoaan kuvin, joissa on afro-amerikkalainen homopari Kordale Lewis ja Kaleb Anthony lapsineen.

Miespari tuli tunnetuksi jo tammikuussa 2014 Instagram-kuvan takia. Vanhemmat kampasivat tyttäriensä tukat kouluunlähtövalmiuteen. Kuva herätti sekä myönteistä että kielteistä huomiota. Perheen isät saivat kuvan takia erilaisia mainostöitä.

Kesällä 2017 tarjottiin mainostyötä Acne Studios -nimisestä ruotsalaisfirmasta. Oli löydetty ”moderni perhe”. Nyt on julkaistu ensimmäiset kuvat sateenkaariperheestä. Kuvassa ovat Kordale ja Kaleb ja tyttäret Desmiray ja Maliyah sekä pojat Kordale junior ja kahdeksankuukautinen Kaleb junior. Paikkana on newyorkilainen hotellihuone.

Kampanjaan kuuluu firman kotisivulla oleva vanhempien haastattelu. Siinä he kertovat kokemuksistaan homovanhempina, lapsistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. Haastattelusta käy ilmi, että sateenkaariperhe on ensi sijassa perhe kaikkine iloineen ja murheineen.

Kampanjan taustaa ja kuvia voi katsoa tältä sivulta

www.acnestudios.com


» Jutun oma sivu
Hlbtiq-liike Ruotsissa vetoaa: ”Olemme hyökkäyksen kohteena – tarvitsemme apua vapautemme puolustamiseen”


Tukholman vanhankaupungin kapein kuja
Joukko ruotsalaisen hlbtiq- ja pride-liikkeen edustajia julkaisi viime torstaina kannanoton jossa pyydettiin apua saavutettujen oikeuksien puolustamiseen. Viikonloppuna uusnatsit hyökkäsivät kolmella paikkakunnalla pride-juhlijoiden kimppuun.

”Vi är under attack” (meitä vastaan hyökätään) sanovat hlbtiq-liikkeen johtohahmot. Pride-tapahtumia järjestetään noin 70 paikkakunnalla ympäri Ruotsia. Pridet vaaativat vuosi vuodelta tehokkaampaa poliisin suojaa.

Kannanotossa muistutetaan, että se, miten maassa kohdellaan hlbtiq-ihmisiä, vammaisia, juutalaisia, muslimeja ja muita vähemmistöjä, kertoo, kuinka hyvin maa puolustaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Pride on juhlahetki, johon kaikki ovat olleet tervetulleita. Se on traditio, joka alkoi New Yorkin Stonewallista vuonna 1969, ja ensi kertaa prideä vietettiin Örebrossa vuonna 1971. Siitä, miten pitkälle Ruotsissa on päästy, ollaan ylpeitä. Nyt halutaan, että tätä traditiota, pridea voidaan viettää ilman ääriokeiston, äärivasemmiston tai jonkin uskonnollisen fundamentalismin uhkaa.

Hlbtiq-ihmiset ovat pitkään saaneet taistella yksin vapautensa puolesta, mutta nyt tarvitaan muidenkin apua puolustautumiseen. Jotain on tapahtunut ja uhkat hlbtiq-ihmisiä ja prideä vastaan ovat lisääntyneet.

Vihamielisyys näkyy esim. viesteissä, joita ääriryhmät liimailevat laitekaappeihin ja lyhtypylväisiin. Pride-tilaisuuksissa on nähty ääriryhmien väkeä lippujensa alla jakamassa lentolehtisiään, ja poliisi on ollut voimaton tekemään mitään. Monet hlbtiq-ihmiset pelkäävät näitä ääriryhmiin kuuluvia ja palaavat mieluimmin takaisin kaappiin, pois näkyvistä.

On natsistista homovihaa, mutta on myös homovihaa, jota uskonnolliset fundamentalistit tuntevat. Myös tässä asiassa Ruotsin on asetuttava puolustamaan hlbtiq-ihmisiä. Samaan aikaan kuitenkin valtio vähentää määrärahoja esim. Venhälsanille (aidsin vastainen työ) ja hlbtiq-ihmisten suoja-asumiseen. Transihmisten laillisen suojan rakentamisessa edelleen hidastellaan.

Nyt tarvitaan valtion eri tasoilla selkeää kannanottoa siitä, että hlbtiq-oikeudet ovat ihmisoikeuksia, ja Ruotsin on puolustettava näitä oikeuksia. Niitä oikeuksia, jotka on saavutettu, on puolustettava.

Allekirjoittajina on homo- ja lesbojärjestö RFSL:n johtoa ja eri puolueiden hlbtiq-ryhmien puheenjohtajia ja tiedottajia. (Edellä olevassa tekstissä kirjettä on referoitu vapaasti, ei sanatarkasti).

qx.se

Loppukesän aikana ääriryhmien hyökkäyksiä on ollut Tukholman ja Malmön priden lisäksi toissa viikolla Kalmarin, Karlstadin ja Helsingborgin pridetapahtumissa. Näiden hyökkäysten taustalla on lehtitietojen mukaan Pohjoismainen vastarintaliike. Elokuun lopulla sabotoitiin Falunin sateenkaariportaita.


» Jutun oma sivu
Saksan parlamenttivaalit 2017: Maahanmuuttaja- ja homovastainen AfD-puolue ei olekaan homojen suuressa suosiossa

vaeltaja2006 • 19.09.2017 07:29 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Saksassa on parlamenttivaalit ensi viikonvaihteessa 24.9.2017. Merkelille kanslerina on luvassa selkeä jatkoaika. Edes homoavioliitoista ei enää tarvitse väitellä. Jos hlbtiq-väki yksin päättäisi parlamentin koostumuksen, se näyttäisi aivan toisenlaiselta.

Wienin ja Giessenin yliopistot julkaisivat maanantai-iltana, 19.9.2017 tutkimuksen, josta käy ilmi, mitä puolueita homot, lesbot ja transihmiset todennäköisesti äänestävät parlamenttiin. Kolmasosa äänestäisi vihreitä. Yliopistot tekivät tutkimuksen yhdessä homo- ja lesbojärjestö LSVD:n kanssa. Online-kyselyyn vastasi noin 7 000 henkilöä, joista 5 300 Saksan passin omistavaa otettiin mukaan tutkimuksen otantaan.

Murskavoitto tulisi vihreille (die Grünen) 29%:n osuudella. Toisena olisi vasemmistopuolue Linke 23%:lla. Sosialidemokraatit saisivat 21% ja vapaat demokraatit (”liberaalit” FDP) 9,5%. Merkelin puolue kristillisdemokraateille tulisi vain 7% äänistä. Tyrmäävin olisi maahanmuutto- ja homovastaisen puolueen Vaihtoehto Saksalle (AfD) tulos: vain 2,7%.

Kun tutkimus eilen illalla esiteltiin Berliinissä, homo- ja lesbojärjestön LSVD:n edustaja oli helpottunut AfD:n epäsuosiosta. Homo-, bi-, lesbo- ja transäänestäjät ”eivät mene lankaan”, vaikka AfD:n pääehdokas Alice Weidel on lesbo. Äänestäjät näkevät hyvin AfD:n syrjivän ja homofobisen politiikan.
Tämä yliopistojen suorittama tutkimus eroaa tuloksiltaan olennaisesti siitä, miten deittisivusto PlanetRomeossa vierailevat vastasivat puoluekyselyyn muutamaa viikkoa aikaisemmin. PlanetRomeon asiakkaista 22% valitsi kristillisdemokraatit ja 12% Vaihtoehto Saksalle eli AfD:n

PlanetRomeossa vierailevat käytännössä vain miehet, jotka etsivät samansukupuolista seuraa. Heidän äänestyskäyttäytymisensä on yliopistojen tutkimuksen mukaan erilaista kuin lesbojen. Homot suosivat kristillisdemokraatteja, liberaaleja ja AfD:tä. Miesten keskuudessa AfD on kolme kertaa suositumpi kuin lesbojen joukossa. Yliopistojen tutkimuksen mukaan lesbot suosivat erityisesti vihreitä.
Hlbtiq-ihmisille on tärkeää, että puolue selkeästi on solidaarinen hlbtiq-ihmisiä kohtaan. Sosialidemokraatteja, vihreitä ja vasemmistopuoluetta kannattavat ovat löytäneet puolueidensa vaaliohjelmista syrjinnän ja homofobian vastustamisen. Kristillisdemokraattien äänestäjät pitävät tärkeinä maahanmuuttopolitiikkaa, rikollisuuden käsittelyä ja koulutuspolitiikkaa. AfD:n kannattajat nostavat esiin rikollisuuden, maahanmuuttopolitiikan ja eurokriisin.

Saksassa on yli 61 miljoonaa äänioikeutettua. Yliopistojen tutkimuksessa arvioidaan, että heistä 6,2 miljoonaa kuuluu johonkin hlbtiqixxx-vähemmistöryhmään. Tutkimukseen vastaajat saatiin nettisivujen, mm. Facebookin ja twitterin kautta. He määrittelivät itsensä näin: homoja 54%, lesboja 19%, biseksuaaleja 12%, panseksuaaleja 3%, aseksuaaleja 1%, queer alle 1% ja muita 0,5%. Näiden pienimpien ryhmien osalta tutkimuksen tuloksia voi katsoa LSVD:n sivun grafiikoista

www.lsvd-blog.de


Tutkimusyhteenvedosta ei ainakaan ensi lukemalta löytynyt tietoa vastaajien ikäjakautumasta. Pelkästään netissä tehtävä kysely saattaa olla jonkin verran "vinoutunut", koska netin innokkaimmat käyttäjät ovat usein aika nuoria.

Homot ja lesbot äänestävät eri tavalla.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Marko Hamilo väittää, että homojen ja lesbojen kanssa tehtiin yhteiskuntasopimus 1990-luvulla: eivät keikuta vanhoja instituutioita

vaeltaja2006 • 18.09.2017 14:39 • 16 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Toimittaja ja tietokirjailija Marko Hamilo oli vieraana Roman Schatzin keskusteluohjelmassa Radio Yle1:ssä. Puhuttiin sananvapaudesta. Hamilo pitää yhtenä pahimmista sananvapausongelmista homosaatiota. Siitä ei saa puhua.

Hamilolle ns. ”valtamedia” on vastenmielistä. Ne ihmiset, jotka luovat maailmankuvansa pelkästään Ylen uutisten tai Hesarin mukaan, saavat kapeimman kuvan maailmasta. Nuoret, joilla on aikaa netin käyttöön, saavat monipuolisemman kuvan.

Hamilon mukaan valtamedia jättää käsittelemättä kolme tabu-aihetta. Niissä vain tietyt näkökulmat sallitaan. Yksi on maahanmuutto, toinen Euroopan unioini ja kolmas on homosaatio, seta-agenda, sateenkaariasiat. Näistä saa olla vain yhtä mieltä. Jos näistä on eri mieltä, on ihmisvastainen tai populisti. Lisäksi Trumpista ja Venäjästä vain yksi mielipide on sallittu. Ihmiset ovat puolesta tai vastaan. Polarisaatio on raju. Keskellä ei ole tilaa ihmisille, jotka olisivat jossain asiassa yhtä mieltä ja toisessa asiassa toista mieltä. Jos on asioista eri mieltä, joutuu hyvin herkästi huonoon valoon. Ilmiantajat sosiaalisessa mediassa nopeasti paljastavat ”väärät” mielipiteet.

Hamilon mukaan eniten kuraa niskaan tulee maahanmuuttoasioista, mutta myös seta-agenda aiheuttaa nopeasti kielteisiä reaktioita. Hamilo sanoo, että osa homoista ja transsukupuolisista alkaa olla kyllästyneitä siihen.

Ohjelman juontaja Roman Schatz kyseli, miksi homoista ja lesboista pitäisi päästä eroon. Heitä on aina ollut ja jos he ovat avioliitossa, tuskin kukaan kadulla sitä huomaa. Hamilo nostaa esiin kysymymyksen islamilaisista maista tulevista pakolaisista ja homoista. Homot ovat valitsemassa puolensa. Olisiko homojen oltava suvaitsevaisia myös niitä kohtaan, jotka eivät suvaitse homoja. Puna-vihreään ajattelutapaan kuuluu, että suvaitaan sekä homoja vihaavaa islamiin uskovaa että homoja. Saksassa on alkanut näkyä, että homo- ja pakolaisvihamielinen AfD-puolue saa paljon kannatusta homobaareissa. Homot taitavat pelätä muslimeja enemmän kuin AfD:tä. Roman Schatz muistuttaa, että homoja on Saksassa jokaisessa puolueessa.

Hamilon mukaan asiat menivät hyvin 1990-luvun lopulla. Homot hyväksyttiin sellaisella yhteiskuntasopimuksella, että enemmistö ei puutu siihen, mitä homojen makuuhuoneissa tehdään mutta homot eivät myöskään saa puuttua enemmistön vanhoihin instituutioihin. Nyt alkaa monia homojen oikeuksia puolustaneita kyrsiä se, että homot ”tulevat iholle” ja esittelevät omaa homouttaan ja pridea julkisesti. Sopimus oli, että homot saavat makuuhuoneessa olla mitä ovat, mutta nyt ollaankin koko ajan valittamassa syrjinnästä ja koko ajan ollaan praidaamassa kaduilla törkeällä ja epäsiveellisellä tavalla, jota ei heteroille sallittaisi.

Roman Schatz muistuttaa, että ”me heterot” emme huomaa omaa praidaamistamme pilluralleissa ja tv-mainoksissa. Ja homoista ja lesboista hän sanoo, että jos takana olisi tuhansia vuosia täydellistä piilossa oloa ja sitten tulisi vapautus, kyllä silloin tekisi mieli hieman bailata. Roman Schatz soisi seksuaalivähemmistöille että ”pitäkää nyt hauskaa ja olkaa vähän rivoja, kun teillä on ollut niin vaikeaa ja 70-lukuun saakka lailla kiellettyä”.


Aito avioliitto -ryhmän agendaa

Toimittaja ja kirjailija Marko Hamilo on ollut muutaman muun kanssa kirjoittamassa kirjaa suvaitsevaistosta ja arvokonservatiiveista (Mitä mieltä Suomessa saa olla, 2015). Kirja on kova hyökkäys liberaalivasemmistolaista eliittiä vastaan. Kirjassa on 50 sivua perinteisen perheen puolustusta.

Itse hän julistautuu entiseksi homorummuttajaksi (s. 191). Hän opiskeli 80-90-luvuilla psykologiaa ja toimi ainejärjestön puheenjohtajana. Hän muistaa, kuinka keskustelutilaisuudessa Olli Stålström oli väittelemässä psykoanalyysiä puolustaneen Risto Vuorisen kanssa. Siihen aikaan Hamilo oli liberaali ja puolusti homoja psykoanalyysin kannattajia vastaan. Samoihin aikoihin tutkintovaatimuksista poistettiin Achte et al. kirja Psykiatria, koska se uuden tietämyksen mukaan oli epätieteellinen.

Hamilo kertoo kirjassaan, miten 1990-luvulla homoliike voimistui ja tuli aggressiviisemmaksi. Otettiin mm. käyttöön homofobia-käsite. Samoihin aikoihin alettiin vaatia parisuhdelakia, siis käytännössä rekisteröityä parisuhdetta.

Hamilo kertoo kirjassa, ettei hänen asenteensa homoja kohtaan ole muuttunut, mutta homot ja lesbot ovat jo käytännössä saaneet kaikki ne oikeudet, jotka liberaalin näkemyksen mukaan heille kuuluvat (!). Nyt on tapahtumassa sama kuin feministien liikkeessä: kun kaikki on saavutettu, ei pannakaan pillejä pussiin, vaan vaaditaan yhä enemmän – muka ihmisoikeuksien nimissä.

Tästä eteenpäin Hamilon perustelut ovat lähellä ”aito avioliitto” -ryhmän perusteluja. Uusia arvoja aletaan juurruttaa päiväkoteihin, syntyy kalteva pinta ja avioliittoa levitetään yhä uudenlaisiin pari- ja kolmiosuhteisiin, sukupuolen hämärtäminen, trans- ja queer-ideologia, jne.


Yhteiskuntasopimusta ei ole

Mitään homoille ja lesboille tarjottua yhteiskuntasopimusta tai ”rauhansopimusta” ei tietenkään ole olemassa. Kuka sen olisi voinut tehdä homojen ja lesbojen nimissä. Pikku ryhmät psykologian ainejärjestössä Komleksissa ehkä ovat sellaista voineet pohdiskella.


Roman Schatzin radio-ohjelma maanantaina 18.9.2017

areena.yle.fiMarko Hamilon esittely kirjan kannessa

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Serbian pääministeri osallistui sunnuntaina pride-kulkueeseen Belgradissa

Sami Mollgren • 17.09.2017 20:37 UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Pride-kulkue järjestettiin sunnuntaina 17.9. Serbian pääkaupungissa Belgradissa. (kuva: Andrej Isakovic / AFP / Lehtikuva)
Serbian pääministeri osallistui sunnuntaina 17. syyskuuta järjestettyyn pääkaupunki Belgradin pride-kulkueeseen, laajojen turvatoimien saattelemana. Avoimesti lesbo Ana Brnabic, 41, aloitti Serbian pääministerinä kesäkuussa.

Kulkueeseen osallistui noin 1 000 ihmistä ja tapahtuman teema oli "haluamme muutosta". Kulkue eteni Kukkien aukiolta Tasavallanaukiolle.

Turvatoimiin kuului noin 2 000 poliisia ja esimerkiksi helikopteri. Turvatoimet eivät kuitenkaan ollut yhtä järeät kuin vuotta aiemmin, jolloin kulkuetta oli turvaamalla enemmän kuin kaksinkertainen määrä poliiseja.

- Serbian hallitus on kaikkia kansalaisia varten, niin enemmistöä kuin vähemmistöäkin varten, näyttääkseen kunnioitusta moninaisuudella, sanoi pääministeri Brnabic ennen liittymistään pride-kulkueeseen uutistoimisto Betan mukaan.

Sunnuntaiaamuna Politika-lehdessä julkaistussa haastettalussa Brnabic iloitsi viime vuosien edistyksestä hlbti-aihepiirin suhteen.


Serbiassa asenneilmapiiri on kuitenkin kielteinen hlbti-vähemmistöjä kohtaan. Maan vahva ortodoksikirkko esimerkiksi pyrki estämään Brnabicin valinnan pääministeriksi. Vuonna 2006 avioliitto määriteltiin perustuslakiin vain samaa sukupuolta olevien väliseksi. Samaa sukupuolta oleville pareille on kuitenkin uudessa perhelainsäädännössä suunnitteilla mahdollisuus rekisteröidä suhteensa, ja mahdollisuudesta adoptioon on myös keskusteltu.


Serbian Brnabic on yksi maailman kolmesta avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvasta pääministeristä. Kaksi muuta ovat Irlannin Leo Varadkar ja Luxembourgin Xavier Bettel. Brnabicin nimitystä pääministeriksi on joissakin puheenvuoroissa arvosteltu "pinkkipesuksi", jolla halutaan esittää Serbia myönteisessä valossa EU:n silmissä. Moni hlbti-vähemmistöihin kuuluva kuitenkin kokee Brnabicin pääministeriyden ja mukanaolon pridessa toivoa paremmasta herättävänä asiana.

Neljäs rauhallisesti sujunut pride

Vuonna 2010 ääriainekset hyökkäsivät pride-kulkueen ja sitä turvanneiden poliisien kimppuun. Sen jälkeisinä vuosina pride-tapahtumat peruttiin turvallisuussyihin vedoten. Vuonna 2014 lähtien pride-kulkue sallittiin, paljolti EU:n vaatimuksesta, ja kulkuetta turvaamaassa oli laaja poliisioperaatio. Myös vuoden 2015 ja 2016 kulkueet sujuivat rauhallisesti.

Serbian pääministeri Ana Brnabic (toinen oikealta) osallistui Belgradissa 17.9. järjestettyyn pride- kulkueeseen. (kuva: Andrej Isakovic / AFP / Lehtikuva)

» Jutun oma sivu
Äitiyslaki-kansalaisaloitteen jatkokäsittelystä päätetään lakivaliokunnan kokouksessa 22.9.

Sami Mollgren • 15.09.2017 23:01 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kansalaisaloitetta äitiyslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi käsitellään lakivaliokunnan perjantaiaamuna 22. syyskuuta pidettävässä kokouksessa. Valiokunnan odotetaan vihdoin päättävän siitä, tekeekö se asiasta mietinnön - ja jos, niin minkälaisen. Mikäli mietintö tehdään, pääsee eduskunta keskustelemaan ja lopulta äänestämään asiasta.

Esimerkiksi Setan piiristä on ilmaistu huoli siitä, että lakivaliokunta jättäisi mietinnön kokonaan tekemättä, eivätkä kansanedustajat näin pääsisi käsittelemään asiaa. Yleisesti kuitenkin uskotaan, että valiokunta tekee mietinnön.

Kansalaisaloite äitiyslaiksi luovutettiin eduskunnan puhemiehelle runsas vuosi sitten, 9. syyskuuta 2016. Kansalaisaloite äitiyslaiksi oli kerännyt toukokuussa vaaditun määrän kannatusilmoituksia. Elokuussa Väestörekisterikeskus vahvisti hyväksyttyjen kannatusilmoitusten määräksi 55 707 kappaletta.

Aloitetta koskevassa lähetekeskustelussa eduskunnassa syyskuun 2016 lopussa käytettiin kiivaita puheenvuoroja.

Lakivaliokunta järjesti 16.2. aloitteen edustajien julkisen kuulemisen. Aloitteeseen liittyvät asiantuntijakuulemiset käynnistyivät 20. huhtikuuta. Kuulemisten päätyttyä 23.5. järjestetyssä kokouksessaan lakivaliokunta päätti pyytää vielä lisälausunnon oikeusministeriöltä. Kansalaisaloitteen jatkokäsittelystä oli määrä päättää lakivaliokunnan kokouksessa 13.6., mutta asiaa koskeva kohta poistettiin verkossa julkaistulta esityslistalta joitakin päiviä ennen kokousta, eikä asiaa käsitelty ennen kansanedustajien kesälomia.

Tavoitteena parantaa lapsen juridista asemaa

Sisällöltään kansalaisaloite äitiyslaista on yhtäläinen oikeusministeriön syksyllä 2014 ja alkuvuodesta 2015 valmisteleman lakialoitteen kanssa. Esimerkiksi lapsivaikutusarvio on jo tehty lain valmistelun yhteydessä.

Lain tavoitteena on parantaa lapsen juridista asemaa toiseen tosiasialliseen vanhempaan nähden. Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon.

Esitys äitiyslaista vastaa sisällöltään vuoden 2017 alussa voimaan tullutta isyyslakia, ja alun perin äitiyslakikin oli suunniteltu astumaan voimaan yhtä aikaa isyyslain uudistuksen kanssa.


» Jutun oma sivu
Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla toistakymmentä hlbtiq-vähemmistöjä sivuavaa filmiä

Sami Mollgren • 15.09.2017 22:39 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalia vietetään 14.-24.9.2017 jo 30. kerran.
Helsingin 30. kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa käynnistyi torstaina 14. syyskuuta, ja jatkuu 24.9. asti. Ohjelmistoon on aiempien vuosien tavoin otettu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavia elokuvia.

lgbt-tunnisteella merkatut elokuvat

Beach Rats (Yhdysvallat / 2017)
Ohjaaja: Eliza Hittman

120 battements par minute (BPM) (Ranska / 2017)
Ohjaaja: Robin Campillo

Call Me by Your Name (Brasilia, Italia, Ranska, Yhdysvallat / 2017)
Ohjaaja: Luca Guadagnino

Karera ga Honki de Amu toki wa (Close-Knit) (Japani / 2017)
Ohjaaja: Naoko Ogigami

Die Beautiful (Filippiinit / 2016)
Ohjaaja: Jun Robles Lana

God’s Own Country (Iso-Britannia / 2017)
Ohjaaja: Francis Lee

Handsome Devil (Irlanti / 2016)
Ohjaaja: John Butler

Hjartasteinn (Heartstone) (Islanti, Tanska / 2016)
Ohjaaja: Guðmundur Arnar Guðmundsson

The Misandrists (Saksa / 2017)
Ohjaaja: Bruce LaBruce

Queerama (Iso-Britannia / 2017)
Ohjaaja: Daisy Asquith

They (Qatar, Yhdysvallat / 2017)
Ohjaaja: Anahita Ghazvinizadeh

Tom of Finland (Ruotsi, Suomi, Tanska / 2017)
Ohjaaja: Dome Karukoski

Inxeba (The Wound) (Alankomaat, Etelä-Afrikka, Ranska, Saksa / 2017)
Ohjaaja: John Trengove

Vuodesta 1988 vuosittain järjestetty elokuvafestivaali on Suomen suurin alallaan. Elokuvafestivaalia järjestää Helsinki International Film Festival ry, ja se toteutetaan Helsingin kaupungin ja Suomen elokuvasäätiön tuella.


Yksinomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin elokuviin keskittyvä Turun seudun Seta ry:n järjetämä Vinokino järjestetään Turussa 19.-22. lokakuuta ja Helsingissä 9.-12. marraskuuta.


» Jutun oma sivu
Jari Sillanpää myönsi ajaneensa huumausaineen vaikutuksen alaisena ja pahoittelee tekoaan

Sami Mollgren • 15.09.2017 07:30 • 4 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Laulaja Jari Sillanpää kommentoi tiistai-illan tapahtumia Facebook-päivityksessä.
Laulaja Jari Sillanpää kommentoi torstai-iltana huume-epäilyjä Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä. Hän myöntää ajaneensa autoa tiistai-iltana huumausaineen vaikutuksen alaisena. Lisäksi hän pahoittelee tekoaan.

Haluan kiittää kaikkia - olen otettu kaikista ihanista viesteistä, joita olen saanut. Olen todella pahoillani, että olen aiheuttanut niin monille huolta ja pahaa mieltä, aloittaa Sillanpää Facebook-viestinsä.

Sillanpää myös kirjoittaa käsityksensä poliisin huomion kiinnittäneestä liikennerikkomuksesta, jota lehdistössä on kuvattu "törttöilyksi". Sillanpää kertoo ylittäneensä keltaisen sulkuviivan pysäkillä seissyttä bussia ohittaessaan, toisen auton perässä.

Sillaanpää pyytää kirjoituksessaan anteeksi sitä, että tämä lähti liikenteeseen ja pyytää tekoaan anteeksi.

- Kunpa olisikin voimaa ja ymmärrystä tehdä elämässä aina vain oikeita valintoja, toteaa Sillanpää.

Tapauksen toi julkisuuteen keskiviikkona Iltalehti, joka kertoi huume-epäilyn koskevan amfetamiinia.

Sillanpään on määrä aloittaa syyskuun lopulla konserttikiertue. Laulajaa nähdään myös parhaillaan esitettävällä Vain elämää -tv-sarjan uusimmalla tuotantokaudella.

Vuonna 1995 tangokuninkaaksi kruunattu Sillanpää kertoi keväällä 2006 Nelosen Tuomas & Juuso Experience -ohjelmassa, että hänen silloin hiljattain päättynyt parisuhteensa toinen osapuoli oli mies. Sillanpää halusi kertoa seksuaalisesta suuntautuneusuudestaan jo uransa alkuvaiheissa, mutta mediat toppuuttelivat.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingissä järjestettävä Queertune on ensimmäinen pohjoismainen hlbtiq-kuorofestivaali

Sami Mollgren • 14.09.2017 21:56 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Kolmipäiväinen Queertune-festivaali järjestetään Helsingissä 29.9.–1.10.2017.
Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetään ensimmäinen pohjoismainen hlbtiq-kuorofestivaali syyskuun ja lokakuun vaihteessa Helsingissä.

Queertune-festivaalin konserttipäivä on lauantain 30. syyskuuta, jolloin kukin kuoro esiintyy kolmessa erillisessä konsertissa, Helsingin konservatoriossa. Konserttien jälkeen luvataan yhdentoista kuoron esittävän monen sadan laulajan voimin Finlandia-hymnin.

Kolmipäiväisen (29.9.–1.10.2017) festivaalin järjestelyistä huolehtivat Helsingin gaykuoro Out 'n loud ry (Helsingfors gaykör Out 'n loud rf) ja lesbokuoro Kaupungin Naiset ry. Festivaaliin on kutsuttu homo- ja lesbokuoroja kaikista pohjoismaista, ja siihen osallistuu neljä kuoroa Ruotsista, kolme Suomesta, kaksi Norjasta sekä yksi Tanskasta ja Islannista. Kuorojen esiintymisen lisäksi tapahtumaan kuuluu erilaisia workshoppeja ja tapaamisia.

- Out 'n loudilla on entuudestaan yhteyksiä pohjoismaisiin kuoroihin ja nyt halusimme Suomi Finland 100 -juhlavuoden kunniaksi kutsua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavia kuoroja kaikista Pohjoismaista Helsinkiin, sanoo Helsingin gaykuoro Out 'n loud ry:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Risberg.

Kuorofestivaalin vastuullinen järjestäjä on Helsingin gaykuoro Out 'n loud ry.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Selvitys: Suuri osa seksuaalivähemmistöön kuuluvista nuorista voi hyvin, mutta keskimäärin muita heikommin

Sami Mollgren • 14.09.2017 21:30 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

THL:n toteuttaman Kouluterveyskyselyn tuloksiin voi tutustua verkossa.
Suurin osa seksuaalivähemmistöihin kuuluvista nuorista voi hyvin, mutta vähemmistöihin kuulumattomiin nuoriin verrattuna he kohtaavat selvästi enemmän ongelmia. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä kouluterveyskyselystä.

Kouluterveyskyselyssä kerättyjen tietojen pohjalta torstaina julkaistussa Toisella asteella opiskelevien sateenkaarinuorten hyvinvointi 2017. Kouluterveyskyselyn tuloksia -selvityksessä tarkastellaan lukiolaisten ja ammattikoulussa opiskelevien sateenkaarinuorten hyvinvointia.

Tutkimuksen mukaan suurin osa sateenkaarinuorista kokee, että oppilaitoksessa
voi olla oma itsensä, joskin näin ajattelee selvästi useammin heteroksi itsensä määrittelevä kuin seksuaalivähemmistöön kuuluva. Kiusaamis-, uhkailu- ja väkivaltakokemukset ovat sateenkaarinuorilla, erityisesti pojilla, moninkertaisesti yleisempiä kuin heteronuorilla. Sateenkaarinuoret myös kokevat terveydentilansa heikommaksi ja he ovat ahdistuneempia kuin heteronuoret.

Monet sateenkaarinuoret ovat tutkimuksen mukaan ilman läheisiä ystäviä. Lisäksi keskusteluvaikeudet vanhempien kanssa ovat yleisempiä kuin heteronuorilla. Enemmistö sateenkaarinuorista kokee kuitenkin saavansa tarvittaessa tukea ja apua, vaikka siltäkin osin luvut ovat vähemmistöön kuulumattomia matalammat. Sateenkaarinuorten ja opettajien välinen vuorovaikutus ei poikkea heteronuorista, lukuun ottamatta ammattiin opiskelevia poikia.

Seksuaalivähemmistöön kuuluvat pojat ovat selvityksen mukaan muita poikia useammin aktiivisia esimerkiksi oppilaskunnan hallituksissa. Silti hlb-vähemmistöihin kuuluvien nuorten kiinnittyminen kouluyhteisöön oli heikompaa.

- Sateenkaarinuoria tarkasteltiin tässä yhtenä ryhmänä, joka kätkee sisälleen erilaisia alaryhmiä ja paljon yksilöiden välistä vaihtelua. Haasteena on löytää ne nuoret, jotka tarvitsevat apua ja tukea, todetaan tutkimusraportissa.

Tutkijat toteavat, että sateenkaarinuorten hyvinvoinnista ja terveydestä tarvitaan tarkempaa tietoa. Jatkossa voisi heidän mukaansa selvittää, millaisia eroja on bi-, homoseksuaalien ja niiden nuorten välillä, jotka eivät identifioituneet kysymyksessä oleviin luokkiin. Lisäksi tutkijat arvioivat, että ottamalla tarkasteluun mukaan nuoren kokemus omasta sukupuolestaan saadaan monipuolisempi kuva sateenkaarinuorista.

Vastanneista noin kymmenen prosenttia määritteli itsensä muuksi kuin “heteroksi”

Tutkimukseen vastanneista lukiota käyvistä pojista 94 prosenttia ja tytöistä 86 prosenttia määritteli itsensä heteroiksi. Ammattikoulussa vastaavat prosenttiluvut olivat 93 ja 85.

Lukiolaispojista itsensä määritteli biseksuaaliksi kolme prosenttia ja tytöistä yhdeksän prosenttia vastaajista. Ammattikoulua käyvistä pojista biseksuaaliksi itsensä määritteli kaksi ja tytöistä kahdeksan prosenttia.

Lukiota käyvistä pojista kaksi prosenttia määritteli itsensä homoiksi ja tytöistä lesboiksi yksi prosentti. Ammattioppilaitoksissa opiskelevista pojista prosentti määritteli itsenä homoksi ja tytöistä kaksi prosenttia lesboiksi.

Muutama prosentti vastanneista katsoi, että valittava olleet määritelmät seksuaalisesta suuntautuneistuudesta ei sopinut kuvaamaan itseä. Lukiolaispojista näin vastasi kaksi prosenttia ja tytöistä neljä prosenttia. Ammattikoulussa opiskelevista pojista näin vastasi neljä prosenttia ja tytöistä viisi prosenttia.

Tutkijat haluaisivatkin jatkossa tarkastellla erikseen myös nuorten kokemuksia omasta sukupuolestaan sekä yksityiskohtaisemmin seksuaalivähemmistöihin kuuluvia.

THL:N Kouluterveyskysely tehdään joka toinen vuosi

Tutkimuksen taustatiedot on saatu keväällä 2017 tehdystä THL:n Kouluterveyskyselystä, joka on koko maan kattava väestötutkimus. Joka toinen vuosi tehtävällä kyselyllä kerätään laajasti tietoa nuorten hyvinvoinnista, terveydestä ja palveluista. Lukion ja ammattioppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden vastauksia oli 64 900. Seksuaalivähemmistöihin - käytännössä muuksin kuin heteroksi - itsensä määritteleviin heistä kuului 6874. Lukiolaisten vastausprosentiksi arvioidaan noin 50 ja ammattikoulua käyvien noin 40.

Kouluterveyskyselyllä on kerätty tietoja peruskoulun yläluokkalaisilta vuodesta 1996, lukioissa vuodesta 1999 ja ammatillisissa oppilaitoksissa vuodesta 2008 alkaen. Peruskoulun alaluokkalaiset ja heidän huoltajansa ovat mukana vuodesta 2017 alkaen.

Sateenkaarinuoria koskevan tutkimusraportin kirjoittajat ovat THL:stä tutkija Pauliina Luopa, erikoistutkija Outi Kanste ja tutkimuspäällikkö Reija Klemetti.

Korjaus 15.9. klo 7.09: Tutkimusaineistoa olisi saatavilla myös nuorten kokemuksesta omasta sukupuolestaan, ja siten asia olisi tarkasteltavissa myös tältä osin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki

Viimeksi kommentoidut

»»»»»»»»
Kenelle pride kuuluu?
21 kommenttia - 15.09.
»»»»»»» RSS-syöte viimeksi kommentoiduista jutuista
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy