ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Zeit-lehden arvostelija Edward-oopperasta: Homojen hommaa

vaeltaja2006 • 25.02.2017 08:47 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Toissa päivänä Hampurissa ilmestyvässä kulttuuripitoisessa viikkolehti Zeitissa oli arvostelu Berliinin ooperan Edward II:n esityksestä. Musiikkiarvostelijan mukaan säveltäjä on homo, libreton tekijä on homo, ohjaaja on homo, kapellimestarista ei tiedetä, intendantti on homo, dramaturgi on homo. Lähes kaikki on homoa. Se tiedetään, että ooppera ja homot jollain tavoin kuuluvat yhteen. Mutta miten tämä homojen joukko sai aikaan näin surkeaa oopperaa - kielellisesti, draamallisesti, musikaalisesti.

Arvostelija jatkaa, että jos esitys olisi ollut 30 vuotta sitten silloisessa pääkaupunigssa Bonnissa, sen rohkeutta olisi ylistetty tai olisi oltu tuohtuneita. Mutta nyt Berliinissä vuonna 2017 sen teoksen aika on auttamattomasti ohi. Yhteenvetona arvostelija kirjoittaa, että Mozartilla, Alban Bergillä tai tai Verdillä ei koskaan oopperoissaan ollut kysymys pelkästä seksistä, kuten nyt mainostetaaan Edward II:ta. Toivottavasti homoelämässä osataan arvostaa muutakin – esim. hyvää taidetta tai auringonlaskuja suoraan mereen Ci­vi­ta­ve­c­chian ja Sa­ler­non edustalla.


Zeitin avostelua paheksuttiin: syrjintää ja homovihamielisyyttä

Saksan näyttämöiden yhdistyksen puheenjohtaja Ulrich Khuon vastasi eilen Zeit-lehden arvosteluun, jota on luettu hämmästyneinä ja järkyttyneinä. Vastaus on levinnyt laajasti aamun lehtiin. Arvostelussahan valitetaan oopperan heikkoa tasoa ja syyksi sanotaan tekijöiden homous. Sanaa ’homo’ käytetään niin, että sillä selitetään kaikki. Lähes kaikki oopperan tekijät ovat homoja eikä mitään muuta. Arvostelun mukaan oopperan laatu on surkea, kaikki vastuulliset ovat homoja.

Homous on typistetty aivan kuin olisi itsestään selvää millaisia unelmia, pyrkimyksiä ja toiveita homoilla on. Arvostelun mukaan säveltäjän, libreton tekijän ja intendentin maku on homojen makua. Ulrich Khuonin mukaan tällainen kirjoittelu on syrjivää. Sanavalinnat arvostelussa olivat ärsyttäviä: ”homot” tekevät surkeaa taidetta, homoyhteisö tekeytyy ”uhriksi” ja näyttämösovituksessa on kysymys vain ”seksistä” toisin kuin heteroseksuaalisesti tehdyissä oopperoissa läpi historian.

Kaikki yllä kuvattu on vain halua rajoittaa oopperan ilmaisua ”normaaliuden” mukaiseksi. Nyt eletään kuitenkin aikaa, jolloin ihmisten identiteettejä ei voi enää typistää yhden mallin mukaiseksi. Yksinkertaiset vastaukset eivät enää riitä. On pakko laajentaa omaa horisonttia ja kasvaa ulos perinteisistä rajoituksista. Näin siis vastattiin tiivistettynä Saksan näyttämöiden liitosta.

- - - - - -

Ovatko homojen taiteelliset aikaansaannokset ja teokset huonompia kuin heteroiden?


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mäpä sutaisen joutessani vesiväreillä pahvilaatikon pohjaan maalauksen ja toimitan sen näytteille. Ja sitä ei sitten saa arvostella koska olen homo! Nostan älämölön ja haastan oikeuteen syrjinnästä.
  Totuudenlaukaus (ei rekisteröitynyt) • 25.02.2017 12:41
Tämä on hyvin mielenkiintoinen dialema. Toisaalta on hienoa, että taiteen, urheilun, politiikan jne. parissa tulee ihmisiä ulos kaapista, jolloin he toimivat esimerkkinä ja esikuvina muille. Mutta toisaalta jos tässäkin oopperassa tekijöiden taustoista ei tiedettäisi mitään, olisi esitystä arvosteltu puhtaasti taiteellisista lähtökohdista käsin. Jos esitys on huono, niin se on huono ja pätevä arvostelija olisi aivan varmasti pystynyt perustelemaan seikat täysin asiallisesti (alentumatta leimaamaan kaikkea tekijöiden homouden takia). Tosiasia taitaa vain olla, että yhteiskunta, jossa kaikki ymmärtävät että ammattiosaamisella ja seksuaali-/sukupuoli-identiteetillä ei ole mitään korrelaatiota, on vielä kaukaista utopiaa.... ja tämän takia monet ovat työpaikallaan vielä kaapissa vaikka muuten ulkona ovatkin; heidän työsuoritusta voidaan helposti arvioida väärästä vinkkelistä. Ikävää, mutta totta.
  työkaapissa (ei rekisteröitynyt) • 25.02.2017 13:03
"Sanavalinnat arvostelussa olivat ärsyttäviä: ”homot” tekevät surkeaa taidetta, homoyhteisö tekeytyy ”uhriksi” ja näyttämösovituksessa on kysymys vain ”seksistä” toisin kuin heteroseksuaalisesti tehdyissä oopperoissa läpi historian."

Jos lähtökohta on homous, niin varmasti näin: homot tekevät taidetta, jonka lähtökohtana on homous ja sen eri ilmentymät, kyse on useimmiten seksistä ja yhteiskunnan valtasuhteista asenteista vähemmistöihin seksuaali-ja sukupuolivähemmistöt esitetään yleensä uhreina (ja homo kuolee lopuksi).
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 25.02.2017 14:43
Teatterissa, oopperassa ja taiteessa yleisesti taitaa olla niin, että eros ja thanatos, rakkaus ja kuolema ovat suurimmassa osassa taideteoksia keskeisessä asemassa. Jos esitys on huono, niin sitten se on. Homouden ei pitäisi vaikuttaa asiaan suuntaan tai toiseen. Ehkä arvostelu oli asiaton, mutta toisaalta ehkä kaikesta ei pitäisi nostattaa myrskyä vesilasissa. Kannattaa säästää paukut todellisiisn taisteluihin, joita valitettavasti saattaa olla edessä.
  in dubio (ei rekisteröitynyt) • 26.02.2017 16:27
"Mäpä sutaisen joutessani vesiväreillä pahvilaatikon pohjaan maalauksen ja toimitan sen näytteille. Ja sitä ei sitten saa arvostella koska olen homo! Nostan älämölön ja haastan oikeuteen syrjinnästä."

On kaksi aivan eri asiaa sanoa homon tekemää taidetta huonoksi ja sanoa taidetta huonoksi, koska se on homon tekemää.
  Jake (ei rekisteröitynyt) • 27.02.2017 15:37
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy