ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Yle: kromosomihäiriöt selittävät homoseksuaalisuutta ja biologia syynä sukupuolen poikkeavuuteen

Sami Mollgren • 22.09.2017 15:03 • 3 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA

Ylen artikkelissa seksuaalisuuden ja sukupuolisen moninaisuutta käsitellään häiriönä ja poikkeavuutena.
Ylen verkkosivuilla julkaistiin torstaina sukupuoli-identiteettiä käsittelevä artikkeli, jossa homoseksuaalisuuden taustalla kerrottiin olevan "kromosomihäiriöiden".

Otsikolla Entä jos poika haluaa olla keiju tai tyttö pissata seisaaltaan? – "Rakasta lasta sellaisena kuin hän on" julkaistun artikkelin asiantuntijoina olivat naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila sekä transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä, perheterapeutti Maarit Huuska. Artikkelin lähteenä kerrottiin olevan Seta.

Artikkelin pääaiheena oli se, että moni lapsi kokee itsensä erilaiseksi kuin muut tytöt tai pojat jo alle kouluikäisenä. Brusila kehoitti rakastamaan lasta sellaisena kuin tämä on.

Homouseksuaalisuus "häiriö" ja sukupuolisuuden moninaisuus "poikkeavuus"?

Artikkelissa pyrittiin selittämään seksuaalisen suuntautuneisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuuden aiheuttamia mekanismeja jokseenkin kansantajuisesti, ja osittain ilmiöiden kuvaamisessa oli onnistuttukin, mutta...

Homoseksuaalisuuden taustalla kerrottiin olevan "kromosomihäiriöiden" ja syyn sukupuolen "poikkeavuuteen" kerrottiin löytyvän biologiasta.

Häiriöön ja poikkeavuuteen viittaamalla yleensä ilmaistaan, että jokin on mennyt toisin kuin on ollut tarkoitus tai muuten kuin pitäisi.

Käytännössä Ylen julkaisemasta artikkelista saa kuvan, että vaikka meni pieleen, niin rakastakaa niitä nyt kumminkin. Onko kyse toimittajan käsityksestä tai erikoisesta lähestymistavasta, haastateltujen esittämistä näkemyksistä - vai jostain ihan muusta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Hmm... on totta, että artikkelissa viitataan kahdessa kohdassa poikkeavuuteen'´:

"Syy sukupuolen poikkeavuuteen löytyy biologiasta"

"Myös poikkeavan sukupuoli-identiteetin tausta on biologinen. "

"Homoseksuaalisuutta puolestaan selittävät kromosomihäiriöt." on kolmas ehkä epäonnistuneeksi tulkittava lause.

Toisaalta artikkelissa on tämänkaltaisia, enemmän variaation suuntaan viittaava lauseita:

"Toisinaan sikiön kehitys ei noudata näitä biologian suuria linjoja. "

Ehkä kuitenkin tärkein lause kuuluu:

"Erikoislääkäri painottaa, että kukaan ei voi valita omaa sukupuoli-identiteettiään tai seksuaalisuuttaan. Kyseessä on ominaisuus, jota ei voida kasvatuksella tai millään pakolla muuttaa."

Lienee määrittelykysymys, mitä ymmärretään 'normaalilla' ja mitä 'poikkeavalla', mitä 'säännönmukaisella' ja mitä 'häiriöllä'. Koska kyseessä on 5-10%:n ominaisuus, tavallaan onkin oikein puhua normin tai säännönmukaisen ulkopuolisesta, mutta toisaalta eihän näin puhuta vaikkapa kätiyydestä.. "kätisyydeltään poikkeavat" tai "vasenkätisyys selittyy sikiökehityksen häiriöllä".

Hassua, tämä positiivinen artikkeli sisältääkin muutaman kitkerän sattuman. Miksiköhän?
  Yesman • 24.09.2017 09:46
Ehkä ajatus sukupuolisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvästä "suunnitelmasta" on niin vahva, että siihen liittyvää moninaisuutta ei aina osata ilmaista ilman viittaamista jonkinlaiseen "pieleen menemiseen".
  smo • 24.09.2017 21:14
No melkeenpä sama kutsutaanko meitä poikkeaviksi vai ei. Muutenkaan kun ei ole kasvanut ihan täyspäiseksi niin "häiriö"-nimitys tuntuu melko luontevalle itselle. Suvun muut jäsenet elävät tyytyväistä perhe-elämää ja itse vaan kiemurtelen ongelmissani ja homoudessani aiheuttaen myös muille päänvaivaa. Ooh, kirjotanpa katkeranomaisesti, no ei maha mittää...
  jepjepjepjep (ei rekisteröitynyt) • 27.09.2017 13:24
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy