ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Yhteensattuma lähes 50 vuotta sitten

vaeltaja2006 • 07.11.2014 05:11 HLBTI-HISTORIAA

Physique-lehtiä 1960-luvulla. Mainos Physique Pictorial -lehdessä
Nuori tamperelaismies, Sakari S., oli palaamassa Ruotsista 1960-luvulla. Hän oli ollut kesän kieltä opiskelemassa. Äiti oli Helsingin satamassa vastassa. Junamatkalla kohti Tamperetta junan eteisessä Sakari tapasi amerikkalaisen miehen, joka kertoi olevansa taideopiskelija, ja halusi tutustua Suomeen. Sovittiin, että tavataan Tampereella, käydään jossain ja tehdään yhdessä jokin kävelykierros. Amerikkalaista onnnisti, Hän sai Tampereelle paikallisen oppaan.

He ystävystyivät ja Sakari vei amerikkalaisen käymään kotiinsa. Sakarin vanhemmatkin olivat iloisia uudesta tuttavuudesta. Seuraavana viikonloppuna amerikkalainen otettiin mukaan maalle suviasunnolle.

Myöhemmin samana vuonna amerikkalaismies kutsui Sakarin Lontooseen. Hän oli saanut sinne opiskelustipendin. Sakari sai asua amerikkalaisen luona pienessä yksiössä ja jakaa asunnon ainoan vuoteen.

Sakarille järjestyi monenlaista ohjelmaa. Eräänä iltana mentiin bileisiin. Paikka vaikutti yksityisasunnolta, ja juhlijoita oli runsaaasti. Kun isäntäväki kuuli, että Sakari on Suomesta. he pyysivät pientä palvelua. Heillä oli paketti, joka pitäisi toimittaa Helsingissä tietylle henkilölle. Sopi mainiosti. Sakari sai paketin mukaansa, ja Helsingissä hän kävi viemässä paketin Lönnrotinkadulla tiettyyn osoitteeseen. Paketin otti vastaan mieshenkilö.

1990-luvulla tapaus nousi uudelleen Sakarin mieleen. Paketin vastaanottaja oli Touko Laaksonen. Maailmalle oli juuri paljastettu, että taiteilija Tom of Finlandin oikea nimi oli Touko Laaksonen. Muutama viikko sitten Sakari löysi vanhan almanakkansa vuodelta 1966. Sen sivulle on kirjoitettu Toukon nimi ja osoite: Lönnrotinkatu 45 B.

Mitä paketti sisälsi? Ehkä joitain amerikkalaisia physique-lehtiä, 8 mm:n filmejä ja kuvia. Vuonna 1966 ei Amerikassa vielä sallittu alastonkuvia, vaan kaikilla valokuvamalleilla piti olla yllään pikkuruinen lannevaate, ns. posing strap tai ainakin käsi tai maljakko strategisesti näköesteenä. Vuosi vuodelta posing strap -vaatetilkut alkoivat kuultaa läpi entistä enemmän, mutta vasta 1960-luvun lopussa mallit saivat lopullisesti heittää posing strapit pois. Tom of Finland kertoo haastattelussaan, että hän sai amerikkalaislehtiä tuttaviensa kautta. Hän tarjosi omia piirroksiaan lehdille, ja näin maailmanmaine syntyi.


Touko Laaksonen kuoli tasan 23 vuotta sitten, marraskuun 7. päivänä 1991. Hän sairasti keuhkoahtautumaa. Hänen tuhkansa on Hietaniemen muistolehdossa. Tämä tarina on Toukon muistoksi.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy