ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Yle tuo pride-teeman kanavilleen

Sami Mollgren • 22.06.2014 22:58 • 7 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

American Vagabond näytetään Yle Teemalla keskiviikkona. Kuvassa dokumentin päähenkilöt Tyler ja James (kuva: pressikuva)
Yle esittää Helsinki pride -viikon aikana kanavillaan runsaasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavia ohjelmia. Televisiossa, erityisesti Teema-kanavalla esitetään 23.-28.6. kansainvälisiä dokumentteja, tv-ensi-iltoja, kotimaisia keskusteluja ja draamaa. Netin Yle Areenassa voi katsoa kahta draamasarjaa ja Elävässä arkistossa perhehtyä historiaan. Lisäksi pride-viikko kuuluu radiossa, erityisesti Yle Puhe -kanavalla.

- Conchita, Almodóvar, Stephen Fry, Jani Toivola, Susanna Helke ja kymmenet muut. Kaikki ihmisoikeusasialla Ylen Pride-viikolla, mainostaa Yle pride-teemaista ohjelmistoaan.

Ohjelmia maanantaista lauantaihin

Maanantaista torstaihin Yle Teemalla esitetään kaksi Tanskan yleisradion tuottamaa sarjaa. Neliosaisessa dokumenttisarjassa Kun nainen rakastaa naista kysytään, millaista on elää lesbona Tanskassa. Sarjassa käsitellään esimerkiksi kaapista tulemisesta ja siitä, voiko ulkonäöstä päätellä, onko joku lesbo. Kahdeksanosaisessa Homomiesten maailma -dokumenttisarjassa puolestaan pohditaan, poikkeavatko homomiehet sittenkään paljon heteroista.

Maanantaina ja tiistaina Stephen Fry selvittää Yle Teemalla homofobian syntyä otsikolla Stephen Fry homofobian jäljillä. Samalla tutkaillaan, millaista on homojen elämä eri puolilla maailmaa nykyisin.

Tiistaina Yle Teemalla Elävä arkisto -otsikon alla arkisto-ohjelmat paljastavat, kuinka ongelmallinen asia homoseksuaalisuus oli Suomessa 40 vuotta sitten, silloin kun ihmisoikeusjärjestö Seta perustettiin. Arkistovieraana on Jani Toivola.

Keskiviikkona Yle Teema esittää American Vagabond -dokumentin amerikkalaisista homonuorista, jotka karkaavat kotoaan San Fransiscoon. Homomekka osoittautuu liian kalliiksi, ja pojat päätyvät kadulle. Dokumentin on ohjannut Susanna Helke ja tuottanut For Real Productions.


American Vagabond - traileri

Kevyempää katsottavaa keskiviikkona on Let my people go -komedia, jossa ranskalais-suomalaisella miesparilla menee mukavasti, kunnes kuvioihin tulee yllättävä rahasumma. Rooleissa mm. Carmen Maura, Kari Väänänen ja Outi Mäenpää.

Torstaina Yle Teema esittää Isäksi syntyneet -reportaasin ranskalaisen miesparin lapsenhankinnasta USA:sta, jossa kohdunvuokraus on laillista. Mukana on myös kohdunvuokraaja perheineen.

Perjantaina Yle Teemalla tutustutaan Euroviisujen voittajaan Conchita Wurstiin: Conchita - Itävallan kuningatar (Conchita - Queen of Austria) ja lauantaina drag-teema jatkuu dragtaiteilija Tatu Vuolteenahosta kertovalla dokumentilla Tatu V – kotirouva Marsista: Vuolteenaho syntyi ja kasvoi Ylivieskassa ja on nyt maailmankansalainen Madridissa. Dokumentti seuraa Tatun luomistyötä, pohdintoja kaapista tulemisesta sekä dragtaiteilijan hulvatonta elämäntyyliä. Ylen tuottaman dokumentin ohjaaja ja käsikirjoittaja on Tuukka Hoikkala.

Lauantaina Yle Teeman Teemalauantain otsikkona on "Kaikki Almodovarista": neljästä rajojaan rikkovasta naisesta kertovan Kaikki äidistäni -elokuvan jälkeen esitetään uutuusdokumentti Olipa kerran... kaikki äidistäni, jossa haastateltavina ovat muun muassa Penélope Cruz, Cecilia Roth ja Pedro Almodóvar itse.

Myös radiossa ja netissä

Myös Yle Puhe lähettää viikon aikana monia teemaan liittyviä ohjelmia. Aiheina ovat esimerkiksi homous urheilumaailmassa ja työelämässä, vieraaksi saapuu American Vagabond -dokumenttielokuvan ohjaaja Susanna Helke, ja viikon aikana käsitellään myös Venäjää sekä homoutta ja isyyttä.

Lisäksi Pride-kokonaisuuteen kuuluu vain Yle Areenassa esitettävät draamasarjat Please like me ja Lip Service.


Please like me (Pivot Trailer)Lip Service


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Yle esittää niin paljon kiinnostavia dokumentteja, että niitä on pakko katsella myös jälkeenpäin. Aika ei muuten mitenkään riitä. Digiboxini joutuu nyt ankaran siivouksen kohteeksi, että tämän viikon ohjelmat mahtuisivat sinne.

Useista noista ohjelmista on keskusteltu ranneliike.netissä jo aikaisemmin. Haulla aiemmat keskustelut löytyvät täältä. Itse suosittelen ja aion katsoa uudelleen Stephen Fryn tekemän kaksiosainen dokumentin homofobiasta maailmalla. Sen tekeminenhän meinasi viedä häneltä hengen, niin raskaasti hän otti dokumentin tuottamisen aikana kohtaamansa homofobian.

Tässä linkki keskusteluun:
ranneliike.net
  JuhaniV • 23.06.2014 10:45
ma&ti Stephen Fryn dokkari vaikuttaisi olevan katsottavissa Yle Areenasta vielä myöhemminkin.

Halutessaan sen, kuten myöskin Please like me -nettilähetyssarjan ( areena.yle.fi ), saa myös talteen (vanhalla tv-lähetysruutukoolla) tällä mpartel.github.io

Kommenttia muokattu: 23.06.2014 klo 19:37
  human • 23.06.2014 19:27
Kaksi tärkeää puheenvuoroa Yle Areenassa

Puheen Päivä
Jokainen ansaitsee rakkautta

areena.yle.fi

Seksuaalivähemmistöjen olot Venäjällä ovat vaikeutuneet viime vuosina. Puheen Päivässä vierailleet ihmisoikeusaktiivit Pauliina Lukinmaa ja Roosa Laaksonen kertovat, että esimerkiksi homoseksuaalisuutta kutsutaan Venäjällä homoseksualismiksi tai ei-traditionaaliseksi seksuaaliseksi suuntautumiseksi, joka kuvastaa, kuinka pitkälle aiheen kiertäminen on mennyt. "Tässä on kyse siitä, että yritetään saada ihmisten huomio pois muista sosiaalisista ongelmista etsimällä vain joku syypää. Esimerkiksi 10 vuotta sitten se oli etnisesti erilaiset ihmiset. Nyt se vihan kärki kohdistuu homoihin", Laaksonen sanoo. Toimittajana on Hanna Kinnunen.

***

Puheen Päivä
Ei erikoiskohtelua, vaan tasavertaisuutta työelämään

areena.yle.fi

Miten työelämän syrjintää voi ehkäistä? Millaista on olla homo suomalaisessa työelämässä?Yhdenvertaisuutta edistäviä lakeja on jo olemassa ja niitä kehitetään edelleen. Eduskunta käsittelee yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakia seuraavan kerran ensi syksynä. "Hyvinvointi on jakautunutta ja kokemukset työelämän oloista monenkirjavia", sanoo hyvinvointia edistävän Mies miehelle-hankkeen projektikoordinaattori Kari Tuhkanen. "SAK:lle on tärkeää, että ihmistä arvioidaan työelämässä osaamisensa ja työpanoksensa, ei seksuaalisen suuntautumisensa mukaan", toteaa puolestaan SAK:n erikoistutkija ja tasa-arvovastaava Tapio Bergholm. Miehet ovat yhtä mieltä siitä, että vähemmistöt eivät tarvitse erikoiskohtelua, vaan tasavertaisuutta - myös työelämässä. Hanna Kinnunen haastattelee.
  JuhaniV • 24.06.2014 15:27
Ammattiliitot SAK, Akava ja STTK kertovat, että yhteistyö Pride-teemaviikon kanssa on synnyttänyt lähinnä myönteistä palautetta, mutta jotkut kiihkouskovaiset ovat syyttäneet ammattiliittoja synnin levittämisestä ja uhanneet eroamisella:
yle.fi

Ammattiliitot toteavat, että Pride-yhteistyötä tarvitaan:
yle.fi
---
Keskustele: Voiko työpaikallasi olla avoimesti homo?

yle.fi
  Havainnoija • 24.06.2014 15:39
Gay Pride

Homojen vapautusliike syntyi kesäkuun 28. päivänä vuonna 1969, New Yorkissa. Tuolloin homot astuivat kadulle vastustamaan Stonewall Inn -kapakkaa ratsanneita poliiseja. Mitä neljässä vuosikymmenessä on saatu aikaan?

areena.yle.fi
---
  Frankieboy • 24.06.2014 16:11
Frankie,

Ainakin se, että NYPD:lla, kuten kaikilla USA:n suurimpien kaupunkien poliisilaitoksilla on nykyisin omat "Association for GLBT Police Officers" -toimijansa ;-DDDDD

P.S. New York Pridessa homoilla poliiseilla on oma ryhmänsä marssimassa. Jotakin on siis saatu aikaan...

Kommenttia muokattu: 26.06.2014 klo 19:44
  Pete • 25.06.2014 18:07
On tuo American Vagabond todella väkevä dokumentti siitä, miten pahasti umpi-kristillisissä Yhdysvaltain osissa homo- ja lesbo-nuoria koetellaan.

Conchita-dokkari kertoi selvästi, hänen lapsuuskuvillaankin, että Conchita-Tom on trans-ihminen.

areena.yle.fi

Homohan ei ole, ellei ole vain miehestä pitävä mies, eli heterot, bit ja trans-ihmiset eivät ole homoja.

Tanskalaisessa dokkarisarjassa lesboista ja homoista sekoitettiin useissa kohdissa bit tai trans-ihmiset muka homoiksi tai muka lesboiksi. Lesbohan on nainen jota kiinnostaa vain nainen. Muuten monipuolisen tanskalaisdokkarin typerä (muka) homoiksi lokerointi oli paha kömmähdys, kun noista bi- ja trans-ihmisistä ei kyetä edes tuollaisessa dokumentissa kertomaan ja puhumaan heidän oman identiteettinsä nimillä. Tanskalaisdokkarissa heitettiin sen vuoksi hölmöjä prosentteja esim. siitä, miten montaa prosenttia heteromiehistä (muka) kiinnostaa seksi miehen kanssa - kun ei kyetty kertomaan että moinen prosenttosuus on biseksuaaleja, eikä lainkaan heteroita eikä lainkaan homoja.

Nykymaailmassa pitäisi jo osata kertoa bi- ja trans-ihmisistä omana itsenään, oman identiteettinsä nimillä, eikä täysin virheellisesti kertoa heistä (muka) homoina tai (muka) heteroina, mitä he eivät ole.

Se että ihan muita yritetään edelleenkin lokeroita muka homoiksi, luo ja ylläpitää vain täysin virheellisiä kuvia että homomiehet muka menisivät naisen kanssa naimisiin yms. tai että homomiehet muka harrastaisivat naistenkin kanssa seksiä tai että homomiehet muka olisivat kiinnostuneita naiseksi laittautumisesta tai että homomiehiä moinen naiseksi laittautunut "mies" muka kiinnostaisi. Yhtäkään homomiestä ei kiinnosta nainen, eikä naisen oloinen "mies".

Kommenttia muokattu: 29.06.2014 klo 23:09
  human • 29.06.2014 22:58
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy