ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Yrittääkö tamperelaislehden päätoimittaja asettautua äitiyslaki-aiheen yläpuolelle?

Sami Mollgren • 16.10.2016 13:11 • 5 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA

Tamperelaislehti julkaisi äitiyslaki-keskusteluun osallistuneiden tamperelaiskansanedustajien haastattelut - ja toisen kyljessä lehden päätoimittaja kyseenalaisti asian käsittelyn mielekkyyden.
Tampereella ilmestyvän Tamperelainen-lehden päätoimittaja Karri Kannala katsoo pääkirjoituksessaan "äitiyslaki-höpötyksen" hautaavan alleen "paljon isommat ja tärkeämmät asiat, jotka koskettavat kaikkia".

Päätoimittaja Kannalan kirjoituksen taustalla on kahden tamperelaiskansanedustajan, Sari Tanuksen (kd) ja Sanna Marinin (sdp), vastakkaiset näkemykset äitiyslakikysymyksessä. Molempien haastattelut julkaistiin lehdessä; äitiyslakia vastustavan Tanuksesta keskiviikkona ja äitiyslakia kannattavan Marinin lauantain numerossa. Pääkirjoitus julkaistiin jälkimmäisen haastattelun kyljessä.

Kannala päättää kirjoituksensa toteamukseen "nyt nuija ja päätös pöytään". Loppukaneetin voi tulkita vaatimukseksi ripeästä päätöksenteosta. Nopeus on toki toivottavaa, sillä äitiyslain toteutuminen viivyttelemättä olisi kahden äidin vanhemmoimiin perheisiin syntyvien lasten edun nimissä toivottavaa. Lisäksi maailmassa - totta kyllä - on muutakin ruodittavaa.

Mediaa ei tietenkään voi vaatia ottamaan jotain puolta, ja päätoimittaja Kannala näyttääkin kirjoituksessaan pyrkivän jonkinlaiseen neutraalisuuteen asian suhteen.

Lehden toiminta näyttäytyy kuitenkin journalistisesti kyseenalaisessa valossa: päätoimittaja kirjoittaa lehden tuovan "journalistisesti ja puolueettomasti esiin molempien osapuolten näkemykset" - mutta silti käytännössä pyrkii mitätöimään koko asiasta käytävän keskustelun juuri jälkimmäisen haastattelun yhteydessä.

On huomioitava se, että äitiyslaki ei - toistaiseksi - ole olemassaolevaa lainsäädäntöä, joten keskustelun lyttääminen käytännössä näyttäytyy äitiyslain tarpeen ja merkityksen kyseenalaistamisena. Ja ehkä muitakin vähemmistöjä koskettavien aiheiden merkityksen alentamisena.

Onko kyse taitamattomuudesta pääkirjoituksen laatimisessa ja sen julkaisemisessa - vai kenties pääkirjoituksen laatijan asenteista? Lukijan näkökulmasta toiminnan journalistisuus ja puolueettomuus saivat särön. Samalla päätoimittajan kolmen jutun pakettiin liimaamat käsitteet "avoimuus, monipuolisuus ja moniarvoisuus" näyttäytyvät hivenen oudossa valossa. Vai antaako päätoimittaja kenties yleisesti sapiskaa omalle lehdelleen - tuskastuneena siitä, että toimituksessa syntyy paperille palstatolkulla ja nettiin bittitolkulla höpötystä?

Lehtiyhtymän johtajanakin toimivalta päätoimittajalta voisi vielä odottaa jonkinlaista jatko-osaa jollain tavalla vaillinaiseksi jääneeseen kirjoitukseensa.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kannala yrittää kertoa meille äitiyslain olevan vähäpätöinen, marginaalia kiinnostava asia ja sellaisena nuijittava loppuunkäsitellyksi. Pidetään mielipide mielessä, saa sen vielä vastaansa monessa yhteydessä.
  Karhumiäs (ei rekisteröitynyt) • 16.10.2016 17:33
Tää "on paljon tärkeempiäkin asioita!"-argumentti tuli vastaan suunnasta jos toisesta avioliittolakia käsitellessäkin.

Suuntaisi palautteen ihan suoraan näille uskovaisille, jotka pitävät aiheesta suurta mekkalaa ja pitkittävät käytyjä keskusteluja, vaikka asia ei edes heitä koske.

Kommenttia muokattu: 17.10.2016 klo 10:34
  Is • 17.10.2016 10:28
"Äitiyslaki-höpötys" on kenties hieman höpsöä kielenkäyttöä mutta itse toimittajan teksti ei ole mitenkään huonoa journalismia. Hän lienee saa ilmaista mielipiteensä.
  Marcus Petäjä • 20.10.2016 03:36
Mielipiteensä voi ilmaista, mutta pääkirjoituksena teksti määrittää lehden näkökulmaa ja käsitystä sen linjasta.
  smo • 20.10.2016 09:49
Marin vastaa Kannalan pääkirjoitukseen

Sanna Marin on vastannut Karri Kannalan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta halveksivaan kirjoitelmaan. Koska jokainen voi lukea sen itse, ei tässä siitä sen enempää ( www.sannamarin.net ).
Onnistuin löytämään sen myös Tamperelaisesta, vaikka se oli yritetty piilottaa. Muistaakseni sivulla 8:
www.lehtiluukku.fi
---------
Tiede-lehdestä ”pois lähtenyt” punavihreäkuplia näkevä Marko Hamilo jatkaa sepusteluaan perussuomalaisten äänenkannattajassa, jossa hän kauhistelee persutoimittajien vähyyttä. No nyt olettaisi Hamilon hykertelevän. Karri Kannala on jo vuosia luokitellut ihmisten tasa-arvoa kannattavat suvakeiksi ja ties miksi ja eläinten hyvinvoinnista ja suojelusta huolehtivat, työttömät ja monet muut ovat myös saaneet osansa halveksunnasta eli suurin osa suomalaisista. Kannalan kotkotuksia vastaavia voi lukea persuedustajien ja -aktiivien kirjoitelmista.
Sillä ei ole mitään sen suurempaa merkitystä, että pidän Kannalaa sivistymättömänä moukkana, mutta sillä tietenkin, että niin monet ovat kanssani samaa mieltä. Kannala on sinänsä mitättömyys, josta useimmat suomalaiset eivät ole koskaan kuulleetkaan, mutta toivon silti hänen jatkavan laaja-alaista persuiluaan, koska se osaltaan vähentää persustelijoiden kannatusta ja edistää sateenkaarikansalaisten oikeuksien toteutumista.
  Havainnoija • 21.10.2016 00:05
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy