ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukanaHuoneistoremontit, kylpyhuone- ja saunaremontit, laatoitustyöt. Ammattitaitoinen henkilökuntamme suorittaa kaikki kodin pienet ja isot remontit etukäteen sovitun aikataulun mukaisesti. Kauttamme myös lvis-palvelut! Tilaa ilmainen arviointi!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Madrid: Tatu Vuolteenaho mukana Free Wee project -näyttelyssä

Juhannusaattona avautui Madridissa ”sukupuolivapaa”, gender free -näyttely. Swinton Galleryn näyttelyssä on mukana parikymmentä taiteilijaa. Tatu Vuolteenahon Drag Attack -töille on näyttelyssä varattu oma huone.

Näyttely on osa laajempaa Free Wee -projektia Tässä näyttelyssä taitteilijoita on pyydetty työstämään perinteisiä mies-nais- vessaopasteita uuteen sukupuolineutraaliin muotoon. On hyvä miettiä vakiintuneita ennakkokäsityksiä, etsiä uusia näkökulmia ja sitä kautta vähitellen muuttaa maailmaa paremmaksi.

Nykyään julkiset vessat palvelevat vain fysiologisia tai hygieenisiä tarpeita. Jako miesten ja naisten vessoihin korostaa perinteisiä sukupuolikäsityksiä. Voisiko vessa olla erilaisten sukupuolten luonollinen kohtaamispaikka, kysyy Tatu Vuolteenaho omassa julistuksessaan.

Tatu Vuolteenaholla on oma, "hyökkäävältä" vaikuttava tyyli: drag attack.

(Valokuvat: Pekka Saukkonen)Tatu Vuolteenaho on lähtöisin Ylivieskasta. Nyt hän on maailmankansalainen ja elää Madridissa. Hän aloitti drag-taiteilijana ja dj:nä Helsingissä ja loi vuonna 2013 oman drag attack -taideprojektinsa. Projektista saa jonkinlaisen kuvan katsomalla tv-dokumentin, joka viimeksi esitettiin Teemalla vuoden 2016 pride-viikolla. Drag on Tatulle yksi keino tehdä elämä hauskemmaksi. Jopa kodin imurointi sujuu leppoisammin, kun on pukeutunut sopivasti. Dokumentissa kerrotaan hänen elämänpiiristään Madridissa. Kun hän palaa käymään Suomessa, hän poikkeaa myös tapaamaan vanhempiaan Ylivieskassa. Siinä kohtaavat värikästä elämää viettävä maailmankansalainen ja hiljaiseloa elävät suomalaiset vanhemmat.

Tv-dokumentti Ylen nettisivuilla

yle.fi


» Jutun oma sivu
Nalle Pubin nallet tekevät paluun Helsinki Pride -viikolla

Sami Mollgren • 26.06.2017 02:20 • 2 kommenttia. UUTISET: PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA • KOTIMAA

Nalle Pubista tutut nallet pääsevät vielä kerran yhdessä esille.

Helsingin Kalliossa Kaarlenkadulla toimineessa Nalle Pubissa esillä olleet toistasataa pehmonallea nähdään Pride-viikolla Sörnäisten Pääskylänrinteessä sijaitsevassa Sörkan Ruusu -nimisessä olutravintolassa.

Nykyään Sörkan Ruusua Janne Mäkisen kanssa pyörittävä Nallen toinen perustaja Tiina Kullas kertoo ranneliike.netille, että Nalle Pubin avauduttua toukokuussa 1994 syntyi perinne: monet asiakkaat lahjoittivat pehmonalleja, ja saadut nallet olivat sitten esillä pubissa.

Kun Nalle Pub sulki ovensa marraskuussa 2013, pakattiin nallet varastoon.

Pehmonallejen on määrä olla esillä koko Helsingin pride-viikon ajan, eli maanantaista 26. kesäkuuta sunnuntaihin 2. heinäkuuta asti. Nalleja aikanaan antaneet voivat käydä pride-viikon aikana nimikoimassa aikanaan itse tuomansa nallen, ja pride-viikon jälkeen voivat viedä omansa kotiin. Nimikoimattomat nallet aiotaan huutokaupata.

Nallet odottavat vielä esille pääsyään.
Helsinki Pride -viikon ajan Nalle Pubista tutut pehmonallet ovat esillä Sörkan Ruusussa. Nalleja laitettiin esille sunnuntai-iltana.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Turkin Istanbulissa poliisi ampui kumiluodeilla pride-marssia yrittäneitä aktivisteja

Sami Mollgren • 25.06.2017 19:38 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Mellakkapoliisi esti väkivalloin hlbti-aktivisteja kokoontumasta pride-paraatia varten (kuva: Murad Sezer / Reuters / Lehtikuva)
Turkin poliisi käytti kumiluoteja estääkseen noin 40:ää aktivistia kokoontumasta Taksim-aukiolla pride-marssia varten. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP, jonka mukaan neljä aktivistia on myös pidätetty.

Viranomaiset olivat kieltäneet Istanbulin pride-kulkueen sillä perusteella, että kulkue vaarantaisi turistien turvallisuutta ja yleistä järjestystä.

Vuoteen 2014 asti Istanbulin pride-tapahtuma oli yksi alueen suurimmista. Vuosittainen tapahtuma oli kasvanut suureksi, ja vuonna 2014 paraatiin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Vuonna 2015 poliisi kuitenkin hyökkäsi järjestäytyvän pride-kulkueen kimppuun yllättäen kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Vuonna 2016 priden ajankohta osui keskelle ramadan-kuukautta. Myös tuolloin poliisi hajotti pride-kulkueen kieltoa uhmaavia kyynelkaasulla ja kumiluoteja ampumalla. Tänä vuonna pride-kulkueen ajankohta oli sama kuin islamilaisen ramadan-kuukauden päättymisen juhla.

Istanbulin pride-viikko käynnistyi maanantaina 19. kesäkuuta ja nyt sunnuntaina 25. kesäkuuta sen huipennuksen oli tarkoitus olla kello 17 käynnistyväksi aiottu pride-kulkue.

Istanbulin pride-viikko viettää 25. vuosipäiväänsä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
NHL päivitti logonsa sateenkaaren väreihin

Sami Mollgren • 25.06.2017 19:06 UUTISET: URHEILU • ULKOMAAT

NHL päivitti logonsa sateenkaaren väreihin esimerkiksi Facebook-sivullaan.
Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL päivitti logonsa ainakin Instagramissa, Twitterissä ja Facebook-sivuillaan pride-kuukauden kunniaksi sateenkaaren väreihin.

Tempaus käynnisti vilkkaan kommentoinnin puolesta ja vastaan. Myönteisissä kommenteissa esimerkiksi todetaan jääkiekon kuuluvan kaikille. Osa käyttäjistä ei kuitenkaan ymmärrä tai hyväksy tempausta ja sen tarkoitusta.

You Can Play -kampanjalla parannetaan hlbti-asenteita NHL:n piirissä

Jääkiekon ja muun joukkueurheilun asenneilmapiiristä on käyty keskustelua vuosikaudet. Esimerkiksi "homotteluun" on viime vuosina puututtu tiukasti.

Keväällä 2012 käynnistyneessä You Can Play –kampanjassa Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:n vaikuttajat ja pelaajat sitoutuvat "If you can play, you can play" (suom. ”jos osaat pelata, voit pelata”) –asenteeseen eli siihen, että esim. seksuaalivähemmistöön kuuluminen ei ole mikään este NHL-uralle. You Can Play –kampanjassa monet NHL-tähdet esiintyvät lyhyissä videospoteissa (PSA) ja toistavat kampanjan viestiä.

Suomessa liigatason jalkapallo on selvästi ilmaissut tukensa hlbti-yhdenvertaisuudelle lajin piirissä, mutta liigatason jääkiekko ei.


» Jutun oma sivu
Turkki: Istanbulin pride-kulkue kiellettiin turvallisuussyistä - järjestäjät aikovat uhmata kieltoa

Sami Mollgren • 25.06.2017 08:51 UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Taksim-aukio Istanbulissa.
Turkissa viranomaiset kielsivät Istanbulin sunnuntaiksi aiotun pride-kulkueen sillä perusteella, että kulkue vaarantaisi turistien turvallisuutta ja yleistä järjestystä.

Järjestäjät aikovat uhmata kieltoa.

Järjestäjien mukaan viranomaisille on ilmoitettu kulkueesta hyvissä ajoin. Turvallisuuskysymyksiä pidetään tekosyynä. Pride-kulkue on kielletty Istanbulin Taksim-aukiolla vuodesta 2015 lukien.

Istanbulin pride-viikko käynnistyi maanantaina 19. kesäkuuta ja nyt sunnuntaina 25. kesäkuuta sen huipennuksen on tarkoitus olla kello 17 käynnistyvä pride-kulkue.

Tänä vuonna pride-kulkueen ajankohta osuu päällekkäin muslimien ramadan-kuukauden päättävän id al-fitr -juhlan kanssa. Vuonna 2016 priden ajankohta osui keskelle ramadan-kuukautta. Tuolloin poliisi hajotti pride-kulkueen kieltoa uhmaavia kyynelkaasulla ja kumiluoteja ampumalla.


» Jutun oma sivu
Berliinissä poliisi on kirjannut ”vaaralliset” alueet – mukana homojen suosimia alueita

vaeltaja2006 • 24.06.2017 10:08 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Kesäkuun 2017 alussa Berliinissä poliisi julkaisi luettelon kaupunkialueista, joilla esiintyy erityisen paljon erilaista rikollisuutta. Mukana on myös homojen suosimia alueita, mm. Nollendorfplatzin ympäristössä sijaitsevat ”homokorttelit”.

Aihe on jonkin verran arka, ja poliisi on aikaisemmin taktisista syistä kieltäytynyt listan julkaisemisesta. Nyt poliittisen painostuksen jälkeen poliisi teki listan ”rikollisuuden vaivaamista paikoista” (kriminalitätsbelasteter Orte kbO). Luetelluilla alueilla poliisi voi tarkistaa ihmisten henkilöllisyyksiä ilman mitään rikosepäilyä. Alueilla asuviin lista voi vaikuttaa kielteisesti, kun turvallisuuden tunne heikkenee.

Nollendorfplatzin ympäristö on rikollisuuden ”hotspot”. Homovihamielinen rikollisuus on lisääntynyt. Vuoden 2016 maaliskuusta vuoden 2017 maaliskuuhun kirjattu 12 vakavaa viharikostapausta, kun edellisenä vuonna niitä oli vain yksi. Varkauksia oli 2 276, 113 sanallista loukkamista, 70 ryöstöä ja 38 uhkailua. Varkaiden uutena toimintatapana on tanssiin kutsu keskellä katua. Siitä oli ranneliike.netissä uutinen kesäkuun alussa. Yleensä rikokset tehdään ryhmissä tai muuten organisoidusti.

Muitakin homojen suosimia alueita on poliisin listalla. Tiergartenin (eläintarhanpuiston) cruisingalue on yksi luettelossa olevista paikoista, samoin Kottbusser Torin ympäristö, missä sijaitsevat Möbel Olfe ja Südblock -baarit. Ilmeisesti juopuneet baarivieraat kiinnostavat rikollisia. Alexanderplatz ja Hermannplatz mainitaan listalla, ja niillä aukioilla on ollut homovihamielisiä hyökkäyksiä.

Yksi saksalainen gay-intenetlehti kysyi juhannusaattona lukijoiltaan, pelottaako Berliinissä. Juhannuspäivänä vain 29% vastanneista ilmoitti, että ei ole minkäänlaista pelon tunnetta.

Aivan toisentyyppistä rikollisuutta esiintyy esim. Rigaer Strassen ympäristössä, missä vasemmistoautonomit usein polttavat autoja. Görlitzer Parkissa oleilevat huumeiden myyjät.

www.morgenpost.de

Berliinistä on kymmenen vuoden aikana kehittynyt hyvin suosittu gay-matkailukohde, ja erityisesti siitä on tullut fetissi- ja nahkaharrastajien eurooppalainen mekka. Nollendorfplatzin ympäristö on suosituin nahka- ja fetissiväen illanviettopaikka.

Berliinissä on perinteisesti juhlittu prideä (CSDBerlin) juhannuksen aikaan, mutta muiden suurtapahtumien vuoksi se on tänä vuonna siirretty heinäkuun 22. päivään 2017.


Tämä artikkeli liittyy useampiosaiseen sarjaan, jossa alkavan viikon aikana käsitellään Berliiniä, hiviä, viihdehuumeita ja PrEP-lääkitystä. Helsinki Priden ohjelmassa on näistä aiheista oma luentotapahtuma torstaina 29.6.2017 klo 18.30 - Berlin uncensored. Siellä puhutaan suositusta homomatkakohteesta ja käydään läpi teemoja kuten PrEP (hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys) ja ChemSex. Tilaisuus pidetään englanniksi. Paikka on yökerho Hercules.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Venäjällä kehotetaan Eurooppaan matkaavia ottamaan hepatiitti A -rokote pride-kulkueiden yleistymisen vuoksi

Sami Mollgren • 23.06.2017 13:15 • 2 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • ULKOMAAT
Eurooppaan matkalle lähdössä olevia venäläisiä kehotetaan ottamaan hepatiitti A -rokote. Tarkastusvirasto Rospotrebnadzor perustelee suositusta pride-kulkueiden lisääntymisellä. Venäläismedian mukaan Euroopassa hepatiitti A:n kantavat ovat lähinnä homot.

Tarkastusvirasto nostaa esiin myös Espanjan pääkaupungissa Madridissa järjestettävän World Pride -tapahtuman, jonne odotetaan noin kahta miljoonaa osallistujaa. Rospotrebnadzor kertoo 91 prosenttia Portugalin hepatiitti A -tartunnoista tulleen miesten välisen seksin kautta. Suurin osan tartuntatapauksista on tarkastusviraston verkkosivuilla olevan tiedotteen mukaan Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Espanjassa. Myös Suomi on 15 Euroopan maata sisältävällä venäläisviranomaisten listalla.

Tarkastusvirasto ei matkustustiedotteessaan ota kantaa Venäjän omaan hepatiitti-tilanteeseen. Venäjä määritellään Suomessa hepatiitti A -tartuntariskiltään kohtalaisen riskin maaksi. Joidenkin kriittisten kommenttien mukaan Venäjän tarkastusviraston huolessa on enemmänkin kysymys kielteisten mielikuvien liittämisestä homoseksuaalisuuteen.

Rokote.fi -sivuston mukaan hepatiitti A on hyvin yleinen maailmalla. Korkean tartuntariskin alueita ovat Saharan eteläpuolinen Afrikka ja osa Etelä-Aasiaa. Kohtalaisen tartuntariskin alueisiin kuuluvat mm. Välimeren etelä- ja itäpuoliset maat, Venäjä, Baltian maat ja kehitysmaat.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Hallituspuolueiden ministerikolmikko ei Helsinki Priden kulkueessa

Sami Mollgren • 23.06.2017 10:24 • 1 kommentti. PRIDE • KOTIMAA

Valtiovarainministeri Petteri Orpo, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini hallituksen pitämässä avoimessa valtioneuvoston istunnossa Porvoossa 4. toukokuuta. ( kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa )
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sekä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (uv) ovat poissa Helsingistä pride-kulkueen aikaan, kertoo Helsingin Sanomat. Myöskään Timo Soinin (uv) ei odoteta osallistuvan tapahtumaan.

Helsinki Pride 2017 -tapahtuman virallinen suojelija Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sdp) kutsui sunnuntaina 18.6. hallitusryhmien näkyvimmät vaikuttajat - pääministeri Juha Sipilän, valtiovarainministeri Petteri Orpon ja ulkoministeri Timo Soinin - mukaan 1. heinäkuuta järjestettävään Pride-kulkueeseen.

Helsingin Sanomat kertoo, että Juha Sipilä on avaamassa jousiammunnan pohjoismaiden nuorten mestaruuskilpailuja Kemissä ja pride-viikolla aikana hän on virkamatkalla Kiinassa. Terho puolestaan on työmatkalla Virossa, eikä hän aio osallistua Pride-viikon muihinkaan tapahumiin. Orpo taas on perheen kanssa matkalla, eikä hän vielä osaa sanoa mahdollisesta osallistumisestaan muihin pride-viikon tapahtumiin.

Helsinki Priden kulkueeseen kesällä 2016 osallitui yli 30 000 ihmistä.

Helsinki Pride 2017 käynnistyy juhannusviikonlopun jälkeen maanantaina 26. kesäkuuta ja jatkuu sunnuntaihan 2. heinäkuuta asti. Pride-viikko huipentuu lauantaina 1. heinäkuuta järjestettävään pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan. Helsinki Pride -tapahtuman järjestää HeSeta ry.

Jotkut ovat myös kritisoineet ministerien kutsumista prideen, koska kriitikoiden mukaan osallistuvien pitäisi toimia aktiivisemmin yhdenvertaisuuden edeistämiseksi, esimerkiksi edistämällä äitiyslakia ja uutta translakia. Joissain puheenvuoroissa on esitetty jopa ministerien osallistumisen suoranaista torjuntaa, koska hallitus ei mainittuja uudistuksia ole edistänyt. Toisaalta on myös esitetty kritiikkiä tällaista torjumista kohtaan, koska pride halutaan nähdä kaikille avoimena paikkana ilmaista tukensa yhdenvertaisuudelle.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Madridissa on pidätetty kolme jihadistia juuri ennen World Prideä

vaeltaja2006 • 22.06.2017 16:42 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Madridissa on massiivisesti lisätty turvatoimia juuri ennen viikonloppuna alkavaa World Prideä. Espanjan sisäministeriö kertoi keskiviikona, että kolme jihadistiksi epäiltyä on pidätetty.

Pidätetyistä yksi on marokkolainen 32-vuotias mies. Hänen kerrotaan olevan vaarallinen ja voimakkaasti radikalisoitunut. Miehellä kerrotaan olevan ISIS-yhteyksiä. Häneltä on löytynyt suuri määrä asiaan liittyvää materiaalia, mm. ohjeita terrori-iskujen tekoon ja itsemurhaiskuihin. Espanjan kansallinen poliisi tutkii materiaaleja,

Kaikilla kolmella miehellä oli yhteinen asunto. Radikalisoitunut joukon johtaja on kouluttanut näitä kahta muuta marokkolaista, jotka ovat 33- ja 38-vuotiaita. Poliisi on arvioinut joukon johtajan profiililtaan samanlaiseksi kuin äskettäiset Ranskan ja Lontoon iskijät.

World pride alkaa kesäkuun 23. päivänä ja jatkuu heinäkuun 2. päivää saakka. Kohokohta on Pride-paraati läpi Madridin. Siihen odotellaan kaksi miljoonaa katsojaa ja osanottajaa, jonkin verran myös Suomesta.
Madridissa on nostettu valmiustilaa. Nyt ollaan jo valmiustasolla neljä (maksimi viisi). Aseistetut poliist valvovat viikon aikana rautatie-, bussi- ja lentoasemilla. Raskaalta liikenteeltä on tiettyihin aikoihin pääsy kielletty kaupungin keskustaan.

Pride-paraatin aikana heinäkuun 1. päivänä poliisilla, pelastuslaitoksella ja ensiavulla on tuhat ihmistä valmiudessa. Madridin 600 hengen erityispoliisiosastoja tukevat muualta maasta tuodut kolleegat. Kaduilla liikkuu myös ratsupoliisiryhmiä ja poliisikoiraryhmiä. Ilmasta tarkkaillaan paraatipäivän tilannetta.

El Pais kirjoittaa, että tämä on kriitinen hetki Madridille. Tämä on kriittinen hetki myös terroristeille. Maahantuljioita EUsta ja USAsta valvotaan tavallista tarkemmin.


Helsingissäkin turvallisuuten kiinnitetään erityistä huomiota

Helsinki Priden blogissa kerrotaan, että priden järjestäjät ovat saaneet huolestuneita kyselyitä kulkueen turvallisuudesta. Yleisölle ei välttämättä näy vapaaehtoisten, turvallisuusalan ammattilaisten, poliisin ja muiden viranomaisten yhteistyö. Yhteiskunnan homo- ja transfobisten asenteiden vuoksi turvallisuusuhkia on ollut aikaisemminkin.

Vuoden 2010 Helsinki Pride -kulkueeseen kohdistuneen kaasuiskun jälkeen kulkueen turvatoimia on kiristetty entisestään. Poliisin kanssa käydään neuvotteluja ajankohtaisista riski- ja uhkatekijöistä, ja niiden pohjalta päivitetään turvallisuussuunnitelmat. Helsinki Prideen kohdistuvasta vihapuheesta tiedotetaan poliisille hyvin matalalla kynnyksellä.

Viime vuonna kulkueeseen osallistui 35 000 ihmistä. Kulkueen turvallinen marssi edellyttää yhteistyötä myös osanottajilta. Kulkueen marssi- ja lähetysjärjestys on suunniteltu tarkasti turvallisuusasiat huomioiden, ja esimerkiksi järjestyksenvalvojat on sijoiteltu kulkueeseen tietyin välein.

Kansainvälisestä terrorismista Helsinki Priden blogissa ei spekuloida.

helsinkipride.fi

Ensimmäiset suomalaisvieraat ovat jo Madridissa ja iloitsevat hyvistä ilmoista. Kuvakaappaus Facebookista.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Taas uusi pride-paikkakunta: Lohja - kaupunkiin puuhataan myös hlbti-yhdistystä

Sami Mollgren • 22.06.2017 07:39 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Ensimmäinen Lohja Pride piknik järjestetään lauantaina 15. heinäkuuta 2017.
Läntisellä Uudellamaalla sijaitseva Lohja viettää kesällä pridea, piknikin muodossa. Lohja Pride piknik järjestetään lauantaina 15. heinäkuuta kello 14-20 Aurlahden rannassa.

Asiasta kertoo paikallisjulkaisu Ykköslohja.

Tapahtuman taustalla oleva Nea Weckström kertoo julkaisulle, että osa Lohjan keskustan kahviloista, ravintoloista ja liikkeistäkin on mukana. Ohjelmaa on tarkoitus olla koko perheelle. Hän kertoo myös ruotsinkielisen väestön tulevan tapahtumassa huomioiduksi. Iltapäivän ja alkuillan piknik-tapahtuman jälkeen on jatkobileet määrä järjestää Exit Nightclubissa.

- Tänä kesänä järjestetään ihka ensimmäinen Lohja Pride piknik. Tervetuloa juhlistamaan moninaisuutta, tapaamaan uusia ihmisiä ja viettämään mukavaa päivää. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki ikään, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta, toivotetaan tapahtuman Facebook-sivulla.

Paikallinen hlbti-yhdistys Lohjalle?

Weckström kertoo Ykköslohjalle, että hän haluaisi perustaa yhdistyksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, koska sellaista ei vielä ole Lohjan alueella. Hän toivoo asian edistyvän syksyllä.

Suunnitelmissa on priden järjestäminen myös tulevana vuonna.

Suomen pride-tapahtumia vuonna 2017

Alkuvuoden aikana pride-tapahtumat on jo järjestetty Rovaniemellä, Kuusamon Rukalla, Joensuussa ja Tampereella.

Pride-tapahtumat ovat Lohjan (15.7.) lisäksi vielä edessä Helsingissä (26.6.-2.7.), Kajaanissa (7.-9.7.), Tamperella (13.-16.7.), Kustavissa (15.7.), Lahdessa (7.-13.8.), Uudessakaarlepyyssä (12.8.), Hangossa (18.-20.8.), Ahvenanmaan Maarianhaminassa (16.-20.8.), Inarissa (11.-13.8.), Turussa (21.-27.8.), Sipoossa (25.8.), Torniossa (26.8.) ja Raaseborin Karjaalla (2.9.2017).


» Jutun oma sivu
Norjan television nuortensarja SKAM nähdään Suomessa kesällä Yle Fem -kanavalla

Sami Mollgren • 21.06.2017 16:29 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Norjan television tuottama nuortensarja SKAM esitetään Yle Fem -kanavalla kesällä sunnuntai- ja maanantai-iltaisin. SKAM-sarjan esitykset television Yle Fem -kanavalla käynnistyivät keväällä. Yle Teema ja ruotsinkielinen Yle Fem ovat keväästä lähtien jakaneet saman kanavan.

Suosittu nuorille suunnattu draamasarja tuli jo vuodenvaihteen tienoilla katsottavaksi Ylen verkkopalvelu Areenaan. Ylestä kerrotaan, että sarjan jaksoja on käynnistetty jo yli 11 miljoonaa kertaa. Sarjaa on sekä Suomessa että muissa pohjoismaissa seurannut varsinaisen kohderyhmän lisäksi myös muut. Kansainvälisesti se on kehittynyt netti-ilmiöksi.

SKAM-sarjassa seurataan oslolaisten lukiolaisnuorten elämää; bileitä, ystävyyttä ja suhteita.

Sarjaa tuotettiin yhteensä neljä tuotantokautta. Kullakin kaudella yksi sarjan hahmoista on päähenkilönä ja tapahtumia seurataan tämän näkökulmasta. Ensimmäisellä kaudella päähenkilönä oli Eva, toisella Noora, kolmannella homouteensa heräävä Isak ja neljännellä muslimityttö Sana. Päätöskauden viimeisen viikon jaksojen päähenkilöinä ovat ne sarjassa merkittävässä roolissa olleet hahmot, joilla ei ole ollut omaa kautta.

Sarjan tarinoissa on nostettu esiin erilaisia nuoria koskettavia teemoja, mutta ei suoranaisesti opettavaan sävyyn. Tällaisia aiheita ovat erilaiset vähemmistöt, mielenterveyteen liittyvät teemat sekä ystävyyden ja hyväksynnän merkitys.

Kolmas kausi - Isak ja Even - 17. heinäkuuta lähtien

Kolmannella tuotantokaudella päähenkilönä olevan Isakin (Tarjei Sandvik Moe) seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyviä kysymysmerkkejä oli ilmassa jo aiemmilla tuotantokausilla. Kolmannella tuotantokaudella Isak kohtasi Evenin (Henrik Holm), pari vuotta vanhemman pojan, ja tuotantokauden kantava tarina on Isakin kamppailu homoutensa kanssa sekä parin suhteen kehittyminen. Kolmannen tuotantokauden näyttäminen Yle Fem -kanavalla alkaa 17. heinäkuuta. Sarjan ensimmäisen tuotantokauden näyttäminen käynnistyi huhtikuussa ja toisen kesäkuussa.

Paitsi koko sarja, myös nimenomaan Isakin ja Evenin tarina ja näyttelijät ovat saaneet palkintoja.

No filter

Käyttäjän @isakyaki jakama julkaisu
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Työmarkkinajärjestöt mukana Helsinki Pridessa

Sami Mollgren • 21.06.2017 11:57 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Sekä työntekijöiden että työnantajien järjestöjä nähdään Helsinki Priden kulkueessa lauantaina 1. heinäkuuta. Työntekijäjärjestöjä kulkueessa on nähty aiempinakin vuosina, mutta työnantajien Elinkeinoelämän keskusliitto EK on mukana ensimmäistä kertaa. Työntekijäjärjestöistä mukana ovat esimerkiksi SAK, STTK ja Akava.

Järjestöt huolehtivat myös kulkueen musiikista.

Lisäksi työmarkkinakeskusjärjestöt EK, SAK, Akava ja STTK järjestävät "Tällainen on yhdenvertainen työpaikka" -seminaarin tiistaina 27. kesäkuuta kello 16.30–18.00 Helsingissä Kiseleffin talossa, Café Köketissä (Aleksanterinkatu 28). Paikalla on yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ja paneeliin osallistuvat Akavan johtaja Maria Löfgren, EK:n johtaja Ilkka Oksala, Etelä-Suomen AVI:n ylitarkastaja Eerik Tarnaala ja ERTO:n asiantuntija Jarmo Lahti. Lisäksi esitellään "yhdenvertainen Finnair", josta paikalla ovat henkilöstöjohtaja Eija Hakakari ja työsuojeluvaltuutettu Keijo Lyhykäinen. Tilaisuuden juontaa toimittaja Juha Hietanen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Itsemurhaakin suunnitellut entinen NFL-pelaaja kaapista – auttaa nyt muita homoutensa kanssa kipuilevia

Sami Mollgren • 21.06.2017 10:36 • 7 kommenttia. UUTISET: URHEILU • ULKOMAAT

Ryan O’Callaghan (kuva: Jeffrey Beall, CC BY-SA 3.0)
Amerikkalaista jalkapalloa NFL-tasolla pelannut nyt 33-vuotias Ryan O’Callaghan kertoi homoseksuaalisuudestaan. Itsemurhaakin suunnitellut pelaaja hyväksyi lopulta seksuaalisen suuntautuneisuutensa - ja pyrkii nyt auttamaan itsetorjunnasta kärsiviä.

Nyt O’Callaghan kertoo tarinansa Outsports-lehdessä, osallistuttuaan juuri Los Angelesin pride-tapahtumaan, ensimmäisen kerran elämässään. Hän kertoi asian olleen merkittävän. Haastattelun otti esille Ilta-Sanomat.

O’Callaghan on kotoisin yleisesti varsin suvaitsevan Kalifornian konservatiiviselta alueelta, Reddingistä, runsaan 300 kilometrin päästä San Franciscosta ja 800 kilometrin päästä Los Angelesista. Hän ymmärsi itsensä homoksi samoihin aikoihin kun hän rupesi pelaamaan lukiossa amerikkalaista jalkapalloa, mutta piti asian piilossa. Lukioaikana hän kuuli paljon homokielteisiä kommentteja niin kavereilta kuin perhepiirissä, eivätkä televisionkaan homot tarjonneet samastumiskohdetta.

- Kun homona lapsena kuulet rakastamiesi ihmisten sanovan "hintti", alat ajatella, että häidän silmissään olet hintti.

Kaikki tämä johti ajatuksiin siitä, ettei häntä hyväksyttäisi homona, eikä hän voisi elää avoimesti homona, eikä kukaan koskaan saisi tietää hänen homoudestaan. O’Callaghan päätti kätkeä seksuaalisen suuntautuneisuutensa harrastuksensa taakse, ja samalla kaikin tavoin asettaa itseään sterotyyppisen heteromiehen muottiin - mahdollisimman erilaiseen kuin hän koki stereotyyppisen homomiehen muotin. Hän mietti suunnitelmaa, miten toimisi, jos joku epäilisi häntä homoksi. Hän myös todisti heterouttaan lähtemällä näkyvästi saatille kauniin naisen kanssa.

- Kukaan ei kuvittele ison jenkkifutarin olevan homo. Siksi jalkapallojoukkue on varsin hyvä paikka kätkeytyä.

O’Callaghan on kaksi metriä pitkä ja painaa noin 150 kiloa.

O’Callaghan menestyi pelaajan urallaan. Hän pelasi Kalifornian yliopiston joukkueessa ja nousi myöhemmin Pohjois-Amerikan jalkapalloliiga NFL:ään, jossa pelasi New England Patriotsissa ja Kansas City Chiefsissä kaikkiaan kuuden vuoden ajan.

Hän kuitenkin suunnitteli jatkuvasti tekevänsä itsemurhan, kun ura päättyisi.

Aktiiviura oli ohi vuonna 2011 lukuisten loukkaantumisten myötä. Lisääntynyt vapaa-aika antoi tilaa omaan kätkettyyn seksuaalisuutteen liittyville ajatuksille ja itsetuhoiset ajatukset lisääntyivät. Mukaan tuli kipulääkkeiden väärinkäyttö - lääkkeet helpottivat loukkaantumisista johtuvia fyysisiä kipuja ja helpottivat myös homouteen liittyvää ahdistusta. Lopulta hän katkaisi yhteydet perheeseen ja vanhoihin ystäviin.

Kansas City Chiefsin päävalmetaja kuitenkin havaitsi O’Callaghanin oudon käyttäytymisen ja ohjasi tämän lääkkeiden väärinkäytön ehkäisyn parissa NFL:ssä toimivan Susan Wilsonin pakeille. Wilsonille O’Callaghan pitkän ajan päästä avautui ensimmäisenä homoseksuaalisuudestaan. Wilsonille vastaavanlaiset tarinat olivat jo aiemmin tuttuja. Vaikka kertominen olikin helpotus, eivät itsetuhoiset suunnitelmat heti kaikonneet.

Lopulta O’Callaghan kuitenkin päätyi ajattelemaan, että ennen mahdollisia ratkaisuja hän kuitenkin katsoo, mihin homoseksuaalisuudesta läheisille avautuminen johtaa.

Ensimmäisiä, jolle hän 27-vuotiaana kertoi seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan, oli Kansas City Chiefsissä ja New England Patriotsissa johtohenkilönä toimiva Scott Pioli, jolta hän sai tukea. Sen jälkeen hän avautui myös perheelleen ja sukulaisilleen, ja heidän tuellaan hän sai myös lääkkeiden käytön hallintaan. Nyt hän on muuttanut sukulaistensa lähelle Reddingiin.


Myös pelaajan äiti, Evelyn O’Callaghan kommentoi tarinaa Outsports-julkaisulle puhelinhaastattelussa.

- Olisinpa tiennyt, olisinpa ollut enemmän selviällä asiasta. Mutta hän ei ollut erilainen kuin muut tienoon tenavat. Hän keskittyi opiskeluun ja kouluun. Hän urheili aktiivisesti. Hän pelasi jalkapalloa high schoolissa.

O’Callaghan päätti kaapista tultuaan ryhtyä auttamaan vastaavaa kokeneita jakamalla tarinansa.

- Niin pitkään, kun on homoutensa vuoksi elämänsä päättäviä ihmisiä, on kaltaisillani syy jakaa tarinansa ja yrittää auttaa heitä, toteaa O’Callaghan.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tsetsenia: Amerikkalainen journalisti vieraili ensi kertaa Argunin vankilassa


Tässä Vice-lehden kuvassa toimittaja ja kirjeenvaihtaja Hind Hasan autossa Tsetseniassa. Kuva Youtube-videosta
Vice-lehti on yhdessä tv-kanava HBO:n kanssa julkaissut maanantaina videoreportaasin homojen vainosta Tsetseniassa. Toimittaja ja kirjeenvaihtaja Hind Hassan vieraili vankilassa, jossa homoja on kuulusteltu ja pidetty vankeina.

Hind Hassan kiersi viranomaisten ohjaamana vankilassa, joka nyt on tyhjänä. Hän sai haastatella paikallista aluepoliisin johtajaa Ajub Kataevia. Kameran edessä poliisi kokonaan kielsi puheet homojen vainosta ja piti itseään syyttömänä. Hän myös kysyi alaisiltaan, oliko epävirallista määräystä pahoinpidellä homoja. Kaikki kielsivät: ei ollut. Miehet eivät olisi edes halunneet koskea homoihin, puhumattakaan pahoinpitelyistä.

Vicen toimittaja tapasi myös yhden homon, joka tunnisti kuvista Kataevin ja vankilan. Aikaisemmin on jo kerrottu Novaja Gazetan artikkelista, jossa paikallinen viranomainen sattui olemaan sairaana sinä päivänä, kun Venäjän valtionsyyttäjän viraston edustaja tuli häntä jututtamaan homojen kohtelusta ja kuolemantapauksista. Myös Tsetsenian ihmisoikeusneuvoston johtaja sattui olemaan sairaana, kun häntä tultiiin haastattelemaan. Näille viranomisille oli järkytys, että Venäjän valtionsyyttäjillä oli vangittujen ja pahoinpideltyjen sekä kuoliaaksi hakattujen nimilistat. Vice-dokumentissa ihmisoikeusneuvoston johtaja edelleen kiistää homojen olemassaolon maassaan. Hän oli jo huhtikuussa sanonut: Olen vakuuttunut, että jokainen tsetseeni, joka kunnioittaa traditiota ja itseään, tekee kaikkensa, ettei täällä olisi sellaisia ihmisiä.

Viime aikoina kansainvälinen painostus on vaikuttanut siihen, että Kreml on ottanut etäisyyttä Tsetsenian presidentin Kadyrovin hallintoon. Viime vuosina sieltä on tullut tietoja monista muista ihmisoikeusloukkauksista. Nyt homojen pidätykset ovat loppuneet ja syynä on selvästi kansainvälinen protestiaalto.

Venäläinen järjestö LGBT Network on auttanut ainakin 50 Tsetseniasta paennutta homomiestä. Joillekin on neuvoteltu turvapaikkoja länsimaissa. Saksa on ottanut yhden paenneen, samoin ainakin Liettua ja Ranska. LGBT Networkin sivulla kerrotaan ainakin kahdestatoista eri maihin päässeestä tsetseenihomosta. Maita ei turvallisuussyiden takia mainita. Noin kolme viikkoa sitten julkaistussa artikkelissa puhutaan myös naisten ja transihmisten tilanteesta Tsetseniassa.

lgbtnet.orgTämä Vicen ja HBO:n video on julkaistu eilen 19.6.2017.Hind Hasanin artikkeli Vice-lehdessä

news.vice.com

Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja sai muutama viikko sitten Putinin tiedottajalta kehotuksen mennä Tsetseniaan katsomaan tilannetta. Yle ei kuitenkaan lähetä toimittajaa järjestetylle matkalle, koska sellaisella matkalla ei ole mahdollisuutta vapaasti selvittää tilannetta.


» Jutun oma sivu
EIT: Venäjän ns. "homopropagandalaki" rikkoo sananvapautta ja syrjii seksuaalivähemmistöjä

Sami Mollgren • 20.06.2017 12:36 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo tiistaina julkistamassaan päätöksessä, että Venäjän ns. "homopropagandalaki" on sananvapautta rikkova ja seksuaalivähemmistöjä syrjivä.

Tuomioistuimen mukaan lakien ei voi nähdä palvelevan yleistä etua. Päätöksen perusteluissa todetaan, että lait vahvistavat seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa leimaa ja ennakkoluuloja sekä kannustavat homofobiaan. Lisäksi lakien katsotaan rikkovan sananvapautta. Oikeuden mielestä lait ovat ristiriidassa demokraattisen yhteiskunnan arvoihin nähden.

Nyt tehty päätös liittyy venäläisten hlbti-aktivistin nostamiin kanteisiin. He olivat valittaneet saamistaan sakoista, jotka oli annettu esimerkiksi sillä perusteella, että heidän mielenosoituskylteissään oli ilmaistu homoseksuaalisuuden olevan normaalia.

Oikeus määräsi Venäjän maksamaan kolmelle aktivistille noin 50 000 euron korvaukset.

Venäjän oikeusministeriö on ilmoittanut aikovansa valittaa päätöksestä.

Venäjän vuonna 2013 hyväksytty laki kieltää "ei-perinteisiä seksuaalisuhteita koskevan propagandan" levittämisen alaikäisten saataville. Tällaiseksi propagandaksi katsotaan esimerkiksi homosuhteiden esittämisen yhdenveroisina heterosuhteiden kanssa. Ns. "homopropagandalain" laatijoiden mukaan laki on tarpeen lasten suojelemiseksi haitalliselta tiedolta ja näiden kehityksen varjelemiseksi.

EU:n alueella Liettuassa on voimassa vastaavan tyyppistä lainsäädäntöä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
OAJ: Opettajat prideen

Sami Mollgren • 20.06.2017 12:06 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannustaa opettajia osallistumaan Helsinki Prideen. Järjestö perustelee suositustaan opettajien keskeisellä roolilla tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten arjessa.

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka kannustaa kaikkia järjestön jäseniä osallistumaan tasa-arvon juhlaan.

Ilman muuta opettajat näyttävät suuntaa. Jo opetussuunnitelmissa korostetaan opettajan roolia yhdenvertaisuuden, suvaitsevaisuuden ja moniarvoisuuden edistäjänä, sanoo Misukka.

OAJ:n strategiaan kuuluu oikeudenmukaisuuden edistäminen. Se tarkoittaa jokaisen yhdenvertaista ja tasa-arvoista kohtelua.

Monissa muissa maissa, kuten Ruotsissa, opettajat ovat osallistuneet Pride-kulkueisiin vuosia.

Sekin on tärkeää, että eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat opettajat voivat rohkeasti olla omia itsejään. Opettaja tekee töitä omalla persoonallaan, Misukka korostaa.

Nykyinen opetussuunnitelma tuo esiin moninaisuuden aiempaa laajemman esiintuomisen opetuksessa.

Helsinki Pride 2017 -viikkoa vietetään 26.6.-2.7.. Pride-viikko huipentuu lauantaina järjestettävään kulkueeseen ja sen jälkeiseen puistojuhlaan. Suomessa järjestetään kesän aikana eri paikkakunnilla kaikkiaan toistakymmentä pride-tapahtumaa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Poliisi mukana Helsinki Priden paraatissa virka-asussa

Sami Mollgren • 19.06.2017 19:45 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Poliisiauto Helsingissä Vaasanaukiolla.
Poliisi on yhdenvertaisuusvaltuutetun kutsumana mukana Helsinki Pride 2017 -tapahtuman 1. heinäkuuta järjestettävässä paraatissa viranomaisten ajoneuvossa, kertoo Yle. Kulkueen jälkeen poliisi on tavattavissa viranomaisten yhteisessä neuvontapisteessä tapahtuman puistojuhlapaikalla.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Måns Enqvist perustelee Ylelle kulkueeseen osallistumista huolella myös seksuaalivähemmistöihin kohdistuvista viharikoksista. Viharikosten määrä on ollut lisääntymään päin. Hänen mukaansa viharikosten tunnistamiseen ja torjumiseen on panostettu entistä enemmän.

Ylelle Enqvist sanoo, että kulkueeseen virka-asussa osallistuvat poliisit ovat työtehtävissä, osa yhdenvertaisuusvaltuutetun järjestämässä ajoneuvossa varsinaisessa kulkueessa ja osa muuten aiempien vuosien tapaan kulkuetta turvaamassa.

Vapaa-ajallaan kulkueessa marssivat poliisit eivät saa esiintyä virka-asussa, vaan silloin on oltava siviilivaatteeissa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun järjestämässä viranomaisten ajoneuvossa ovat mukana myös valtioneuvoston kanslian, Kelan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Maahanmuuttoviraston edustajia.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Eikö hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuus etene Suomessa? - Lisättäisiinkö myönteisyyttä?

Sami Mollgren • 19.06.2017 12:53 • 11 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA

Peukut mieluummin pystyyn!
Toisinaan kuulee esitettävän käsityksiä, että Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaan liittyvän yhdenvertaisuuden edistyminen junnaisi jotenkin paikallaan - että juuri mitään myönteistä kehitystä ei tapahtuisi. Pessimistisimmissä puheenvuoroissa Suomen katsotaan hlbti-yhdenvertaisuusasioissa edustavan jopa takapajulaa.

Kehitys on kuitenkin ollut etenkin viime vuosina huimaa. Myönteisiä muutoksia näkyy niin lainsäädännössä kuin asenteissakin. Viimeisin isompi kuntoon saatettu asia on yhdenvertainen avioliittolainsäädäntö. Myös kaikenlainen moninaisuuden laajempi sisällyttäminen koulujen opetukseen on erinomainen asia.

Toki tekemistä vielä riittää; äitiyslain säätämistä koskeva kansalaisaloite hautuu vielä lakivaliokunnassa eikä uuden translain säätäminen näytä etenevän, vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuinkin kovistelee asiassa Suomea. Lisäksi asenteiden muuttaminen on iso savotta.

Toimittaisiinko kuitenkin vahvemmin ilon ja myönteisen kautta?

Tahdon2013-kampanja on hyvä esimerkki siitä, mitä voi saavuttaa myönteisellä lähestymisellä ja asiakysymyksiin keskittymällä. Kampanjassa nostettiin esiin tärkeitä asiaan liittyviä huomioita ja näkökulmia, mutta ei sorruttu esimerkiksi yleisellä tasolla suoranaisesti haukkumaan niitäkään tahoja, jotka vastustivat samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon. Keskityttiin edistämään parannusta vaativaa asiaa ratkaisukeskeisesti. Avioliittolain uudistus nähtiin mahdollisena ja sen ympärille syntyi myönteisyydestä voimaa ammentava kansanliike.

Toisinaan kuitenkin huomaa, että yhdenvertaisuuteen liittyviä kehitystarpeita tuodaan esiin vaikkapa syyttelemällä yhdenvertaisuuskysymysten edistämisessä vaisumpia tai suoranaisesti edistymistä vastustavia poliittisia ja muita voimia - sen sijaan, että kyseenalaistettaisiin asiakysymyksiä. Pahimmillaan kyytiä saavat jopa omassa haasteellisessa toimintaympäristössään yhdenvertaisuuteen liittyviä asioita edistämään pyrkivät.

Tällaisella asenteella toimivilta voi kysyä, että mitä kuvittelevat saavuttavansa?

Välillä vaikuttaa, että jotkut oikein haluavat rypeä uhriutumisessaan - että pyritään voimaantumaan suoranaisesta vihasta.

Mutta kuka haluaa olla samassa kelkassa vihaisen kanssa?

On aivan eri asia ampua tarkasti ja tiukasti alas virheellisiä argumetteja kuin rakennella linnakkeita ja ruiskia umpimähkään oletetun vastustajan suuntaan. Jälkimmäinen vain pahentaa puutteita keskusteluyhteydessä ja hautaa alleen konkrettiset asiakysymykset. Jos kokemusmaailmat eivät kohtaa, jää dialogi syntymättä. Sen sijaan toinen saa kokemuksen vaatimuksesta romuttaa kaikki tuttu ja toinen saa kokemuksen ymmärtämättömyydestä. Puhutaan kuplista. Erilaisissa todellisuuksissa elävät eivät ymmärrä toisissa todellisuuksissa eläviä, ja sitten esitetään vaatimuksia enempään kuin ihmisillä on valmiuksia.

Hedelmällisintä on yrittää ymmärtää sitä, miksi toiset ajattelevat jostain asiasta siten kuin ajattelevat. Sen jälkeen on helpompaa yksityiskohtien kautta ratkoa kipupisteitä. Jotta asiat muuttuisivat hlbti-vähemmistöille paremmiksi, on meidän itsemme rakentavasti selitettävä, kerrottava, opastettava - ja vain olla osa arkea. Meidän on yritettävä ymmärtää muiden todellisuutta ja osoitettava, että oikeasti kaikki ei ole muuttumassa eikä mullistumassa.

Jossain vaiheessa toki tarpeellisia uudistuksia on vain painettava läpi, mutta mitä tyhjentävämmin asia on keskusteltu pahki, sitä vähemmän ennakkoluuloja jää vellomaan asenteiden muuttumista haittaamaan.

Aina ei ole helppo muistaa, että ilon aiheita on sittenkin aika paljon.

Kun kesän pride-kausi alkaa olla täydessä vauhdissa, jätetään pride-kylteistä ja iskulauseista mieluiten pois eri tahoihin kohdistuva pilkka, viha, haukut ja syyttely - ja tuodaan ensisijaisesti esiin asiakysymykset ja rakentavuus, tarvittaessa vakavaan sävyyn, mutta asioiden edistymistä ja iloakaan unohtamatta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsinki Priden suojelija Nasima Razmyar kutsuu Sipilän, Orpon ja Soinin pride-kulkueeseen

Sami Mollgren • 19.06.2017 10:20 • 4 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Nasina Razmyar keväällä 2011 eduskuntavaalien alla (kuva: Vaeltaja2006)
Helsinki Pride 2017 -tapahtuman virallinen suojelija Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sdp) kutsuu hallitusryhmien näkyvimmät vaikuttajat - pääministeri Juha Sipilän (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) ja ulkoministeri Timo Soinin (uv) - mukaan 1. heinäkuuta järjestettävään Pride-kulkueeseen.

Razmyarin esittämä pyyntö on aiheuttanut keskustelua sosiaalisessa mediassa. Monien mielestä pyyntö on tarpeen ja hyvä asia, kun taas joidenkin mielestä ei.

Helsinki Pride 2017 -tapahtumaan liittyvä pride-paraati järjestetään lauantaina 1. heinäkuuta. Viime vuosina tapahtumaan on osallistunut useampi kymmenen tuhatta ihmistä.

Kriittisissä kommenteissa mainitaan, ettei kyseinen ministerikolmikko ole edistänyt hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta, vaan osa heistä on toiminut suoranaisesti yhdenvertaisuutta vastaan. Ministerien mahdollisen osallistumisen jotkut näkevät ns. pinkkipesuna.

Eräs Twitterissä asiaa kommentoinut kuitenkin toteaa, ettei prideen pidä jaella porttikieltoja, sillä pride on ilon ja yhdenvertaisuuden juhla, ei vihan ja torjunnan.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki

Viimeksi kommentoidut

»»»»»»»»»»»»»»» RSS-syöte viimeksi kommentoiduista jutuista
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy