ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Ympärileikkaus kyllä vai ei

vaeltaja2006 • 09.09.2012 20:04 • 1 kommentti. NÄKÖKULMAT • EU
Berliinissä osoitettiin tänään sunnuntaina mieltä ympärileikkauskieltoa vastaan. Mielenosoittajat olivat pääasiassa juutalaisia ja muslimeja.Uskonnolliset yhteisöt raivostuivat Kölnissä tehdystä oikeudenpäätöksestä, jolla Kölnin seudulla lapselle ei saa tehdä ympärileikkausta. Ympärileikkaus on aiheuttanut keskustelua myös Suomessa. Monet ovat pitäneet sitä naisten sukuelinten silpomiseen verrattavissa olevana asiana.


Muslimien ja juutalaisten ympärileikkausperinne liittyy uskontoon ja sen rituaaleihin. Helsingin Sanomissa on kuva, jossa mielenosoittajan julisteessa penis onkin juutalainen temppeli. Näin on tehty mielenosoituksessa käytetty juliste ("esinahka ei"):Kuva Helsingin Sanomissa sunnuntaina
www.hs.fi


Ympärileikkausta on suositeltu puhtaussyihin vedoten. Joitakin vuosia sitten julkistettiin tutkimustuloksia, joiden mukaan ympärileikkaus vähentäisi aids-tartuntoja. Asiaa seliteltiin niin, että ympärileikatun peniksen iho paksuuntuu ja kestää paremmin hankausta. Tutkimustuloksesta edelleen väitellään. USAssa valtaosa 50-80-luvuilla syntyneistä miehistä on ympärileikattu, mutta siellä on ollut siitä huolimatta läntisen maailman pahin aids-epidemia 1980-luvulla. Viime vuosina on kuulunut huhuja, joiden mukaan ympärileikkaus ei olisi USAssa enää yhtä suosittua kuin menneinä vuosikymmeninä. Monet lapsena ympärileikatut ovat paheksuneet elimistönsä silpomista. Amerikkalaisissa nahkakerhoissa monet ei-ympärileikatut panivat vielä 90-luvulla rintaansa pinssin: UNCUT. Kysyntää oli!

Aikoinaan 80-luvulla professori Laura Lilja esitteli suosituissa yleisöluennoissaan kreikkalaisia vaasimaalauksia, jotka oli piilotettu museoiden varastoihin, mutta nyttemmin ne on vapautettu pannasta. Niissä oli piirroksia miesten välisistä suhteista ja paljon pieniä pippeleitä. Mutta niiden pippeleiden muoto oli kiinnostava: kuin avautumassa oleva ruusunnuppu. Laura Liljan mukaan siihen aikaan antiikissa ihailtiiin esinahan kokonaan peittämiä pippeleitä. Senkö takia kreikkalaisortodoksissa ja erityisesti venäläisissä temppeleissä tornit ja niiden sipulit ovat kuin vaasimaalausten pippeleitä.

Kirkko Moskovassa
Taidekirjaa selatessa kiinnittyi huomio tähän yhdenkaltaisuuteen. Pompeijilaisen maalauksen tietyssä yksityiskohdassa on samoja piirteitä kuin kirkkojen ja erityisesti ortodoksikirkkojen kupoleissa. Ne vain sojottavat eri suuntiin. Arkkitehdit varmaan harrastivat antiikkia.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Itse olen sinällään sitä mieltä että ympärileikkaus pitäisi olla vain oma valinta tai siihen lääketieteelliset perusteet - uskonto ei saisi olla siihen syy.
Toisaalta väitteet siitä, että miesten ympärileikkaus vähentäisi seksuaalista nautintoa ja kykyjä, ovat nekin palturia. Miehillä ympärileikkaus voi yhtä hyvin antaa parempaa seksuaalista nautintoa, sillä se voi antaa kykyä rakastella pidempään ja antaa mahdollisuuden hallita leukeamistaan paremmin.

Naisten sukuelinten silpominen on ehdottomasti väärin ja tuomittavaa. Tosin naisia kohtaan on harrastettu vartalon seksuaalista väkivaltaa muutenkin, myös Euroopassa. Joillain alueilla esim. naisten puberteetti-iässä heidän rintojensa alkaessa kasvamaan, niitä on poltettu kuumalla raudalla, jotta niiden kasvaminen tyrehtyisi, mikä on ollut äärimmäisen julma toimenpide.

Kreikassa nuppupippelipalvontaa on ollut ymmärrettävästi siellä harrastetun pederastiankin, eli vanhempien aviomiesten nuorukaiskiinnostuksen myötä.

Ortodoksimaailman kirkkojen sipulitornit eivät varmastikaan liity mitenkään penis-asiaan, vaan ne ovat ehkä arkkitehtuurista perua persialaisesta ja intialaisesta arkkitehtuurista, joissa sipulikupoleita on ollut pidempään, kuin ortodoksikirkoissa.
Mutta sipulikattojen historiasta ollaan montaa mieltä ja asiaan liittyy toki uskomuksiakin.

knoji.com
www.fretnotgospel.com
farm2.staticflickr.com
www.newdelhi.net

Sipulikupoleilla on uskonnollinen merkitys sen mukaan, montako niitä ortodoksikirkossa on. Eli ne symboloivat esim. kolminaisuutta tai jesseä ja evankelistoja yms. ja henkisiä liekkejä noihin mainittuihin.

en.wikipedia.org

Uutisen kuvassa, Leningrad (eli nykyinen Pietari) -kirjan kuvassa näkyvä kirkko on Pietarin Iisakin kirkko, joka ei ole Venäjän ortodoksisten sipulikirkkojen perinteistä rakennetyyppiä, vaikka ortodoksikirkko onkin, vaan muistuttaa enempi katedraalikiirkkoja, vatikaanin pietarin kirkon tapaan.
fi.wikipedia.org

Pietarissa perinteisen mallinen ortodoksikirkko on Verikirkko (nimi viittaa tsaarimurhaan sen sijaintipaikalla).
fi.wikipedia.org

Kommenttia muokattu: 10.09.2012 klo 00:06
  human • 09.09.2012 23:06
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy