ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry
Valtak. vihreä nuorisojärjestö. Vihreys on ympäristön suojelemista, mutta yhtälailla demokratian, ihmisoikeuksien ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ajamista. ViNOssa toimii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvä sateenkaariverkosto.
yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Homohistorian merkkipäiviä kuluvalla viikolla

Mitä homohistoriaan vaikuttanutta tapahtui näinä päivinä? Mitkä ja ketkä ovat muistamisen arvoisia tapahtumia ja henkilöitä? Sivun alaosasta pääset tutustumaan haluamaasi päivään.

26. kesäkuuta

 • 1931: Runoilija Mirkka Rekola syntyi Tampereella. 1995 taiteen Suomi-palkinto.
 • 1935: Amerikkalainen näytelmäkirjailja Larry Kramer syntyi Conneticutissa. Hän on yksi tunnetuimpia homo- ja aids-aktivisteja Amerikassa.


27. kesäkuuta

 • 1974: Stefan, homoseksualisti, kertoo Ilta-Sanomissa "On oltava vapaus rakastaa ketä haluaa". Stefan tunnistettiin nuorisotyöntekijä Seppo Kivistöksi. Seppo Kivistö kuoli vuonna 1988 Kööpenhaminassa.
 • 2001: Taiteilija Tove Jansson (1914 - 2001) kuoli
 • 2010: Islannissa avioliittolaki muuttui sukupuolineutraaliksi. Lakimuutos hyväksyttiin parlamentissa yksimielisesti kaksi viikkoa aiemmin.


28. kesäkuuta

 • 1935: Natsi-Saksassa kiristettiin homolakeja. Homoja ilmiannettiin tuhansittain. Joskus riitti pelkkä katse ilmiannon tekemiseen.
 • 1969: Stonewall-kapina alkoi aamuyöstä New Yorkissa, kun jatkuviin homobaareihin kohdistuneisiin poliisiratsioihin kyllästyneet "Stonewall Inn" -homobaarin asiakkaat nousivat avoimeen vastarintaan. Hulinointi jatkui useita vuorokausia. Tapaus vaikutti seksuaalivähemmistöjen oikeuksien paranemiseen USA:ssa.
 • 1983: Suomessa alkoi aids-paniikki, kun lehdet saivat tiedon 22. päivä löytyneestä Suomen ensimmäisestä aids-tapauksesta. Heinäkuussa SETAan tuli 2000 päivystysluonteista puhelua mm. epätoivoisilta ihmisiltä, jotka pelkäsivät tartuntaa.


29. kesäkuuta30. kesäkuuta

 • 1934: Berliinissä "pitkien puukkojen yö". Operaatio Kolibrin aikaan tapettiin noin 300 Hitlerin potentiaalista vastustajaa. Tunnetuin tapetuista oli SA-joukoojen johtaja Ernst Röhm, joka oli melko avoimesti homo. Hänelle tarjottiin itsemurhaa 1.7., mutta hän kieltäytyi ja hänet teloitettiin. Siitä lähtien useimmat homot tajusivat, että nyt alkoivat vaikeat ajat Saksassa.
 • 1993: Irlannissa aikuisten samaa sukupuolta olevien väliset suhteet tulivat lailliseksi. Samalla suojaikärajaksi määriteltiin kaikissa suhteissa 17 vuotta.
 • 2005: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu amerikkalainen digitaalinen kaapelikanava LOGO aloitti toimintansa. Ohjelmistossa on mm. glbt-teemaisia elokuvia, sarjoja, dokumentteja ja muuta viihde- ja asiaohjelamaa. Kanavan omistaa Viacomin MTV Networks.


1. heinäkuuta

 • 1919: Magnus Hirschfeldin Seksuaalitutkimuksen instituutti avattiin. Instituutin kirjasto oli laaja. Instituutti oli myös homoille tärkeä informaatiopaikka. Hirschfeld oli juutalainen, homo ja liberaali. Opiskelijat tuhosivat instituutin 6.5.1933.
 • 1993: Baffin Books avasi myymälänsä Helsingin Eerikinkadulla. Suomen ensimmäinen homo- ja lesbokirjakauppa!
 • 1999: Portugal vahvisti lain, jolla sallittiin siviilivihkimys heteropareille. Tämä laki laajennettiin koskemaan samaa sukupuolta olevia pareja 15.3.2001. Nykyisin Portugalissa on sukupuolineutraali avioliitto.
 • 2006: Tšekissä ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit rekisteröivät parisuhteensa. Tšekin parlamentti hyväksyi ensimmäisenä itäisen Keski-Euroopan entisistä sosialistimaista samaa sukupuolta olevien välisten parisuhteiden rekisteröimisen 26.1.2006. Presidentti Vaclav Klaus kuitenkin käytti veto-oikeuttaan ja kieltäytyi hyväksymästä lakia. Parlamentti jyräsi presidentin veton riittävällä ääntenenemmistöllä maaliskuussa. Runsas 80 prosenttia Tšekin asukkaista kertoi puoltavansa uutta lakia.


2. heinäkuuta

 • 1984: Vuonna 1984 kirjoitettiin lehdissä homoseksuaalisuudesta enemmän kuin koskaan - ja asiallisesti. Professori Saara Lilja oli tutkinut antiikin Kreikan homoeroottisia vaasimaalauksia, ja piti eri tahoilla esitelmiä Antiikin homorakkaudesta. Usein Kreikka-fani-yleisö oli ymmällään. Voiko se olla totta? 2.7.1984 oli Helsingin sanomissa Horisontti-sivulla Saara Liljan laaja artikkeli "Homoseksuaalisuus oli tuttua jo antiikin Kreikassa ja Roomassa".


» vihjaa merkkipäivästä palautesivun kautta

tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu     tämä viikko
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy