ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Salatut elämät -sarjan Kallen edesottamukset herättävät kritiikkiä katsojissa

Sami Mollgren • 20.01.2018 11:54 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Torstain juonenkäänteet ovat esillä Salatut elämät -sarjan Facebook-sivulla.
MTV:llä esitettävän Salatut elämät -sarjan torstainen jakso on herättänyt kriittistä keskustelua sarjan Facebook-ryhmässä, kertoo Ilta-Sanomat.

Jaksossa Kalle sopi treffit Tinder-mobiilipalvelussa kohtaamansa miehen kanssa, mutta mies ei kuitenkaan saapunut kahvilaan, jossa Kalle odotti tätä. Yllättäen kuitenkin kahvilassa ollut mies rupeaa flirttailemaan tälle - ja miehet ajautuvat vessakoppiin, intiimiin kanssakäymiseen. Kallen saattoi päätellä olevan tapahtuneesta mielissään.

Osa katsojista puolestaan eivät olleet yhtä mielissään. Esimerkiksi varhaiseen ajankohtaan lähetettävän ohjelman nuorimpien seuraajien suhteen esitettiin huolta. Aiemmissa sarjan juonenkäänteissä Kalle on myös joutunut raiskauksen uhriksi, jolloin myös moni katsoja huolestui siitä, että aihe oli liian raju nuorimpia katsojia ajatellen.

Kalle teki paluun vuonna 2012

Sarjan alkuperäisiin, vuonna 1999 esiteltyihin hahmoihin kuuluva Pete Latun esittämä Kalle Laitela oli mukana tarinassa muutaman vuoden ajan, sekä uudelleen vuodesta 2012 lähtien. Vuosituhannen vaihteen aikoihin Kalle kaapista ulos, ja silloin televisioruudussa nähty kahden miehen välinen suudelma aiheutti palautetulvan. Sosiaalisen median palveluita ei ollut vielä nykymuodossa olemassa, joten julkinen asian käsittely oli hallitumpaa.

Sittemmin sarjassa on nähty muitakin seksuaalivähemmistöön kuuluvia hahmoja. Larin (Ronny Roslöf) hahmo oli mukana sarjassa runsaat viisi vuotta, ja hahmon tarina kertoi rakkaussuhteen kehittymisestä Eliakseen (Petteri Paavola). Tarina päättyi traagisesti, sillä Eliaksen hahmo menehtyi auto-onnettomuudessa marraskuussa 2016 esitetyssä jaksossa.

Salatut elämät on saanut kehuja siitä, että se on arkipäiväistänyt esimerkiksi homoseksuaalisuutta ja nostanut esiin monia vaiettuja kysymyksiä. Toisaalta esimerkiksi Eliaksen kuoleman yhteydessä joissain kriittisissä kommenteissa huomautettiin, että klassisesti tarinoiden homosuhteisiin ja homoihin ei voi kuulua kuin traaginen loppu.

Keskustelua on käyty myös siitä, että Salatut elämät ja moni muukin sarja jatkuu vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen samaa perusjuonta loputtomiin vatvoen; uusia hahmoja tulee mukaan ja loppuun kulutettuja poistuu yleensä erilaisten dramaattisten käänteiden yhteydessä.

Toisin on esimerkiksi norjalaisen SKAM-nuortensarjan kohdalla, jossa oli myös vahva homoteema. Sitä tehtiin neljä tuotantokautta; kaksi syksyä ja kaksi kevättä. Monista muista sarjoista poiketen SKAM-sarjassa kunnianhimon kohteena oli nuorten elämään liittyvien kysymysten asiallinen käsittely draaman keinoin, ei kaupallinen menestys.


» Jutun oma sivu
Ihmisoikeustuomioistuin päätti: lesbolla ei ole oikeutta isyysvapaaseen

vaeltaja2006 • 20.01.2018 07:09 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti torstaina, että ranskalainen lesbo, jonka naispuoliso sai lapsen, ei ole oikeutettu isyysvapaaseen. Hän voi kuitenkin Ranskassa anoa ”hoitovapaata”.

Kyseessä on vanha kiista. Lapsi oli syntynyt jo vuonna 2004. Ranskan lakien mukaan isälle oli tarjolla 11 päivää isyysvapaata. Sitä ei kuitenkaan myönnetty synnyttäneen naisen naispuoliselle puolisolle. Asia kiersi eri viranomaisten ja oikeuden kautta ja päätyi valituksena Strassburgin ihmisoikeustuomioistuimeen. Valittaja moitti, että kyseessä on hänen sukupuoleensa ja seksuaaliseen suuntatumiseensa kohdistuva syrjintä.

Ihmisoikeustuomioistuimen tuomarit eivät nähneet asiassa syrjintää (päätös EGMR, Az. 46386/10 ). Valittaja oli tilanteessa, joka muistutti biologisen isän tilannetta, mutta eri tavalla kohtelu oli laillista. Isyysloma luotiin, jotta isät ottaisivat enemmän vastuuta lapsistaan.

Vuodesta 2012 Ranskassa on kuitenkin käytössä ”hoitovapaa”. Siinä on samat edut kuin isyysvapaassa ja se sopii valittajan tilanteeseen.


» Jutun oma sivu
Uskonnollistaustaisten perheiden seksuaalikasvatuskielteisyydestä eduskuntakysely

Sami Mollgren • 18.01.2018 11:10 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Esimerkiksi hlbti-nuorten kohdalla vaillinaisemmat tiedot aihepiiristä voivat heikentää mahdollisuuksia hyväksyä itsensä kokonaisvaltaisesti.
Uskonnollisten kotien ja yläkoulun välillä on kitkaa erityisesti seksuaalikasvatukseen liittyvissä kysymyksissä, kirjoittaa Yle. Jotkut vanhemmat eivät sallisi lapsilleen kerrottavan asiallista tietoa seksuaalisesta ja sukupuolisesta moninaisuudesta.

Vaikka oppilaalla on velvollisuus osallistua muun opetuksen lailla myös seksuaalikasvatukseen, on eräissä kouluissa kuitenkin päädytty siihen, että jotkut nuoret eivät vanhempien vaatimuksesta osallistu seksuaaliasioita käsittelevään opetukseen.

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas) katsoo, että jokaisen lapsen ja nuoren tulisi saada seksuaali- ja lisääntymisterveyttä parantavaa seksuaalikasvatusta. Sarkkinen on tehnyt ministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok) kirjallisen kysymyksen siitä, mitä hallitus aikoo tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.

Puutteellisen aihepiiriin liittyvän tiedon katsotaan olevan ongelman. Esimerkiksi USA:ssa on todettu vahinkoraskauksien olevan yleisempiä sellaisten nuorten kohdalla, joilla on vaillinaisemmat tiedot seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Suomalaisista yläkoululaisista puolestaan esimerkiksi lähes 20 prosenttia on ollut sukupuoliyhteydessä kouluterveyskyselyn mukaan, ja monet nuoret toivovat seksuaalikasvatuksen yhä suurempaa nykyaikaistamista, johon kuuluu myös seksuaalisesta moninaisuudesta kertominen.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertominen hermostuttaa joitakin vanhempia

Ylen mukaan helsinkiläinen opetusviranomainen kertoo joidenkin vanhempien saattavan vaatia, että tunneilla ei saisi mainita homoseksuaalisuus-sanaa lainkaan. Tapauksien kerrotaan kuitenkin olevan marginaalisia.

Näistä tiedoista paitsi jääminen saattaa kuitenkin aiheuttaa vahinkoa varsinkin sellaisille nuorille, jotka itse kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Asiantuntijoiden mukaan itsensä kokonaisvaltainen hyväksyminen voi olla vaikeampaa, jos hlbti-nuori on jäänyt paitsi asiallisesta aihepiiriin liittyvästä tiedosta. Tuoreimman THL:n Kouluterveyskyselyn mukaan oppilaista kymmenisen prosenttia nuorista ei miellä itseään täysin heteroksi, ja useampi prosentti ei koe edustavansa sitä sukupuolta, johon tämä on syntyessään määritelty.

Paremmilla tiedoilla on myös havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia käsityksiin seksuaaliseen ja sukupuoliseen moninaisuuteen ja suhtautumiseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihiin kuuluviin ihmisiin sekä näihin vähemmistöihin kohdistuviin asenteisiin.

Tutkimuksissa on todettu, että hlbti-vähemmistöihin kuuluvat kärsivät keskivertoa enemmän psyykkisestä ahdistuksesta sekä terveysongelmista ja itsemurhariski on suurempi. Syynä on arvioitu olevan ns. vähemmistöstressin, jonka taustalla ovat kielteiset asenteet ja rakenteellinen sekä suora syrjintä.

"Seta-kielto"

Esimerkiksi yhdenvertaista avioliittolainsäädäntöä vastustaneen ja Suomessa sateenkaariperheiden vastaista EU-kansalaisaloitetta edistäneen Aito avioliitto ry:n piiristä levitettiin syksyllä 2016 ohjeistusta siitä, minkälaisella tekstillä vanhemmat voivat vaatia lapsensa vapauttamista opetuksesta tai koulun tilaisuuksista joissa käytetään SETA:n materiaalia, SETA:n henkilöitä tai jossa on SETA-perustaista sisältöä. Tekstissä ilmaistaan myös kielto siitä, ettei lapselle saa jaella SETA-materiaalia tai altistaa sille koulun tiloissa.

Opetushallituksen Tasa-arvotyö on taitolaji -opas oli myös kritiikin kohteena. Esimerkiksi kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) kanteli oikeuskanslerille kyseisestä opettajien tueksi tarkoitetusta oppaasta. Laukkanen esitti kantelussaan että "lapsi ei voi kuulua sukupuolivähemmistöön". Laukkasen mielestä opas hämärtää sukupuolijakoa esittämällä että sukupuolisuudessa on kyse moninaisemmasta ilmiöstä kuin jaosta miehiin ja naisiin.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat esillä esimerkiksi terveystiedossa, psykologiassa ja biologiassa. Opettajalla ei ole ennakkoilmoitusvelvollisuutta koteihin opetuksen yksityiskohdista. Sen sijaan mahdollisista vierailijoista tulee informoida.

Opetushallituksen mukaan seksuaalikasvatuksessa on tavoitteena tukea oppilaan kasvua ja kehitystä.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kreikan hlbtiq-yhteisö: Vaikenemisen aika on nyt ohi

vaeltaja2006 • 18.01.2018 10:59 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Laiva saapuu Ateenasta Mykonokselle, "kesäparatiisiin".
Seksuaalinen monenlaisuus on ollut pitkään Kreikassa tabuaihe. Parina viime vuotena on tullut lakiuudistuksia, vaikka konservatiivit ja kirkko ovat haranneet vastaan. Ihmiset uskovat avoimuuteen. Ihmisoikeuksissa on astuttu eurooppalaiseen nykyaikaan.


Arkielämässä kaduilla ei nähdä mies- tai naispareja kävelemässä käsi kädessä. Maan traditiot ja ortodoksisen kirkon arvot yhä vaikuttavat. Kesällä 2013 Thessalonikin arkkipiispa julisti, ettei kaupungissa ole homoja vaan kaikki pride-paraatiin tulevat ovat Ateenasta. Nyt näille puheille hymyillään. Kreikassa järjestetään pride-tapahtumia viidessä kaupungissa. Thessalonikin pride-tapahtuman pääkoordinaattori sanoo haastattelussa, että Thessalonikissa pride on järjestetty jo kuutena vuotena. Aluksi oli paljon epäilijöitä, mutta viime vuosina hotellit, ravintolat ja kioskien pitäjät ovat ymmärtäneet, että homot ja lesbot Tessalonikin kaduilla eivät ole ongelma vaan tuovat lisäarvoa.

Thessalonikin prideen osallistuu paljon ihmisiä eri puolilta Balkania ja Turkkia. ”Minulla ei ole mitään homoja ja lesboja vastaan”, sanoo 42-vuotias kioskinpitäjä ns. Valkoisen tornin, Thessalonikin symbolin, vierellä. Se on pride-kulkueen lähtöpiste. Pride-kulkueen osanottajat esiintyvät vapautuneesti. Piilottelun aika alkaa olla ohi.

Monilla kuitenkin henkilökohtainen piilottelu ja kaapissa olo jatkuu. Vaikka jännitys on jo lauennut, erityisesti transihmiset joutuvat syrjinnän ja uhkailun kohteiksi. Hlbtiq-järjestöt ovat mobilisoineet voimansa auttamaan niitä, jotka joutuvat esim. naapurustonsa takia vaikeuksiin. Enää ei jäädä yksin vihamiesten keskelle.


Internet on tärkeä kontaktien solmimisessa. Kuitenkin edelleen on niitä, jotka kokevat olevansa eräänlaisessa vankilassa. Omasta homoudesta ja lesboudesta ei puhuta. Se on vaikeaa, koska yhteiskunta on perhekeskeinen. Maassa ei ole toimivaa sosiaalijärjestelmää. Perheet yrittävät yhdessä selvitä talousvaikeuksistaan, Riippuvuus perheestä on suuri. Naapuruston ei haluta tietävän pohjan tai tyttären homoudesta. Työttömyys on 20%:n luokkaa, nuorisotyöttömyys 50%. Perhe ja ystävät auttavat.

Hlbtiq-pakolaiset ovat vaikeassa asemassa. Sodan traumojen jälkeen he joutuvat piilottelemaan seksuaalista identiteettiään. Poliisikin on tunnettu homofobisuudestaan ja apua hakevia hlbtiq-pakolaisia surjitään.

Viime kesänä ensi kertaa poliisien ryhmä oslallistui Ateenan pride-kulkueeseen. Ryhmää veti Kreikan ensimmäinen avoimesti homo poliisi. Se oli sensaatio maassa, jossa ortodoksinen kirkko avoimesti kiihottaa väkivallan käyttöön homoja vastaan.Pääministerin haastattelu homolehdessä

Ateenassa ilmestyvä hlbtiq-lehti julkaisi kesäkuussa 2017 Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin laajan haastattelun. Se oli ensimmäinen kerta historiassa, kun maan johto julkisesti mediassa kertoo näkemyksiään homoista ja lesboista ja heidän yhteiskunnallisesta asemastaan. Lehden kannessa on kokosivun kuva Tsiprasista.

Tsipras sanoi haastattelussa, että homot ja lesbot ovat päässeet varjoista esiin päivänvaloon eivätkä he enää koskaan sinne palaa. Parlamentissa oli vuoden 2015 lopussa hyväksytty laki siviililiitoista, joita myös homot ja lesbot voivat solmia. Tsipras kuitenkin muistuttaa, että ihmisoikeudet eivät ole kovin korkeassa kurssissa näinä taloudellisesti vaikeina aikoina. Haastattelu on kokonaisuudessaan englanniksi käännettynä lehden verkkosivulla
avmag.gr


Myöhemmin syksyllä 2017 Kreikassa hyväksyttiin sukupuolen määrittelyä koskeva laki, jossa sukupuolen korjaaminen virallisiin asiakirjoihin on tehty helpoksi: tietyin ehdoin oma ilmoitus riittää.

Tämä poliittinen kehitys on saanut monet korkea-arvoiset poliitikot esittämään tukensa mm. Ateenan Pridelle. Ateenan Priden lähtöpiste on Syntagma-aukio Parlamenttitalon edessä. Media on käsitellyt viime kesän Prideen liittyviä asioita positiivisessa valossa.

Täysin pimeät ajat ovat ohi, sanoo Ateenan Priden pääorganisaattori.


Lähteenä käytetty erityisesti Florian Schmitzin artikkelia, joka ilmestyi vajaat kaksi viikkoa sitten Blu-kaupunkilehtikonsernin sivustolla. Florian Schmitz on mm. Deutsche Wellen, ARD:n ja ZDF:n Kreikan kirjeenvaihtaja.


Kreikan pääministeri Tsipras kreikkalaisen hlbtiq-lehden kansikuvassa
Vanha uskonnollisuus yhä elää. Rukousnauha.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Uljanovskin lentosotakoulun skandaalivideo: BDSM-henkistä tanssia koulun käytävillä

vaeltaja2006 • 17.01.2018 22:32 • 3 kommenttia. UUTISET: YLEISET • ULKOMAAT
Uljanovskin eliittilentokoulusta on todennäköisesti lähtöisin youtube-video, jossa koulussa opetusta saavat kadetit esittävät puolialastomina hauskan ja rohkean tanssishown. Venäläisviranomaisten kommentit eivät ole ainakaan ylistäviä.

Venäläiseen perinteeseen kuulu, että sotilaat ovat tosimiehiä. Putin on monessa tilanteessa halunnut näyttää esimerkkiä. Nyt julkisuudessa kiertävä video horjuttaa tätä tosimiesten kuvaa. Video tuli julkisuuteen muutama päivä sitten. Kuvissa ei nähdä kurinpitoa ja järjestystä vaan päinvastoin: kadetit esittävät alushousuillaan tanssia satisfactionin sävelin.

Venäjällä homoihin suhtaudutaan kielteisesti eikä homoudesta saa julkisesti puhua. Lentokoulun kurinpito-osaston johtaja Petr Timofejev sanoi Daily Mail -lehdelle, ettei hän ole eläissään nähnyt koulussa mitään vastaavaa, vaikka on ollut siellä töissä 20 vuotta. Asia tutkitaan, mutta mahdollisia rangaistuksia ei vielä osata arvioida.

www.dailymail.co.uk
Video sopii erinomaisesti juuri tähän hetkeen. Vuodesta 1998 on järjestetty kansainvälinen fetissipäivä (International Fetish Day) vuosittain tammikuun kolmantena perjantaina. Se on ylihuomenna, 19.1.2018.

BDSM on fetissipiireissä käytetty hyvin spesiaali käsite, jossa yhdistyvät sitominen, alistaminen, alistetuksi asettuminen ja SM-tekniikat.

Uljanovsk sjaitsee n. 900 km Moskovasta itään.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Egyptissä toistuvasti homomiehien pidätyksiä

vaeltaja2006 • 17.01.2018 11:12 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Viime kuukausina on useita kertoja uutisoitu Egyptistä homomiesten pidätyksistä erilaisten yksityisten kokoontumisten yhteydessä. Maanantaina 15.1.2018 yhdeksän homomiestä pidätettiin ratsiassa yksityisiin tiloihin Aleksandrian miljoonakaupungissa.

Joukkopidätyksiä perustellaan sillä, että on tapahtunut ”seksuaalista irstailua”. Siinä rikotaan yleistä turvallisuutta ja moraalia. Yksityinen asunto oli viranomaisten mukaan vuokrattu ryhmäseksijuhlien järjestämistä varten. Vihjeet viranomaisille tulivat lähikortteleiden asukkailta.

Homoseksuaalisuutta ei ole kielletty laissa, mutta jatkuvasti vedotaan julkiseen moraaliin ja irstailuun. Viime vuosina sotilashallinnon ja presidentti Abdel Fattah al-Sisin aikana homojen vaino on lisääntynyt jatkuvasti. Neljän viime vuoden aikana on arvioiden mukaan pidätetty 230 miestä. Erityisesti viime kuukausina pidätykset ovat lisääntyneet voimakkaasti. Pidätysaalto alkoi viime vuoden syyskuun 22. päivänä, kun libanonilaisen yhtyeen konsertissa heiluteltiin kahta sateenkaarilippua. Ratsioita on tehty baareissa ja yksityisasunnoissa. Osalle pidätetyistä on luettu oikeudessa vankeusrangaistuksia, jotka vaihtelevat kuuden kuukauden ja neljän vuoden välillä. Tutkinnassa on käytetty mm. anaalitutkimuksia.

Viime lokakuussa Saksan ulkoministeriön Egyptiä koskevassa matkustustiedotteessa varoitettiin saksalaisia homoihin kohdistuvasta vainosta, jossa apuna käytetään mm. puhelimen deittisovelluksia.Ainakin yksi saksalainen homomies on tiettävästi tällä tavoin pidätetty ja karkotettu maasta viime vuoden lopulla.

Suomen ulkoministeriön uusimmassa matkustustiedotteessa (14.12.2017) muistutetaan, että ”homoseksuaalisesta kanssakäymisestä voidaan Egyptissä tuomita vankeusrangaistukseen”.Mitä tapahtui ”arabikeväälle”?


Ns. ”arabikevät” alkoi Tunisiassa ja levisi Egyptiin vuoden 2011 alussa. Tv-uutisissa seurattiin ilta illan jälkeen arabimaailman uutta heräämistä ja Tahrir-aukion tapahtumia. Kairossa siihen saakka arki oli ollut taistelua toimeentulosta, ja monet ympäristöongelmat vaikeuttivat ihmisten elämää (saasteet, liikenneruuhkat). Poliisiväkivalta ja korruptio olivat kaiken aikaa läsnä. Rikkaat selvisivät ilman poliisiväkivaltaa, köyhät hakattiin armotta. Kun tuhannet ihmiset alkoivat kerääntyä Tahrir-aukiolle tammikuussa 2011, hallitus sulki sosiaalisen median. Siitä seurasi, että yhä enemmän ihmisiä saapui aukiolle katsomaan, mitä siellä tapahtuu.

Kun Anwar Sadat oli murhattu vuonna 1981, presidentiksi nousi armeijataustainen Hosni Mubarak. Sotilasvalta pönkitti Mubarakia. Armeija seurasi Tahrir-aukion tapahtumia sivustalla ja kansalaisten protestit saivat jatkua. Armeija jossain vaiheessa antoi tukensa kansalaisten mielenosoitukselle.
Hosni Mubarak pakotettiin eroamaan helmikuun 11. päivänä, 2011. Diktaattorin kaatumiseen oli mennyt 18 päivää. Armeija otti vastuun vallansiirrosta. Oli tulossa uudet vaalit.

Tahririn aukion kansanliike ei enää hallinnutkaan tapahtumia. Kansanliike ei ollut yhtenäinen vaan mukana oli kirjava joukko kansalaisia: sotilasvallan kannattajia, islamistiliikkeiden kannattajia, vasemmistolaisia, demokratia-aktivisteja, jne jne. Yhtenäinen päämäärä alkoi kadota eikä ollut suunnitelmaa jatkosta.

Syntyi valtatyhjiö ja siitä nousi islamilainen muslimiveljeskunta. Se on 1920-luvulta peräisin oleva poliittinen liike, joka pyrkii yhdistämään uskonnon ja valtion ja palauttamaan arabimaiden kunnian islamin avulla. Se oli pitkään Egyptissä kielletty, mutta nyt se oli valmiina vallan ottamiseen. Kun ensimmäiset vapaat vaalit tulivat vuonna 2011, Muslimiveljeskunta sai 60% äänistä ja siirtyi maan johtoon. Presidentiksi tuli vuonna 2012 Muslimiveljeskunnan oma mies, Mohammed Mursi. Aluksi luvattiin demokratian jatkuvan, mutta jo samana vuonna Mursi ilmoitti uudesta perustuslaista, joka ei taannutkaan riittäviä kansalaisoikeuksia. Keväällä 2013 Tahrir-aukiolla jälleen osoitettiin mieltä, mutta nyt vaadittiin Mohammed Mursin eroa. Sotilasvallankaappauksessa Mursi syrjäytettiin heinäkuussa 2013. Sotilasvallan presidentiksi tuli kenraali Abdel Fattah al-Sisi. Hän on yhä presidenttinä.

Lilly Korpiolan ja Sanna Raita-ahon viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Arabikevään jälkeen (Tammi, 2017) kuvataan arabikevään jälkeisiä aikoja mm. Egyptissä ja Tunisiassa.
Mitä arabikevät merkitsi seksuaalivähemmistöille?Ranneliikkeessä julkaistiin helmikuun alussa 2011 kommentti, jossaAdvocate-lehden asiantuntija Michael Lucas esitti epätoivoisen näkemyksen: ”Egyptissä on nyt tapahtumassa sellaista, jossa toivo, vapaus ja demokratia voidaan unohtaa”.
ranneliike.net

Toukokuussa 2011 ranneliikkeen artikkelissa uudelleen pohdittiin Egyptin ja Tunisian tilannetta hlbtiq-ihmisten kannalta. Tunisialainen gayaktivisti Hassen Hanini oli silloin aids-työssä mukana. Hän kirjoitti kirjeessä The Assosiated Pressille, että ”kamppailu jatkuu ja muodostuu vaikeammaksi. Tunisialainen gay-yhteisö ei ole vieläkään löytänyt paikkaansa, vaikka muualla on paljon edistystä.”
ranneliike.net

Artikkelissa mainittu Hassen Hanini on nykyään Hesetan puheenjohtaja.


Nämä arviot ja ennustukset ovat käyneet toteen. Hlbtiq-ihmisten asema ei ole parantunut ainakaan Egyptissä. Viimeaikaiset pidätykset merkitsevät, että esim. turistina homojen on oltava äärimmäisen varovaisia.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Päivi Räsänen vaatii uskomushoitojen suitsimista - mutta ei ota kantaa ns. eheytyshoitoihin

Sami Mollgren • 16.01.2018 15:19 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii Helsingin Sanomien mielipidepalstalla maanantaina julkaistussa kirjoituksessa uskomushoitoja koskeavan lainsäädännön luomista Suomeen.

Räsänen kirjoittaa uskomushoidoille olevan yhteistä se, ettei niiden hyödyistä ja haitoista ole tieteellistä tutkimusnäyttöä, ja niiden voivan aiheuttaa vakavia terveyshaittoja tai hyödyttömän hoidon viivästyttävän vaikuttavan hoidon saamista. Uskomushoitoihin hän liittää myös rokotusvastaisuuden. Räsänen myös toteaa kuluttajansuojan kannalta olevan kestämätöntä, jos lupaukset hoidon vaikuttavuudesta osoittautuvat katteettomiksi. Lääkäritaustainen Räsänen on ottanut ns. puoskarilain tarpeen esiin myös vuonna 2013, toimiessaan vielä sisäministerinä ja kristillisdemokraattien puheenjohtajana.

Uskomushoitojen piiriin luettaviin ns. eheytyshoitoihin Räsänen ei sen sijaan kirjoituksessaan viitannut nyt, eikä hän ole niitä kritisoinut aiemminkaan. Eräissä varhaisemmissa yhteyksissä Räsänen sitä vastoin on esittänyt homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö", ja että kyseisestä taipumuksesta voi "päästä eroon". Lisäksi hän on kertonut uskovansa, että homoseksuaalisuuden taustalla on ihmisen kehityksen häiriöitä lapsuudessa tai nuoruudessa.

Eheytyshoidoilla tai eheytymisterapialla tarkoitetaan pyrkimystä muuttaa henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuoli-identiteettiä. Eheytysideologian taustalla on ajatus esimerkiksi homoseksuaalisuuden vaillinaisuudesta ja homoseksuaalin sielullisesta rikkinäisyydestä sekä siitä, että homoseksuaalin olisi mahdollista muuttua heteroseksuaaliksi sopivilla menetelmillä, esimerkiksi rukoilemalla. Vastaavalla tavalla transsukupuolisuus nähdään eheytysideologiassa sielullisena vaillinaisuutena, ja sukupuolen kokemuksen uskotaan olevan muutettavissa.

Räsänen on muissa yhteyksissä katsonut esimerkiksi rukouksien olevan muuta kuin uskomushoitoa. Hän ei kuitenkaan ole erikseen viitannut rukoilemisen luonteeseen sen ollessa osana eheytystoimintaa.

Ranneliike.net nosti eheytyshoidot ja puoskaroinnin esiin keväällä 2011

Ranneliike.netissä aihepiiriä käsiteltiin laajasti keväällä 2011 nk. sielunhoitoterapeuttien kautta. Tuolloin ns. eheytystominnasta ja puoskaroinnista käynnistyi pitkään jatkunut keskustelu. Esiin tuli se, ettei Suomessa ollut uskomushoitoihin eli ns. puoskarointiin liittyvää lainsäädäntöä. Tähän liittyvää lainsäädäntöä ei vieläkään ole saatu laadittua.

Euroopassa Malta on kieltänyt seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen pyrkivät hoidot, eli ns. eheytyshoidot. Maailman terveysjärjestön Yhdysvaltojen osasto totesi keväällä 2012, että seksuaalista suuntautumista muuttavat terapiat ovat vailla lääketieteellistä perustaa ja uhkaavat terveyttä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Matkailun hlbtiq-näkökulmaa vahvistetaan Suomessakin

Sami Mollgren • 16.01.2018 09:42 • 11 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA • KOTIMAA

Hannu Medina (kuva: Satu Mali)
Suomalaisen hlbtiq-matkailuun erikoistuneen konsultointiyrityksen ja sen Gay Travel Finland -sivuston omistaja Hannu Medina sanoo kohderyhmässä olevan suuret mahdollisuudet Suomen matkailulle. Hän katsoo hlbtiq-kohderyhmän potentiaalin olevan Suomessa toistaiseksi paljolti hyödyntämättä.

Medina povaa Suomen matkailualan yrittäjille miljoonia euroja pinkkiä rahaa, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt uskalletaan ja osataan ottaa strategiseksi kohderyhmäksi. Kohderyhmän huomioimisesta hyötyvät eniten esimerkiksi majoitus- ja ravintolaliikkeet sekä lento- ja laivaliikenne.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt edustavat maailmanlaajuisesti noin 200 miljardin euron - noin 30 prosenttia vuosittain kasvavaa - matkailumarkkinaa. Euroopassa markkinan koko on tästä neljännes. Medina arvioi ns. pinkin rahan olevan huomattava potentiaali myös Suomen matkailualalle.

- Suomessa kohderyhmä on lähes kokonaan hyödyntämätön potentiaali, sillä vain muutama toimija on ymmärtänyt miksi ja miten hlbtiq-kohderyhmää kannattaa erikseen tavoitella. Pohjoismaissa ajatellaan helposti, että olemme avoimia kaikille iästä, kansalaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevalle hlbtiq-kohderyhmälle se pitää kuitenkin kertoa näkyvästi, Medina kertoo.

Hlbti-kohderyhmä haluaa kohteelta mahdollisuutta olla oma itsensä

Medinan mukaan hlbtiq-kohderyhmän edustajat ovat usein korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia, ja harvemmalla on perhettä ja lapsia elätettävänä. He matkustavat paljon, jopa 4–6 kertaa vuodessa. Kohderyhmä on uskollinen ja valmis maksamaan mieluisasta vaihtoehdosta hieman enemmän.

- Seksuaalivähemmistön edustajalle matkaa suunniteltaessa hinnan jälkeen tärkein asia on varmistaa, että kohdemaassa, kaupungissa, hotellissa ja esimerkiksi ravintolassa saa olla oma itsensä. Gay Travel -sivustot toimivat tässä tärkeinä tiedonlähteinä, sanoo Medina, joka itse tuli kaapista ulos vasta neljä vuotta sitten.

- Oli sitten homo tai hetero, kaikkien pitää voida olla oma itsensä, etenkin lomamatkalle, jonne lähdetään rentoutumaan, toteaa Medina.

Verkkopalvelu ja konsultointiyritys

Medina pyörittää hlbtiq-matkailuteemaista Gay Travel Finland -verkkosivustoa ja sen omistavaa matkailuun erikoistunutta Medina Helsinki Communications Oy -konsultointiyritystä. Niiden kautta hänen tavoitteenaan on kehittää hlbtiq-matkailua Suomessa.

Yrityksen Medina kertoo perustaneensa oman taustansa kautta. Sen hän kertoo tarjoavan suomalaisille matkailualan yrittäjille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kohdennettujen palveluiden konsultointia ja kohderyhmää puhuttelevan kielen määrittelemistä sekä sisällöntuotantoa.

- Yritykset, jotka hyötyvät eniten hlbtiq-kohderyhmän huomioimisesta, ovat esimerkiksi hotelliketjut ja resortit, lentoyhtiöt ja laivaliikenne. Alueellisesti tärkeimpiä matkailukohteita Suomessa ovat isojen kaupunkien lisäksi Lappi, Medina sanoo.

Gay Travel Finland -sivusto on maailmalta tutun konseptin mukainen suomalaisia Gay Friendly -matkailukohteita kohderyhmän kielellä esittelevä palvelu.

- Gay Travel Finland -sivusto on tärkeä markkinointikanava hlbtiq-kohderyhmälle maailmanlaajuisesti. Uskon, että se palvelee myös kotimaista yleisöä, vaikka pääkohderyhmä onkin ulkomailla.

Medinan yritys ja sen Gay Travel Finland -verkkopalvelu ovat esillä Helsingin Messukeskuksessa 19.-21.1.2018 järjestettävillä Matkamessuilla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingin Matkamessuilla jälleen hlbt-matkailulle omistettu alue Pink Island

Sami Mollgren • 14.01.2018 15:50 UUTISET: VAPAALLA • KOTIMAA

Helsingin Matkamessujen Pink Islandilla järjestetyt drag-bingot houkuttelivat yleisöä runsain mitoin tammikuussa 2016.
Helsingin Messukeskuksessa 19.-21. tammikuuta järjestettävillä Matkamessuilla on kolmatta kertaa hlbt-matkailulle omistettu Pink Island -alue.

Perjantaina 19.1. aiheena ovat Suomen saaminen mukaan hlbt-turismin maailmankartalle, Helsinki priden oleminen Suomen hlbtiq-matkailun ykköstuotteena, Tom of Finland sekä sosiaalisessa mediassa käytävät keskustelut.

Lauantaina 20.1. teemoina ovat bloggaus, Ruka Ski Pride -taphtuma ja Etelä-Amerikan kutsuvimmaksi gay-kohteeksi kutsuttu Argentiina.

Päätöspäivänä sunnuntaina 21.1. esillä ovat jälleen Tom of Finland ja bloggaus.

Matkailualan jättitapahtuma

Matkamessut 2018 ovat avoinna yleisölle 19.-21. tammikuuta, ja ammattilaiskävijöille jo kaksi päivää sitä aiemmin. Yhteensä Matkamessuilla esittäytyy yli 80 maata ja lähes 900 näytteilleasettajaa.

Pohjois-Euroopan suurimpana matkailualan tapahtumana tunnettuja Matkamessuja on järjestetty Helsingissä yli 30 vuoden ajan. Pink Island -osasto oli ensimmäistä kertaa mukana vuonna 2016.


» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki

Viimeksi kommentoidut

»»»»»»»»»»»»»»» RSS-syöte viimeksi kommentoiduista jutuista
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy