1980-luku: Tom of Finlandista kirjoitettiin, mutta ei haluttu lukea

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 2

Tom of Finland ”pulpahti” julkisuuteen 1990-luvun alussa. Edes taidealan ihmiset eivät olleet aikaisemmin kuulleet Tompasta. Todellisuudessa hänestä oli kirjoiteltu jo 1980-luvulla, mutta juttuja ei ehkä haluttu lukea.


Helsingin Sanomien ToF-elokuva-arvostelussa mainittiin, että ensimmäisenä Tom of Finlandista kirjoitti Suomessa Image-lehti vuonna 1990. Tänään Hesarin mielipidepalstalla Seta-lehden entinen päätoimittaja Reijo Härkönen korjaa: Seta-lehti kirjoitti Tomista jo vuonna 1983 numerossa 3-4. Touko Laaksonen ei silloin antanut nimeään julkisuuteen, koska ”seuratessani, miten julkkiksia käsitellään julkisuudessa, pidän parempana, ettei minulla ole julkisuuden sädekehää tai kirousta”.

Kun Tom of Finland sai julkisuutta 1990-luvun alussa, useimmille taidealan asiantuntijoille ja medialle Tom oli täysin tuntematon.


Kaksi sivua Tom of Finland -haastattelua Seta-lehdessä 1983. Haastattelijana lehden silloinen päätoimittaja Reijo Härkönen.

Muuallakin kirjoitettiin. MSC Finlandin jäsenlehdessä Prätkäpostissa vuonna 1987 annettiin lukuvinkki. Yhteispohjoismainen taidelehti ”Siksi” kirjoitti Tomista, ja artikkelissa oli myös kuvia. Vaikka taiteilijan nimeä ei kerrottu, Tomin kuvien tuntijat tunnistivat hänet.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Prätkäpostissa oli 1987 laaja juttu Physique Pictorial -lehdestä. Oli myös vinkki pohjoismaisesta taidelehdestä. (Teksti tarkentuu klikkaamalla)


Prätkäpostissa oli Tomin haastattelu pariinkin kertaan, mutta lehti ei juuri levinnyt jäsenkunnan ulkopuolelle.

Radio Toisen Linjan ohjelmassa haastateltiin Tomia vuonna 1987. Vuonna 1989 Prätkäposti julkaisi käännöksen amerikkalaisessa New York Native -lehdessä olleesta haastattelusta, jossa käsiteltiin mm. natsikysymystä.

New York Nativessa 1989 ilmestynyt haastattelu oli tehty Amerikassa.

Vuonna 1990 Prätkäposti julkaisi laajan Tom of Finland -haastattelun 70-vuotispäivän kunniaksi, ja sen pohjalta Image-lehti oli laatinut oman juttunsa vuoden 1990 lopussa.


- - - - -

Tähän perään vielä New York Native -lehden jutusta (1989) loput sivut suomenkielisenä käännöksenä

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • xxx
  • 28.2.2017, 14.12
Eikö Prätkäpostia haluttu lukea...? Syy siihen, että Tom On Finlandia/Touko Laaksosta ei tunnettu johtui sujureksi osaksi nänestä itsestään. Hän halusi pysuä salassa. Image-lehden juttu oli sinänsä merkittävä, että siinä Touko Laaksosta haastateltiin omalla nimellä, valtakunnan mediassa, omasta tahdostaa. Ja sopivasti ennen hänen kuolemaansa. Ero kerholehteen ja "sisäpiirin" tunnettavuuteen oli merkittävä.

Tom Of Finlandin tunnettiin kyllä myös punk/taide scenessä, tosin Vivienne Westwoodin kuuluisaa "Two Cowboys" paitaaerehdyttiin pitämään myös sen suunnitelijan toimesta Tom Of Finlandin piirtämänä - toisinaan vieläkin näin.

PS: Bivaroitus! Human, älä lue tuota Prätkäpostin "Saappaat, muskelit ja... " juttua. Miten tätä "natsikysymystä" lehdessä muuten käsiteltiin?
Lisään jutun perään loput sivut New York Nativen artikkelin käännöksestä.